Μιχάλης Καλογεράκης-Απόστολος Κίτσος: «Το κάθε τι παράξενο που δεν φοβόμαστε, το καλωσορίζουμε» - Free Sunday
Μιχάλης Καλογεράκης-Απόστολος Κίτσος: «Το κάθε τι παράξενο που δεν φοβόμαστε, το καλωσορίζουμε»

Μιχάλης Καλογεράκης-Απόστολος Κίτσος: «Το κάθε τι παράξενο που δεν φοβόμαστε, το καλωσορίζουμε»

 

Πέντε μελοποιημένα ποιήματα και δύο ορχηστρικές συνθέσεις, περιλαμβάνει ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους της χρονιάς που πέρασε και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μικρή Άρκτος».

Πρόκειται για τον τίτλο τραγουδιών «Κάτι Παράξενο», σε ποίηση Μιχάλη Γκανά, Αριστέας Παπαλεξάνδρου, Αχιλλέα Παράσχου, Νίκου Σαραντάκου και Μάνου Χατζιδάκι.

Ο Μιχάλης Καλογεράκης (τον γνωρίσαμε το 2016 με τον δίσκο «Προσωπικό») έντυσε μουσικά τα ποιήματα και ο Απόστολος Κίτσος ο οποίος μας συστήθηκε πριν τρία χρόνια με δύο τραγούδια του Σπύρου Παρασκευάκου, εκτός από τις ερμηνείες υπογράφει και την ενορχήστρωση.

Και οι δύο καλλιτέχνες που έχουν διακριθεί στην 4η ακρόαση Νέων Δημιουργών και Ερμηνευτών της Μικρής Άρκτου, μίλησαν στο FreeSunday.gr

paraxeno

Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το πώς γνωριστήκατε.

Mιχάλης Καλογεράκης: Γνωριστήκαμε πριν χρόνια ένα βράδυ στο SixDOGS μέσω κοινών γνωστών. Αργότερα, συναντηθήκαμε και μουσικά στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, όπου ταιριάξαμε και δεθήκαμε πολύ. Από τότε κατάλαβα πως έχω να κάνω με ένα εργατικό, αφοσιωμένο και πληθωρικό άνθρωπο. Νιώθω τυχερός που είμαστε φίλοι.

Απόστολος Κίτσος: Ήταν της μοίρας μας γραφτό, που λένε. Όταν γνώρισα το Μιχάλη ήταν σα να τον ήξερα από πάντα.

Πώς φτάσατε στη δημιουργία του δίσκου;

Α.Κ. Ήταν αποτέλεσμα της φιλίας μας και της κοινής μας μουσικής καταγωγής. Περνούσαμε βράδια ατελείωτα που πίναμε, ακούγαμε δίσκους, αναλύαμε και μοιραζόμασταν αναμνήσεις σκέψεις και ανησυχίες. Αυτή ήταν η περίοδος που εδραίωσε τη φιλία μας. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να είναι ιδανικό να δουλεύεις με τους φίλους σου, τους ανθρώπους που εξ επιλογής μοιράζεσαι τη ζωή σου. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να σκαλίζουμε την πρώτη ύλη, που αποτέλεσε τον πρώτο κοινό μας δίσκο.

Μ.Κ. Δεν έχω ιδέα πως φτάσαμε ως εδώ. Πολλές συναντήσεις, ξενύχτια, φωνές, γέλια και κλάματα. Αυτή η δουλεία κράτησε τόσο καιρό, που μέσα σε αυτό το διάστημα άλλαξαν τόσα πολλά και νιώθω σαν αυτός ο δίσκος να είναι το υπόστρωμα της ζωής μου. Το «Κάτι Παράξενο» περιλαμβάνει τραγούδια που υπογράφω εγώ τη μουσική και άλλα που υπογράφουμε παρέα με τον Απόστολο, ενώ οι ενορχηστρώσεις είναι του Απόστολου.

010

Τι είναι για εσάς το «Κάτι Παράξενο»;

Α.Κ. Είναι μια απόπειρα ειλικρινούς μουσικής αλλά και υπαρξιακής ενδοσκόπησης την ώρα που διανύουμε τη φάση της δεύτερης ενηλικίωσής μας. Και κυρίως είναι το αγκάλιασμα του προϊόντος μιας τέτοιας απόπειρας και η συμφιλίωση με αυτό, όσο «παράξενο» κι αν είναι αυτό που προκύπτει.

Μ.Κ. Το κάθε τι παράξενο που δεν φοβόμαστε, το καλωσορίζουμε και προσπαθούμε να το καταλάβουμε. Το παράξενο και τρομακτικό (που όπως μας λέει και ο Ρίλκε) ίσως στο απώτατο βάθος του να είναι έρημο και αβοήθητο και να περιμένει από μας βοήθεια.

Δουλέψατε πάνω σε «δύσκολα» ποιήματα τα οποία όμως μετατρέψατε σε οικεία αλλά και σύγχρονα ακούσματα. Αποτελούσε αυτό βασικό σας στόχο κατά την προετοιμασία του δίσκου;

Α.Κ. Για μένα, ως ενορχηστρωτή της δουλειάς αυτής, αποτέλεσε εξαρχής βασικό αίτημα η ακουστική συνοχή του δίσκου αλλά και η εύρεση μιας μουσικής γλώσσας που να σέβεται την ειδική βαρύτητα του ποιητικού λόγου αλλά ταυτόχρονα να μη φέρει τίποτα παλιακό και απαρχαιωμένο. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δε διατηρούμε μια επαφή και μία συνομιλία με τις προηγούμενες γενιές. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως είναι το «Αλλού να μ’ αγαπάς», ένα ποίημα του Αχιλλέα Παράσχου στην καθαρεύουσα, η μελοποίηση του Μιχάλη υπήρξε σοφή και άμεση, θέτοντας το λόγο σε πρώτο πλάνο, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ ευφυές και συνάμα προσιτό άκουσμα.

Μ.Κ. Δεν καταλαβαίνω τον όρο «δύσκολα» ποιήματα. Ο λόγος είναι ο στόχος. Και δεν έχει να κάνει με το ότι είναι ποίηση. Θεωρώ πως πάντα ο λόγος είναι η βάση στην οποία χτίζει κανείς τη μελωδία του, εφόσον θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Έλλη Πασπαλά;

Α.Κ. Η Έλλη Πασπαλά, πέρα από δασκάλα μου στο τραγούδι, είναι ένας άνθρωπος και μια καλλιτέχνις που εκτιμάμε και θαυμάζουμε απεριόριστα. Όταν είχαμε στα χέρια μας το κομμάτι αυτό (το «Ερωτικό») σε ποίηση του Μάνου Χατζιδάκι, ήταν απολύτως αυτόματος ο συνειρμός του να προτείνουμε σ’ εκείνη να συμμετάσχει και είναι τεράστια η τιμή που μας έκανε να δεχθεί την πρόσκλησή μας. Για μένα προσωπικά, είναι η πιο συγκινητική στιγμή στο δίσκο. Την ευχαριστώ πολύ για όλα!

Μ.Κ. Νιώθω πολύ ζεστά όταν η φωνή της Έλλης Πασπαλά ψιθυρίζει «καληνύχτα».

«ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ» δύο μουσικές παραστάσεις

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΙΤΣΟΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΣΤΙΣ 21.00

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

ΚΥΠΡΟΥ 91Α & ΣΙΚΙΝΟΥ 35Α , ΚΥΨΕΛΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ 213.00.40.496