Αμερικανορωσικός πόλεμος στη Θεσσαλονίκη για την έκδοση του Ρώσου χάκερ των εκατομμυρίων bitpoins - Free Sunday
Αμερικανορωσικός πόλεμος στη Θεσσαλονίκη για την έκδοση του Ρώσου χάκερ των εκατομμυρίων bitpoins

Αμερικανορωσικός πόλεμος στη Θεσσαλονίκη για την έκδοση του Ρώσου χάκερ των εκατομμυρίων bitpoins

Στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης εκδικάζεται σήμερα το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή του 38χρονου ρώσου Αλεξαντρ Βίνικ, ο οποίος συνελήφθη στις 25 Ιουλίου στην Ουρανούπολη, και φέρεται να εμπλέκεται στη διαχείριση των bit coins.

 Ο Βίνικ «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

Αναλυτικότερα, από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο και κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin».

Ο Βίνικ, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με την κατάρρευση του ιαπωνικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων «Mt.Gox» το 2011 και την «copy-paste» ληστεία εκατοντάδων χιλιάδων bitcoins, δέχεται ότι είχε ένα διαχειριστικό ρόλο στο ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων btc-e, ο «λογιστής» του συστήματος, όμως αρνείται ότι ήταν ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, πολύ περισσότερο ότι ήταν ο τελικός αποδέκτης και ο υπεύθυνος για το ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε bitcoin.

Σε συνέντευξή του στο RT πριν από λίγες ημέρες, παραδέχτηκε ότι συνεργαζόταν με την πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, BTC-e, έχοντας, όμως, τεχνικό και όχι οργανωτικό ρόλο.

«Αν είμαι ένοχος για κάτι, ας με κρίνει η χώρα μου», ανέφερε ο Ρώσος χάκερ.

Η σύλληψή του έγινε σε ελληνικό έδαφος για μία υπόθεση που είχε ως εστία το Τόκιο, με επιχείρηση που οργάνωσαν και συντόνισαν οι αμερικανικές αρχές, κατά μίας εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων «με έδρα τη Βουλγαρία και υποκείμενη στο κυπριακό δίκαιο».

Όταν ρωτήθηκε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Αϊβαζίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης άλλης υπόθεσης της Αστυνομίας, είχε πει ότι «ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής που υπέβαλλαν οι Αρχές των ΗΠΑ, για τη σύλληψη καταζητούμενου -υπηκόου Ρωσίας- για εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει στην Αμερική. Ύστερα από αναζητήσεις εντοπίστηκε και συνελήφθη ενώ έκανε τις διακοπές του».

Η εντολή ήταν να συλληφθεί δίχως να προλάβει να απομακρύνει ή να απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο.

Ο 37χρονος θεωρείται - από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές και όχι μόνο - ο άνθρωπος πίσω από τη μεγαλύτερη ληστεία κρυπτονομισμάτων και η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ζητήματα αξιοπιστίας του νομίσματος: την κλοπή 650.000 bitcoins από την πλατφόρμα Mt. Gox, το 2011. Μάλιστα, ήταν μία ληστεία εισβολής σε υπολογιστή του ανταλλακτηρίου bitcoins και με ένα απλό copy – paste την κλοπή των κατάλληλων αρχείων.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (FinCen), ο Βίνικ κατά τη χρονική περίοδο 2011 έως το 2014, κατάφερε να ξεπλύνει περισσότερα από 300.000 bitcoins, ενώ η ερευνητική εταιρεία WizSec που ανέλαβε να εξιχνιάσει τη ληστεία του Mt.Gox, αμέσως μετά τη σύλληψη του, ανακοίνωνε ότι ο Vinnik ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τη ληστεία ή ο άνθρωπος που ανέλαβε το ξέπλυμα των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων.

Ο Βίνικ κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι χρησιμοποίησε το ανταλλακτήριο για να ξεπλύνει τα bitcoins που έκλεψε από τη ληστεία του Mt. Gox. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, μέρος της διαδικασίας του ξεπλύματος έγινε και από την Tradehill, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που έκλεισε το 2012 και το οποίο το συνδέουν ιδιοκτησιακά με τον Βίνικ.