Ένας εμπορικά λογικός «βιασμός»; - Free Sunday
Ένας εμπορικά λογικός «βιασμός»;

Ένας εμπορικά λογικός «βιασμός»;

Το κατεστημένο lifestyle της μουσικής βιομηχανίας των ΗΠΑ προσδιορίζεται από το τρίπτυχο «sex, drugs and rock nroll». Οτιδήποτε λειτουργεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο μας φαίνεται λογικό, διότι η δόξα και το χρήμα έχουν μεγάλο τίμημα. Είναι φαινομενικά λογικό δηλαδή οι επίδοξες σταρ της ποπ μουσικής, προκειμένου να βρεθούν στο προσκήνιο, να ικανοποιούν τις σεξουαλικές ορέξεις των μεγαλοστελεχών της μουσικής βιομηχανίας, να καταναλώνουν ναρκωτικά και αλκοόλ για να λησμονούν τους ηθικούς φραγμούς τους και να αντέχουν την ιλιγγιώδη πορεία προς τη δόξα και, στο τέλος, αφού έχει λάμψει το αστέρι τους, να καρπώνονται ένα μικρό ποσοστό των κερδών χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν από τις νομικίστικες «μαγειρικές» των πολυεθνικών της μουσικής.

Ένα από τα πολλά θύματα της μουσικής βιομηχανίας των ΗΠΑ –άρα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας– είναι η Kesha (Κέσα). Η 28χρονη συνθέτις και ερμηνεύτρια αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για την εμπειρία της επειδή δεν άντεχε άλλο, έδειξε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζήτησε νομική προστασία, αλλά, δυστυχώς, προδόθηκε με τον χειρότερο τρόπο.


Σεξουαλική κακοποίηση

Η Kesha έγινε γνωστή πριν από μερικά χρόνια με τα τραγούδια «Tik Tok», «We are who we are», «Take it off» και πολλά ακόμη που απευθύνονταν σε ένα target group εφήβων και νέων. Κληρονόμησε το ταλέντο της από τη μητέρα της, η οποία περιόδευε και τραγουδούσε σε εκδηλώσεις. Ανύπαντρη με δύο παιδιά, έπαιρνε επιδόματα από την Πρόνοια για να ζήσει και αγόραζε φαγητό με κουπόνια. Γέννημα θρέμμα του Νάσβιλ, κοιτίδας της country μουσικής, η Kesha μεγάλωνε με μια μητέρα φτωχή, απογοητευμένη, αλλά δυναμική και ταλαντούχα. Στα 15 της έγραφε μουσική μαζί με τη μαμά της και τη συνόδευε στα τραγούδια, στα 18 πήρε πλήρη υποτροφία για το πανεπιστήμιο, αλλά, έχοντας ζήσει μια ζωή στην ακραία φτώχεια, τα παράτησε και πήγε στο Λος Άντζελες για να κυνηγήσει το όνειρό της σαν μουσικός και τραγουδίστρια.

Από τα 18 της κατάφερε να εντυπωσιάσει έναν από τους πιο διάσημους παραγωγούς της Sony Music, τον Dr. Luke (Lukasz Sebastian Gottwald), ο οποίος πήρε την Kesha υπό την προστασία του. Η 18χρονη τότε ερμηνεύτρια υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία του Dr. Luke, Kemosabe Records, η οποία είναι θυγατρική της Sony, και ενώ η μια επιτυχία διαδεχόταν την άλλη, ο προσωπικός της γολγοθάς μόλις άρχιζε. Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε η Kesha το 2014, ο Dr. Luke την ανάγκαζε να παίρνει ναρκωτικά παρά τη θέλησή της και έπειτα τη βίαζε κατ’ εξακολούθηση για περισσότερα από οκτώ χρόνια. Η ίδια αναφέρει το εξής περιστατικό: Κάποια φορά της έδωσε παυσίπονα για τον πονοκέφαλο, ωστόσο τα χάπια που πήρε ήταν βαριά ναρκωτικά, τα οποία την κράτησαν κοιμισμένη για περισσότερες από 12 ώρες. «Ξύπνησα χωρίς ρούχα στο κρεβάτι του Dr. Luke. Δεν μπορούσα να σηκωθώ» υπογραμμίζει στην αγωγή της. Ο μουσικός παραγωγός φέρεται να αποδοκίμαζε λεκτικά την 28χρονη αποκαλώντας την «άσχημη, ατάλαντη, με σώμα μεγαλύτερο κι από ψυγείο», όπως κατέθεσε η μητέρα της Kesha στο δικαστήριο. Μάλιστα το 2013 η νεαρή ερμηνεύτρια εισήχθη σε κέντρο θεραπείας για την αντιμετώπιση της διατροφικής διαταραχής από την οποία έπασχε.


