Πύρινο μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων στην Αν. Αττική - Καίγεται η Ζάκυνθος - Free Sunday
Πύρινο μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων στην Αν. Αττική - Καίγεται η Ζάκυνθος

Πύρινο μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων στην Αν. Αττική - Καίγεται η Ζάκυνθος

Τέσσερα ελικόπτερα που επιχειρούν κυρίως στην χαράδρα στο Μετόχι Καπανδριτίου, συνδράμουν από το πρωί σήμερα Τρίτη, στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής να περιοριστεί η μεγάλη φωτιά που καίει απο την Κυριακή την Ανατολική Αττική, αν και τη νύχτα υπήρξαν μεγάλες αναζωπυρώσεις και στον Κάλαμο.

Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη με μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων και καίει και στον Βαρνάβα. Δεκάδες χιλιάδες καμμένα στρέμματα δάσους και καμμένα σπίτια, ενώ ευτυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Στόχος είναι η σύντομη οριοθέτηση της πυρκαγιάς καθώς τώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.


Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Από χθες Δευτέρα ισχύει εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στα εξής σημεία: 
1. Πλατεία Καλάμου προς Αγίους Αποστόλους
2. Κόμβος Μικροχωρίου προς Κάλαμο  
3. Διχάλα Βαρνάβα προς παραλία και 
4. Α' στρατόπεδο Βαρνάβα. 

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η εικόνα που έχουν αυτή την στιγμή από το μέτωπο των πυρκαγιών ειναι καλύτερη σε όλες τις περιοχές, πλην της περιοχής αναμεσα σε Καπανδρίτι και το Μετόχι όπου μεσα σε μια χαράδρα υπάρχουν φλόγες και μεγάλη φωτιά καίει την περιοχή, η οποία έχει φτάσει στον δρόμο.

Αναζωπυρώσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, καθώς οι άνεμοι είναι ισχυροί. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν τα μέτωπα. Παρ' ότι η προσπάθεια είναι μεγάλη, το μέτωπο έχει επεκταθεί σε μεγάλη απόσταση, ενώ οι αρχές το βράδυ της Δευτέρας απαγόρευσαν την κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική οδό Καλάμου-Καπανδριτίου, για λόγους ασφαλείας των πολιτών.

Η Πολεμική Αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα τις χθεσινές εξόδους και τις ώρες πτήσεις ανά περιοχή των αεροσκαφών που υπάγονται στο δυναμικό της. Πιο συγκεκριμένα, 2 Καναντέρ τύπου CL 415 πραγματοποίησαν συνολικά έξι εξόδους, πετώντας συνολικά 20,7 ώρες. Τρία ακόμα Καναντέρ τύπου CL 215 πραγματοποίησαν 5 εξόδους, πετώντας συνολικά 11,5 ώρες στην περιοχή του Καλάμου.

Καίει η φτωιά στην Ζάκυνθο, υπό έλεγχο σε Κεφαλονιά - Ηλεία

 

Στη Ζάκυνθο, η φωτιά με το πολύ μεγάλο μέτωπο και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις έχει δυσκολέψει πολύ τις δυνάμεις της πυρόσβεσης, ενώ στο νησί εξακολουθούν να πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, που κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Όλη τη νύχτα άλλωστε οι διάσπαρτες εστίες απαιτούσαν την διάσπαση του ανθρώπινου δυναμικού, ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της συγκεκριμένης καταστροφής.

 «Ο εφιάλτης του 2007 είναι πολύ πιθανό να επαναλαμβανόταν αν δεν άλλαζε φορά ο άνεμος», δήλωσε στο patrisnews.gr ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Κυριακόπουλος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο ενοριακό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ανάληψης, αναφορικά με την πυρκαγιά στο Κρυονέρι της Αμαλιάδας.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στην Κεφαλονιά όπου βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο, τα τέσσερα μέτωπα που είχαν ανοίξει χθες