Μεγάλες αλλαγές στα δημοτικά - Free Sunday
Μεγάλες αλλαγές στα δημοτικά

Μεγάλες αλλαγές στα δημοτικά

 

Στην ίδια τάξη θα μένουν οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ δημοτικού στην περίπτωση που στο τέλος της σχολικής χρονιάς έχουν μέσο όρο μικρότερο του 4,5, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Στην υπουργική απόφαση συμπεριλαμβάνονται όλες οι αλλαγές που πρόκειται να ισχύσουν στα δημοτικά σχολεία.

Τι προβλέπει η απόφαση

Το διδακτικό έτος θα χωρίζεται σε τρία τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο θα αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και θα λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο θα διαρκεί από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 10 Μαρτίου και το τρίτο από τις 11 Μαρτίου έως τις 15 Ιουνίου.
Σχετικά με την αξιολόγηση των μαθητών, στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού προβλέπεται μόνο περιγραφική αξιολόγηση. Ο δάσκαλος της τάξης με τη λήξη κάθε τριμήνου θα ενημερώνει τους γονείς των μαθητών για την πρόοδό τους. Στο βιβλίο μητρώου και προόδου δεν θα καταχωρίζεται καμία βαθμολογία και οι στήλες για τις τάξεις αυτές στο εν λόγω βιβλίο θα παραμένουν κενές. Στο τέλος του διδακτικού έτους θα συμπληρώνονται με την ένδειξη «Προάγεται» ή «Επαναλαμβάνει την τάξη».
Αντιθέτως, στη Γ΄ και στη Δ΄ τάξη του δημοτικού προβλέπεται περιγραφική αξιολόγηση σε συνδυασμό με κλίμακα βαθμολογίας ως ακολούθως: Άριστα (Α), Πολύ καλά (Β), Καλά (Γ), Σχεδόν καλά (Δ). Στο βιβλίο μητρώου και προόδου θα καταχωρίζεται η βαθμολογία με τα σύμβολα των λεκτικών χαρακτηρισμών, δηλαδή με τα κεφαλαία γράμματα Α, Β, Γ και Δ. Η διαδικασία αυτή θα τηρείται και στους ελέγχους προόδου των μαθητών. Κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων, στο σχετικό βιβλίο θα αναγράφεται μόνο η λέξη «Προάγεται».

Επανάληψη τάξης

Τα δύσκολα φαίνεται ότι έρχονται για τους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού, καθώς στην περίπτωση που ο μαθητής έχει μέσο όρο μικρότερο του 4,5 θα αναγκάζεται να επαναλάβει την τάξη.
Όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη η αξιολόγηση θα είναι περιγραφική, σε συνδυασμό με κλίμακα βαθμολογίας που θα είναι λεκτική και αριθμητική, δηλαδή Άριστα (9-10), Πολύ καλά (7-8), Καλά (5-6), Σχεδόν καλά (˂5).
Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ δημοτικού θα προάγονται εφόσον κατά την κρίση του δασκάλου ανταποκρίνονται στα στοιχεία της αξιολόγησης, ενώ οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ δημοτικού εφόσον υπερισχύουν σε αριθμό οι χαρακτηρισμοί Α, Β και Γ. Όταν στους τελικούς μέσους όρους υπερισχύουν οι χαρακτηρισμοί Δ, ο μαθητής θα επαναλαμβάνει την τάξη.
Σε περιπτώσεις δικαιολογημένης απουσίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το μισό του διδακτικού έτους, ο μαθητής μπορεί να προαχθεί εφόσον με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα του υποβληθεί σε σχετική εξέταση εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου ή του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου.

Αλλαγές και στα βιβλία

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου υπέγραψε υπουργική απόφαση για την εκτύπωση επτά βιβλίων του δημοτικού, με επικαιροποίηση των βιβλίων της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής καθώς και των Θρησκευτικών. Στο πρώτο, μεταξύ άλλων, αντικαθίσταται η αναφορά για την ψήφο στα 18 έτη με την ψήφο στα 17 και η φωτογραφία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με αυτήν του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ ζητείται και επικαιροποίηση στα ονόματα των υπουργείων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στον χάρτη της Ελλάδας πρέπει να περιλαμβάνεται η Γαύδος και το Καστελόριζο.

Τσάντα στο σχολείο

Τη δυνατότητα να αφήνουν την τσάντα τους στο σχολείο ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα δίνει το πρόγραμμα «Τσάντα στο σχολείο». Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 25 δημοτικά σε Αττική, Κρήτη και Αιτωλοακαρνανία, ενώ αναμένεται και η σχετική υπουργική απόφαση που θα το επεκτείνει. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι στόχος είναι οι μαθητές δημοτικού να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, όποιος μαθητής το επιθυμεί θα μπορεί να παίρνει την τσάντα στο σπίτι του, αν και μέχρι στιγμής ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν έχουν θελήσει να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

20 εκατ. ευρώ στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Την ίδια ώρα νέα έκκληση προς τους καταληψίες να φύγουν από το κτίριο του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) απηύθυνε η νέα ηγεσία του ιδρύματος (ανέλαβε στις 16 Νοεμβρίου). Το κτίριο, στην οδό Αχαρνών, τελεί υπό κατάληψη από τις 6 Νοεμβρίου από φοιτητές που διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες, αλλά και για τη σίτιση.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Δημήτρης Ζέρβας, για τις τρέχουσες ανάγκες και υποχρεώσεις του ιδρύματος εξασφαλίστηκαν και εκταμιεύονται 20 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις για τη λειτουργία του ιδρύματος τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για πρόσθετη επιχορήγηση των χρημάτων που είχαν διατεθεί στον προϋπολογισμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Ο κ. Ζέρβας μετά από επίσκεψή του στις φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. «Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι από την προσωπική επίσκεψη που έκανα υπάρχει μια εικόνα εγκατάλειψης δεκαετιών και θα ήμουν τουλάχιστον υπερφίαλος να υποσχεθώ ότι έχω το μαγικό ραβδί και ότι αυτά τα κτίρια των εστιών θα μεταμορφωθούν σε μία εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι «θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης των εστιών. Ήδη άρχισαν οι εργασίες επισκευής σωληνώσεων θέρμανσης στη φοιτητική εστία του ΕΜΠ (ΦΕΕΜΠ) και οι εργασίες επισκευής του λέβητα θέρμανσης στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ). Παρόμοιες εργασίες θα γίνουν και στις υπόλοιπες εστίες στις οποίες υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα».
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι «θα συνεχιστεί η σίτιση κανονικά σε όλες τις εστίες των πανεπιστημίων της χώρας, χωρίς να υπάρξει καμία μέρα διακοπής, όπως δεν υπήρξε και μέχρι σήμερα».
Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η συντήρηση των εστιών πανελλαδικά θα συνεχιστεί κανονικά, το αίτημα της επέκτασης της παροχής internet σε όλους τους χώρους της ΦΕΕΜΠ θα εξεταστεί και θα υλοποιηθεί άμεσα, ενώ η χρηματοδότηση εξασφαλίζει και την προμήθεια εξοπλισμού (π.χ. πλυντήρια).
Σχετικά με τα φαινόμενα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ που ανέδειξαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο κ. Ζέρβας δήλωσε ότι ως νέα διοίκηση θα προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους.