Στο έλεος των καθυστερήσεων σεισμόπληκτοι-πλημμυροπαθείς - Free Sunday
Στο έλεος των καθυστερήσεων σεισμόπληκτοι-πλημμυροπαθείς

Στο έλεος των καθυστερήσεων σεισμόπληκτοι-πλημμυροπαθείς

Στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας φαίνεται να έχουν παγιδευτεί οι άνθρωποι που το καλοκαίρι σε Λέσβο και Κω είδαν τις περιουσίες τους να γκρεμίζονται από τη μανία του Εγκέλαδου, καθώς και αυτοί που πριν από λίγες μόνο εβδομάδες είδαν σπίτια, αυτοκίνητα και καταστήματα να παρασύρονται από χειμάρρους λάσπης στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ταχείες διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, οι εβδομάδες και οι μήνες περνούν χωρίς να έχουν λυθεί ούτε τα βασικά προβλήματα.

Ακόμα περιμένουν στην Κω
Στις αρχές Οκτωβρίου ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωνε, μετά το αίτημα που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κω, ότι «οι υποδομές, οι βασικές εγκαταστάσεις, τα μνημεία και η πολιτιστική κληρονομιά της Κω, που επλήγησαν μετά τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου, θα αποκατασταθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.», προσθέτοντας ότι «το νησί της Κω έχει την ευκαιρία να αποζημιωθεί για την έκταση των ζημιών».
Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση, στο «Βήμα», «υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση που, δυστυχώς, έχει κόστος για το νησί, την τοπική οικονομία και τους πολίτες. Θεωρώ απαράδεκτο όχι μόνο να μην έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε όσους έχουν αποδεδειγμένα ζημιές στα σπίτια τους και στις επιχειρήσεις τους αλλά να έρχονται και αντιμέτωποι με τον παραλογισμό και τη γραφειοκρατία του κράτους», σημειώνοντας ότι στις υποδομές «τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στις λιμενικές εγκαταστάσεις». Στο ίδιο δημοσίευμα μαρτυρίες κατοίκων αποκαλύπτουν ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για 80% χρηματοδότηση του συνολικού κόστους των ζημιών δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και ότι πολλοί από τους σεισμοπαθείς προχωρούν σε εργασίες, χωρίς να γνωρίζουν αν ποτέ θα δουν χρήματα.

Παρά τρίχα θα πλήρωναν και ΕΝΦΙΑ
Εν τω μεταξύ, χρειάστηκε σημαντική κινητοποίηση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ προκειμένου να αποφευχθεί μια τεράστια γκάφα: να κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ άνθρωποι που ο σεισμός γκρέμισε τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα, μόλις στις 15 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων ακινήτων. Σύμφωνα με αυτήν, οι ενδιαφερόμενοι για τη χορήγηση απαλλαγής ή έκπτωσης από τον φόρο θα πρέπει να υποβάλουν ειδικό έντυπο το οποίο επέχει θέση δήλωσης, συνοδευόμενο από τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, ενώ ειδικά για τη χορήγηση απαλλαγής σεισμόπληκτων ακινήτων η απόφαση διευκρινίζει ότι απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από την οποία να προκύπτει ότι το κτίσμα έχει υποστεί τις σχετικές ζημιές.

Χάος στη Μάνδρα
Όσον αφορά τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, αφού θρήνησαν τους νεκρούς τους, καλούνται να οπλιστούν με υπομονή και… θάρρος μπροστά στο χάος της γραφειοκρατίας που πρέπει να αντιμετωπίσουν για να πάρουν τις αποζημιώσεις από την καταστροφή.
Την τεράστια δυσλειτουργία του συστήματος παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Αττική, απ’ όπου και δήλωσε ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί την περιοχή, «για να καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα υποβολής των αιτήσεων για τη λήψη των αποζημιώσεων και να προχωρήσει στην ψηφιοποίησή του, με στόχο να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», προσθέτοντας ότι το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναγνωρίζοντας κι αυτή ότι η αποκατάσταση της ομαλότητας στην περιοχή αργεί, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 650 ευρώ, για κάθε εργαζόμενο του οποίου η σύμβαση εργασίας ανεστάλη λόγω της καταστροφής των επιχειρήσεων από τις πλημμύρες.

Στα 1.500 τα κτίρια που χρήζουν αποζημίωσης
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας διενεργήθηκαν συνολικά 1.470 αυτοψίες και τα 1.064 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 794 κατοικίες, 126 επαγγελματικούς χώρους, 8 δημόσια κτίρια και 136 αποθήκες-υπόγεια. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Μεγαρέων (Δ.Ε. Μεγαρέων) και τη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν συνολικά 470 αυτοψίες. Τα 448 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Από αυτά, 281 είναι κατοικίες, 38 επαγγελματικοί χώροι, 6 δημόσια κτίρια και 123 αποθήκες-υπόγεια. Εκτιμάται, δε, ότι το κόστος των αποζημιώσεων θα φτάσει τα 9-10 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά το έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Μάνδρας στις αρχές του Δεκεμβρίου είχαν εκδοθεί από τον δήμο και σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έλεγχο και έγκριση 295 χρηματικά εντάλματα, από τα οποία τα 210 επιστράφηκαν και τα χρήματα πιστώθηκαν από την ταμειακή υπηρεσία του δήμου στους δικαιούχους, οι οποίοι παραλαμβάνουν τη σχετική επιταγή από το ταμείο είτε τα χρήματα κατατίθενται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.