Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Κάποιος πάντα κάνει κουμάντο και κάποιος είναι το γρανάζι» - Free Sunday
Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Κάποιος πάντα κάνει κουμάντο και κάποιος είναι το γρανάζι»

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Κάποιος πάντα κάνει κουμάντο και κάποιος είναι το γρανάζι»

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στον πρώτο κύκλο παραστάσεων, η ομάδα θεάτρου C.For Circus παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά σε διασκευή την παράσταση ГЛУМ (Γκλούμ) βασισμένη στο «Ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντρ Οστρόφσκι.

Πρόκειται για μια σάτιρα της εποχής του μεγάλου Ρώσου δραματουργού. Το “ГЛУМ”, που ως λήμμα σηματοδοτεί την απάτη, είναι η ιστορία του Γκλούμοφ το όνομα του οποίου αποτελεί λογοπαίγνιο.

Η Μόσχα, στις αρχές του 19ου αιώνα, είναι ένας μεγάλος αυτοαναφορικός διάλογος. Ο  νέος και ανήσυχος Γκλούμοφ αποφασίζει να εισχωρήσει σε έναν κύκλο ανθρώπων με επιρροή  για να αποκτήσει μια σταθερή, καλοπληρωμένη δουλειά και έναν γάμο «λαχείο», εισιτήριο στην εξέχουσα κοινωνία της Μόσχας. Σύμμαχός του στην πορεία αυτή ένα ημερολόγιο, μόνος αποδέκτης της αλήθειας – καθρέφτης των μύχιων σκέψεών και αχίλλειος πτέρνα του. 

Ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης εξηγεί γιατί όλοι κρύβουμε έναν Γκλούμ μέσα μας, πως είναι να συμμετέχεις στο πιο πετυχημένο σίριαλ των τελευταίων χρόνων (Μην αρχίζεις την μουρμούρα) και μας περιγράφει τα χειμερινά του σχέδια.

 

To Γκλούμ, βασισμένo στο «Ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντρ Οστρόφσκι, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά. Περιμένατε αυτή την επιτυχία;

Η δεύτερη χρονιά είναι ένα στοίχημα για εμάς. Δεν έχουμε επαναλάβει παράσταση στο παρελθόν για δεύτερη χρονιά. Το Γκλουμ αγαπήθηκε πέρυσι και έτσι το τολμήσαμε και φέτος. Θέλουμε να το δει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται γιατί είναι μια δουλειά που την αγαπάμε πολύ, ρίξαμε ιδρώτα για αυτήν και η αλήθεια είναι ότι όποιος κοπιάζει ανταμείβεται στο τέλος.

Η Δραματουργική επεξεργασία, η σκηνοθεσία κι η μουσική επιμέλεια έχουν την υπογραφή της θεατρικής ομάδας στην οποία συμμετέχετε, C. For Circus. Πως είναι το «συναποφασίζουμε»; Φαντάζει δύσκολο αλλά κι απελευθερωτικό, είναι;

Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι της καλλιτεχνικής μας δουλειάς, το ότι περνάνε όλα από το χέρι μας, αλλά και το πιο δημιουργικό που μας κρατάει όλους σε μια καλλιτεχνική εγρήγορση. Είναι επιλογή μας να συναποφασίζουμε για οτιδήποτε, πιστεύουμε στην συλλογικότητα και στο τι μπορεί να πετύχει αυτή. Τα εμπόδια που συναντάμε κάθε χρόνο με αυτή μας την επιλογή είναι μεγάλα, αλλά αυτά είναι που μας ενώνουν, που μας κάνουν πιο δυνατούς και που νιώθουμε μια οικογένεια ο ένας για τον άλλον.

Το έργο είναι μια σάτιρα της Ρωσίας στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο συγγραφέας καυτηριάζει το κυνήγι της δημόσια εικόνα, τη διαπλοκή της εξουσίας και των εκπροσώπων της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Όσα δηλαδή μας απασχολούν και σήμερα αλλά και πριν τον 19ο αιώνα. Τελικά οι κοινωνίες στο πέρασμα των αιώνων εξακολουθούν να έχουν τον ίδιο πυρήνα; Θα σταματήσουν ποτέ να μας απασχολούν τα παραπάνω;

Οι κοινωνίες δεν έχουν τυχαία δομηθεί με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα και μέσα σε μια οικογένεια υπάρχουν βαθμίδες "εξουσίας". Σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα κάποιος πάντα κάνει κουμάντο και κάποιος είναι το γρανάζι αυτού του συστήματος. Και όλα αυτά συντηρούνται λόγο της υποκρισίας των ανθρώπων που αποτελούν την εκάστοτε ομάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καθένας που είναι μέλος της εκάστοτε ομάδας έχει να κερδίσει κάτι από τον διπλανό του. Αν πάψει να μας απασχολεί μόνο ο εαυτός μας και κοιτάξουμε και τον συνάνθρωπο δίπλα μας, ίσως κάποια στιγμή καταφέρουμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον πρότυπο πυρήνα των σχέσεων που υπάρχει εδώ και αιώνες.

