Γιατί οι ΕΚΜΕΚ λένε πως τα τραγούδια είναι χώρες; - Free Sunday
Γιατί οι ΕΚΜΕΚ λένε πως τα τραγούδια είναι χώρες;

Γιατί οι ΕΚΜΕΚ λένε πως τα τραγούδια είναι χώρες;

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο FAUST Bar-Theatre-Arts  ζωντανά στη σκηνή του οι ΕΚΜΕΚ παρουσίασαν το νέο τους δίσκο «Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς» (Ogdoo music group). Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος Άλκης Κανίδης μας μιλάει για τη νέα τους δουλειά.

Πως πήγε η παρουσίαση του δίσκου; 

Οι παρουσιάσεις του δίσκου σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη πήγανε εξαιρετικά. Τις απολαύσαμε πολύ. Ήτανε ένα ακόμη βήμα μπροστά για εμάς γιατί εκτός από τα νέα τραγούδια είχανε και μια σκηνοθετική φροντίδα, μιαν άλλη ματιά από ανθρώπους του χώρου που μας έδειξαν δρόμους και τρόπους που θέλαμε να δοκιμάσουμε από καιρό. Και το στοίχημα βγήκε.

Μιλήστε μας για τον νέο σας δίσκο «Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς»;

Είναι ο τρίτος μας δίσκος, το τρίτο μας μεγάλο ταξίδι. Αν τα τραγούδια είναι χώρες σε αυτό το ταξίδι τότε εμείς μείναμε και ζήσαμε πολύ σε καθεμιά. Τις αναπνεύσαμε, τις ανακαλύψαμε, τις βιώσαμε βαθιά. Και τώρα είναι σα να σας δείχνουμε τις φωτογραφίες. Και συγκινούμαστε ξανά.

Οι Calexico συναντούν την ελληνική παράδοση στον δίσκο;

Η βασική μας ταυτότητα ήταν πάντα το ελληνικό τραγούδι με την ευρεία έννοια. Όμως αυτό είναι αρκετά ευρύ και δυνατό ώστε να χωράει  πολλά πράγματα μέσα. Είναι και το βάρος του στίχου και της γλώσσας. Ξεκινώντας είχαμε περισσότερες επιρροές μα σιγά-σιγά αφήσαμε ότι δεν μας πήγαινε. Το ισπανικό-μεξικάνικο στοιχείο έμεινε. Η συνάντηση με την παράδοση σε κάποια από τα τραγούδια αυτού του δίσκου είναι κάτι καινούριο για εμάς. Έγινε όμως πολύ φυσικά. Ίσως ήρθε για να μείνει.

Με ποια κριτήρια επιλέξατε τα τραγούδια;

Βασικό κριτήριο ήταν το πόσο άρεσαν σε εμάς και πόσο πιστέψαμε εμείς σε αυτά. Είχαμε περισσότερα από αυτά που μπήκανε στον δίσκο. Θέλαμε όμως να μείνουν μέσα μόνο όσα πραγματικά νιώθαμε πως μας συγκινούν, μας εκπροσωπούν αυτή την περίοδο ως δημιουργούς και ανοίγουν πόρτες για καινούρια μέρη.

Είστε από τους καλλιτέχνες που αγαπάνε τις συναυλίες. Ένας δίσκος, ένα τραγούδι, αποκτά νέα, διαφορετική υπόσταση όταν παρουσιάζεται ζωντανά;

Ναι πάντα. Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το στούντιο. Κάποια τραγούδια ζωντανεύουν στο live και βγάζουν μία δύναμη που δεν την είχες φανταστεί. Επίσης πολύ σημαντικό είναι πως όσο το κοινό τα γνωρίζει και βλέπεις να τα τραγουδάει στις εμφανίσεις μεταμορφώνονται σε κάτι άλλο, κάτι συλλογικό και σίγουρα συγκινητικό.

Στα τηλεοπτικά talent shows εναποθέτουν τις ελπίδες τους εκατοντάδες νέοι, ενώ στην κριτική επιτροπή βρίσκονται άνθρωποι επιτυχημένοι στον χώρο τους. Πιστεύετε ότι βοηθιέται έτσι ένας νέος καλλιτέχνης;

Όχι. Δε νομίζω πως η πρόθεση αυτών των εκπομπών είναι να αναδείξουν νέους καλλιτέχνες αλλά να πουληθούν οι ίδιες ως προϊόν. Καμιά φορά μπορεί κάποιος να το ξεπεράσει αυτό αλλά συνήθως είναι η εξαίρεση.

 

EKMEK είναι οι:

Αλκης Κανίδης (φωνή, ηλεκτρική κιθάρα)

Αλέκος Σπανίδης (τύμπανα)
Σάκης Ραπτόπουλος (ακορντεόν, πλήκτρα, φωνητικά)
Στέργιος Γιάννος (μπάσο)

Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα)Γιώργος Αβραμίδης(τρομπέτα)
Αλκης Κανίδης (φωνή, ακ.κιθάρα)