Κώστας Χατζής: «Τυχαία όλα έγιναν» - Free Sunday
Κώστας Χατζής: «Τυχαία όλα έγιναν»

Κώστας Χατζής: «Τυχαία όλα έγιναν»

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και τη θερμή υποδοχή του κοινού που εισέπραξε σε συναυλίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ο Κώστας Χατζής θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στη σκηνή της Σφίγγας, τις Παρασκευές 22 και 29 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου, για να παρουσιάσει ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι, μέσα από τη λυρικότητα και την ευαισθησία των στίχων και της μουσικής των τραγουδιών που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή.

Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός και ερμηνευτής Κώστας Χατζής σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, υπηρετώντας πιστά και με διεισδυτικό λόγο το κοινωνικό τραγούδι για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Με έναν τρόπο ξεχωριστό, με εκείνη την ιδιαίτερη «βραχνάδα» στη φωνή του, όταν βρίσκεται απέναντι από το κοινό επικοινωνεί με έναν μοναδικό τρόπο μαζί του. Ο Κώστας Χατζής είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Τι θα ακούσουμε στη Σφίγγα;

Με τους συνεργάτες μου, πριν από κάθε παράσταση ή σειρά παραστάσεων, αποφασίζουμε τι θα πούμε, πώς θα το πούμε και γενικά πώς θα πορευτούμε στη σκηνή. Υπηρετούμε την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Θέλουμε ο κόσμος να συνυπάρχει μαζί μας. Να γίνουμε όλοι μια παρέα, να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, να προβληματιστούμε. Και συνήθως το καταφέρνουμε.

Κάποια από τα τραγούδια σας δεν μπορώ να φανταστώ να λείπουν από οποιοδήποτε πρόγραμμά σας. Κι ενώ εμείς δεν χορταίνουμε να τα ακούμε, εσείς έχετε αισθανθεί δυσφορία στο να πείτε π.χ. άλλη μια φορά το «Θυμάμαι»;

Πάντα επηρεάζομαι από τον λόγο και είναι κάποια τραγούδια που με έχουν σημαδέψει και δεν μπορώ πια να τα πω. Κλείνω τα μάτια μου, ζητάω έναν έντονο προβολέα, ώστε να μη βλέπω τις αντιδράσεις του κοινού, και τα λέω.

Τα δικά σας αγαπημένα συμπίπτουν με τα αγαπημένα του κοινού;

Όχι πάντα. Το κοινό συνήθως ζητάει κομμάτια πιο γνωστά, πιο δοκιμασμένα στον χρόνο. Όπως και να ’χει, όμως, είναι όλα τους παιδιά μου.

Προέρχεστε από μουσική οικογένεια. Ήταν, λοιπόν, για εσάς η μουσική μονόδρομος;

Ξεκίνησα παίζοντας κιθάρα με παραδοσιακούς μουσικούς σε γάμους και πανηγύρια. Συνεργάστηκα με λαϊκούς καλλιτέχνες παίζοντας κιθαρομπούζουκο. Στον χώρο αυτόν της μπαλάντας μπήκα σαν προπαγανδιστής, με την καλή έννοια. Ήθελα να διαμαρτυρηθώ και να φωνάξω για τα δεινά που περνούσε και περνά η φυλή μου. Τυχαία όλα έγιναν.

Για εμάς, ως εικόνα, είστε ένα με την κιθάρα σας. Έχει περάσει μέρα που να μην έχετε πιάσει την κιθάρα σας;

Με θυμάμαι όλη μου τη ζωή με την κιθάρα αγκαλιά.

Εμείς τραγουδάμε τα τραγούδια σας, εσείς, όμως, τι ακούτε;

Εγώ σας ακούω. Εσείς μ’ ακούτε…;

Τι σας λείπει από την εποχή των μπουάτ;

Μου λείπει η ατμόσφαιρα αυτών των μικρών χώρων. Η επικοινωνία με το κοινό ήταν μυσταγωγία σε αυτούς τους μικρούς χώρους. Τώρα απευθύνεσαι σε κινητά. Δέκα σε ακούν και οι άλλοι βγάζουν selfies.

Νομίζετε ότι σήμερα είναι πιο εύκολο να πετύχει ένας καλλιτέχνης απ’ ό,τι την εποχή που εσείς σταδιοδρομήσατε;

Υπηρετούμε έναν καταπληκτικό χώρο. Δεν έχω βρει τραγουδιστή ή τραγουδίστρια που να μη μου αρέσει. Μου αρέσουν όλοι. Γίνονται σημαντικά πράγματα στην Ελλάδα, έχει καταπληκτικούς καλλιτέχνες –συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές και τραγουδίστριες, μουσικούς–, αλλά δεν υπάρχει πια βήμα. Πάντα ήταν δύσκολο, έχεις να παλέψεις με πολλά θηρία.

INFO

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής – Αθήνα

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλ. κρατήσεων: 211 4096149, 6987 844845

Ώρα έναρξης: 22:30

Τιμές: €12 στο μπαρ με μπίρα ή κρασί, €20 στο τραπέζι με ποτό, €60 φιάλη κρασί για δύο άτομα, €120 φιάλη ποτό ανά τέσσερα άτομα