Ριζικές αλλαγές σε λύκειο-εξετάσεις - Free Sunday
Ριζικές αλλαγές σε λύκειο-εξετάσεις

Ριζικές αλλαγές σε λύκειο-εξετάσεις

Πώς θα γίνονται οι εξετάσεις στο λύκειο

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα,  που κατατέθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προβλέπει εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και αναβάθμιση του εθνικού απολυτηρίου. Συγκεκριμένα, προτείνεται ο αριθμός των μαθημάτων στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου να μειωθεί κατά το ήμισυ, με αύξηση ωστόσο των ωρών διδασκαλίας.

Σήμερα διδάσκονται 18 μαθήματα στη Β΄ Λυκείου και 15 στη Γ΄ Λυκείου. Η επιτροπή εισηγείται για τη Β΄ Λυκείου από 32 έως 36 ώρες διδασκαλίας ανάλογα με τις ώρες των μαθημάτων επιλογής και για τη Γ΄ Λυκείου 28 ώρες. Έτσι, στη Β΄ Λυκείου τα μαθήματα κορμού θα διαρκούν 20 ώρες και θα περιλαμβάνουν Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Ιστορία, Φυσική Αγωγή και διάφορες ελεύθερες δραστηριότητες, ενώ τα μαθήματα επιλογής θα διαρκούν από 12 έως 16 ώρες και θα περιλαμβάνουν Αρχαία, Ξένες Γλώσσες, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία), Θρησκευτικά, Μουσική, Ψυχολογία, Φιλοσοφία και Οικονομικά.

Στη Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα κορμού θα διαρκούν 10 ώρες και οι μαθητές θα διδάσκονται Γλώσσα, Φυσική Αγωγή και Ελεύθερες Δημιουργικές Δραστηριότητες. Τα μαθήματα επιλογής της Γ΄ τάξης που προτείνονται από το ΙΕΠ με διάρκεια 18 ωρών είναι Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά, Φιλοσοφία, Πολιτικοί και Κοινωνικοί Θεσμοί, Πληροφορική, Πολιτική Οικονομία, Ξένες Γλώσσες, Ζητήματα Ηθικής και Θρησκειών, Σχέδιο, Μουσική και Ιστορία της Τέχνης.

Δεν πρόκειται φυσικά για ένα οριστικοποιημένο ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά για ένα ενδεικτικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο προτείνεται να οργανωθεί το πρόγραμμα του λυκείου.


Υποχρεωτική η Α΄ Λυκείου

Σύμφωνα με την πρόταση του ΙΕΠ, η Α΄ Λυκείου εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση, η οποία γίνεται ενδεκαετής. Παράλληλα, θα συνδέεται η γενική με την επαγγελματική-τεχνική εκπαίδευση, καθώς έως την Α΄ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι κοινά και στη Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν ποιο είδος κατεύθυνσης θα ακολουθήσουν.

Ωστόσο, εκπαιδευτικοί ερευνητές επισήμαναν στην FS ότι για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη αλλαγή πρέπει να έχει προηγηθεί αναβάθμιση της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και η εναρμόνιση των προγραμμάτων σπουδών των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Τα μαθήματα κορμού της Α΄ Λυκείου με διάρκεια 29 ώρες θα περιλαμβάνουν Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Ιστορία, Πολιτική Παιδεία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά, Φυσική Αγωγή, Ελεύθερες Δραστηριότητες και Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Τα μαθήματα επιλογής διάρκειας 6 ωρών θα περιέχουν Δεύτερη Ξένη Γλώσσα, Εφαρμογές Πληροφορικής, Γεωλογία και Διαχείριση Ευρωπαϊκών Πόρων, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, Καλλιτεχνική Παιδεία και Οικονομικά.

