Οι 20 καλύτερες ταινίες για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - Free Sunday
Οι 20 καλύτερες ταινίες για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι 20 καλύτερες ταινίες για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Από τις ιστορίες αγάπης μέχρι τις αιματηρές μάχες, αυτές είναι οι καλύτερες ταινίες που απεικονίζουν τη φρίκη του πολέμου.

20. Stalingrad

Μια περίπλοκη ερωτική σχέση δημιουργείται κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στο Στάλινγκραντ. Ρωσική πολεμική ταινία του 2013, από τον σκηνοθέτη Φιόντορ Μπονταρτσούκ, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Πιότρ Φιόντοροφ. Η ταινία βγήκε σε IMAX 3D και σε 3D.

19. Εναντίωση (Defiance)

Στη Λευκορωσία του 1941, οι τρεις αδερφοί Μπιέλσκι καταφεύγουν στα δάση για να ξεφύγουν από τους ναζί. Οργανώνουν μια αντιστασιακή ομάδα Εβραίων, η οποία αποφασίζει να διασώσει και όλους όσοι είναι εγκλωβισμένοι στο τοπικό γκέτο.Αμερικανοβρετανική ταινία, σκηνοθεσία Έντουαρντ Ζούικ με τους: Ντάνιελ Κρεγκ, Λιβ Σράιμπερ, Τζέιμι Μπελ, Αλέξα Ντάβαλος.

 

18. Μαύρη Λίστα (Black book)

Από τις ελάχιστες ολλανδικές ταινίες του Πολ Βερχόφεν. Ο σκηνοθέτης επιστρέφει στην γενέτειρα του Ολλανδία του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και περιγράφει πως η Ρέιτσελ, μια όμορφη Εβραία καλλιτέχνιδα, προσπαθεί να βγει εκτός χώρας μαζί με την οικογένειά της. Πέφτουν όμως σε ενέδρα Γερμανών, είναι η μόνη που σώζεται και μπαίνει στην Αντίσταση. Εισβάλει ως κατάσκοπος στο αρχηγείο των Γερμανών και γίνεται η ερωμένη του λοχαγού Μούντζε.

17. Ο γιος του Σαούλ (Son of Saul)

Στο Άουσβιτς του 1944 ο Σαούλ είναι ένας από τους λίγους επιζώντες Εβραίους, ο οποίος αναγκάζεται να βοηθά τους Γερμανούς στο κάψιμο των νεκρών ομοεθνών του. Μέχρι που κάποια στιγμή αποφασίζει να θάψει το πτώμα ενός παιδιού, το οποίο ισχυρίζεται πως είναι δικό του.Ουγγρική ταινία, σκηνοθεσία Λάζλο Νέμες. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για ένα εντελώς πρωτότυπο και τολμηρό αριστούργημα, σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός βοηθού του Μπέλα Ταρ.

 

16. Αυτοκρατορία του ήλιου (Empire of the Sun)

Οι περιπέτειες ενός εντεκάχρονου αγοριού, αγγλικής καταγωγής, στην Κίνα που προσπαθεί να επιβιώσει σ' ένα γιαπωνέζικο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου περιγράφονται αριστουργηματικά από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Στον ρόλο του 11χρονου ο Κρίστιαν Μπέιλ.

15. Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας (Patton)

Βιογραφική πολεμική ταινία του 1970 πάνω στη ζωή του στρατηγού Τζωρτζ Σμιθ Πάττον σε σκηνοθεσία Φράνκλιν Τζ. Σάφνερ και σενάριο των Φράνσις Φορντ Κόπολα και Έντμουντ Χ. Νορθ.

14. Γράμματα από το Ίβο Τζίμα (Letters From Iwo Jima)

Το 2006 ο Κλιντ Ίστγουντ παρουσιάζει δύο ταινίες για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις μάχες αμερικανών και γιαπωνέζων. Η πρώτη, "Οι σημαίες των προγόνων μας" είναι γυρισμένη στα αγγλικά, η δεύτερη "Γράμματα από το Ίβο Τζίμα" στα ιαπωνικά και είναι καλλιτεχνικά ανώτερη. Το 1945 Ιάπωνες στρατιώτες κρατούν το νησί Ίβο Τζίμα όταν χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποιούν απόβαση. Η δύναμη αντίστασής τους φθίνει, εν τούτοις είναι πρόθυμοι, προκειμένου να παραδοθούν στον εχθρό, να θυσιαστούν δίνοντας έναν ηρωικό αγώνα με την καθοδήγηση του στρατηγού Κουριμπαγιάσι.

