Ελένη Καρακάση: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντικά λαϊκή τραγουδίστρια» - Free Sunday
Ελένη Καρακάση: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντικά λαϊκή τραγουδίστρια»

Ελένη Καρακάση: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντικά λαϊκή τραγουδίστρια»

Μετά τις sold-out εμφανίσεις της την περασμένη σεζόν με τα «Θανατερά – Κηδεία μετά μουσικής» η Ελένη Καρακάση επιστρέφει στη μουσική σκηνή Σφίγγα για όλες τις Τρίτες του Νοεμβρίου με τη νέα μουσική παράσταση «Οι θάλασσες μέσα μας» και μας εξηγεί τι είναι η θάλασσα για τον άνθρωπο και τη μουσική.

Τι θα ακούσουμε στη Σφίγγα;

Θα ακούσετε τραγούδια στα οποία καθρεφτίζεται η θάλασσα σαν να είναι η ψυχή μας. Γι’ αυτό και ο τίτλος «Οι θάλασσες μέσα μας». Η ψυχή μας σαν μια θάλασσα, λοιπόν, άλλοτε ανταριάζει και άλλοτε γαληνεύει. Τη μια στραφταλίζει στο φως και την άλλη παίρνει εκείνο το γκρίζο χρώμα της απέραντης μελαγχολίας. Τα τραγούδια που έχουμε διαλέξει χρησιμοποιούν τη θάλασσα ή στοιχεία της θάλασσας για να μιλήσουν γι’ αυτό που συμβαίνει μέσα μας, να ακουμπήσουν σε διαφορετικά συναισθήματα και να μας ταξιδέψουν με έναν διαφορετικό τρόπο. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο concept, που θα έχει και οπτικό ενδιαφέρον χάρη στα βίντεο που θα πλαισιώνουν τα τραγούδια.

Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα για τραγούδια με τη θάλασσα στο επίκεντρό τους; Έχουμε συνηθίσει να τα λέμε «καλοκαιρινά» αυτά τα τραγούδια;

Υπάρχει μια στερεοτυπική αντίληψη που θέλει τα τραγούδια που αναφέρονται στη θάλασσα να είναι μόνο παραδοσιακά, νησιώτικα ή τραγούδια της παρέας για το καλοκαίρι στην ακρογιαλιά. Πολλές φορές όμως η θάλασσα χρησιμοποιείται από τους στιχουργούς μεταφορικά, προκειμένου να αντικατοπτρίσει τα πιο βαθιά μας. «Το πέλαγο είναι γλυκό, χάδι μαζί και δάκρυ…» γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις στο «Το πέλαγο είναι βαθύ». Για «θάλασσες υπομονής» κάνει λόγο ο Άκος Δασκαλόπουλος στο «Κι αν τα μάτια σου». «Κοντά στα κύματα θα χτίσω το παλάτι μου» μας λέει η Λίνα Νικολακοπούλου στο «Πάτωμα». «Έχω μια θάλασσα σμαράγδια» αναφέρει ο Νίκος Γκάτσος στο «Έλα σε μένα». Αυτή η διαπίστωση γέννησε τη συγκεκριμένη ιδέα. Και υπό αυτή την έννοια η παράστασή μας δεν έχει καλοκαιρινή αύρα. Χωράει όλες τις εποχές. Και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και τον χειμώνα και την άνοιξη. Και μαζί χωράει και όλα τα συναισθήματα: τη χαρά, τη θλίψη, τον θυμό, τον φόβο, την αγάπη.

Η θάλασσα συχνά παρομοιάζεται με τη γυναίκα. Λέγεται πως η θάλασσα είναι όπως η γυναίκα, απρόβλεπτη και επικίνδυνη. Θάλασσα και πυρ, και γυνή τρίτον κακόν. Ποια είναι η γνώμη σας;

Εγώ, πάντως, ξέρω και αρκετούς άνδρες που είναι απρόβλεπτοι και επικίνδυνοι (γέλια). Πέρα από δεισιδαιμονίες, νομίζω ότι η θάλασσα, μέσα από το πρίσμα που εμείς επιλέγουμε να τη δούμε στη μουσική μας παράσταση, μας αφορά όλους. Ανεξαρτήτως φύλου ή φυλής. Ακουμπά και μοιάζει στον κάθε άνθρωπο. Βέβαια καθένας μας κουβαλάει μέσα του τη δική του θάλασσα, γι’ αυτό και κάνουμε λόγο για «θάλασσες μέσα μας» και όχι για μία «θάλασσα».

