Shnannen Doherty, η μάχη της με τον καρκίνο - Free Sunday
Shnannen Doherty, η μάχη της με τον καρκίνο

Shnannen Doherty, η μάχη της με τον καρκίνο

Λίγες φορές απασχόλησε τα media με θετικό τρόπο. Η φήμη της δύστροπης ντίβας τη συνόδευε από τα 19 της, όταν ως Brenda Walsh στο υπερδημοφιλές Beverly Hills, 90210, μαγνήτιζε το τηλεοπτικό κοινό. Αυτό, όμως, ήταν ένα δημοσίευμα που δεν θα έμενε αναπάντητο. «Ναι, έχω πάρει κιλά και τα μαλλιά μου είναι αχτένιστα, αλλά μόνο επειδή έχω καρκίνο». Η Shannen Doherty τον Μάρτιο του 2015 αποκαλύπτει πως πάσχει από καρκίνο του μαστού και πως θα προχωρήσει σε μαστεκτομή προκειμένου να νικήσει την ασθένεια. «Είναι τα στήθη μου, είναι αληθινά και τα λατρεύω. Προτιμώ, όμως, να ζήσω», θα πει στην τηλεοπτική εκπομπή Entertainment Tonight. Κάποιους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2015, εμφανίζεται στο κόκκινο χαλί του Baby2Baby gala στο Los Angeles. Με μια μαύρη Vera Wang τουαλέτα, ψηλοτάκουνα σανδάλια και τον φωτογράφο σύζυγο της Kurt Iswarienko στο πλευρό της η Shannen έλαμπε. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2016 οι προσωπικοί της λογαριασμοί στο Facebook και το Instagram γεμίζουν με ανησυχητικές φωτογραφίες. «Ο καρκίνος επεκτάθηκε στους λεμφαδένες, η μόνη λύση είναι η χημειοθεραπεία».  

Για άλλη μια φορά στη ζωή της κάθισε απέναντι από τις τηλεοπτικές κάμερες. Αυτή τη φορά φορούσε ένα μαντήλι στο κεφάλι. Αυτή τη φορά θα μιλούσε για τα σκοτεινά τούνελ που χρειάζεται να διασχίσουν οι άνθρωποι με καρκίνο κι όχι για τις extreme life style επιλογές της. «Το άγνωστο είναι αυτό που με τρομάζει πιο πολύ. Θα έχει αποτέλεσμα η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες; Θα πρέπει να ξαναζήσω αυτήν την ταλαιπωρία; Όλα τα άλλα είναι διαχειρίσιμα: ο πόνος, η ζωή χωρίς μαστό, όλα είναι διαχειρίσιμα. Η ανησυχία για το μέλλον σου και για το πώς αυτό θα επηρεάσει τους ανθρώπους που αγαπάς είναι το πιο δύσκολο». Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το τι την δυσκόλεψε περισσότερο η Doherty δεν δίστασε να απαντήσει ότι αυτό ήταν η διαδικασία επιλογής νέου στηθόδεσμου μετά από τη μαστεκτομή, τόσο επώδυνη που ξέσπασε σε κλάματα στο δοκιμαστήριο. Επίσης, εξομολογήθηκε το σοκ της απώλειας των μαλλιών της μετά τη δεύτερη χημειοθεραπεία της. «Προσπαθούσα να χτενίσω τα μαλλιά μου και έπεφταν. Θυμάμαι να κρατάω τούφες στα χέρια μου και να τρέχω κλαίγοντας στη μητέρα μου, φωνάζοντας 'Κοίτα, τα μαλλιά μου'. Κόντεψα να τρελαθώ. Της είπα να πιάσει το ψαλίδι από την κουζίνα. Προσπάθησε να με αποτρέψει. Εγώ επέμενα και έτσι μάζεψε τα μαλλιά μου σε αλογοουρά και τα έκοψε». 

Την όλη διαδικασία μοιράστηκε με τους 252.000 οπαδούς της στο Ιnstagram και τους 555.000 φίλους της στο Facebook. Έχοντας στο πλευρό της τη μητέρα της Rosa και τη φίλη της Anne Kortright-Shilstat κοινοποίησε τη στιγμή που ξύρισε τα μαλλιά της, το ξέσπασμα πριν αρχίσει τη διαδικασία και το χαμόγελο ανακούφισης και δύναμης μετά την αποδοχή της νέας της εικόνας. 

