Εξόριστοι εις τας Αθήνας (πρεμιέρα) - Free Sunday
Εξόριστοι εις τας Αθήνας (πρεμιέρα)

Εξόριστοι εις τας Αθήνας (πρεμιέρα)

 

[Πότε πότε, πάω απ' όξω από κανένα θέατρο, την ώρα που ο κόσμος σπρώχνεται μπροστά στο ταμείο για να βγάλει τα εισιτήριά του. Χαζεύω, χαζεύω και, κάποτες, για ν' απολαύσω από κοντά αυτή την ηδονή, τού να βλέπω ν' αγοράζουν εισιτήρια θεάτρου, πηγαίνω και χώνουμαι μέσα στους άλλους. Σπρώχνουμαι και προχωρώ με ζήλο. Σαν φτάσω πια στη θυρίδα του ταμείου μπροστά. παραμερίζω λίγο και, κάνοντας πως ψάχνουμαι για να βγάλω λεφτά, απολαβαίνω εκεί το παζάρεμα που χάνει ο επόμενος για να πάρει τις θέσεις που θέλει. Θα πεις γιατί δε δίνεις επιτέλους δέκα δραχμές να πάρεις μια είσοδο και να δεις κι εσύ, μια φορά και τόσο, κανένα έργο. Γιατί; Πρώτα πρώτα, δεν τις έχω.]

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Αρκάδιου Λευκού «Κρίσις», η παράσταση αποτυπώνει με σαρκαστικό και κωμικό τρόπο το υπαρξιακό και βιοποριστικό αδιέξοδο ενός ζευγαριού. Ένας  άνδρας και μια γυναικά αφηγούνται τη ζωή στην Αθήνα, σε μια γνώριμη εποχή όπου οι μισθοί θύμιζαν περισσότερο φιλοδώρημα και οι συζυγικές σχέσεις πεδίο μάχης. Αποτυπώνοντας την κοινωνική πραγματικότητα του Μεσοπολέμου, το έργο φωτίζει με αναπάντεχα κυνικό τρόπο τη δική μας εποχή.

Το έργο, γραμμένο το 1934, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην εποχή του καθώς εξέφρασε την τραγωδία του μέσου ανθρώπου στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες της εποχής. Σήμερα, 80 και πλέον χρόνια, έχοντας ως όπλα το χιούμορ και την απλότητα του, διαπιστώνουμε πόσο διαχρονικά αφοπλιστική είναι η αλήθεια του.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στην πρώτη της μορφή στο Υπόγειο του Θέατρου Τέχνης τον Ιούνιο του 2017, στο πλαίσιο του ElaiΩnas Festival.

 

Θέατρο Rabbithole

Γερμανικού 20, Μεταξουργείο

 Κρατήσεις: 210 5249903 | rabbitholespace.com

 

Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης

 

Δραματουργική Επεξεργασία: Ορέστης Τάτσης, Ναταλία Στυλιανού, Στάθης Κόκκορης

Σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μουσική: Πέτρος Μάλαμας

Φωτισμοί: Βαγγέλης Νάνος - Ορέστης Τάτσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Σεμίνα Πανηγυροπούλου

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Νίκος Σιδερής

Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής

Παίζουν οι: Ναταλία Στυλιανού, Στάθης Κόκκορης

 

Παραστάσεις:

Πέμπτη Παρασκευη Σάββατο και Κυριακή στις 21.15

Από τις 7 έως 30 Δεκεμβρίου 2017

Για 14 μόνο παραστάσεις (εκτός Κυριακής 24 Δεκεμβρίου)

Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 12 ευρώ,  μειωμένο/φοιτητικό 8 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 80’ χωρίς διάλειμμα

***

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Ορέστης Τάτσης

Γεννήθηκε στα Γιάννενα. Σπούδασε στην Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Φ.Π.Ψ.). Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Πολιτιστική Διαχείριση του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται συστηματικά με την ΈΩΣ- art σε σεμινάρια και μαθήματα θεάτρου. Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Ιστορία θεάτρου και Φιλοσοφία. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «Η μπέμπα» του Δ. Τσεκούρα, «Η Μαρκησία ντε Σαντ» του Γιούκιο Μισίμα, «Τα μάγια της πεταλούδας» του Φ. Γ. Λόρκα, «Η Φθορά» του Δ. Τσεκούρα, «Τερματικός σταθμός» του Κ. Τζαμιώτη, «Μια εξαιρετικά απλή δουλειά» του Κ. Τζαμιώτη, «Εξόριστοι εις τας Αθήνας» βασισμένη στο μυθιστόρημα «κρίσις» του Αρκάδιου Λευκού. Είναι σύμβουλος δραματουργίας και σταθερός συνεργάτης της ομάδας χορού “Creo”, Καλλιτεχνικός διευθυντής της Α.Μ.Κ.Ε. «ρέον» με την οποία έχει πραγματοποιήσει παραγωγές θεάτρου και σύγχρονου χορού, εκθέσεις ζωγραφικής και άλλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με τους Δ. Γιαννακόπουλο, Β. Νικολαίδη, Α. Αντύπα. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε εκδόσεις (Ομοίωμα Δημοκρατίας εκδ. Εξάρχεια),  προγράμματα παραστάσεων (Κ.Θ.Β.Ε., ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων κ.ά.), περιοδικά (Βαβυλωνία,Contact, City Vibes), εφημερίδες (Εφημερίδα των Συντακτών, Αυγή, Σύγχρονη Έκφραση, Ηπειρωτικός Αγώνας) και στο διαδίκτυο (TVXS) με θέμα την πολιτική, το θέατρο, τη ζωγραφική, το βιβλίο κ.α.. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Λόγου και Κριτικής «το έρμα» στο οποίο αρθρογραφεί.