Στο δελτίο Τύπου διαβάζω: «Στο πρώτο μέρος της μουσικής αυτής παράστασης η Ελένη, παρέα με τους τέσσερις μουσικούς της και τον Δημήτρη Χαλιώτη στα κείμενα και την καλλιτεχνική επιμέλεια, μας συστήνει –πότε με χιουμοριστική και πότε με μελαγχολική διάθεση– τα βασικά στάδια αυτογνωσίας της θάλασσας μέσα μας, προκειμένου να μη ναυαγούμε σε αυτήν τόσο συχνά». Πείτε μας περισσότερα…

Στις μουσικές παραστάσεις που δημιουργούμε μαζί με τον Δημήτρη Χαλιώτη υπάρχει πάντα ένα σενάριο, μία βασική δομή που συνδέει τα τραγούδια. Στο πρώτο μέρος, λοιπόν, της φετινής μας παράστασης το σενάριο αυτό θέλει έναν άνθρωπο, που θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας, να τολμάει να κάνει βουτιά στις θάλασσες μέσα του. Να φωτίσει τα σκοτάδια της ψυχής του και να ανακαλύψει την αλήθεια του. Στην αρχή δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει καν την ύπαρξη μιας ολόκληρης θάλασσας μέσα του. Τη θάλασσα την αναγνωρίζει μόνο στους γύρω του. Όταν στρέψει το βλέμμα του και στη δική του θάλασσα, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι που έχει διάφορα στάδια. Θα νιώσει απέραντη μοναξιά χαμένος μεσοπέλαγα, θα συναντήσει νησιά και θα ακουμπήσει πάνω τους όλες του τις ελπίδες, θα ναυαγήσει και θα ανακαλύψει τον βυθό του, θα τρυπώσει σε λιμάνια που θα γίνουν γι’ αυτόν οι πιο μεγάλες αγκαλιές, θα αράξει σε φωτεινές ακρογιαλιές. Πρόκειται για ένα ολόκληρο ταξίδι αυτογνωσίας που θα γίνει μέσα από τραγούδια που έχουμε αγαπήσει.

Τι είναι πιο δύσκολο: ένα νέο τραγούδι ή η διασκευή ενός τραγουδιού που ήδη έχει την πορεία και την αξία του;

Το να δημιουργήσεις κάτι όμορφο απαιτεί πάντα γνώση και σκληρή δουλειά. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τι είναι πιο δύσκολο, αλλά σίγουρα στην ελληνική μουσική σήμερα το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στις διασκευές αλλά στα νέα καλά τραγούδια.

Υπάρχει τραγούδι που δεν θα τολμούσατε να ερμηνεύσετε ποτέ και γιατί;

Δεν θα απέκλεια τίποτα, αλλά εξαρτάται πάντα από το concept που καλούμαι να υπηρετήσω. Ένα πρόγραμμα, ας πούμε, αμιγώς λαϊκό ή μόνο με αμανέδες δεν θα μπορούσα να το στηρίξω. Αλλά λαϊκά τραγούδια που συνυπάρχουν με άλλα σε μουσικές παραστάσεις φυσικά και έχω πει, αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντικά λαϊκή τραγουδίστρια.

Στα τηλεοπτικά talent shows εναποθέτουν τις ελπίδες τους εκατοντάδες νέοι, ενώ στην κριτική επιτροπή βρίσκονται άνθρωποι επιτυχημένοι στον χώρο τους. Πιστεύετε ότι βοηθιέται έτσι ένας νέος καλλιτέχνης;

Δεν πιστεύω ότι βοηθιέται ουσιαστικά. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να αποκτά μια εφήμερη δημοσιότητα. Το θέμα όμως είναι το μετά. Ωστόσο, δεν μπορώ να συμβουλέψω ένα παιδί να μην πάει. Αν πιστεύει ότι αυτό θα το βοηθήσει, ας πάει και η ιστορία θα δείξει.

INFO

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΚΑΣΗ

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ

Τις Τρίτες του Νοεμβρίου (21 & 28/11)

στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας & Ζωοδ. Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλ. κρατήσεων: 211 4096149, 6987 844845

Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμή εισόδου: €12 με μπίρα ή κρασί