Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Free Sunday
Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Επεισόδια ξέσπασαν μετά το τέλος της ειρηνικής πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου με την ενταση να βρίσκεται σε ξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια και γύρω δρόμους. Μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, πριν από λίγο, από φωτοβολίδα στη συμβολή των οδών Νοτάρα και Κουντουριώτη, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώνονται στα Εξάρχεια. Συμφωνά με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτοβολίδα εκτοξεύτηκε από εκτοξευτήρα στυλό. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο για να την παραλάβει.

Νωρίτερα το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η πορεία από το Πολυτεχνείο, στην οδό Πατησίων, προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που έχουν στην κατοχή τους μετά την διάλυση της ΕΦΕΕ, ολοκληρώθηκε, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Τα μέλη της ΠΑΣΠ συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Κατόπιν, η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Έξω από την αμερικανιοκή πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν. Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στους γύρω δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή εφαρμόζονται από την ΕΛ.ΑΣ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου και Βασ.Σοφίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» θα είναι κλειστός από τις 15.00 το μεσημέρι και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα κλείσουν στις 17.00 το απόγευμα. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση, ενώ οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους, τους παρακείμενους σταθμούς.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ωστόσο, που διαμορφώθηκαν φέτος, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και τη δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από το πρωί, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

4291389

Ιδιαίτερη στιγμή της σημερινής ημέρας ήταν, όταν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων.

Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.