Αντώνης Γκρίτσης: Σήμερα μπορούμε πιο εύκολα να καταλάβουμε τι σημαίνει το τέλος μιας ηρωικής ή ένδοξης εποχής - Free Sunday
Αντώνης Γκρίτσης: Σήμερα μπορούμε πιο εύκολα να καταλάβουμε τι σημαίνει το τέλος μιας ηρωικής ή ένδοξης εποχής

Αντώνης Γκρίτσης: Σήμερα μπορούμε πιο εύκολα να καταλάβουμε τι σημαίνει το τέλος μιας ηρωικής ή ένδοξης εποχής

Ο ηθοποιός Αντώνης Γκρίτσης και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης μετά την παράσταση «Ναπολέων», επιστρέφουν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στη χώρα της bijoux de kant με το δεύτερο εθνικό της πορτραίτο.

Αυτή τη φορά σειρά έχει «Ο Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου - σε συνομιλία με τον μονόλογο «Ο Λεφτέρης στο αμήν», της Γλυκερίας Μπασδέκη. Ο Αντώνης Γκρίτσης-ένας εκ των πρωταγωνιστών, μίλησε στο FreeSunday.gr για τον Μπολιβάρ και τη θέση του στη σημερινή εποχή.

bolivar 2

Καταρχάς θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση και τον ρόλο που υποδύεστε.

Η παράσταση είναι μια σκηνική σύνθεση από τα ποιήματα «Ενοικιάζεται» και «Μπολιβάρ: ένα ελληνικό ποίημα» του Νίκου Εγγονόπουλου σε έναν ανοιχτό διάλογο με τον δραματικό μονόλογο «Ο Λεφτέρης στο Αμήν» της Γλυκερίας Μπασδέκη. Με αφορμή την ιδέα ενός υπερ - εθνικού ήρωα, προβάλλει το ερώτημα αν είναι πραγματικό ή φαντασιακό και το αίτημα της Ελευθερίας. Υποδύομαι έναν τρελό και απελπισμένο υπασπιστή που προσπαθεί να ξαναζωντανέψει μάταια τον απόμαχο στρατηγό του.

Ποιο είναι το «feedback» που έχετε λάβει μέχρι στιγμής;

Αν και παίζουμε μόλις μια βδομάδα, οι αντιδράσεις είναι πολύ θετικές.

Ο Μπολιβάρ γράφτηκε στα χρόνια της κατοχής, με τον Νίκο Εγγονόπουλο να προσδοκά την ημέρα που η χώρα θα βρει την «πραγματική» λευτεριά της. Τι θέση έχει το έργο στο σήμερα;

Βρίσκω πάντα εξω - καλλιτεχνικό το κριτήριο της αναφοράς στη συγχρονία του για την αποτίμηση ενός έργου τέχνης. Και το λέω γιατί τόσο στην εποχή που γράφτηκε όσο και αργότερα, ο Μπολιβάρ του Εγγονόπουλου θεωρήθηκε ένα ερμητικό και δυσερμήνευτο ποίημα. Οι αριστεροί το θεώρησαν ελληνοκεντρικό, οι δεξιοί διεθνιστικό και τελικά όλοι εγκλωβίστηκαν στα στεγανά της προσωπικής τους ιδεοληψίας. Ωστόσο, πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε πιο εύκολα να καταλάβουμε τι σημαίνει το τέλος μιας ηρωικής ή ένδοξης εποχής. Επίσης, θέλω να ελπίζω ότι έχουμε καταλάβει ότι δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε κανέναν Μεσσία και ότι η πραγματική επανάσταση είναι υπόθεση του καθενός μας.

Πώς «δένουν» ο «Μπολιβάρ» με τον μονόλογο «Ο Λεφτέρης στο αμήν», της Γλυκερίας Μπασδέκη;

Ο μονόλογος της Γλυκερίας ουσιαστικά επικυρώνει αυτό που και ο ίδιος ο Εγγονόπουλος διαπραγματεύεται στο έργο του. Είναι η στιγμή που το δημιούργημα αυτονομείται από τον δημιουργό του, αποκτά δική του, διαφορετική φωνή, ομολογεί ότι δεν είναι αυτό που όλοι περίμεναν και διεκδικεί με τη σειρά του και το δικό του δικαίωμα στην Ελευθερία.

Ο Μπολιβάρ είναι τελικά Λατινοαμερικάνος ή Έλληνας;

Δεν έχει απολύτως καμία σημασία η εθνικότητα του Μπολιβάρ. Η ελευθερία της σκέψης του είναι η μόνη του πατρίδα.

bolivar 1

Μπολιβάρ

Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κάτω Χώρος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γκρίτσης, Γιάννης Κουκουράκης και η μουσικός Χαρούλα Τσαλπαρά

Από 12.01.2018 μέχρι 25.02.2018

Τετάρτη-Σάββατο: 21:15, Κυριακή 19:00

Κείμενα: Νίκος Εγγονόπουλος (Μπολιβάρ: ένα ελληνικό ποιήμα / Ενοικιάζεται) Γλυκερία Μπασδέκη (Ο Λεφτέρης στο Αμήν)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
Σκηνογραφία - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαντώ Κατσούγκρη

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Τετάρτη-Παρασκευή: Κανονικό 12€,Φοιτητικό 10€, Ανέργων 8€
Σάββατο-Κυριακή: Κανονικό 13€,Φοιτητικό / Ανέργων 10€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70 λεπτά