Η καρδιά του προσφυγικού χτυπά στο Βερολίνο - Free Sunday
Η καρδιά του προσφυγικού χτυπά στο Βερολίνο

Η καρδιά του προσφυγικού χτυπά στο Βερολίνο

Πρέσβης της μεταναστευτικής κρίσης στέφθηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, που συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της Μπερλινάλε.

Στο διάσημο Konzerthaus του Βερολίνου οι κολόνες έχουν τυλιχτεί με 14.000 σωσίβια από τη Λέσβο που μετέφερε ο Κινέζος καλλιτέχνης Άι Γουέι Γουέι. Μέσα στην αίθουσα φιλοξενήθηκε μια εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων με τίτλο «Cinema for Peace» (Ο κινηματογράφος για την ειρήνη), κατά τη διάρκεια της οποίας οι διάσημοι καλεσμένοι, ανάμεσά τους η Σαρλίζ Θερόν, τυλίχτηκαν με ισοθερμικές κουβέρτες, όπως εκείνες που δίνονται στους πρόσφυγες την ώρα που βγαίνουν στις ακτές των ελληνικών νησιών. Οι προσκεκλημένοι άρπαξαν την ευκαιρία για να βγάλουν μερικές selfies με τις λαμπερές χρυσές κουβέρτες, όσο πιο μακριά από το πραγματικό δράμα γίνεται, όμως, ακόμα κι έτσι, συγκεντρώθηκε κάποια δημοσιότητα.

Η Μπερλινάλε έχει αναγάγει την προσφυγική κρίση σε κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης, προτρέποντας τους συμμετέχοντες να δωρίσουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για πρόσφυγες μέσω κιβωτίων δωρεάς που τοποθετούνται στους χώρους του φεστιβάλ. Παρέχει δωρεάν εισιτήρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ώστε ένας εθελοντής να συνοδεύσει έναν πρόσφυγα σε προβολές, ενώ παίζονται διάφορες ταινίες που εξετάζουν τα δεινά των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.


Αμάλ και Άνγκελα

Η κινηματογραφική λάμψη έφτασε μέχρι την καγκελαρία, απ’ όπου δόθηκαν φωτογραφικά στιγμιότυπα συνάντησης που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με την Αμάλ Αλαμουντίν και τον Τζορτζ Κλούνεϊ. «Συμφωνώ απόλυτα μαζί της» δήλωσε ο Κλούνεϊ σχετικά με την πολιτική ανοιχτών θυρών της καγκελαρίου για πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη συριακή σύγκρουση. Ο βραβευμένος ηθοποιός και η σύζυγός του, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωστή στην Ελλάδα από την εμπλοκή της στην υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, για την οποία είχε επισκεφθεί την Αθήνα προκαλώντας παπαρατσικό πανικό, συναντήθηκαν με την καγκελάριο με δική τους πρωτοβουλία, για να συζητήσουν την εντεινόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

Στη φωτογραφία της γερμανικής καγκελαρίας φαίνεται ότι στη συνάντηση παρέστη και ο πρώην Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος ηγείται τώρα της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC). Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι μίλησαν για «την πολιτική για τους πρόσφυγες και τις δεσμεύσεις του ΙRC». Ο Κλούνεϊ μίλησε ανοιχτά υπέρ της Μέρκελ –αν και λίγοι πιστεύουν ότι η χολιγουντιανή στήριξη μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά δημοτικότητάς της, που έχουν πάρει την κατρακύλα από το φθινόπωρο–, ζητώντας από τις ΗΠΑ να αναλάβουν περισσότερους πρόσφυγες για να βοηθήσουν την Ευρώπη.

Σε συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση μετά τη συνάντηση ο Κλούνεϊ είπε ότι οι ερωτήσεις που έκαναν στη Μέρκελ «ήταν ως επί το πλείστον για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι μέρος αυτού μπορούμε να επικοινωνήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες… επειδή, ξέρετε, στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουμε κάνει αρκετά… δεν έχουμε εμπλακεί όσο θα έπρεπε, δεν μιλάμε αρκετά στις ειδήσεις… Ήταν μια συζήτηση για τη συμμετοχή μας και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε, με την ελπίδα να συνεχίσει τις πολιτικές ένταξης, διότι ηγήθηκε αυτής της πρωτοβουλίας».


