Τα οικονομικά των Όσκαρ - Free Sunday
Τα οικονομικά των Όσκαρ

Τα οικονομικά των Όσκαρ

«Φωνακλάς, απαξιωτικός και δηκτικός. Απογοητευτικός, ένας από τους χειρότερους οικοδεσπότες της ιστορίας». Ο τηλεκριτικός της εφημερίδας «USA Today» «αποθεώνει» τον Κρις Ροκ, παρουσιαστή των βραβείων Όσκαρ το 2005. Πράγματι, το τηλεοπτικό show εκείνη τη χρονιά είχε 5% λιγότερη τηλεθέαση (42,2 εκατομμύρια τηλεθεατές) απ’ ό,τι την προηγούμενη, με τον Μπίλι Κρίσταλ οικοδεσπότη. Δεν ήταν όμως αυτό το χειρότερο ρεκόρ της ιστορίας. Το 2014 η βασίλισσα της αμερικανικής τηλεόρασης, Έλεν Ντε Τζένερις, σύμφωνα με την εταιρεία μέτρησης τηλεθεάσεων Nielsen, έκανε νέο αρνητικό ρεκόρ, αφού κατάφερε να προσελκύσει 43,7 εκατομμύρια τηλεθεατές, σε ένα, όμως, πιο διευρυμένο κοινό. Φέτος, έντεκα χρόνια μετά, ο μαύρος κωμικός αναλαμβάνει και πάλι το δύσκολο έργο. Ο Κρις Ροκ επιστρέφει ως κεντρικός παρουσιαστής των βραβείων Όσκαρ, παραλαμβάνοντας έναν θεσμό σε κρίση. Ο αποκλεισμός των μαύρων υποψηφίων, κυρίως από τις κατηγορίες ερμηνείας, όπου δεν υπάρχει ούτε ένας μαύρος υποψήφιος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, προκαλεί πονοκέφαλο στο ABC, τον τηλεοπτικό σταθμό που αναμεταδίδει το show. Πέρυσι, και πάλι σύμφωνα με τη Nielsen, υπολογίστηκε πως 20% λιγότεροι μαύροι τηλεθεατές παρακολούθησαν την τελετή των βραβείων. Ο Κρις Ροκ, ένας από τους πιο λαμπερούς εκπροσώπους της μαύρης φυλής στο Χόλιγουντ, καλείται να υπερασπιστεί έναν θεσμό από τον οποίο οι ομόφυλοί του μοιάζουν αποκλεισμένοι. Το αν η φυλετική κριτική θα αποτελέσει μέρος των βιτριολικών αστείων του ή μιας πιο «ενήλικης» προσέγγισης θα αποδειχθεί το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Η παραγωγή, πάντως, προσπαθώντας να ισορροπήσει την έλλειψη μαύρων υποψηφίων –διαμαρτυρία που στο Twitter σταδιοδρομεί με το hashtag #OscarsSoWhite–, έχει επιστρατεύσει πλήθος μαύρων διασημοτήτων προκειμένου να απονείμουν βραβεία. Ανάμεσά τους και ο πολύς Κουίνσι Τζόουνς. Λέγεται πως ο βασιλιάς της μουσικής βιομηχανίας δέχτηκε να απονείμει ένα βραβείο Όσκαρ, μόνο επειδή θα του επιτραπεί να απευθυνθεί στο κοινό με έναν λόγο κατά του αποκλεισμού, διάρκειας πέντε λεπτών. Τα πέντε λεπτά στον τηλεοπτικό χρόνο, όμως, είναι μια αιωνιότητα. Τόση ήταν, πέρυσι, η διάρκεια της πρώτης πράξης της τελετής, του μουσικοχορευτικού δρώμενου με την Άννα Κέντρικ και τον Τζακ Μπλακ. Ο εκπρόσωπος του Κουίνσι Τζόουνς επιβεβαίωσε την παρουσία του, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει περισσότερα. Όπως και να ’χει, ακτιβιστές θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από τα πλατό του ABC στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, το Ντιτρόιτ, το Κλίβελαντ, το Μαϊάμι και την Ατλάντα.


