Ξεκινά η επιχείρηση για την ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ - Free Sunday
Ξεκινά η επιχείρηση για την ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ

Ξεκινά η επιχείρηση για την ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ

Επιχείρηση ανέλκυσης του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» αναμένεται να αρχίσει μετά και την εγκατάσταση την Παρασκευή πλωτού γερανού με δυνατότητα έλξης 1.300 τόνων πάνω από το σημείο του ναυαγίου.

Το σημείο όπου έχει στηθεί πλωτός γερανός του ομίλου «Σπανοπούλου» επισκέφθηκεμε πλωτό σκάφος του λμενικού, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος Σταμάτιος Ράπτης.

Στην περιοχή του ναυαγίου όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες, εργάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 50 άτομα, δύτες ρυμουλκά και σκάφη αντιρρύπανσης.

Ο τομέας συντονισμού επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, (Spanopoulos Salvage) κατέχει διακεκριμένη θέση στον κλάδο διάσωσης, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία ήταν αυτή που προχώρησε στην ανέλκυση του πλοίου «Yusuf Cepnioglu», που προσάραξε φορτωμένο με 204 containers βόρεια της Ν. Μυκόνου αλλά και τoυ φορτηγού «Goodfaith».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ναυάγιο από την δεύτερη ημέρα της βύθισής του σφραγίστηκε και απαντλήθηκαν στη συνέχεια τα καύσιμα που είχε στο εσωτερικό του περίπου 2.535 μίγματα πετρελαιοειδών.

Στο μεταξύ στη Σαλαμίνα έχουν πλέον, ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών στις περιοχές Κυνόσουρα - Λιμνιώνα καθώς και στις λοιπές περιοχές, πλην της περιοχής «Θεατράκι», μετά τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου.

Στην περιοχή εξακολουθούν να εργάζονται περίπου 83 άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικών συνεργείων. Επίκειται πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών σε όλη την περιοχή της Σαλαμίνας τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.