Πλειοδότης στον ΔΟΛ ο Μαρινάκης - Free Sunday
Πλειοδότης στον ΔΟΛ ο Μαρινάκης

Πλειοδότης στον ΔΟΛ ο Μαρινάκης

Αποσφραγίστηκαν σήμερα 12.15 το μεσημέρι στα γραφεία του Δ.Ο.Λ. οι προσφορές που έχουν κατατεθεί για την απόκτηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, αλλά και τις συμμετοχές του  Ομίλου σε τρίτες εταιρείες.

Η εταιρεία Alter Ego συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη κατέθεσε τη μεγαλύτερη προσφορά, ύψους 22,89 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση των εμπορικών σημάτων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) και των συμμετοχών του σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της εταιρείας Τηλέτυπος (Mega).

Η δεύτερη προσφορά κατατέθηκε από την κυπριακή εταιρεία Vegata Holdings και ανήλθε σε 21 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά της Dimera Media (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) ήταν η χαμηλότερη, ύψους 11 εκατ. ευρώ. Κατατέθηκαν και δύο άλλες προσφορές πολύ χαμηλότερης αξίας.

Τα ακίνητα του ΔΟΛ περνούν στην Alpha Bank έναντι 4 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο επενδυτής που πλειοδοτεί αποκτά:
  • To 22,11% των μετοχών του MEGA CHANNEL
  • Τις εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ.
  • Τις ιστοσελίδες IN.GR, BHMA.GR, και NEA.GR
  • Τον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA.FM
  • To 50% των μετοχών της “IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ”
  • Το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής “ΑΡΓΟΣ”
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε πρόσφατα το 19,63% των μετοχών του MEGA , είναι προφανές οτι το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας θα αλλάξει τις ισορροπίες και στο μετοχικό σχήμα του Μεγάλου Καναλιού, ενώ θα επηρεάσει και το μέλλον της εταιρείας ΠΗΓΑΣΟΣ που εκδίδει τις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΗΜΕΡΗΣΙΑ και κατέχει το 13% των μετοχών του MEGA.
Το αίτημα της DIMERA του Ιβάν Σαββίδη, που χθες το πρωί είχε ζητήσει ολιγοήμερη αναβολή της διαγωνιστικής διαδικασίας, επειδή δεν του επετράπη να καταθέσει εγγυητικές επιστολές από τράπεζα της Κύπρου, απερρίφθη από τις τράπεζες, αλλά στενοί συνεργάτες του διαβεβαίωναν ότι «η συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στον διαγωνισμό για το ΔΟΛ είναι δεδομένη».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών και τραπεζικών παραγόντων, η επιθυμία των επενδυτών να αποκτήσουν πρωτίστως το πακέτο των μετοχών του MEGA που περιλαμβάνεται στην δημοπρασία, είναι δυνατόν να εκτινάξει το τελικό τίμημα σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού μάλιστα αποκτούν επιπροσθέτως τίτλους με σημαντική εμπορική αξία, που μπορούν αν επιθυμούν να μεταπωλήσουν αμέσως, καθώς είναι ελεύθερα βαρών.
Ένα ποσοστό 25% του τιμήματος θα διατεθεί για την εξόφληση των εργαζομένων και των προμηθευτών, ενώ η μόνη υποχρέωση που θα έχει ο νέος αγοραστής, θα είναι το κόστος συντήρησης των μέσων ενημέρωσης που θα θελήσει να διατηρήσει, αλλά και η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού που έχουν οι εταιρείες ΑΡΓΟΣ και IRIS.