13. Και οι 12 ήταν καθάρματα (The Dirty Dozen)

Ο Λι Μάρβιν προσπαθεί να φέρει βόλτα μια ομάδα απίθανων τύπων που πρέπει να εκπαιδευτούν ταχύτατα για να αναλάβουν μια εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή εναντίον των Ναζί. Ο Τσαρκλς Μπρόνσον, ο Τέλι Σαβάλας, ο Τζον Κασαβέτης και ο νεαρός Ντόναλντ Σάντερλαντ δεν έχουν καμία διάθεση να στρατικοποιηθούν και ψάχνουν διαρκώς ευκαιρία να λουφάρουν. Με κάποιο τρόπο όμως, οι δεξιότητες που έχει καθένας τους σε παράνομες ενέργειες παράγουν αθροιστικά ένα φονικό συνολικό αποτέλεσμα και καταφέρνουν πολεμικούς άθλους.

12. Όσο υπάρχουν άνθρωποι (From Here to Eternity)

Κοινωνικό δράμα σκηνοθετημένο µε έντονο συναισθηματισμό το οποίο στη συνέχεια μιμήθηκε άπειρες φορές ο αμερικανικός κινηματογράφος. Η κριτική του στρατού φαίνεται ξεπερασμένη σήμερα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ταινία γυρίστηκε την εποχή που οργίαζε ακόμη ο μακαρθισμός. Οκτώ Όσκαρ, μεταξύ τους καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας (Φρεντ Τσίνεμαν ), σεναρίου, φωτογραφίας και δεύτερου αντρικού (Μοντγκόμερι Κλιφτ) και γυναικείου ρόλου (Ντέμπορα Κερ).

11. H Πτώση (Downfall)

Οι τελευταίες ημέρες του Χίτλερ, τον Απρίλιο του 1945 στο καταφύγιό του στο Βερολίνο, η εμμονή του να συμπαρασύρει στην πτώση του και όλο το γερμανικό έθνος, η μάχη του Βερολίνου ενάντια στα σοβιετικά στρατεύματα, το τέλος του Τρίτου Ράιχ. Ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, γιατί "εξανθρωπίζει" τον Χίτλερ, η αξία της όμως ως ιστορικό ντοκουμέντο είναι αδιαφιλονίκητη. Ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Μπρούνο Γκαντζ.

10. Η λεπτή κόκκινη γραμμή (The Thin Red Line)

Υπαρξιακοί και φιλοσοφικοί στοχασμοί μιας ομάδας Αμερικανών στρατιωτών, που πήραν μέρος στην αιματηρή μάχη του Γκουαταλκανάλ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια υπέροχη αντιπολεμική ταινία του Τέρενς Μάλικ με τους Τζιμ Καβίζελ, Μπεν Τσάπλιν, Σον Πεν, Νικ Νόλτε, Ηλίας Κοτέας, Τζον Κιούσακ, Γούντι Χάρελσον, Τζον Σάβατζ, Λούσι Λιού. Χρυσή Άρκτος στο Βερολίνο και επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ. Διασκευή ενός σχεδόν αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Τζέιμς Τζόουνς («Όσο υπάρχουν άνθρωποι»).

 

9. Η Μεγαλύτερη Ημέρα του Πολέμου (The Longest Day)

Πολεμικό υπερθέαμα γύρω από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, που αν και υπογράφεται από πολλούς σκηνοθέτες, ο πραγματικός δημιουργός του είναι ο παραγωγός Ντ. Ζανούκ. Με τους: Ρόμπερτ Μίτσαμ, Τζον Γουέιν, Ρίτσαρντ Μπάρτον

 

8. Η ζωή είναι ωραία (La Vita E Bella)

Ένας Ιταλοεβραίος προσπαθεί να πείσει τον πεντάχρονο γιο του ότι ο εγκλεισμός τους σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν είναι παρά μέρος ενός παιχνιδιού με σκληρούς όρους και έπαθλο ένα αληθινό τανκ! Του Ρομπέρτο Μπενίνι με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία αν και κέρδισε τρία Όσκαρ και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες, ενώ έκανε τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ να πει ότι θα έπρεπε να είχε το θάρρος να ονομάσει την ταινία «Η ζωή είναι ωραία στο Άουσβιτς».

 

7. Υποβρύχιο U-96: Επιστροφή στην κόλαση (Das Boot)

Ένταση και κλειστοφοβία ανάμεσα στα μέλη ενός γερμανικού υποβρυχίου που περιπολεί τον Ατλαντικό το 1941.Γερμανική ταινία, σκηνοθεσία Βόλφγκανγκ Πέτερσεν.

 

6. Άδωξοι Μπάσταρδη (Inglourious Basterds)

«Άδωξοι Μπάσταρδοι» (σκόπιμα τα ορθογραφικά λάθη επειδή είναι λάθος και ο αγγλικός τίτλος)... Ο Ταραντίνο ευρηματικός παίρνει τ' όπλο του, και με το ιδιαίτερο χιούμορ του παραδίδει μια πολεμική περιπέτεια που όλοι παρακαλάμε να ήταν αλήθεια. Μια επίλεκτη ομάδα Αμερικανών κομάντο, η οποία έχει γίνει ο φόβος κι ο τρόμος των ναζί στην κατεχόμενη Γαλλία, αναλαμβάνει, σε συνεργασία με την Εβραία ιδιοκτήτρια ενός παριζιάνικου σινεμά, μια επικίνδυνη αποστολή που μπορεί ν' αλλάξει την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύντομη η παρουσία του Μπραντ Πιτ, αποκάλυψη ο βραβευμένος με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και στις Κάνες Κρίστοφ Βαλτς ως Γερμανός συνταγματάρχης.