Ανθρώπινη και για πρώτη, ίσως, φορά κανονική η 45χρονη σταρ προχώρησε σε ακόμη περισσότερες εξομολογήσεις. «Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι είναι ο καρκίνος. Ναι, σε γερνάει, και μπορεί και να φουσκώσεις από τα φάρμακα. Υπάρχουν τόσες πολλές παρενέργεις. Δεν ήθελα κανένας να με βγάλει φωτογραφία βγαίνοντας από το σουπερ μάρκετ και να φωνάξει 'Θεέ μου, κοίτα την'. Ήθελα να μιλήσω ανοιχτά για αυτό. Είναι πιο εύκολο να ζήσω με καρκίνο αν ξέρω ότι βοηθάω έναν άνθρωπο τουλάχιστον ακόμη».

H απίστευτη σχέση της με τα ζώα

To 2009 η Shannen πούλησε την πέντε στρεμμάτων έπαυλη της στην παραλία του Malibu έναντι 4 εκ. δολαρίων, κάνοντας πραγματικότητα το παιδικό της όνειρο να μείνει σε ένα ράντσο. Μαζί με τον Kurt, τα τέσσερα άλογα της και τα τρία σκυλιά τους δημιούργησαν τον δικό τους παράδεισο στην Ventura, της California. Η Shannen που μεγάλωσε από μικρή με σκυλιά έχει ιδιαίτερο δέσιμο μαζί τους. Ισχυρίζεται, μάλιστα, πως το γερμανικό ποιμενικό της, η Bowie, ήταν η πρώτη που εντόπισε τον καρκίνο της, αλλά εκείνη δεν έδωσε σημασία. «Μύριζε επίμονα το στήθος μου, δεν ξεκολλούσε τη μύτη της από εκεί. Όμως, εγώ δεν μπορούσα να ερμηνεύσω την κίνηση της. Μετά την εγχείριση η Bowie έχει γίνει υπερπροστατευτική. Δεν μπορεί, πλέον, κανείς να με πλησιάσει». 

Η αγάπη της για τα κακοποιημένα αδέσποτα δεν είναι κάποια κίνηση καλής δημόσιας εικόνας. Μέσα από τους λογαριασμούς της στα social media προχωράει σε εκκλήσεις κατά της αγοράς και εμπορίας μικρών ζώων και προτρέπει τους φίλους της σε υιοθεσίες από τα καταφύγια αδέσποτων. Ο καρκίνος δεν έχει αποτρέψει τον αγώνα της. Με ένα κόκκινο μαντήλι στο κεφάλι να καλύπτει το ξυρισμένο της κεφάλι κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες για τα σκυλιά που διασώθηκαν από το βάναυσο εμπόριο κρέατος που ανθεί στην Κίνα, στηρίζοντας έμπρακτα το ίδρυμα Animal Hope & Wellness και την καμπάνια ‪#‎TheCompassionProject‬. 

Η άγνωστη δύσκολη παιδική ηλικία

Η Shannen Maria Doherty γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1971 στο Μέμφις του Τενεσί. Η μητέρα της, Rosa, ήταν ιδιοκτήτρια ενός κέντρου αισθητικής, ενώ ο πατέρας της, Tom, δούλευε σε τράπεζα, στο τμήμα των υποθηκών. Στην ηλικία των εφτά ετών, το 1978, η οικογένειά της μετακόμισε στο Los Angeles. Ο Tom είχε δεχτεί μια δελεαστική πρόταση, να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Στην πόλη των Αγγέλων η Shannen και ο αδερφός της Sheen παρακολουθούν μαθήματα στο αυστηρό και συντηρητικό σχολείο των βαπτιστών, όπου θεωρούσαν πράγματα όπως τον χορό ή το τραγούδι έργα του διαβόλου. «Το μισούσα αυτό το σχολείο. Αισθανόμουν τόσο καταπιεσμένη. Μέχρι που μια μέρα πήρα την βίβλο του πάστορα, του έδειξα τα σημεία όπου έχει αναφορά σε χορό και του είπα “Κοίτα εδώ. Επιτρέπεται. Ποιο είναι το γαμ#πρόβλημα σου”».

