Γεννάμε τα λιγότερα παιδιά στην Ευρώπη! - Free Sunday
Γεννάμε τα λιγότερα παιδιά στην Ευρώπη!

Γεννάμε τα λιγότερα παιδιά στην Ευρώπη!

Περίπου το 3% του πληθυσμού της έχασε η Ελλάδα την περίοδο 2011-2016, λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, για το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έως τα μέσα του 21ου αιώνα αναμένεται να έχει διαρκή μείωση από τα περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%.

Ο δείκτης ολικής γονιμότητας (ο προβλεπόμενος μέσος αριθμών παιδιών ανά γυναίκα), η Ελλάδα είναι 1,33 που αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μελέτη επισημαίνει ότι εξαιτίας, κυρίως, του μικρού αριθμού παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας (περίπου 90.000 ετησίως), η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών. Μόνον η Ιταλία στην Ευρώπη έχει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων.

Οι Γερμανοί ερευνητές προβλέπουν ότι, με βάση τις έως τώρα δημογραφικές τάσεις, η Ελλάδα είναι πιθανό πως θα έχει τη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έως το 2050.