Ζήσης Ρούμπος: «Δεν μπορείς να πιέσεις κάποιον να γελάσει» - Free Sunday
Ζήσης Ρούμπος: «Δεν μπορείς να πιέσεις κάποιον να γελάσει»

Ζήσης Ρούμπος: «Δεν μπορείς να πιέσεις κάποιον να γελάσει»

Στην πρώτη του σόλο παράσταση ο Ζήσης Ρούμπος επιστρέφει στο Θέατρο Άβατον και μιλάει για θέματα που απασχολούν όλους μας με τον δικό του τρόπο.

Είναι το stand-up η απάντηση σε καθετί comme il faut;

Θα το παίξω διαβασμένος και θα αγνοήσω το γεγονός ότι έπρεπε να γκουγκλάρω τι σημαίνει το κομ ιλ φο (καθωσπρέπει). Νομίζω ότι το stand-up είναι απάντηση στα πάντα. Στην κατάθλιψη, στο στρες, στην πίεση, στο άγχος, στους λογαριασμούς. Γι’ αυτό ασχολήθηκα με αυτό, παρόλο που κατά βάση είμαι ηθοποιός.

Σ’ εσένα ποια ανάγκη ικανοποιεί;

Μου δίνει τη δυνατότητα να μιλήσω για πράγματα που δεν μπορώ να επικοινωνήσω μέσω του θεατρικού κειμένου. Μπορώ να κάνω τον κόσμο να γελάσει με πολύ προσωπικά πράγματα που μου έχουν συμβεί, να γίνω για λίγη ώρα ένα μέλος από τις παρέες που κάθονται από κάτω και να κάνω χαβαλέ χωρίς άγχος. Παρόλο που έχει πολύ άγχος μια stand-up παράσταση, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μη γελάσει κανείς.

Στην Ελλάδα άργησε να αγαπηθεί ως τέχνη, ενώ, κατά τη γνώμη μου, ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Γιατί, νομίζεις, συνέβη;

Υπήρχε μέχρι πρόσφατα μια αντίληψη για το stand-up εσφαλμένη: ότι ο κωμικός που είναι πάνω στη σκηνή θα προσβάλει τον κόσμο από κάτω, ότι το stand-up είναι μόνο βωμολοχίες και καφριλίκια. Ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για ένα θεατρικό είδος, ένας κωμικός μονόλογος, ενίοτε με μικρές δόσεις αυτοσχεδιασμού, που μοναδικός σκοπός του είναι να κάνει τους παρευρισκόμενους να περάσουν καλά.

Από σκηνής έχεις τη δυνατότητα να σχολιάζεις άβολες αλήθειες με όποιον τρόπο επιθυμείς, κάτι που σε παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο) δεν είναι δυνατό. Υπάρχει όριο σε αυτό το σχόλιο;

Υπάρχουν τόσες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα όσοι και οι κωμικοί που κάνουν stand-up. Εγώ βάζω κάποια όρια στον εαυτό μου. Δεν μου αρέσει να σοκάρω απλώς για το εφέ, να προκαλώ μόνο για την πρόκληση, δεν έχω ανάγκη να χαρακτηριστώ edgy ή αποκαλυπτικός. Γι’ αυτό δεν ασχολούμαι με την επικαιρότητα ή με πρόσωπα. Το χιούμορ μου είναι απόλυτα αυτοσαρκαστικό, προσκαλώ τον άλλο να γελάσει εις βάρος μου. Εξού και ο τίτλος «Πόζα Μηδέν».

Το κοινό διαμορφώνει την παράσταση;

Κατά ένα μεγάλο ποσοστό, ναι. Ο κωμικός έχει σαφέστατα ευθύνη για το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος αλλά παίζει και να πετύχεις κοινό που δεν σκάει ούτε χαμόγελο. Κανείς δεν ξέρει γιατί: ο καιρός, η κρίση, το μέρος, η κάπνα… όλα παίζουν τον ρόλο τους. Μια καλή παράσταση όμως είναι εκείνη όπου όλοι γελάσανε πολύ. Οπότε το κοινό είναι πολύ σημαντικό. Κωμωδία χωρίς κοινό δεν γίνεται.

Αν το κοινό αποδειχθεί «δύσκολο», τι όπλα έχει ένας stand-up κωμικός;

Έχω παίξει σε παράσταση όπου δεν γέλασε κανείς. Νομίζω ότι τα μόνα όπλα που έχει ένας κωμικός σε αυτή την περίπτωση είναι ο αυτοσαρκασμός και η υπομονή. Δεν μπορείς να πιέσεις κάποιον να γελάσει. Μπορείς να σχολιάσεις το γεγονός ότι δεν είσαι αστείος και αυτό να βγει αστείο. Από την άλλη, υπάρχει πάντα το ντους στο σπίτι, μέσα στο οποίο μπορείς να κουρνιάσεις με το νερό να τρέχει πάνω σου για να κρύβει τα δάκρυά σου…

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου «ήρωες» στις παραστάσεις σου;

Οι άνθρωποι της ζωής μου. Οι γονείς μου, η γυναίκα μου, το παιδί μου.

Έχει συμβεί κάποιος δικός σου άνθρωπος να ενοχληθεί από τα κείμενά σου;

Ναι. Δεν άλλαξα τα κείμενά μου όμως. Άλλαξα τον τρόπο που εξηγώ τις προθέσεις μου και έγινα κατανοητός.

Θα μπορούσες να ερμηνεύσεις κείμενα άλλων ή ο stand-up κωμικός πρέπει να είναι ο ίδιος πάντα ο συγγραφέας;

Σίγουρα γίνεται. Νομίζω όμως ότι το πραγματικό stand-up comedy είναι μια προσωπική κατάθεση ψυχής, οπότε ο κωμικός οφείλει να μπορεί να γράφει τα δικά του κείμενα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου stand-up κωμικός;

Μπιλ Χικς. Έκανε ένα είδος κωμωδίας που δεν μπορώ ούτε να πλησιάσω, αλλά τον λατρεύω για τον τρόπο που έλεγε αστεία και για το πάθος του.

Ο Μπομπ Χόσκινς στην ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ;» ρωτάει την Τζέσικα Ράμπιτ «μα τι βρίσκεις σε αυτόν τον λαγό;». «Με κάνει να γελάω» απαντά εκείνη. Μπορεί να μην είναι αληθινή γυναίκα, αλλά είναι η απόλυτη γυναίκα και η απάντησή της είναι μια δημοφιλής απάντηση των γυναικών στο τι βρίσκουν ελκυστικό σε έναν άντρα. Το χιούμορ είναι όπλο φλερτ;

Νομίζω πως ναι. Όταν γελάς, δεν έχεις άμυνες. Μπορείς να μάθεις πολλά για κάποιον από τον τρόπο που γελάει. Όταν καταφέρνεις να κάνεις μια γυναίκα να γελάει, κατά μία έννοια την έχεις κερδίσει. Βοηθάει φυσικά να την κάνεις να γελάει μέσα στην Πόρσε σου.

INFO

«Πόζα Μηδέν»

Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι

Τηλ.: 210 3412689

Παρασκευή 13, 20 και 27 Οκτωβρίου στις 21:30

Διάρκεια: 60΄

Είσοδος: €10, €8 (μειωμένο)