Στάθης Κόκκορης

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κούν το 1997. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, την ομάδα «ρέον», τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, το Θεσσαλικό Θέατρο, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το Θεατρικό Οργανισμό Πρώτες Ύλες, το Παλιό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Θέατρο Διθύραμβος, το χοροθέατρο Οκτάνα, τις Όπερες των Ζητιάνων καθώς και το St. Martin’s School of Art & Design σε σπουδαστικό επίπεδο. Στον κινηματογράφο έχει παίξει στις μεγάλου μήκους ταινίες: Μικρά Αγγλία του Π. Βούλγαρη, Νήσος 2 του Α.Αγγελόπουλου, Τα Οπωροφόρα της Αθήνας του Ν.Παναγιωτόπουλου ,Η Υπογραφή του Σ. Χαραλαμπόπουλου, Ι4 Λούφα και απαλλαγή του Β. Κατσίκη, Το Κακό του Γ. Νούσια και The freediver του Ά. Δαβίδ, καθώς και στις μικρού μήκους ταινίες: Πίσω από τις γρίλιες και Φύλακας άγγελος του Δ. Μπαβέλλα, Φώτα των Κ. Σταρίδα – Δ. Μπαβέλλα ,Χαμένο Κορίτσι του Ν.Πάστρα, Men will be men της Τζ. Σερπιέρη κ.α. Στην τηλεόραση έχει παίξει στις σειρές: Το σόι μου μέσα (ΑΝΤ1), Το πιο γλυκό μου ψέμα  (ΑΝΤ1). Έχει επίσης εργαστεί στην οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής σήριαλ και κινηματογραφικών ταινιών.

Ναταλία Στυλιανού

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη το 1995. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Ε. Πίττα, Π. Οικονομοπούλου, Ε. Θεοδώρου, Δ. Οικονόμου, Μ. Λ. Παπαδοπούλου, Λ. Μελεμέ, Β. Νικολαίδη, Μ. Λυμπεροπούλου, Κ. Αρβανιτάκη, Β. Αρδίτη, Θ. Αμπαζή, Κ. Ευαγγελάτου, Ν. Καμτσή, Ο. Τάτση, Ν. Γκεσούλη, Φ. Τζανετοπούλου, Ι. Παπλωματά, Η. Κουνέλα. Από το 2001 μέχρι το 2007 υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου με σκηνοθέτη τον Σ. Λιβαθινό. Έχει εργαστεί ως Βοηθός Χορογράφου της Ε. Πίττα σε τρεις παραγωγές στην Επίδαυρο. Έχει παίξει στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Το 1996 πήρε το Κρατικό Βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία Ο Οργασμός της Αγελάδας. Το 2010 και το 2012 πήρε το πρώτο βραβείο Χορογραφίας και Σκηνικής κίνησης στο Φεστιβάλ Κορίνθου για τις παραστάσεις Ηρακλείδαι του Ευριπίδη και Εθνικότητά Μου Το Χρώμα Του Ανέμου του M.Visniec, σε σκηνοθεσία του Ν. Γκεσούλη. Συνεργάτης του Δ. Οικονόμου στο Στούντιο Θεατρ-ώ-ον. Από το 2010 μέχρι το 2014 ήταν υπεύθυνη για την επιμέλεια κίνησης – χορογραφία της «Αφής της Φλόγας» στην Τελετή Έναρξης του Κλασικού Μαραθωνίου Δρόμου. Από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013, εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Youth in Action, «Y.I.T.A.C» με θέμα Πως Αντιμετωπίζουν οι Νέοι την Οικονομική Κρίση ως υπεύθυνη, συντονίστρια και σκηνοθέτης της ελληνικής ομάδας νέων, με παραστάσεις στην Κορσική και στο Βερολίνο. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus +, «Y.I.T.A.C. II – aiming at the future» ως υπεύθυνη, συντονίστρια και σκηνοθέτης της ελληνικής ομάδας νέων, με παραστάσεις στην Αθήνα (Bios). Σκηνοθέτησε την παράσταση «Πέρασε ένας χρόνος» το 2016. Δίδαξε υποκριτική και αυτοσχεδιασμό σε Δραματικές σχολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε στο μεταπτυχιακό σεμινάριο της Έως-art με θέμα «Τραγωδία: Αισχύλου, Πέρσες» το 2015. Σήμερα διδάσκει υποκριτική στο στούντιο της εταιρίας Ἕως-art και στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρίας ‘Ἕως-art.