Ο χρυσός διαφημιστικός χρόνος

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Ακαδημίας των Όσκαρ και, φυσικά, του τηλεοπτικού σταθμού προέρχεται από τις διαφημίσεις. Το ABC αύξησε από πέρυσι τις τιμές. Ένα τριάντα δευτερολέπτων διαφημιστικό σποτ, για να προβληθεί κατά τη διάρκεια μετάδοσης των βραβείων, κοστίζει 1,9 με 2 εκατ. δολάρια, 11% ακριβότερα από πέρυσι, όταν το ABC έβαλε στα ταμεία του 110 εκατ. δολάρια, σχεδόν τα διπλάσια απ’ ό,τι το 2011. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, έτσι ο σταθμός αύξησε τον διαθέσιμο διαφημιστικό χρόνο στα 29 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα, δηλαδή +25% σε σχέση με πέρυσι. Τα Όσκαρ, ακόμη κι αν βρίσκονται σε κρίση, είναι πραγματικό χρυσωρυχείο. Αρκεί να αναλογιστούμε πως τα αντίστοιχα έσοδα των Grammy είναι, μόνο, 57 εκατ. δολάρια και 42 εκατ. δολάρια εκείνα των Χρυσών Σφαιρών. Δεδομένου πως το ABC έχει συμβόλαιο με την Ακαδημία μέχρι το 2020, το μποϊκοτάζ που επιχειρείται φέτος μπορεί να αποδειχθεί και ολέθριο. Όταν το 2008 οι μετρήσεις τηλεθέασης παρουσίασαν πτωτική τάση, αυτό την επόμενη χρονιά ερμηνεύτηκε σε 16% πτώση των διαφημιστικών πωλήσεων. Έτσι, η παρουσία –και η απόδοση– του Κρις Ροκ, που δεν φημίζεται για τη διπλωματία του, αποδεικνύεται καθοριστική.


On the Rock(s)

Μόλις πέντε μέρες μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, στο κλαμπ όπου εμφανιζόταν, στο Λος Άντζελες, επιχείρησε κάποια πολύ άβολα αστεία. Η τελευταία του ταινία, «Top Fine», ήταν μια κωμωδία που αφορούσε τις προσπάθειες ενός σεναριογράφου να κάνει ταινία μια επανάσταση μαύρων σκλάβων που οδήγησε στην εκτέλεση 50.000 λευκών. Το επιθετικό στιλ του Κρις Ροκ μπορεί να έμοιαζε ακραίο το 2005, όμως ο οικοδεσπότης στις Χρυσές Σφαίρες, Ρίκι Τζερβέις, και το διόλου διακριτικό χιούμορ του έχουν αλλάξει, πλέον, τα δεδομένα. Ακόμα κι έτσι, είναι έτοιμο το Χόλιγουντ στην υπέρλαμπρη μέρα του να φάει κατσάδα; Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως οι καραμπίνες του Κρις Ροκ τελικά θα σιγήσουν. Όχι υπό τον φόβο των Ιουδαίων, αλλά της προσωπικής ματαιοδοξίας, δεδομένου πως ο μαύρος κωμικός έχει να κάνει επιτυχία από το 2009 (είναι άλλωστε ο λιγότερο «λαοφιλής» στο Twitter παρουσιαστής, με 3,8 εκατομμύρια followers, τη στιγμή που η Έλεν Ντε Τζένερις έχει 39 εκατομμύρια. Μια καθολικής αποδοχής παρουσίαση των Όσκαρ, λοιπόν, μπορεί να τον επαναφέρει στην A-List της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Θα κυνηγήσει την προσωπική επιτυχία ή θα σταθεί στα μαύρα αδέρφια του; Και ποια είναι η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στα δύο;