Η Shannen που μέχρι να μετακομίσουν στο Los Angeles ήθελε να γίνει αθλήτρια ιππασίας φαίνεται να «κολλάει» το μικρόβιο της υποκριτικής. Μαζί με μια φίλη της, μόλις στα εννέα της χρόνια, περνάει από audition για το ρόλο της Χιονάτης, στην ομώνυμη παιδική θεατρική παραγωγή. Τα επόμενα δύο χρόνια εκλιπαρεί τους γονείς της να την αφήσουν να γίνει ηθοποιός. Στο τέλος, φυσικά κερδίζει. Είναι 11 ετών όταν κερδίσει μια guest εμφάνιση στο βραβευμένο με Emmy Father Murphy. Εμφανίστηκε, μόλις, σε δύο επεισόδια, εντυπωσίασε, όμως, τόσο που απόσπασε μια υποψηφιότητα για το Young Artist Award, κυρίως, τράβηξε την προσοχή του Michael Landon, δημιουργού και πρωταγωνιστή της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς Ένα σπίτι στο λιβάδι. Εμφανίστηκε σε λίγα μόνο επεισόδια που, όμως, της έδωσαν τα εφόδια για περισσότερους ρόλους. Στο μεταξύ η εταιρεία του πατέρα της χρεοκόπησε. Η Shannen μεγάλωσε απότομα. Τα διόλου ευκαταφρόνητα εισοδήματα της από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις κράτησαν την οικογένεια Doherty στα πόδια της. Η ίδια μεταγράφηκε στο ιδιωτικό γαλλικό λύκειο Le Lycee Francais.

Οι βαθμοί της ήταν σχεδόν άριστοι, γεγονός που θα μπορούσε να την βάλει στο Princeton. Προτίμησε τις λεωφόρους του Χόλυγουντ και στην ηλικία των 17 ετών γίνεται μέλος των Heathers, μιας μαύρης κωμωδίας με την Wynona Ryder και τον Christian Slater, που έμελε να γίνει σύμβολο για την generation X. Στην ταινία υποδύεται την απόλυτη κακιά. Είναι η στιγμή που αρχίζει να χτίζεται ο μύθος της «στρίγκλας» γύρω από το όνομα της. Με αυτόν τον αέρα πηγαίνει στα δοκιμαστικά για το νέο σίριαλ που ετοιμάζει ο παραγωγός των επιτυχιών Aaron Spelling (Οι άγγελοι του Τσάρλι, Love Boat, κ.α).

Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς

«Δεν μπορούσα να πιστέψω στα αυτιά μου. Ταξιδεύαμε με ιδιωτικό αεροπλάνο και διαμαρτυρόταν για το φαγητό. Όταν προσγειωθήκαμε πρόσβαλε τον εκπρόσωπο της εταιρείας ρωτώντας “Κάνεις πλάκα; Δεν στείλατε λιμουζίνα να με πάρει από το αεροδρόμιο;”. Γέλασα γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω αν πραγματικά το εννοούσε». Ο Jason Priestley στο βιβλίο του Jason Priestley: A Memoir ένα κείμενο αναμνήσεων της χρυσής εποχής της τηλεοπτικής επιτυχίας, περιγράφει πως η Shannen Doherty ήταν ένας διαρκής πονοκέφαλος για όλους τους συντελεστές της σειράς από την πρώτη μέρα. 

Ιδιόρρυθμη και κακομαθημένη η Shannen συνήθιζε να αργεί στα γυρίσματα και να διαφωνεί με αγένεια με ότι δεν της άρεσε. Εκείνη πιστεύει πως απλά υπερασπίζεται τις αρχές της. Η σειρά, πάντως, δεν έχει από την αρχή επιτυχία. Η απόπειρα σύγκρισης των μεσοδυτικών αρχών της οικογένειας Walsh με το αυτάρεσκο, υλιστικό περιβάλλον του Μπέβερλι Χιλς αντιμετωπίζεται από το κοινό και τους κριτικούς ως βαρετό. Η σειρά αυξάνει την τηλεθέαση της όταν η παρθένα Brenda υποκύπτει στις επιθυμίες του φίλου της Dyllan να κάνουν έρωτα. Το ειδύλλιο των δυο γίνεται παγκόσμια εμμονή. 

