Το Γαλλικό Κολέγιο IdEF προσφέρει Μάστερ Νομικής σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης - Free Sunday
Το Γαλλικό Κολέγιο IdEF προσφέρει Μάστερ Νομικής σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Το Γαλλικό Κολέγιο IdEF προσφέρει Μάστερ Νομικής σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Στη δύσκολη και απαιτητική αγορά εργασίας του σήμερα η εξειδίκευση αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» κάθε ανθρώπου που διεκδικεί μια καλή θέση εργασίας, με προοπτικές και δυναμική.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πλέον οι μεταπτυχιακές σπουδές, δηλαδή οι σπουδές που δίνουν την προαναφερθείσα εξειδίκευση, αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για όποιον επιθυμεί να έχει ένα ισχυρό εφόδιο για την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Από την άλλη, πάλι, αν κάποιος νέος έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται, δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, δύσκολα θα αφήσει τη θέση του για να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές, ειδικά αν αυτές γίνονται εκτός χώρας.

Μεταπτυχιακό στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο αυτό, για τους κατόχους διπλώματος Νομικής αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα που παρέχει το Γαλλικό Κολέγιο IdEF (Institution d’ Etudes Francophones) σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή.

Το πρόγραμμα αφορά μεταπτυχιακό δίπλωμα με ειδίκευση στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Cité.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris 13 παραμένει ένας γενικός μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών Νομικής, παρ’ όλη την εξειδίκευσή του. Είναι ιδανικός τίτλος και συνιστάται για την ενασχόληση με τα πιο αξιοζήλευτα νομικά επαγγέλματα (δικηγόρος εμπορικού δικαίου, νομικός σύμβουλος εταιρειών, δικαστής, συμβολαιογράφος κ.ά.).

Απευθύνεται σε όσους δεν επιθυμούν να περιορίσουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες στα στενά όρια της ελληνικής αγοράς εργασίας αλλά δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν άμεσα τη μετάβασή τους στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές και αναζήτηση εργασίας.

Αναγνωρισμένο δίπλωμα του γαλλικού υπουργείου Παιδείας

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση του μεταπτυχιακού διπλώματος ο γενικός διευθυντής του IdEF Στυλιανός Αμαργιανάκης, πρόκειται για ένα εθνικό δίπλωμα του γαλλικού υπουργείου Παιδείας που αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Φιλίπ Ρέι υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών που έχουν προγραμματιστεί για την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο του Γαλλικού Ινστιτούτου όσο και του Γαλλικού Σχολείου.

«Είναι μια ενέργεια που ακουμπάει και στη βούληση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να δημιουργηθούν περισσότερα ξενόγλωσσα τμήματα, προκειμένου να προσελκύσουν φοιτητές και από το εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Ρέι, προσθέτοντας ότι θα προχωρήσει άμεσα σε δύο ακόμη σημαντικές αλλαγές, τη δημιουργία γαλλικής μπρασερί στο ισόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Γαλλικό Ινστιτούτο και τη δημιουργία γαλλικού βιβλιοπωλείου.

Οργανωμένα μεταπτυχιακά προγράμματα

H συνεργασία του IdEF με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αποτελεί μία ακόμη καινοτομία του IdEF, το οποίο εδώ και χρόνια παρέχει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στους φοιτητές του.

Η επιλογή των υποψηφίων για εγγραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα γίνεται κατόπιν υποβολής φακέλου και πραγματοποίησης συνέντευξης και με την προϋπόθεση επιτυχούς περάτωσης τεσσάρων ετών σπουδών Νομικής ή με κύρια κατεύθυνση τη νομική επιστήμη, ή Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων με ειδίκευση στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων.

Τα πτυχία που γίνονται δεκτά είναι τα πτυχία τετραετούς φοίτησης ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και όσων πανεπιστημίων εκτός Ε.Ε. αναγνωρίζονται από το γαλλικό υπουργείο Παιδείας.

Όσον αφορά την υλοποίηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, η διδασκαλία των μαθημάτων και των σεμιναρίων πραγματοποιείται το απόγευμα, τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, για δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα στη γαλλική γλώσσα από τους καθηγητές έδρας του Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Cité που μεταβαίνουν ειδικά είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη για διδασκαλίες, καθώς και από τους εγκεκριμένους καθηγητές του πανεπιστημίου που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, τα πτυχία και μεταπτυχιακά του Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Cité έχουν αναγνωριστεί από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και τους ελληνικούς δικηγορικούς συλλόγους.

Υποτροφίες Αριστείας

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το IdEF για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 καθιερώνει για τους νέους δικηγόρους - μέλη της Ε.Α.Ν.Δ.Α. και αντίστοιχα της Ε.Α.Ν.Δι.Θ. πέντε υποτροφίες αριστείας.

Συγκεκριμένα, καθιερώνει:

  • Μία υποτροφία αριστείας που αντιστοιχεί στο 100% των διδάκτρων. Η συνολική οικονομική υποχρέωση των υπότροφων αυτής της κατηγορίας θα περιοριστεί στο ποσό των 900 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων εξόδων εγγραφής, συγγραμμάτων, εξετάστρων και ενισχυτικών μαθημάτων γλώσσας και ορολογίας που πιθανώς θα χρειαστούν.
  • Τέσσερις υποτροφίες αριστείας που αντιστοιχούν στο 50% των διδάκτρων. Η συνολική οικονομική υποχρέωση των υπότροφων αυτής της κατηγορίας θα περιοριστεί στο ποσό των 4.900 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων εξόδων εγγραφής, συγγραμμάτων, εξετάστρων και ενισχυτικών μαθημάτων γλώσσας και ορολογίας που πιθανώς θα χρειαστούν.

Η επιλογή των υποψηφίων στους οποίους θα χορηγηθούν οι υποτροφίες θα πραγματοποιηθεί βάσει τριών κριτηρίων:

  • 1) Τον βαθμό πτυχίου με συντελεστή 40%.
  • 2) Το επίπεδο γνώσης της γαλλικής γλώσσας με συντελεστή 40%.
  • 3) Επιπρόσθετα προσόντα (επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας, δεύτερο πτυχίο, εξάμηνο σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, εξειδικευμένα επαγγελματικά σεμινάρια) με συντελεστή 20%.