Αμαλία Βλάχου: Η επανάσταση είναι κυρίως ατομική - Free Sunday
Αμαλία Βλάχου: Η επανάσταση είναι κυρίως ατομική

Αμαλία Βλάχου: Η επανάσταση είναι κυρίως ατομική

Δυο νέα κορίτσια παγιδευμένα στα ίδια -με τις προηγούμενες γενιές- στερεότυπα καθισμένες σε έναν καναπέ ξεδιπλώνουν όλη την σύγχρονη ελληνικότητα ως κάτι πεπερασμένο, ως κάτι που δε λέει να αλλάξει. Η Μήνις πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Επί Κολωνώ το Μάιο του 2017. Τότε επικεντρωθήκαμε των τριαντάρηδων και στην κρίση που βιώνουν. Η συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης Αμαλία Βλάχου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Σπούδασε στην Κομοτηνή όπου είχε και την πρώτη της επαφή με το Θέατρο. Έπειτα ήρθε στην Αθήνα και φοίτησε για ένα χρόνο στη δραματική σχολή της Δήμητρας Χατούπη- Δήλος. Άμεσα στράφηκε στη σκηνοθεσία ολοκληρώνοντας τις σπουδές στο τμήμα Film Studies του New York College με πτυχιακή εργασία την πειραματική ταινία με τίτλο “Something”. Η πρώτη της σκηνοθεσία στο θέατρο ήταν η Miss Julie του August Strindberg το 2015 (Επί Κολωνώ) και η δεύτερη “Μήνις, η επανάσταση του καναπέ” το Μάιο του 2017 (Επί Κολωνώ) για την οποία και μας μιλάει.

Μιλήστε μας για το έργο, την πλοκή και τη συγγραφή του, τον ασυνήθιστο τίτλο.

Αυτή η παράσταση βασίστηκε σε μια ιδέα που είχα πέρυσι το χειμώνα. Ήθελα να μιλήσω για την πραγματικότητα όπως τη βλέπω. Περάσαμε άπειρες ώρες με τη συνεργάτιδά μου και ηθοποιό στην παράσταση, Κατερίνα Λούβαρη- Φασόη, για να καταλήξουμε πως θα «κλέψουμε» τη δομή του υπαρξιακού θεάτρου για να την προσαρμόσουμε στην καθημερινότητα του σήμερα. Ο τίτλος είναι εντελώς ειρωνικός και με λυπεί που αρκετός κόσμος -χωρίς φυσικά να έχει δει την παράσταση-  αισθάνεται πως προσβάλλουμε κάποια ιστορική επανάσταση.

Πρόκειται για ομαδική δουλειά. Πως είναι να γράφεις με άλλους;

Το κείμενο προέκυψε μέσα από αυτοσχεδιασμούς και έπειτα έγινε ένα γερό «ξεκαθάρισμα». Αυτό από μόνο του είναι μαγικό. Πριν ενάμιση μήνα δεν είχαμε τίποτα, μόνο θεωρία, και ξαφνικά κάτι έγινε και είχαμε στα χέρια μας ολόκληρη παράσταση.

Γιατί επιλέξατε αυτή τη θεματολογία;

Το μπλέξιμο που έχουμε οι άνθρωποι σ´ αυτήν την πορεία μας πάνω στη γη, με απασχολεί πάντα. Είναι τόσο φοβερό αν κάτσεις να αναλογιστείς πως το μόνο δεδομένο είναι ότι όλοι μας κάνουμε μια πορεία στο θάνατο. Και σ´ αυτην την πορεία μαλακιζόμαστε ασύστολα. Λες και θα απομείνει τίποτε από την ψυχή μας.

Μιλάτε για την επανάσταση του καναπέ. Είναι η ίδια με εκείνη του πληκτρολογίου; Τους επαναστάτες του Facebook που μόνο καταγγέλλουν χωρίς να κάνουν τίποτα;

Ενδεχομένως. Το facebook έχει δώσει στον άνθρωπο αυτό που του έλειπε για να καλύψει το κενό του, να έχει γνώμη για όλα, κρίνοντας τα ή μάλλον κατακρίνοντας τα, χωρίς αυτός να χρειάζεται να αλλάξει το οτιδήποτε. Τρομάζω κάθε φορά που βλέπω τα σχόλια κάτω από διάφορα ποστς, ειδησεογραφικά κυρίως. Με τι απίστευτη ευκολία σταυρώνουμε ο ένας τον άλλο.

Στην εποχή μας η λέξη επανάσταση δεν είναι πλέον γραφική; Ανέφικτη;

Δυστυχώς, η λέξη επανάσταση έχει ταυτιστεί μόνο με τη μαζική εξέγερση ενάντια στην εξουσία. Για μένα είναι κυρίως ατομική. Ορθώνω το ανάστημά μου απέναντι στην κακοζωΐα, στο κακό γενικότερα.

Ποια επανάσταση ονειρεύεστε εσείς;

Επανάσταση είναι να μην είμαι παρεμβατικός, να ζω ελεύθερα -όσο γίνεται αυτό-, να μάθω ποια είναι τα δικά μου όρια και ποια των ανθρώπων γύρω μου. Να μην εχω το ρόλο του θύματος ή του θύτη, να συνδιαλέγομαι ισότιμα με τους ανθρώπους.

Μήνις, η επανάσταση του καναπέ

Bios Tesla

Κάτω Χώρος

Πειραιώς 84 |. Κρατήσεων: 210 3425335

Παραστάσεις

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Σκηνοθεσία: Αμαλία Βλάχου
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Λούβαρη- Φασόη, Κατερίνα Πρωτονοταρίου
Σύνθεση κειμένου/Δραματουργία: Αμαλία Βλάχου, Κατερίνα Λούβαρη - Φασόη, Κατερίνα Πρωτονοταρίου