Τη νέα σαιζόν αγγίζει θέματα όπως τα ναρκωτικά, ο αλκοολισμός, η σεξουαλική παρενόχληση, η ενδοικογενειακή βία κι η εφηβική κατάθλιψη. Το κοινό, πλέον, δεν ξεκολλάει από τις οθόνες. Και καθώς οι πρωταγωνιστές βρίσκονται σε κάθε περιοδικό, με τους παπαράτσι να τους καταδιώκουν, οι μεταξύ τους σχέσεις διαταράσσονται. Ο λόγος είναι πάντα η Shannen Doherty. Οι διαμάχες της, ειδικά με την Jennie Garth (θα την θυμάστε καλύτερα ως Kelly Taylor), ήταν ομηρικές. Όχι, πως με τους υπόλοιπους τα πήγε καλύτερα. Την πρώτη κι όλα χρονιά της σειράς η Shannen χρειάστηκε να παρακολουθήσει συνεδρίες ελέγχου του θυμού αφού έσπασε ένα μπουκάλι μπύρας στο αυτοκίνητο ενός συνεργάτη της. Παρέμεινε στη σειρά, μόλις, τέσσερα χρόνια κι έφυγε κακήν κακώς μετά από…. πραξικόπημα. Όπως εξομολογήθηκε χρόνια αργότερα η Tori Spelling, κόρη του παραγωγού Aaron και τηλεοπτική Donna, «Νομίζω πως ήμουν η μόνη φίλη της. Ήμουν σίγουρα η μόνη που δεν διαμαρτυρήθηκα ποτέ για τη συμπεριφορά της μέχρι που μια μέρα χωρίς λόγο και αιτία με απείλησε». Η Tori, λέγεται, πως ήταν εκείνη που έπεισε τον πατέρα της ώστε η Brenda να συνεχίσει τις σπουδές της στο…. Λονδίνο.

Στο τελευταίο επεισόδιο, το 2000, οι παρραγωγοί δημιούργησαν μια συρραφή με τις καλύτερες στιγμές των λαμπερών πρωταγωνιστών από το 1990, όταν και ξεκίνησε. Κι ενώ τα χρόνια είχαν περάσει κανείς δεν είχε ξεχάσει την δύστροπη Shannen. Έτσι μπήκαν στον κόπο να την αφαιρέσουν ψηφιακά από όλες τις σκηνές που συμμετείχε.

Η ίδια, πάντως, ποτέ δεν παραδέχτηκε τα προβλήματα που δημιούργησε. H δική της εκδοχή ήταν διαφορετική. «Ο κόσμος μισούσε την Brenda. Δεν άντεχα, πια, την κακοποίηση αυτή. Με είχαν ταυτίσει τόσο πολύ με τον ρόλο που μου ήταν επώδυνο να κυκλοφορώ». Πράγματι ήταν ένα από τα οξύμωρα της βιομηχανίας του θεάματος, αφού η Brenda Walsh δεν ήταν τίποτα λιγότερο από την ιδεατή κόρη, φίλη, αδερφή. Κι, όμως, τα t-shirt με το logo I hate Brenda είχαν κατακλίσει τον πλανήτη. 
Κι ενώ η καριέρα της παίρνει την κατηφόρα με απανωτές αποτυχίες και τα μίντια να συντηρούν τον μύθο του ξιπασμένου μαμμόθρεφτου η Shannen αποδεικνύεται μια πανέξυπνη business woman. Κλείνει διαφημιστικές συμφωνίες εκατομμυρίων στην Ιαπωνία και την Άπω Ανατολή και «εμπορεύεται» το όνομα και τη φήμη της με τον πλέον επικερδή τρόπο. 

Προς υπεράσπιση της Shannen Doherty και του επαγγελματισμού της ένα ακόμα οξύμωρο πρέπει να σημειωθεί. Ο άνθρωπος που την απέλυσε, ή λέγεται πως την απέλυσε, ο Aaron Spelling, ήταν και εκείνος που προσωπικά την κάλεσε, το 1998, να συμμετέχει στη νέα του παραγωγή Charmed. Με μόνη αξιομνημόνευτη στιγμή στην καριέρα της, μετά το Beverly Hills, τη ημίγυμνη φωτογράφησή της στο Playboy η Shannnen Doherty είπε το «ναι» χωρίς δισταγμό. Η σειρά, στην οποία συμπρωταγωνιστούσαν οι Alicia Milano και Holly Marie Cobs, έγινε μεγάλη επιτυχία ταΐζοντας έτσι το υπερτροφικό εγώ της Shannen που δεν δυσκολεύτηκε να θυμηθεί τις παλιές ιδιοτροπίες της. «Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν στιγμές που έχω υπάρξει σκύλα. Αλλά ποτέ δεν συμβαίνει χωρίς λόγο. Πιστεύω ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην λες την γνώμη σου. Ακόμη και αν κάποιοι εκνευρίζονται με αυτό», θα απαντήσει στις νέες φήμες υστερίας που την ακολουθούν.