Ο  νεαρός Γκλούμοφ πολύ στοχευμένα, και με θράσος εισχωρεί σε έναν κύκλο ανθρώπων με επιρροή χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα για να πετύχει τους στόχους του. Τον συμπαθείτε τον Γκλούμοφ; 

Ο τίτλος του έργου στην Ελλάδα ήταν "Το ημερολόγιο ενός απατεώνα". Εμείς επιλέξαμε να μην κρίνουμε από τον τίτλο και μόνο τον ήρωα μας απατεώνα, γι’ αυτό και αλλάξαμε τον τίτλο του έργου. Με αυτόν τον τρόπο επιλέγουμε να τον αντιμετωπίσουμε σαν έναν άνθρωπο που έχει δικαίωμα να  διεκδικήσει κάποια πράγματα, οφείλουμε να τον υπερασπιστούμε σαν οντότητα, τον αφήνουμε να δράσει μέσα στις σελίδες του έργου και στο τέλος να βγάλουμε και εμείς και το κοινό τα συμπεράσματα μας για αυτόν τον άνθρωπο.

Spyros2 min

Έχετε συναντήσει Γκλούμοφ στη ζωή σας και μήπως όλοι μας κρύβουμε μικρούς Γκλούμοφ μέσα μας; 

Αυτό ήταν κάτι που μας απασχόλησε καθ' όλη τη διάρκεια των προβών. Αναγνωρίζαμε στις συμπεριφορές του Γκλούμοφ πρόσωπα του περιβάλλοντός μας και πολλές φορές βλέπαμε σ' αυτόν τον εαυτό μας. Ο Γκλουμοφ είμαστε εν δυνάμει όλοι μας. Έχουμε μεγαλώσει με τέτοιες συμπεριφορές, αλλάζουμε σαν χαμαιλέοντες ανάλογα με ποιον άνθρωπο συναναστρεφόμαστε. Άρα ναι, όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν μικρό Γκλούμοφ

Μιλήστε μας για την «Μουρμούρα». Πως είναι να είσαι ο καινούργιος σε μια τόσο πετυχημένη σειρά;

Αποδεικνύεται για μένα μια πολύ ωραία ευκαιρία συνάντησης με καλούς ανθρώπους. Τώρα γνωρίζω τον κόσμο της τηλεόρασης και πως μπορώ εγώ να κινηθώ σ'αυτόν. Η επιτυχία της σειράς δεν είναι κάτι που εμένα με αγχώνει, βρίσκομαι εκεί για πολύ συγκεκριμένο λόγο και οφείλω να μείνω συγκεντρωμένος σε αυτόν. Η επιτυχία ή όχι ενός προϊόντος έρχεται εκ των υστέρων, μετά τη δική μου δουλειά σε αυτήν, οπότε εγώ χωρίς άγχος προσπαθώ να την κάνω όσο καλύτερα μπορώ.

Τα χειμερινά σας σχέδια τι άλλο αφορούν;

Τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει μια μίνι σειρά τρόμου στο netwix.gr με τίτλο "Athens Dark" όπου θα πρωταγωνιστώ σε σεναριο Ζήση Ρούμπου και σκηνοθεσία Βασίλη Αντωνιάδη. Κάτι αρκετά ριψοκίνδυνο για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά είμαι βέβαιος πως όλοι θα εκπλαγούν από το αποτέλεσμα. Παράλληλα κάθε Δευτέρα και Τρίτη είμαι στο θέατρο 104 με το "Σεξ Λεξικόν" μαζί με την Φωτεινή Αθερίδου, σε κείμενο του Σπύρου Μιχαλόπουλου και σκηνοθεσία Αγγελίτας Τσούγγου.

Γκλούμοφ, του Αλεξάντρ Οστρόφσκι
Μετάφραση : Βαλέρια Δημητριάδου
Δραματουργική επεξεργασία & Σκηνοθεσία : C. For Circus
Μουσική Επιμέλεια : C. For Circus

Παίζουν οι : Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Θέατρο 104: Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 11854 Αθήνα

Παραστάσεις: Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίου: 12 ευρώ, 8 ευρώ φοιτητικό/ανέργων

Τηλέφωνο ταμείου : 21 0345 5020

Δείτε το trailer: