Δύσκολος χειμώνας για τα μέσα μεταφοράς - Free Sunday
Δύσκολος χειμώνας για τα μέσα μεταφοράς

Δύσκολος χειμώνας για τα μέσα μεταφοράς

Έναν δύσκολο χειμώνα για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου προοιωνίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων ειδικά των οδικών μέσων μεταφοράς βρίσκεται η υποχρηματοδότηση, η οποία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των μέσων.

Κινητοποιήσεις παντού

Ήδη στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, με τελευταία αυτή της περασμένης Πέμπτης, όπου τρόλεϊ και λεωφορεία «εξαφανίστηκαν» από τους δρόμους της πρωτεύουσας για διάστημα έξι ωρών, ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών. Μεταξύ άλλων, διαμαρτύρονται για τις συνεχείς βλάβες στα μέσα λόγω της έλλειψης προσωπικού και ανταλλακτικών, αλλά και για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων από τα συναρμόδια υπουργεία.
Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ανέφερε ότι «η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις Αστικές Συγκοινωνίες, ο υπάρχων χειμερινός προγραμματισμός δρομολόγησης που προδιαγράφει την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού με πολύωρες αναμονές στις στάσεις, η “αδιαφορία” της διοίκησης της ΟΣΥ και η απραξία της, είναι μερικοί από τους λόγους που ως εργαζόμενοι, σεβόμενοι τους επιβάτες, τη δουλειά μας και την εταιρεία, δεν μπορούμε να ανεχτούμε. Απαιτούνται λύσεις και πλέον αναλαμβάνουμε δράση, μιας και οι ανευθυνοϋπεύθυνοι απλά περνούν περιστασιακά σε παραδοχές ύπαρξης προβλημάτων αλλά σε καμία λύση».

Μεγάλοι οφειλέτες τα υπουργεία

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το χειμερινό πρόγραμμα της ΟΣΥ προβλέπει την καθημερινή κίνηση περίπου 1.150 λεωφορείων, μόλις 750-780 βγαίνουν στους δρόμους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», από το 2012 έως το 2014 οι συνολικές οφειλές των υπουργείων προς τους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας ήταν 185,9 εκατ. ευρώ. Τη διετία 2015-2016 το σύνολο των οφειλών ανήλθε στα 252 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 προστέθηκαν άλλα περίπου 89 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το ποσό στα 341 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα υπουργεία Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Υγείας. Σημειώνεται ότι πέρυσι, μετά και τις προσφυγές της διοίκησης του ΟΑΣΑ για την πληρωμή των οφειλόμενων αποζημιώσεων, από τα υπουργεία δόθηκαν στον οργανισμό περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να δοθούν επιπλέον 7 εκατ. ευρώ.

Ν. Μαυραγάνης: Περισσότερα λεωφορεία το επόμενο διάστημα

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης τόνισε ότι εκταμιεύτηκε σημαντικό ποσό από τον ΟΑΣΑ για ανταλλακτικά και επιδιορθώσεις και τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσουν περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους. Πρόσθεσε δε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα ενισχύσει τον οργανισμό με 92 καινούργια λεωφορεία με δικά της κονδύλια. Η ανανέωση αυτή θα γίνει μετά από διαγωνισμό που έχει δρομολογηθεί και θα διενεργηθεί από την περιφέρεια.
Παράλληλα είπε ότι διαπιστώθηκε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αμαξοστασίων για την αποθήκευση των ανταλλακτικών και μίλησε για ελλείψεις στις τεχνικές οδηγίες συντήρησης. «Ο οργανισμός είναι ένα σώμα και όλοι αγωνιζόμαστε υπέρ των συνανθρώπων μας. Δεν είναι μαγαζί το κάθε αμαξοστάσιο ξεχωριστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Μαυραγάνης είχε επισκεφτεί το αμαξοστάσιο του Ελληνικού. Από εκεί είχε επισημάνει την ανάγκη «να δομηθεί ένα ενιαίο συγκοινωνιακό σύστημα, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει με άριστο τρόπο, όχι μόνο κατά ένα μέρος αλλά στο σύνολό του, για να δώσει το μήνυμα σε όλους ότι το Δημόσιο, βασικοί τομείς του οποίου αποτελούν οι δημόσιες συγκοινωνίες αλλά και οι μονάδες υγείας, είναι ένα υπόδειγμα που θα πρέπει να το ακολουθούν και άλλοι στον ιδιωτικό τομέα. Το Δημόσιο, όταν εργάζεται σωστά, αποτελεί περίλαμπρο παράδειγμα για όλη την κοινωνία».

Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη οι ηλεκτρονικές κάρτες

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει αρχίσει η διάθεση των προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών του ΟΑΣΑ, μετά και το πράσινο φως που δόθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η Αρχή, έπειτα από συμπληρωματική γνωστοποίηση του ΟΑΣΑ και αφού εξέτασε το σύνολο των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται ώστε η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, στο πλαίσιο του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου, να είναι σύμφωνη με το ισχύον νομικό πλαίσιο, εξέδωσε θετική απόφαση, στην οποία προσδιορίζονται οι σχετικές προϋποθέσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρονικές κάρτες θα αντικαταστήσουν τις σημερινές κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθούν και οι πρώτες πύλες εισόδου στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Η διαδικασία της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ή της κάρτας θα ισχύσει σταδιακά, με κάποιες πύλες εισόδου να παραμένουν ανοιχτές προκειμένου να περνούν και όσοι θα έχουν χάρτινα εισιτήρια.
Φυσικά στους πολίτες, οι οποίοι θα περνούν ανέπαφα το εισιτήριό τους από τα νέα μηχανήματα, θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος εξοικείωσης με το νέο σύστημα. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με όσους δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς, όπως είναι οι άνεργοι.

Σε ιταλικά χέρια ο ΟΣΕ

Στην Κέρκυρα, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού ομολόγου του Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράφηκε η συμφωνία παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους, οι οποίοι σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους μισού δισ. ευρώ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, ο «ισχυρός άνδρας» της εταιρείας, Ρενάτο Μαζοντσίνι, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για στρατηγική επένδυση της ιταλικής εταιρείας στην Ελλάδα.
Πάντως, η ΝΔ, διά στόματος του αντιπροέδρου της Κωστή Χατζηδάκη, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Σταθάκης μας κατηγορούσε ότι ήμασταν έτοιμοι να ξεπουλήσουμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 300.000.000 ευρώ –που είχε ανακαλύψει ο ίδιος–, ενώ σήμερα η συμφωνία υπογράφηκε με 45.000.000 ευρώ».