Ο δρόμος της Δικαιοσύνης

Τον Οκτώβριο του 2014 η Kesha υπέβαλε μήνυση κατά του Dr. Luke και της εταιρείας του με σκοπό να λυθεί το επαγγελματικό συμβόλαιο που τη δεσμεύει με τον ίδιο και να μπορέσει να αναζητήσει νέο παραγωγό για να παρουσιάσει τη μουσική της. Στην αγωγή ισχυρίζεται πως ο Dr. Luke «την κακοποιούσε σεξουαλικά, λεκτικά, συναισθηματικά, σε σημείο που την οδήγησε λίγο πριν την αυτοκτονία. Μοναδική του επιθυμία ήταν να έχει πλήρη έλεγχο στη ζωή και την καριέρα της». Στην αγωγή αναφέρεται μάλιστα πως ο Dr. Luke, ως πιο έμπειρος, πλούσιος και καταξιωμένος στον χώρο της μουσικής, εκμεταλλευόταν την απειρία της Kesha και δεν παρέλειπε να την απειλεί σε κάθε ευκαιρία, προκειμένου η ίδια να μην αντιδρά. Ο Dr. Luke και η δισκογραφική απάντησαν με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και αθέτηση συμβολαίου. Αξίζει να σημειωθεί πως το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η Kesha τη δεσμεύει να ηχογραφήσει ακόμα έξι δίσκους με την εν λόγω εταιρεία και τον συγκεκριμένο μουσικό παραγωγό, για να μπορέσει έπειτα είτε να απελευθερωθεί από αυτό είτε να το επαναδιαπραγματευτεί. Αν δεν λυθεί το συμβόλαιο, η Kesha δεν επιτρέπεται να ηχογραφήσει οποιοδήποτε τραγούδι, είτε μόνη της είτε με άλλη εταιρεία παραγωγής. Η ίδια αρνείται πλέον να συνεργαστεί με τον Dr. Luke, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από 70 τραγούδια που έχει γράψει να παραμένουν στα συρτάρια της.

Η Kesha κατήγγειλε και την ίδια τη Sony στη μαρτυρία της, λέγοντας πως έθετε σε κίνδυνο τις νεαρές ερμηνεύτριες, αφού γνώριζε πολλά πράγματα για τον τρόπο που στελέχη της τις εκμεταλλεύονταν αλλά αδιαφορούσε.


Απόρριψη

Την περασμένη εβδομάδα το δικαστήριο απέρριψε για μία ακόμη φορά το αίτημα της Kesha για λύση του συμβολαίου της με τη δισκογραφική του Dr. Luke, εξοργίζοντας τους θαυμαστές της ερμηνεύτριας και τις νεαρές τραγουδίστριες που έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση. «Μας ενδιαφέρει η επιτυχία της» τόνισε ένας εκ των δικηγόρων της Sony, ο οποίος προσπάθησε να υπογραμμίσει ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται τόσο για τον Dr. Luke όσο και για την Kesha, χωρίς να κάνει διακρίσεις υπέρ του παραγωγού. Οι δημοσιογράφοι, από την άλλη, θεωρούν κατακριτέα μεν, λογική δε την αντιμετώπιση της Sony, η οποία έχει επενδύσει 60 εκατ. δολάρια στην καριέρα της Kesha και έχει κερδίσει τα διπλάσια, οπότε με μεγάλη δυσκολία θα λύσει με πρωτοβουλία της το κερδοφόρο συμβόλαιο. Το εξοργιστικό της υπόθεσης, ωστόσο, ήταν η αναφορά της δικαστού πως «το ένστικτό μου μου λέει να πράξω το εμπορικά λογικό» και, από ό,τι φαίνεται, η λογική επιβάλλει στην Kesha να μην αθετήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε πριν από μερικά χρόνια και αντίστοιχα δεν δεσμεύει τον Dr. Luke και τον εκάστοτε ισχυρό σε θέση εξουσίας να μην την εκμεταλλευτεί. Η μοναδική παραχώρηση της Sony απέναντι στην Kesha ήταν το ότι της επιτρέπει να συνεργαστεί με άλλον μουσικό παραγωγό αλλά σε καμία περίπτωση να φύγει από την εταιρεία προτού παρέλθει το χρονικό διάστημα που έχει νομικά κατοχυρωθεί από την υπογραφή του συμβολαίου. Η σεξουαλική, λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι σοβαρά ατοπήματα για επαναδιαπραγμάτευση ή λύση του. Εύλογα η δημοσιογράφος Μάντλεϊν Ντέιβις επισημαίνει πως αν μια γυναίκα δυνατή και προβεβλημένη, όπως η Kesha, δεν μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη, οι υπόλοιπες δεν έχουμε ούτε μια μικρή πιθανότητα σε ανάλογες περιπτώσεις.


#FreeKesha

prokopiou

Στο πλευρό της Kesha στέκονται πολλές συνάδελφοί της, με την Τέιλορ Σουίφτ να διαθέτει 250.000 δολάρια για να καλύψει τα δικαστικά της έξοδα.

Το Twitter πήρε φωτιά με αφορμή την υπόθεση και το hashtag #FreeKesha έγινε trend μέσα σε 24 ώρες:

• «Η καρδιά μου είναι με την Kesha» γράφει η Ariana Grande.

• «Υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που σε λατρεύουν και είναι εντυπωσιασμένοι από τη γενναιότητά σου» σημειώνει η Lady Gaga.

• «Δεν μπορώ να πω τίποτα καλό για τον Dr. Luke» τουιτάρει η Kelly Clarkson, που είχε συνεργαστεί μαζί του πριν από μερικά χρόνια.

• «Θα γίνεις πιο δυνατή, είσαι γενναία και προσεύχομαι για σένα» σημειώνει η Demi Lovato.