Ειρήνη Σκυλακάκη: «Στο Λονδίνο πρέπει να κερδίσω έναν έναν τον ακροατή» - Free Sunday
Ειρήνη Σκυλακάκη: «Στο Λονδίνο πρέπει να κερδίσω έναν έναν τον ακροατή»

Ειρήνη Σκυλακάκη: «Στο Λονδίνο πρέπει να κερδίσω έναν έναν τον ακροατή»

Μιλήστε μας για τον νέο σας δίσκο «Matterless»…

Πριν από δύο χρόνια ένιωσα την ανάγκη να φύγω από την Αθήνα που τόσο αγαπώ και να επιστρέψω στην πόλη των σπουδών μου, το Λονδίνο, αυτή τη φορά όμως για να κάνω μουσική. Τα τραγούδια του «Matterless» τα έγραψα μέσα σε λίγες μέρες, αφού είχα γνωρίσει τον Danton Supple και είχε δεχτεί να γίνει ο παραγωγός του νέου μου δίσκου. Βγήκαν αβίαστα, σαν να βρίσκονταν κάπου μέσα μου και να βρήκαν διέξοδο. Τα έπαιξα στον Danton, του άρεσαν και μέσα σε λίγες εβδομάδες μπήκαμε στο στούντιο.

Πώς ήταν η συνεργασία με τον Danton Supple;

Περάσαμε πολύ καλά ηχογραφώντας στο Strongroom Studio στο Σόρντιτς, αλλά και στην Ελλάδα, όπου ήρθε με αφορμή το Release Festival, στο οποίο άνοιγα τους Beirut και τους Daughter. Τότε ήρθαμε πιο κοντά. Γνώρισε τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζομαι και ηχογραφήσαμε και κάποιες μέρες εδώ. Έτσι η συνεργασία μας έγινε πιο ανθρώπινη και φιλική και αυτό πιστεύω πως φαίνεται στα τραγούδια και στο συνολικό αποτέλεσμα.

Τα νέα κομμάτια έχουν πιο έντονα ηλεκτρονικά στοιχεία. Ήταν δική σας ανάγκη αυτή ή προέκυψε μετά τη συνεργασία με τον Supple;

Ήταν συνδυαστικό. Θέλω κάθε μου δίσκος να είναι διαφορετικός και να δοκιμάζω νέους δρόμους. Ο Danton είναι ένας καταξιωμένος παραγωγός με πολλή εμπειρία και μου ενέπνευσε την ασφάλεια που χρειαζόμουν για να κάνω αυτό το βήμα. Ένιωσα ότι κατάλαβε και σεβάστηκε την καλλιτεχνική μου ταυτότητα και πειραματίστηκε με ήχους και εφέ διατηρώντας τον χαρακτήρα των τραγουδιών μου, αλλά μέσα και από τη δική του αισθητική.

Untitled design 1 min

Φαντάζομαι σας ρωτάνε συνέχεια, αλλά ούτε εγώ μπορώ να αποφύγω την ερώτηση: γιατί αγγλικός στίχος;

Γιατί τα ακούσματά μου είναι κατά 95% αγγλόφωνη μουσική και αβίαστα μου βγαίνει να γράφω στα αγγλικά. Νιώθω πιο ελεύθερη και πιο «απενοχοποιημένη» όταν γράφω στίχους και τραγούδια στα αγγλικά. Στα ελληνικά δεν έχω βρει ακόμη τη «δική μου» φωνή και τους «δικούς μου» στίχους. Ελπίζω να έρθει κάποτε αυτή η στιγμή.

Ζείτε στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια. Πώς ήταν η κατάσταση εκεί κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και πώς είναι τώρα;

Δεν έχει αλλάξει κάτι εμφανώς σε πρώτη ματιά. Πιστεύω όμως ότι οι συνέπειες του Brexit ήδη υπάρχουν. Έχω όμως ακόμη την ελπίδα ότι θα σοβαρευτεί ο κόσμος και θα πάψει να οπισθοδρομεί. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Στο Λονδίνο έχετε εμφανιστεί σε σκηνές όπως το Old Blue Last, το Camden Assembly και το Hoxton Square Bar & Kitchen. Ποιες οι διαφορές με το ελληνικό κοινό;

Στις συναυλίες μου στην Ελλάδα παίζω σε ανθρώπους που σε κάποιον βαθμό γνωρίζουν τα τραγούδια μου. Στο Λονδίνο παίζω συνήθως σε κοινό που δεν ξέρει τίποτα για μένα παρά μόνο ότι κρατάω μια κιθάρα και τραγουδάω μια ιστορία. Είναι πολύ διαφορετική εμπειρία. Στην Ελλάδα νιώθω τη θέρμη και την οικειότητα του να παίζω σε ανθρώπους που με ξέρουν και που σιγοτραγουδούν το «In the Light» (πράγμα που με κάνει απίστευτα χαρούμενη), ενώ στο Λονδίνο πρέπει να κερδίσω έναν έναν τον ακροατή που βρίσκεται μπροστά μου. Μέχρι στιγμής σε κάθε μου συναυλία είχα θετική ανταπόκριση, γι’ αυτό και συνεχίζω, γιατί συνολικά αυτή η προσπάθεια είναι δύσκολη και ψυχοφθόρα.

Υπάρχει, νομίζετε, άξια λόγου ελληνική ανεξάρτητη σκηνή;

Φυσικά. Απλώς κυριαρχεί μια τεράστια σκηνή «πίστας» και «λουλουδιών» που επισκιάζει τα ανεξάρτητα ρεύματα. Οι άνθρωποι μαθαίνουν μουσική μέσα από την επανάληψη και η αισθητική του κοινού διαμορφώνεται ανάλογα. Τα ραδιόφωνα έχουν ευθύνη και δύναμη και ελπίζω κάποια στιγμή να αρχίσουν να εμπλουτίζουν το ρεπερτόριό τους.

Στο σπίτι σας τι μουσική ακούτε;

Στο σπίτι ακούω συνήθως Leonard Cohen, Johnny Cash, Neil Young, Tom Waits. Στο κινητό μου ακούω spotify κι εκεί έχω τα πάντα, αλλά όταν είμαι σπίτι είναι συγκεκριμένοι οι δίσκοι που ακούω.

Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μουσική! Θέλω να γράψω πολλούς δίσκους και να προσπαθήσω να κάνω τη ζωή άλλων ανθρώπων καλύτερη μέσα από τη μουσική μου, όπως οι μουσικοί που αγαπώ και που με εμπνέουν κάνουν τη δική μου ζωή καλύτερη.

INFO

Irene Skylakaki Live Full Band

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου

Ώρα έναρξης: 22:00

Τιμή εισιτηρίου: €7

Gazarte - Roof Stage

Βουτάδων 32-34, Κεραμεικός

Τηλ: 210 3460347

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.