Θανάσης Τσακρής: Η ιλαρά είναι σοβαρή λοίμωξη και δεν πρέπει να υποτιμάται - Free Sunday
Θανάσης Τσακρής: Η ιλαρά είναι σοβαρή λοίμωξη και δεν πρέπει να υποτιμάται

Θανάσης Τσακρής: Η ιλαρά είναι σοβαρή λοίμωξη και δεν πρέπει να υποτιμάται

Η επιδημία ιλαράς που καταγράφεται και στην πατρίδα μας (166 κρούσματα έχει καταγράψει ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ), ακολουθώντας το επιδημικό κύμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έφερε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο την αξία του εμβολιασμού, υπενθυμίζοντάς μας πόσο βαρύ τίμημα κινδυνεύουμε ως κοινωνία να πληρώσουμε αν το αντιεμβολιαστικό κίνημα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Όπως επισημαίνει ο Θανάσης Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «η πρόσφατη επιδημική έξαρση της ιλαράς που παρατηρείται στην Ελλάδα οφείλεται σε στελέχη του ιού τα οποία έχουν ομοιότητες με εκείνα που απομονώθηκαν σε βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, και τα οποία έπληξαν ομάδες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κυρίως τους Ρομά. Ωστόσο, αρκετά περιστατικά καταγράφονται και στον γενικό πληθυσμό, σε μικρά παιδιά ή ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα».

«Θα είναι βαρύ το τίμημα για τη δημόσια υγεία αν το αντιεμβολιαστικό κίνημα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στη χώρα μας». Θανάσης Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιατί ειδικά η ιλαρά και όχι κάποιο άλλο λοιμώδες μεταδοτικό νόσημα; Η απάντηση βρίσκεται στην πολύ υψηλή μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου ιού. «Το 90% των ατόμων που δεν έχουν ανοσία και έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί θα εκδηλώσουν τη νόσο. Έτσι, μόλις πέσουν έστω και λίγο κάτω από το 95% τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού, παρατηρούνται σημαντικές εξάρσεις» εξηγεί ο κ. Τσακρής.

Σημασία έχει, λοιπόν, να γνωρίζουμε πότε και πώς μεταδίδεται η ιλαρά. Μπορεί να μεταδοθεί κυρίως με τον βήχα ή το φτέρνισμα, αλλά και αν αγγίξουμε αντικείμενα τα οποία προηγουμένως έχουν μολυνθεί με εκκρίσεις ασθενούς. «Η εύκολη μετάδοση της ασθένειας, πριν και μετά την εμφάνιση του χαρακτηριστικού εξανθήματος το οποίο ξεκινά από το πρόσωπο και εξαπλώνεται στο σώμα, δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια περιορισμού της λοίμωξης και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα μη εμβολιασμένα άτομα, ειδικά τα βρέφη, αφού το συγκεκριμένο εμβόλιο γίνεται μετά το πρώτο έτος της ηλικίας τους» συνεχίζει ο Θανάσης Τσακρής.

Τι συστήνει στους γονείς; Να βεβαιωθούν ότι έχουν χορηγηθεί στα παιδιά τους οι απαιτούμενες δύο δόσεις του εμβολίου. Αλλά και οι ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από ιλαρά πρέπει επίσης να εμβολιαστούν, με τη δεύτερη δόση να μπορεί να χορηγηθεί τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη.

«Η ιλαρά δεν πρέπει να υποτιμάται» τονίζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας. «Είναι σοβαρή λοίμωξη, με υψηλό ποσοστό επιπλοκών (10%-20%), που περιλαμβάνουν από μέση ωτίτιδα, πνευμονία και παροδική ηπατίτιδα μέχρι βαριά εγκεφαλίτιδα».

Δεν είναι, όμως, μόνο η ιλαρά που μας… θυμήθηκε και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ας μην ξεχνάμε και την εποχική γρίπη, που πέρυσι κατέγραψε πολύ υψηλά ποσοστά νοσηρότητας, περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και θανάτους. Η θωράκισή μας απέναντί της απαιτεί τον έγκαιρο εμβολιασμό, όχι μόνο όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια νοσήματα) αλλά και εκείνων που έρχονται σε επαφή μαζί τους (όπως οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας).

Ο κ. Τσακρής μας υπενθυμίζει ότι η ιδανική εποχή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει ο χρόνος για τη δημιουργία των κατάλληλων αντισωμάτων, πριν από την έναρξη του ενδημικού κύματος, συνήθως τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι, λόγω της πιθανής χαμηλής ανοσιακής «απάντησης» του οργανισμού τους στο εμβόλιο, ενδέχεται να χρειαστούν και δεύτερη δόση, κάτι που θα πρέπει όμως να συζητήσουν με τον γιατρό τους.