Δημοσθένης Παπαδόπουλος- Θάλεια Ματίκα στον Θείο Βάνια - Free Sunday
Δημοσθένης Παπαδόπουλος- Θάλεια Ματίκα στον Θείο Βάνια

Δημοσθένης Παπαδόπουλος- Θάλεια Ματίκα στον Θείο Βάνια

 

Η ηθική παρακμή και ο ψυχικός σπαραγμός της επαρχιακής ρωσικής μεσαίας τάξης μερικά χρόνια πριν από  την πτώση του τσαρικού καθεστώτος μέσα από την ανεπανάληπτη κωμικοτραγική ματιά του Άντον Τσέχοφ.

Σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου στην σκηνή του θεάτρου Άνεσις συνεχίζονται τα δευτερότριτα, οι παραστάσεις του  Θείου Βάνια μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με μια εξαιρετική διανομή ηθοποιών.

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος επιστρέφει στην σκηνή , μετά από επτά χρόνια απουσίας του στον ομώνυμο ρόλο και  δοκιμάζει να αναμετρηθεί με αυτό τον κόσμο μέσα από πολλαπλούς ρόλους (σκηνοθετεί, μεταφράζει και ερμηνεύει το θείο Βάνια για λογαριασμό του θεάτρου Άνεσις) αναγνωρίζει στους ήρωες του Τσέχωφ «πρόσωπα κουρασμένα απογοητευμένα. Πλήξη που οδηγεί στο ποτό. Στην υστερία. Στην τρέλα. Πρόσωπα απεγνωσμένα που ζητούν βοήθεια. Που ψάχνουν κάποιον άλλον ν’ ακουμπήσουν. Αλλά αυτός ο “άλλος” είναι πάντα η λάθος επιλογή. Πρόσωπα κωμικοτραγικά. Κλόουν που βρίσκονται μόνοι πάνω στη σκηνή. Μικρά ανθρωπάκια που γυρίζουν συνέχεια πάνω σ’ έναν πλανήτη που καταστρέφεται». Και επιλέγει τις κορυφαίες στιγμές εξομολογήσεων των ηρώων του που προδίδουν αυτήν, ακριβώς, την ανάγκη τους ν’ αποδράσουν από τη σπαταλημένη τους ζωή.

 

Υπόθεση

Η διαχείριση ενός οικογενειακού κτήματος, ιδιοκτησίας του γαμπρού του Βάνια για τον οποίο ο τελευταίος εργάζεται με πίστη και προσήλωση, αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται μια ιστορία για τα οράματα που διαψεύστηκαν, τις ιδέες που προδόθηκαν, τα πάθη που άδοξα σβήστηκαν και τις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζονται για να γκρεμιστούν, σε ένα συγκλονιστικά σύγχρονο σχόλιο για την «ατάραχη» ζωή της επαρχίας που αλλοτριώνει σε βάθος και καταρρακώνει ανθρώπους και συνειδήσεις. Οι ήρωες στο Θείο Βάνια, διαχρονικοί και δραματικά επίκαιροι, βιώνουν τη φθορά και την ήττα του χρόνου, υποταγμένοι σε μια καθημερινότητα που τους διαλύει. Είναι τραγικοί ακριβώς γιατί γνωρίζουν πως έχουν ήδη χάσει και ανέλπιδα αναμένουν το τέλος.

 

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος αναφέρει για τον Θείο Βάνια:

‘’Ο Βάνιας είναι ένας κωμικοτραγικός κλόουν. Ένα παιδί που του λείπει η αγάπη. Κάποιος που ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια.’’

Mαζί του , η Θάλεια Ματίκα στον ρόλο της Ελένα και ο Βασίλης Μπισμπίκης στον ρόλο του Αστρόφ.

Toτρέιλερ της παράστασης: 

 

Διανομή:

Δημοσθένης Παπαδόπουλος: Θείος Βάνιας

Θάλεια Ματίκα : Ελένα

Βασίλης Μπισμπίκης: Αστρόφ

Σοφία Πανάγου: Σόνια

Θοδωρής Κανδυλιώτης: Σερεμπριακώφ

Δημήτρης Καπετανάκος: Τελιέγκιν

Δημήτρης Διακοσάββας: Μαρία Βασίλιεβνα

Μανώλης Καζαμίας: Μαρίνα

Συντελεστές:

Μετάφραση – Δραματουργική Επεξεργασία
Φωτισμοί-Μουσική επιμέλεια: Δημοσθένης Παπαδόπουλος Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ

Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, Τηλ.2107488881-2,

Ημέρες και ώρες παραστάσεων :

 Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων:

17 € γενική είσοδος

 14 € (φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές και άνω των 65)

10 € (Κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ)