Elvis Presley: 40 χρόνια χωρίς το «Βασιλιά» - Free Sunday
Elvis Presley: 40 χρόνια χωρίς το «Βασιλιά»

Elvis Presley: 40 χρόνια χωρίς το «Βασιλιά»

Ο Elvis Aron Presley γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1935 και πέθανε στις 16 Αυγούστου του 1977 (μια μαύρη μέρα για το rock ‘n’ roll και τη μουσική γενικότερα) σε ηλικία 42 ετών.

via GIPHY

Ο «Βασιλιάς του rock ‘n’ roll» θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Από την αρχή της καριέρας του, ο Elvis Presley είχε ένα τεράστιο πολιτιστικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με το περιοδικό «Rolling Stone» «ήταν ο Elvis, που έκανε το rock ‘n’ roll τη διεθνή γλώσσα της pop».

via GIPHY

Τα τραγούδια του, οι χορευτικές του κινήσεις, η στάση και τα ρούχα του διαμόρφωσαν το rock ‘n’ roll και τη μετέπειτα μουσική. Στη λίστα του BBC Radio με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές του 20ού αιώνα, ο Εlvis Presley κατέλαβε την δεύτερη θέση, πίσω από τον Frank Sinatra.

via GIPHY

Για τον Elvis έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν γραφτεί άρθρα, αφιερώματα, βιογραφίες και συνεχίζουν να γράφονται, οι δίσκοι του συνεχίζουν να πωλούνται, η Graceland το σπίτι του στο Μέμφις εξακολουθεί να δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες με αποκορύφωμα κάθε χρόνο την επέτειο της ημερομηνίας του θανάτου του -στις 16/08- όπου φτάνουν θαυμαστές του «βασιλιά» από όλο τον κόσμο για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης, ενώ κάθε είδους αντικείμενο που φέρει το όνομα ή το πρόσωπό του πουλάει σαν τρελό, κάνοντας τη βιομηχανία που έχει στηθεί από πίσω να θησαυρίζει ακόμα, 40 χρόνια μετά το θάνατό του.

via GIPHY

Tα πράγματα για τον Elvis αρχίζουν να γίνονται δυσκολότερα μετά το διαζύγιο του το 1973. Ο ίδιος άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα απόμακρος και να παίρνει συνεχώς βάρος, ενώ μάχονταν και από μια εξάρτηση στα φάρμακα με συνταγή, τα οποία είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην εμφάνισή του αλλά και στην απόδοση του πάνω στη μουσική. Ωστόσο και παρά τα όποια προβλήματα, συνέχισε τις συναυλίες και τα νέα άλμπουμ για τα επόμενα χρόνια.

via GIPHY

Το 1977 βρήκε τον Presley να μάχεται με τον εαυτό του, καθώς είχε μετατραπεί σε μια καρικατούρα αυτού που ήταν πριν μερικά χρόνια. Πολλές συναυλίες δεν δόθηκαν καθόλου ενώ δεν ήταν λίγες αυτές στις οποίες το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν κάτω του μετρίου. Αντιμέτωπος με την πολύ κακή του υγεία, έκανε την τελευταία του ζωντανή εμφάνιση στην Ιντιανάπολις, στις 26 Ιουνίου 1977. Στις 16 Αυγούστου 1977 στο Μέμφις του Τενεσί, ο «βασιλιάς» βρέθηκε νεκρός, ξαπλωμένος στο πάτωμα του μπάνιου του στην Graceland από την -τότε- μνηστή του Ginger Alden. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist Memorial όπου και στις 3:30 μ.μ. ανακοινώθηκε ο θάνατος του. Ο Elvis έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών. Σε μια συνέντευξη τύπου που δόθηκε αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο θάνατος επήλθε από καρδιακή αρρυθμία η οποία προκλήθηκε από μεγάλη δόση ναρκωτικών.

via GIPHY

Η κηδεία του Presley ήταν ένα εθνικό γεγονός, ενώ την παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι του, θαυμαστές και δημοσιογράφοι. Η ταφή του αρχικά έγινε στο νεκροταφείο του Φόρεστ Χιλ στο Μέμφις, δίπλα από τη μητέρα του, αλλά για λόγους ασφαλείας οι σωροί μεταφέρθηκαν στην Graceland την έπαυλη του «βασιλιά». Μετά το θάνατο του -και έως σήμερα- άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες φημολογίες, από τον τρόπο με τον οποίο πέθανε μέχρι και το αν βρίσκεται ακόμη στη ζωή…