Εισαγωγή σε σχολές και όχι σε τμήματα

Μία πρόταση που επανέρχεται είναι η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα. Οι μαθητές θα εξετάζονται σε δύο ή τρία μαθήματα ειδικότητας και σε ένα ή δύο κοινά μαθήματα, όπως η Νεοελληνική Γλώσσα. Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι θα παίζει και ο βαθμός του εθνικού απολυτηρίου, ο οποίος θα προκύπτει από τα δύο τετράμηνα της Γ΄ Λυκείου σε ποσοστό 80% και από τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ποσοστό 20%.

Επίσης, συζητείται να μπορεί να ενσωματωθεί στο απολυτήριο η κρατική πιστοποίηση ξένων γλωσσών. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της επιτροπής είναι οι εισαγωγικές εξετάσεις να συνεχίσουν να διεξάγονται πανελλαδικά, ώστε να διατηρηθεί το αδιάβλητο και το αντικειμενικό του χαρακτήρα τους. Επίσης, μέλη της επιτροπής τονίζουν ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν σταδιακά.

Σύνοδος Πρυτάνεων - Σε θετικό κλίμα η συνάντηση με Γαβρόγλου

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, όπως επισήμαναν και οι δύο πλευρές, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια «στάθηκαν όρθια μέσα στην παρατεταμένη κρίση» και ζήτησε συνεχή συνεργασία και συναίνεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ιδρυμάτων. Το υπουργείο ήδη έχει στείλει στους πρυτάνεις αναλυτική εισήγηση για ρυθμίσεις διαφόρων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Σημειώνεται, πάντως, ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν συναινεί στην εισήγηση του υπουργείου Παιδείας για τους οικονομικούς όρους λειτουργίας των μεταπτυχιακών.

Στη σύνοδο αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπών για να επιλύονται επιμέρους λεπτομέρειες. Για πρώτη φορά οι επιτροπές αυτές θα περιλαμβάνουν εκπροσώπους της Συνόδου Πρυτάνεων Πανεπιστημίων, της Συνόδου Προέδρων των ΤΕΙ και της Συνόδου Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων. Η επεξεργασία των θεμάτων θα συνεχιστεί στην 83η Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 28 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Εκδηλώσεις και δράσεις για τα 180 χρόνια λειτουργίας του

Με ένα σύνολο επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα καλύψουν σχεδόν όλους τους μήνες του έτους, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών(ΕΚΠΑ) θα αναδείξει την προσφορά του στην επιστήμη, στην έρευνα και στην κοινωνία γενικότερα, καθώς και τις προοπτικές του για το μέλλον, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 180 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας από την ίδρυσή του (1837-2017).

«Μιλώντας κάποιος για την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλά για την ιστορία του ελληνικού κράτους» ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θάνος Δημόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των εκδηλώσεων. Οι βασικοί άξονες των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων έχουν ως στόχο να αναδείξουν, μεταξύ άλλων, τη συμβολή του ΕΚΠΑ στην επιστήμη και στην έρευνα, την προσφορά του πανεπιστημίου σε θέματα αλληλεγγύης, στη δημόσια υγεία, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στην ανάδειξη της φοιτητικής δημιουργίας.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο, ενώ κάθε μήνας θα είναι αφιερωμένος σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες. Συγκεκριμένα, στις 3 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του. Στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν δωρεάν ξεναγήσεις στα μουσεία και στους χώρους του πανεπιστημίου, ενώ για τις 7 Μαΐου έχει προγραμματιστεί αγώνας δρόμου. Παράλληλα, κάθε σχολή θα οργανώσει μια κεντρική εκδήλωση σχετικά με τα αντικείμενά της, ενώ τα τμήματα θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις (επιστημονικού, ερευνητικού και κοινωνικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του εορτασμού).

Σχεδιάζονται, επίσης, ειδικές δράσεις ενημέρωσης-παρέμβασης σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από σχετικό αίτημα, που θα υποβληθεί, και έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον, θα γυριστεί και θα παρουσιαστεί ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορική διαδρομή του ΕΚΠΑ στην κοινωνία, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και Εύας Στεφανή.