Στο μεταξύ μετρούσε δύο δικαστικές καταδίκες, για οδήγηση υπό μέθη και ακάλυπτες επιταγές και ένα διαζύγιο από τον Rick Salomon, τον άνθρωπο που έδωσε στη δημοσιότητα το sex tape της Paris Hilton. Ο γάμος τους είχε διάρκεια 13 μήνες και λέγεται πως η πέτρα του σκανδάλου ήταν η Paris. Μάλιστα, δημοσιεύματα ήθελαν την Shannen να σπρώχνει και να χτυπάει την Paris σε club του L.A. Σε όλη την καριέρα της θα την συνοδεύουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα, και τέτοιου είδους σχέσεις, όπως ο γάμος εξπρές με τον Ashley Hamilton, γιο του παλιού πρωταγωνιστή της Δυναστείας George, που κράτησε, μόλις, έξι μήνες. Στο μεταξύ φωτογραφίζεται και πάλι για το Playboy (2003), αυτή τη φορά για ένα εκατομμύριο δολάρια- είπαμε το επιχειρηματικό της ένστικτο είναι αλάνθαστο. 

Οι όποιες υποκριτικές της ικανότητες, πάντως, ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν. Η φήμη της προηγούταν της τέχνης της και η ίδια δεν έκανε ποτέ τίποτα για να τις ανατρέψει. Στα χρόνια που ακολούθησαν παρουσίασε το reality show Breaking Up With Shannen Doherty (2006), όπου «βοηθούσε» ζευγάρια να χωρίσουν, έπαιξε σε δύο ταινίες που πέρασαν απαρατήρητες (2008) και συμμετείχε στη δέκατη σεζόν της εκπομπής Dancing with The Stars (2010) από όπου αποχώρησε με απόφαση του κοινού από το πρώτο κι όλας επεισόδιο. Θύμωσε, μάλιστα, τόσο, που στα δέκα χρόνια του show έγινε η μόνη καλεσμένη που αρνήθηκε να πάει στο talk show του Jimmy Kimmel, όπως συνηθίζεται μετά την αποχώρηση των stars από το παιχνίδι.

Ωστόσο, ο κόσμος πάντα ήθελε να μαθαίνει για εκείνη. Έτσι ο γάμος της το 2011 με τον φωτογράφο  Kurt Iswarienko σε ιδιωτική παραλία του Malibu τον Οκτώβριο του 2011, κυριαρχεί στα ταμπλόιντ. Δεν απογοητεύει το κοινό της δίνοντας στη δημοσιότητα αμέτρητες φωτογραφίες. Στους καλεσμένους δεν συγκαταλέγεται κανένας ηθοποιός από όσους συνεργαστεί. Συμφιλιωμένη πια με την εικόνα της «κακιάς» αποφασίζει να ικανοποιήσει τους απανταχού θαυμαστές της κυκλοφορώντας το βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο Badass-A hard earned guide to living with style and (the right) attitude, που στην πραγματικότητα είναι ένα εγχειρίδιο κακίας. Ανάμεσα σε άλλα συμβουλεύει. «Χαράμισα πολύ χρόνο στα 20s μου. Ειδικά με δυο μικρούς σε διάρκεια αλλά εξαιρετικά tabloid-worthy γάμους.

Οπότε η συμβουλή μου για να βρείτε σωστό γκόμενο είναι να τους τεστάρετε συνέχεια. Να βγαίνετε έξω μαζί τους χωρίς να φοράτε make up.  Να αργείτε. Να τους κάνετε να οδηγούν μέσα στο χειρότερο μποτιλιάρισμα για να πάτε σε ένα event. Και όταν φτάνετε εκεί να τους αναγκάζετε να πάνε πίσω στο σπίτι επειδή ξεχάσατε το iPhone σας».

Δύσκολη ή όχι, στρίγγλα ή αρνάκι η αλήθεια λίγη σημασία είχε. Η Shannen Doherty δέσμια του εγωκεντρισμού της και της Χολυγουντιανής αυταρέσκειας υποδύθηκε τον παλιοχαρακτήρα εντός κι εκτός πλατό γιατί πουλούσε. Η περιπέτεια της υγείας της μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την αληθινή Shannen, εκείνη που μάχεται με γενναιότητα δίνοντας φωνή σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς σε όλο τον πλανήτη που προσπαθούν να νικήσουν όχι μόνο τον καρκίνο αλλά και την καρκινοφοβία που συνοδεύει την ασθένεια και απομονώει τους καρκινοπαθείς από μια κανονικότητα πολύτιμη και ουσιαστική.