Σκάνδαλο παρενόχλησης στο Χόλυγουντ με πρωταγωνιστή τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν - Free Sunday
Σκάνδαλο παρενόχλησης στο Χόλυγουντ με πρωταγωνιστή τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν

Σκάνδαλο παρενόχλησης στο Χόλυγουντ με πρωταγωνιστή τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν

Για τους κινηματογραφόφιλους είναι ένα όνομα σταθμός στο σύγχρονο αμερικανικό σινεμά. Συνιδρυτής μια από τις σπουδαιότερες ταινίες παραγωγής του Χόλυγουντ, την Miramax, έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα σε καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες. Έχουμε και λέμε: «Ερωτευμένος Σέξπιρ», «Ο Λόγος του Βασιλιά», «Carol», «Macbeth», «Django, ο τιμωρός», «Οδηγός αισιοδοξίας», «Επτά μέρες με την Μέριλιν», «Apollo 18», «Άδωξοι μπάσταρδοι», «Σφραγισμένα χείλη», «Kill Bill», «Aviator» και η λίστα δεν έχει σταματημό. Έχει σταθεί στο πλευρό μεγάλων σκηνοθετών από τον Μάρτιν Σκορσέζε μέχρι τον Κουεντίν Ταραντίνο για να υποστηρίξει το όραμά τους. Κι αυτοί όπως και δεκάδες ηθοποιοί τον έχουν χιλιοευχαριστήσει από την σκηνή των Όσκαρ.

6 min

Με την Μέριλ Στριπ

Ναι ο Γουαϊνστάιν είναι μεγάλο κεφάλαιο στο Χόλυγουντ. Ωστόσο τις τελευταίες ώρες ξετυλίγεται το νήμα ενός μεγάλου σεξουαλικού σκανδάλου με τον Γουαϊνστάιν πρωταγωνιστή. Με άρθρο στους New York Times αποκαλύφθηκαν υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης δεκαετιών. Λίγοι ωστόσο ήταν αυτοί που δεν γνώριζαν... Πριν από δύο δεκαετίες, ο παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν προσκάλεσε την Ασλεϊ Τζαντ στο πολυτελές ξενοδοχείο του Μπεβερλι Χιλς για «πρωινό εργασίας» -ή τουλάχιστον αυτό νόμιζε η νεαρή τότε ηθοποιός. Αντί για αυτό, ο παραγωγός ζήτησε από την ρεσεψιόν του ξενοδοχείου να πει στην Τζαντ να ανέβει στο δωμάτιό του. Την προϋπάντησε φορώντας μια ρόμπα και την ρώτησε εάν μπορούσε να της κάνει ένα μασάζ ή εάν ήθελε να τον κοιτάει την ώρα που έκανε ένα ντουζ. «Σκεφτόμουν: Πώς μπορώ να εξαφανιστώ από το δωμάτιο όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς να αποξενώσω τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν;» δήλωσε σε συνέντευξή της η  Ασλεϊ Τζαντ.

3 min

Η Άσλεϊ Τζαντ

Το 2014, «σειρά» πήρε η Εμιλι Νέστορ, που εργάστηκε στην εταιρεία παραγωγής του  Γουαϊνστάιν για μόλις μια ημέρα. Εκείνη, όμως, δέχτηκε άλλη προσφορά: Εαν υπέκυπτε στις σεξουαλικές του ορέξεις, τότε εκείνος θα «προωθούσε» την καριέρα της.

Και οι αποκαλύψεις για τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών από τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, δεν φαίνεται να έχουν τέλος...

Δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, που έχει προκαλέσει «σεισμό» στο Χόλιγουντ, φέρνει στο «φως» καταγγελίες γυναικών αλλά και τους οκτώ εξωδικαστικούς συμβιβασμούς που έχουν επιτευχθεί από τους δικηγόρους του παραγωγού στο παρελθόν...  Ερευνα της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας αποδεικνύει ότι ο συνιδρυτής της Miramax & Weinstein παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενές του τα τελευταία 30 χρόνια...

4 min

Με την Νικόλ Κίντμαν

«Το 2015, και πάλι στο ξενοδοχείο Peninsula, ο παραγωγός πίεσε μια βοηθό του να του κάνει μασάζ ενώ ήταν γυμνός, με αποτέλεσμα η γυναίκα να ξεσπάσει σε κλάματα» έγραψε η συνάδελφος της γυναίκας Λορεν ο’ Κόνορ σε ενδοεταιρικό memo.

«Το περιβάλλον σε αυτή την εταιρεία είναι τοξικό» τόνισε η ίδια, που έστειλε το εν λόγω εσωτερικό σημείωμα σε αρκετά στελέχη της Μiramax & Weinstein.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο τρόπος με τον οποίο έχω συμπεριφερθεί στο παρελθόν σε συναδέλφους έχει προκαλέσει μεγάλο πόνο, και ζητώ συγγνώμη για αυτό». Με αυτά τα λόγια, ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν απάντησε στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας. Στη συνέχεια, όμως, ένας εκ των δικηγόρων του έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα των New York Times, προκαλώντας σύγχυση.

8 min

Με την Έιμι Άνταμς.

Ο 65χρονος παραγωγός είναι παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών. Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης αυτής, ο Γουαϊνστάιν ετοιμάζεται να πάρει άδεια για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ενώ παράλληλα έχει ζητήσει τη βοήθεια ειδικών.

5 min

Με την σύζυγό του Τζορτζίνα Τσάπμαν έχουν μαζί δύο παιδιά και φαίνεται να στέκεται στο πλευρό του. 

«Το ταξίδι μου τώρα θα είναι να μάθω για τον εαυτό μου και να νικήσω τους δαίμονές μου» αναφέρει η ανακοίνωση του παραγωγού, και συμπληρώνει: «Σέβομαι όλες τις γυναίκες και μετανιώνω για όλα όσα έχουν συμβεί...  Δεν θα μπορούσα να λυπάμαι περισσότερο για τους ανθρώπους που πλήγωσα και τώρα θα τους αποζημιώσω».

Μια εκ των δικηγόρων του, η Λίσα Μπλουμ, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι ο πελάτης της απορρίπτει αρκετές από τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί, λέγοντας ότι είναι «απολύτως εσφαλμένες».Υπογράμμισε, όμως, ότι η ίδια -ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών- του έχει μιλήσει ανοιχτά για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες από τις συμπεριφορές του μπορεί να θεωρηθούν «απρεπείς ή ακόμη και εκφοβιστικές». «Έχει παραδεχτεί τα λάθη που έχει κάνει... Διαβάζει βιβλία και πηγαίνει σε συνεδρίες με ειδικούς. Είναι ένας ηλικιωμένος δεινόσαυρος που μαθαίνει νέους τρόπους». 

Ένας άλλος δικηγόρος του παραγωγού, όμως, ο Τσαρλς Χάρντερ, ανακοίνωσε ότι ο πελάτης του ετοιμάζεται να μηνύσει τους Νew York Times. «Το δημοσίευμα είναι γεμάτο με ψευδείς και δυσφημιστικές δηλώσεις» τόνισε ο ίδιος, σε ανακοίνωση που δόθηκε στην ιστοσελίδα Hollywood Reporter. 

7 min

Με την Χίλαρι Κλίντον και την Γκουίνεθ Πάλτροου.