Δώρος Δημοσθένους: «Η διαχρονικότητα των τραγουδιών τα οδηγεί από το παρελθόν στο μέλλον» - Free Sunday
Δώρος Δημοσθένους: «Η διαχρονικότητα των τραγουδιών τα οδηγεί από το παρελθόν στο μέλλον»

Δώρος Δημοσθένους: «Η διαχρονικότητα των τραγουδιών τα οδηγεί από το παρελθόν στο μέλλον»

Έχει όμως αμέτρητες συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές καθώς και σταθερή παρουσία σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων. Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του με τον τίτλο «Compere» ο οποίος περιλαμβάνει τραγούδια περασμένων δεκαετιών με νέες, πειραγμένες ενορχηστρώσεις και ανανεωμένο ήχο. Ο Δώρος Δημοσθένους με αφορμή την κυκλοφορία του «Compere» αλλά και τις τέσσερις εμφανίσεις του τον Δεκέμβριο στον Ιανό μίλησε στο Free-Sunday.gr.

dimosthenous_foto_2_web

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός σας δίσκος με τίτλο «Compere» με διασκευές τραγουδιών περασμένων δεκαετιών τα οποία τα τελευταία χρόνια ακούμε στις ζωντανές εμφανίσεις σας. Θεωρείτε ότι με την έκδοση αυτού του δίσκου αποτυπώνετε και επίσημα πλέον την αγάπη σας για τα τραγούδια μιας άλλης εποχής;

Το ρεπερτόριο αυτό αποτελεί την βάση των εμφανίσεων μου τα τελευταία χρόνια. Ήθελα λοιπόν να αποτυπωθεί και να καταγραφεί και δισκογραφικά η μουσική και η ερμηνευτική μου αντίληψη για αυτά τα τραγούδια που αγαπώ, τα ακούω από μικρός και τα νιώθω πλέον σαν δικό μου κομμάτι. Ο κόσμος με ρωτούσε συχνά πότε θα εκδοθούν σε δίσκο οπότε έτσι ολοκληρώνεται ένας κύκλος και μια αναζήτηση δική μου σε αυτό το είδος.

Πώς μπορεί να ανανεωθεί το ενδιαφέρον για τόσο γνωστά τραγούδια;


Τα τραγούδια αυτά έχουν έτσι κι αλλιώς το δικό τους ενδιαφέρον και στις πρώτες εκτελέσεις και σε πολλές επόμενες. Εγώ θέλησα να βάλω το δικό μου διαφορετικό στίγμα έτσι όπως ήθελα να τα ακούω στο 2016 και σαφώς ήθελα να είναι σημερινά. Η διαχρονικότητα τους ανανεώνει συνεχώς το ενδιαφέρον του κόσμου μέσα από νέες προσεγγίσεις και τα οδηγεί από το παρελθόν στο μέλλον.

Από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Κυπουργό στην jazz και στο swing. Τι σας οδήγησε σε αυτό το είδος μουσικής;


Η ανάγκη μου να ξεφύγω από το διάχυτο στενάχωρο κλίμα της εποχής μας τα τελευταία χρόνια, με μια διάθεση εξωστρέφειας και χαράς. Επίσης, η αγάπη μου αυτή καθεαυτή για αυτό το είδος μουσικής. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η έντεχνη μουσική, οι συνθέτες και οι συνεργασίες που αναφέρατε αλλά και πολλοί ακόμη δεν παραμένουν η βάση μου και η μεγάλη μου αγάπη.

Μετράτε περισσότερα από είκοσι χρόνια καριέρας. Για ποιο λόγο έχετε κυκλοφορήσει μόνο δύο προσωπικούς δίσκους;


Ο λόγος είναι ότι ασχολήθηκα πολύ με τις συμμετοχές μου σε δισκογραφικές δουλειές και επίσης έδωσα βάρος στις ζωντανές εμφανίσεις. Επιπλέον, συναντήσεις με ανθρώπους της μουσικής που θα μπορούσαν να είχαν αποδώσει δισκογραφικές δουλειές, δεν έγιναν τελικά. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η κρίση στην δισκογραφία που οδήγησε σε περιορισμένες ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές.

Ο τίτλος του δίσκου «Compere» προέρχεται από τραγούδι «Δεν είναι(Κομπέρ) του Λουκιανού Κηλαηδόνη και την εποχή του Ελεύθερου Θεάτρου. Τι έχετε κρατήσει από την εξάχρονη συνεργασία σας με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη;


Αυτό που έχω κρατήσεις είναι η σκηνοθετική του ματιά πάνω στο τραγούδι και στον στίχο και το ότι με έφερε σε επαφή με ένα είδος τραγουδιού που με επηρέασε καταλυτικά  και με οδήγησε στο ρεπερτόριο που τραγουδάω τα τελευταία έξι χρόνια. Ακόμα ήρθα σε επαφή με την διεθνή μουσική και ειδικά της Αμερικής, ακούσματα που κι εγώ τα είχα από μικρός αλλά δεν είχα σκεφτεί να τα ενσωματώσω στα live μου. Επίσης το χιούμορ του φυσικά που είναι καταλυτικό. Είναι μια μοναδική περσόνα στον χώρο της μουσικής που ξέρει να διηγιέται υπέροχες ιστορίες και θα έλεγα ότι ήταν ο άνθρωπος που με επηρέασε περισσότερο στις συνεργασίες μου.

Στον πρώτο προσωπικό σας δίσκο «One for the Road» που κυκλοφόρησε το 2008 εμφανιστήκατε και ως δημιουργός γράφοντας τρία τραγούδια και στο «Compere» ένα. Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να κυκλοφορήσει δίσκος αποκλειστικά με δικά σας τραγούδια;


Είναι ο επόμενος στόχος μου να γράψω δικά μου τραγούδια σε ολοκληρωμένη δουλειά πάντα όμως χαίρομαι και με ενδεχόμενες συνεργασίες και ειδικά όταν είναι απρόβλεπτες.

Τι θα παρουσιάσετε στις ζωντανές εμφανίσεις σας στον Ιανό;

Με αφορμή τον καινούργιο δίσκο που θα τον παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο θα έχουμε τέσσερις μοναδικές βραδιές στον Ιανό σε κλίμα προ…εορταστικό καθώς θα είμαστε στις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη και ήδη η πόλη φοράει τα γιορτινά της. Θα ακούσουμε διαχρονικά ελληνικά τραγούδια περασμένων δεκαετιών σε νέες πειραγμένες ενορχηστρώσεις με στοιχεία Jazz και swing μαζί με κλασσικά κομμάτια του διεθνούς ρεπερτορίου. Επίσης θα ακούσουμε τραγούδια του δίσκου μεταξύ των οποίων το «Ας ερχόσουν για λίγο», «Η ταμπακιέρα», «Το ταίρι μου», «Δεν σε θέλω πια», «Τα ζηλιάρικα σου μάτια», και το «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει» τα οποία μεταμορφώνονται σε σημερινές εκδοχές με τα πνευστά και την μεγάλη ορχήστρα να κυριαρχούν. Ωστόσο, δε θα λείπουν οι ατμοσφαιρικές και βελούδινες στιγμές όπως «Θα θελα να’μουνα εκείνος που αγαπάς», «Αναπνοή μου», «Σήμερα σε γνώρισα» αλλά και επιλογές από Elvis Presley, Nat King Cole, Frank Sinatra και άλλους. Τα live θα έχουν αστραφτερό χρώμα και ατμόσφαιρα γιορτής και φιλοδοξούν να ξεσηκώσουν τους θεατές να τους κάνουν να τραγουδήσουν, να χορέψουν όπως επίσης να νοσταλγήσουν και να ονειρευτούν.

Ο Δώρος Δημοσθένους στον Ιανό
Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 /12, Παρασκευή 9 & Σάββατο 10/12
Ώρα έναρξης: 21:30
Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€
IANOS | τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 - Αθήνα
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ:
Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι)
και στο www.ianos.gr