Ο πολιτικοποιημένος σταρ

«Μιλήσαμε για τις ευθύνες όλων των κρατών, όχι μόνο των ευρωπαϊκών, αλλά για την ευθύνη όλου του κόσμου να ασχοληθεί με αυτό το διεθνές πρόβλημα, διότι δεν είναι απλώς ένα συριακό πρόβλημα ή γερμανικό ζήτημα» δήλωσε ο Μίλιμπαντ. «Δεν θα ήταν σωστό να έρθει στο Βερολίνο για το κινηματογραφικό φεστιβάλ και να προσποιείται ότι δεν υπάρχει ένα μεγάλο παγκόσμιο ζήτημα, για το οποίο η Γερμανία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα» συνέχισε αναφερόμενος στον ηθοποιό, που βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα προωθώντας τη νέα ταινία των αδελφών Κοέν «Άβε, Καίσαρ!», η οποία άνοιξε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση για τον ρόλο του στο «Άβε, Καίσαρ!» επέστρεψε στο προσφυγικό ζήτημα λέγοντας πως «η Γερμανία αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη» και ότι η στάση της Μέρκελ έχει γίνει «πολύ δύσκολη πολιτικά για εκείνη». Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δει τη δημοτικότητά της να πέφτει λόγω της κρίσης των προσφύγων και αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίσταση απέναντι στην κατεύθυνση της πολιτικής της για το θέμα αυτό, ακόμα και μέσα στο κόμμα της, το συντηρητικό CDU. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η φιλόξενη στάση της τροφοδότησε την εισροή μεταναστών, εκ των οποίων περισσότεροι από 1 εκατομμύριο έκαναν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία το περασμένο έτος.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε «μια πολύ καλή συζήτηση» με το ζεύγος Κλούνεϊ και τον Μίλιμπαντ και ότι αντάλλαξαν ιδέες για το πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεργάζονται με οργανώσεις παροχής βοήθειας και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εργαστούν εθελοντικά για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.


Σχόλια και αντιδράσεις

Δεν έμειναν όμως όλοι το ίδιο ευχαριστημένοι. Η γερμανική εφημερίδα «Berliner Zeitung» διερωτήθηκε για τη στιγμή που έγινε η συνάντηση, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ για τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Η καγκελάριος συνάντησε έναν ηθοποιό σε μια χρονική στιγμή που, εξαιτίας της απώλειας της εμπιστοσύνης προς την πολιτική της για το προσφυγικό, θα μπορούσε κανείς να της προσάψει ότι προτιμά τους προβολείς του Χόλιγουντ παρά το να λύσει τα επείγοντα προβλήματα της χώρας» τονίζεται στο άρθρο.

Ενώ και η συμβολή του Κλούνεϊ δημιούργησε ερωτηματικά. Τουλάχιστον σε μια Μεξικανή δημοσιογράφο, που έκανε το λάθος να απευθυνθεί στον ίδιο στη συνέντευξη Τύπου για την ταινία. Όταν τον ρώτησε τι κάνει πραγματικά για να βοηθήσει στην κρίση των προσφύγων, ο Κλούνεϊ, εμφανώς ενοχλημένος. απάντησε: «Περνάω πολύ χρόνο δουλεύοντας γι’ αυτά τα πράγματαέχω πάει σε μέρη που είναι πολύ επικίνδυνα και δουλεύω πολύ γι’ αυτά τα πράγματα […] θα ήθελα να ξέρω τι κάνετε εσείς για να βοηθήσετε την κατάσταση».

Το ζήτημα των προσφύγων έγινε κύριο θέμα συζήτησης και στο γκαλά που ακολούθησε την πρεμιέρα του «Άβε, Καίσαρ!», με τον δήμαρχο του Βερολίνου, Μίκαελ Μίλερ, να δηλώνει στο κοινό ότι η Γερμανία είχε ιστορική ευθύνη να πάρει θέση για το θέμα των προσφύγων. «Σηκώνοντας νέα τείχη και συρματοπλέγματα, πυροβολώντας πρόσφυγες, αυτά είναι τα μηνύματα που δεν πρέπει ποτέ ξανά να μεταδοθούν από τη Γερμανία» δήλωσε ο Μίλερ, που έχει ασπαστεί τις πολιτικές της Μέρκελ.

Με τη σειρά του, ο Αμερικανός πρωταγωνιστής, που έχει οριστεί αγγελιοφόρος του ΟΗΕ για την ειρήνη από το 2008, παραδέχτηκε ότι παίρνει πολύ χρόνο στη βιομηχανία του κινηματογράφου να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές κρίσεις και αποκάλυψε ότι προσπαθεί εδώ και καιρό να κάνει ένα φιλμ για την κρίση στο Νταρφούρ αλλά δεν τα έχει καταφέρει. Πάντως, ο Γερμανός πρωταγωνιστής Τιλ Σβάιγκερ, ο οποίος πέρυσι δημιούργησε ένα ίδρυμα για την υποστήριξη των προσφύγων στη Γερμανία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμπλοκή Κλούνεϊ στο θέμα.

«Έχει απόλυτο δίκιο να υψώσει τη φωνή του και να χρησιμοποιήσει τη δημοτικότητά του για να επηρεάσει την κοινή γνώμη για το θέμα αυτό» είπε ο Σβάιγκερ στο «Hollywood Reporter». «Η ατμόσφαιρα στη Γερμανία έχει αλλάξει εντελώς και υπάρχει πολύ περισσότερος θυμός και δημαγωγία. Και εναντίον μου και όσων κάνω. Αλλά μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, πρέπει να κάνω το σωστό. Και θα συνεχίσω να το κάνω».