Αφιέρωμα: Γιώργος Σεφέρης - Free Sunday
Αφιέρωμα: Γιώργος Σεφέρης

Αφιέρωμα: Γιώργος Σεφέρης

 

Οι Παραβάσεις, η σειρά θεατρικού αναλογίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επιστρέφει αποδίδοντας φόρο τιμής στον νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη, την Κυριακή 10/12, στις 16.00 στον Φάρο.

Η νέα ενότητα αυτή δραματοποιημένης αφήγησης του ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει τον Δεκέμβριο μία δραματουργική σύνθεση βασισμένη στο μοναδικό ολοκληρωμένο πεζογράφημα του Γιώργου Σεφέρη Έξι νύχτες στην Ακρόπολη και στα ημερολόγιά του, Μέρες Α’ και Μέρες Β’.

Tο Έξι νύχτες στην Ακρόπολη - που γράφτηκε αρχικά τα χρόνια 1926-30 αλλά πήρε την τελική του μορφή το 1954 και εκδόθηκε το 1974, τρία χρόνια μετά το θάνατο του ποιητή - καθώς και τα ημερολόγια της ίδιας περιόδου, απηχούν την εναγώνια προσπάθεια του νεαρού Σεφέρη που επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από τις σπουδές του στο εξωτερικό, αλλά και του μυθιστορηματικού alter ego του, του ποιητή Στράτη, για την κατάκτηση της υπαρξιακής, ερωτικής και ποιητικής τους ολοκλήρωσης.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει η σκηνοθέτης και θεατρολόγος Έφη Θεοδώρου, ενώ ερμηνεύουν οι Μαρία Κίτσου και Γιώργος Χριστοδούλου, συνοδεία του Νίκου Πλάτανου στο συνθεσάιζερ και στο πιάνο.

Η Έφη Θεοδώρου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Αθηνών, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο Αμόρε. Παράλληλα, διδάσκει Υποκριτική στη Δραματική Σχολή Δήλος, ενώ το διάστημα 2007-2013 ήταν Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου στο πλευρό του Γιάννη Χουβαρδά. Τον Οκτώβριο του 2013 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η χρήση των αποσπασμάτων των κειμένων του Γιώργου Σεφέρη για τις ανάγκες της παράστασης γίνεται με την ευγενική παραχώρηση της κας Άννας Λόντου.

Η ενότητα Παραβάσεις, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Πληροφορίες για την πρόσβασή σας στο ΚΠΙΣΝ μπορείτε να βρείτε στο https://www.snfcc.org/you-the-snfcc/how-to-get-here/?lang=el