Ευγενία Δημητροπούλου: «Όταν ένας μεγάλος έρωτας μετουσιώνεται σε αγάπη μπορεί να υπάρχει happy end» - Free Sunday
Ευγενία Δημητροπούλου: «Όταν ένας μεγάλος έρωτας μετουσιώνεται σε αγάπη μπορεί να υπάρχει happy end»

Ευγενία Δημητροπούλου: «Όταν ένας μεγάλος έρωτας μετουσιώνεται σε αγάπη μπορεί να υπάρχει happy end»

Η Στέλλα Βιολάντη επανέρχεται στο Θέατρο Δημήτρης Χορν. Περιμένατε αυτή την επιτυχία; Είναι ένα έργο κλασσικό αλλά και «ξεχασμένο».

Η Στέλλα Βιολάντη είναι ένα υπέροχο έργο που τόσο εμείς στην διαδικασία της πρόβας όσο και οι θεατές στην παράσταση ανακαλύπταμε πόσο αριστοτεχνικά και όμορφα είναι γραμμένο, με αγωνία και σασπένς με χαρακτήρες υπέροχους και καλογραμμένους. Σε κάθε παράσταση νιώθουμε πως ξετυλίγουμε μαζί με το κοινό τον μίτο του μύθου και αυτό είναι συναρπαστικό.

Πόσο επίκαιρος μπορεί να είναι ένας λόγος γραμμένος πριν από 109 χρόνια, δεδομένου πως την παράσταση έρχονται να παρακολουθήσουν και αρκετοί νέοι θεατές; Πώς η πλοκή αγγίζει και τις δικές τους ηλικίες, παραμένοντας πάντα σύγχρονη;

Ο λόγος του Ξενόπουλου είναι όμορφος και ρέει εύκολα σαν νερό. Στις πρόβες σταθήκαμε πολύ σε αυτό για να τον κατακτήσουμε και να τον εκφέρουμε με φυσικότητα. Εξάλλου είναι εύληπτος και δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία στην κατανόηση. Πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι έρχονται να δουν την παράσταση και είναι πολύ όμορφο να τους βλέπουμε συγκινημένους στο τέλος. Νομίζω πως η ιστορία είναι τόσο δυνατή που αγγίζει όποιον την παρακολουθήσει όποια και αν είναι η ηλικία ή οι προσλαμβάνουσες του.

Εσείς είχατε διαβάσει το έργο πριν σας προταθεί ο ρόλος; 

Ναι, είχα διαβάσει το έργο και μάλιστα μου είχαν δώσει μια σκηνή του έργου στο Ά έτος της δραματικής σχολής. Με έκπληξη διαπίστωσα πως τόσα χρόνια μετά θυμόμουν τα λόγια..

Η Στέλλα είναι μια ρομαντική ηρωίδα, μια γυναίκα που πεθαίνει από έρωτα. Σήμερα δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο. Είναι κάτι τέτοιο αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο σήμερα. Αυτό που με συγκλονίζει είναι πως πεθαίνει για μια φενάκη, για έναν έρωτα που είναι μονόπλευρος και μαρτυρικός. Και κάτι τέτοιο είναι τραγικό.

Οι μεγάλοι έρωτες δεν έχουν happy end;

Θέλω να πιστεύω πως όταν ένας μεγάλος έρωτας μετουσιώνεται σε αγάπη μπορεί να υπάρχει happy end.

Είναι επίσης ένα σύμβολο γυναικείας ελευθερίας. Κι ενώ σήμερα στον δυτικό κόσμο μας φαίνεται τόσο μακρινό μια γυναίκα να μην έχει δικαίωμα όχι μόνο να ψηφίζει αλλά και να αποφασίζει σε πολλές μουσουλμανικές χώρες φαίνεται τίποτα να μην έχει αλλάξει. Σας θυμώνουν αυτές οι συνθήκες;

Ακόμα και στη χώρα μας στο Σύνταγμα υπάρχει μέριμνα για αποκαταστατική ισότητα υπέρ των γυναικών. Αυτό δείχνει πως ο νομοθέτης θέλησε να προστατεύσει τις γυναίκες για να είναι ουσιαστική η ισότητα. Η ελευθερία που διεκδικεί και νιώθει η Στέλλα με συγκινεί και με εκφράζει. Λέει μια φράση ότι η ίδια ορίζει τον εαυτό της. Από τη στιγμή που μπορεί να κόψει το χέρι της και να το πετάξει ορίζει η ίδια τον εαυτό της. Ο Ξενόπουλος παρουσιάζεται προοδευτικός και μπροστά από την εποχή του! Θέλω να πιστεύω πως θα γίνουν βήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για να είναι όλοι οι άνθρωποι ελεύθεροι και ίσοι ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας, απόψεων.

Η παράσταση έχει πάρει πολύ καλές κριτικές. Ωστόσο ζούμε στην εποχή των social media όπου η γνώμη του κοινού παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Είμαστε χαρούμενοι που στην συγκεκριμένη παράσταση οι γνώμες πολλών ανθρώπων κριτικών και μη είναι θετικές.

Παράλληλα συνεχίζεται στην Νίκη του Χωμενίδη στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου. Επίσης, μια από τις επιτυχίες της περσινής σαιζόν. Εδώ οι γυναικείοι χαρακτήρες είναι χειραφετημένοι. Αγωνίστριες. Όμως και πάλι η πατρική φιγούρα είναι έντονη και επιδραστική. Τελικά, μπορούμε να αποδράσουμε από τα γονικά μας πρότυπα και επιδράσεις;

Το περιβάλλον και η οικογένεια επιδρούν αναμφισβήτητα καταλυτικά στην προσωπικότητα μας αλλά είναι στο χέρι μας και στην προσωπική μας δουλειά και πρόοδο να εξελιχθούμε και να οδηγήσουμε όσο μπορούμε τις επιλογές μας.

Πληροφορίες

Στέλλα Βιολάντη (Έρως Εσταυρωμένος)

του Γρηγορίου Ξενόπουλου

Θέατρο Δημήτρης Χορν

Αμερικής 10,Κολωνάκι

Τηλ.: 2103612500

Σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα

Σκηνικά-κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Διανομή (αλφαβητικά) :

Μαρία Βιολάντη : Νεκταρία Γιαννουδάκη

Στέλλα Βιολάντη : Ευγενία Δημητροπούλου

Νταντής: Ηλίας Λάτσης

Νιόνια : Πηνελόπη Μαρκοπούλου

Χρηστάκης Ζαμάνος : Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης

Παναγής Βιολάντης : Δημήτρης Παπανικολάου

Ασημίνα : Αθηνά Σακαλή

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων

Δευτέρα: 8 μ.μ.

Τρίτη: 9 μ.μ.

 

Νίκη

του Χρήστου Χωμενίδη

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος

Τηλέφωνο: 212 254 0300

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Θεατρική διασκευή: Σταμάτης Φασουλής – Γιώργος Λύρας

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς – Γιάννης Μουρίκης

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας

Διανομή: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης.

Στο ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Την Νίκη σε μικρή ηλικία ερμηνεύουν σε διπλή διανομή: Αναστασία Γουλιάμου & Αυγή Σταυροπούλου.

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων

Τετάρτη 19:00

Πέμπτη 19:00

Παρασκευή  20:00

Σάββατο 20:00

Κυριακή 18:30