Επιμένει ο Γαβρόγλου στην κατάργηση των Πανελλαδικών - Free Sunday
Επιμένει ο Γαβρόγλου στην κατάργηση των Πανελλαδικών

Επιμένει ο Γαβρόγλου στην κατάργηση των Πανελλαδικών

Παρελθόν θα αποτελεί τα επόμενα χρόνια ο σημερινός τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επανήλθε πριν από λίγες ημέρες με νέες δηλώσεις που αφορούσαν την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης, λέγοντας ότι «το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών θα είναι σύντομα παρελθόν». Ωστόσο, αδιευκρίνιστο εξακολουθεί να παραμένει το εάν τελικά θα καταργηθούν οι Πανελλαδικές και πότε.

Οι αλλαγές που δεν έρχονται

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί ανακοινώσεων των αλλαγών στα τέλη Ιουνίου, οι μαθητές που τον Σεπτέμβριο θα πάνε στην Α΄ Λυκείου εξακολουθούν να μη γνωρίζουν τον τρόπο εισαγωγής τους στα πανεπιστήμια. Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται διαρκώς ότι στόχος είναι να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές.

Και μπορεί οι γνώστες του θέματος να θεωρούν ότι το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων έχει κάνει τον κύκλο του, συμφωνούν ωστόσο ότι διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Το τελευταίο είναι που προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου, κάτι που παραδέχτηκε και ο κ. Γαβρόγλου, καθώς, όπως είπε, δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί.

Καταργούνται οι Πανελλαδικές;

Και ενώ το τελευταίο διάστημα γίνεται συνεχώς λόγος περί κατάργησης των Πανελλαδικών –ακόμα και διά στόματος του πρωθυπουργού σε πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας–, όπως όλα δείχνουν το βάρος πέφτει στη σταδιακή αναμόρφωση του Λυκείου. «Για εμάς, η βασική προτεραιότητα είναι οι αλλαγές στο Λύκειο και ένα ισχυρό απολυτήριο» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο κ. Γαβρόγλου. «Γι’ αυτό αναμορφώνουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, μειώνουμε δραστικά τα μαθήματα στις δύο τελευταίες τάξεις και δίνουμε περισσότερο χρόνο για το κάθε μάθημα, για να μπορούμε να εμβαθύνουμε. Αλλάζουμε τον τρόπο και το περιεχόμενο διδασκαλίας, οι μαθητές θα λαμβάνουν το απολυτήριο από το σχολείο τους και με αυτό θα εισάγονται στα πανεπιστήμια. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών» πρόσθεσε ο υπουργός. Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου σε στρογγυλή τράπεζα που οργανώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Το πρόβλημα δεν είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις αλλά να αναβαθμίσουμε το Λύκειο – και από την αναβάθμισή του να προκύψει το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια».

Τι αλλάζει στο Λύκειο

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γεράσιμος Κουζέλης σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τον προγραμματισμό του ΙΕΠ για τη διαμόρφωση των νέων προγραμμάτων σπουδών, καμία μεταβολή δεν θα υπάρξει στα μαθήματα κατά την ερχόμενη σχολική χρονιά, 2017-2018. Οι αλλαγές θα αρχίσουν από το σχολικό έτος 2018-2019, με διαφοροποιήσεις και αλλαγές στην Α΄ και Β΄ Λυκείου. Οι τελικές αλλαγές είναι προγραμματισμένες για το σχολικό έτος 2019-2020, οπότε αναμένεται να εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πάντως, η αναμόρφωση του Λυκείου θα γίνει σταδιακά και αναμένεται να αρχίσει φέτος από την Α΄ Λυκείου, όπου θα θεσπιστεί η υποχρεωτική φοίτηση, για να ακολουθήσουν τα επόμενα δύο χρόνια η Β΄ και η Γ΄ Λυκείου. Στόχος, την επόμενη τριετία η φοίτηση στο Λύκειο να έχει γίνει υποχρεωτική, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης του σχολείου και η εργασία από ανήλικους μαθητές.

Επίσης, θα μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που εξετάζονται ενδοσχολικά, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται να μειωθούν ακόμη και στο μισό τα διδασκόμενα μαθήματα σε Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Συγκεκριμένα, για τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα υπάρξει ένας κορμός υποχρεωτικών μαθημάτων και λίστα μαθημάτων επιλογής, ενώ θα καταργηθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου. Το ΙΕΠ προτείνει ακόμη η επίδοση του πρώτου τετραμήνου της Γ΄ Λυκείου και οι Πανελλαδικές να καθορίζουν απολυτήριο και βαθμό πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Αναλυτικά, το ΙΕΠ υποστηρίζει τη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων και την «πανελλαδικώς οργανωμένη» εξέταση των τεσσάρων μαθημάτων στο τέλος της χρονιάς. Στη συνέχεια θα υπάρχει μια ποσόστωση, με συντελεστές βαρύτητας, από την οποία, ανάλογα με τη χρήση του απολυτηρίου, θα βγαίνει ο τελικός βαθμός. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα «απολυτήριο απόλυσης», για τον βαθμό του οποίου θα προσμετρώνται με μεγαλύτερο συντελεστή τα αποτελέσματα των ενδοσχολικών βαθμών και με μικρότερο εκείνα των πανελλαδικών. Παράλληλα, όμως, θα είναι και «απολυτήριο εισαγωγής» για τους υποψηφίους που θα θέλουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι βαθμοί των Πανελλαδικών και μικρότερη εκείνοι των Ενδοσχολικών. Μέχρι στιγμής, πάντως, και σύμφωνα με τον κ. Κουζέλη, ακόμη δεν έχει τίποτα αποφασιστεί, καθώς είναι πρόταση του ΙΕΠ προς το υπουργείο.

Τι ρόλο θα παίξουν τα ιδρύματα

Ένα σημείο που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι ο ρόλος που θα παίξουν τα πανεπιστήμια στην επιλογή των υποψήφιων φοιτητών τους. Όπως έχει ειπωθεί κατά διαστήματα, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο με το νέο σύστημα οι φοιτητές να εισάγονται σε σχολές και όχι σε τμήματα των ιδρυμάτων και η περαιτέρω εξειδίκευση να γίνεται εντός του πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ. Πάντως, αυτή την περίοδο οι σχέσεις υπουργείου και πανεπιστημίων περνούν «κρίση», με αφορμή και το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων ανακοίνωσε ότι «εμμένει στην αντίθεσή της με βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου και ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν το άσυλο, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων, την κατάργηση διακριτού ρόλου πανεπιστημίων και ΤΕΙ, την ίδρυση πανεπιστημίου με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ, την εκλογή καθηγητών με κλειστές διαδικασίες».

Παράλληλα, «επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε έναν ειλικρινή διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να επανεξεταστεί το σχέδιο νόμου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της ανώτατης εκπαίδευσης».