5. Grave of the Fireflies

Τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Στην επαρχιακή πόλη της Ιαπωνίας, ζει ο νεαρός Seita, μαζί με την μητέρα του και τη μικρή αδερφούλα του, Setsuko ενώ ο πατέρας του μάχεται στον Ειρηνικό Ωκεανό για την τιμή του αυτοκρατορικού στόλου. Οι βομβαρδισμοί από τα Αμερικάνικα αεροπλάνα είναι καθημερινό φαινόμενο. Δυστυχώς γι αυτόν, οι φαντασιώσεις για νίκη και ευημερία του έθνους αφήνουν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα. Η μητέρα τους πεθαίνει σε έναν από τους βομβαρδισμούς και ο Seita πλέον είναι ο μοναδικός κηδεμόνας της μικρής Setsuko, μιας που ο πατέρας τους δεν έχει επιστρέψει και δεν απαντά καν στα γράμματά τους. Τα δυο παιδιά φιλοξενούνται για λίγο από την θεία τους αλλά όταν αυτή απαιτήσει από τον Seita να πάψει να είναι βάρος και να βοηθήσει στην επιβίωση της οικογένειας βρίσκοντας μια δουλειά ,ο Seita αποφασίζει να φύγει και να βρει καταφύγιο σε μια σπηλιά, πάντα μαζί με την Setsuko. Aπό τα πιο διάσημα anime του

4. Η Λίστα του Σίντλερ (Schindler's List)

Η αληθινή ιστορία του Οσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού βιομηχάνου, που έσωσε 1.300 Εβραίους από το γκέτο της Βαρσοβίας, παρουσιάζοντάς τους ως απαραίτητους για το Τρίτο Ράιχ ειδικευμένους εργάτες. Ο Στίβεν Σπίλµπεργκ δεν θίγει θεμελιώδη ζητήματα της ναζιστικής θηριωδίας προκαλώντας την «οργή» των Εβραίων και όσων ξεχνούν πως ο κινηματογράφος είναι τέχνη και όχι ιστορία. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κι όχι μόνο στο πολεμικό είδος. 

.

3. Casablanca

Ρομαντικό δράμα παραγωγής 1942, σκηνοθετημένο από τον Μάικλ Κερτίζ, βασισμένο σε θεατρικό έργο των Μάρεϊ Μπέρνετ, Τζόαν Άλισον, με τίτλο «Everybody Comes to Rick's». Πρωταγωνιστούν ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και ο Πολ Χένριντ. Η ταινία τοποθετείται στην εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επικεντρώνεται στο δίλημμα ενός Αμερικανού που ζει στην Καζαμπλάνκα, ο οποίος έχει να επιλέξει μεταξύ της γυναίκας που αγαπάει και της βοήθειας που μπορεί να δώσει σε έναν Τσεχοσλοβάκο αντιστασιακό, σύζυγο της αγαπημένης του, ο οποίος θέλει να διαφύγει από τη γαλλοκρατούμενη Καζαμπλάνκα του Μαρόκο, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Γ' Ράιχ. Αν και η Καζαμπλάνκα είχε πρωτοκλασάτους συντελεστές, με την παραγωγή, ενώ άλλαξε πολλούς σκηνοθέτες. Η πρώτη παγκόσμια προβολή έγινε στη Νέα Υόρκη στις 26 Νοεμβρίου 1942, αλλά μετά την εισβολή των Συμμάχων στη Βόρεια Αφρική, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δημοσιότητα και να την κυκλοφορήσουν 2-3 εβδομάδες αργότερα. Η φήμη της ταινίας μεγάλωσε και το κοινό την αγκάλιασε. Η ταινία έλαβε οκτώ υποψηφιότητες και κέρδισε τρία Όσκαρ, ανάμεσα τους Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, οι αξέχαστες στιχομυθίες της και η μουσική της, έγιναν όλα πασίγνωστα στην λαϊκή κουλτούρα. Η ταινία σταθερά, ακόμα και σήμερα, κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

2. Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι (The Bridge on the River Kwai)

Πολεμικό δράμα παραγωγής 1957, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν. Το σενάριο της ταινίας, το οποίο έγραψαν οι Καρλ Φόρμαν και Μάικλ Γουίλσον, είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πιέρ Μπουλ, που βασίζεται στο πραγματικό γεγονός της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής της Βιρμανίας μεταξύ του 1942-43, με έντονο το στοιχείο της μυθοπλασίας. Η ταινία γυρίστηκε στη Σρι Λάνκα (πρώην Κεϋλάνη) και έχει ως πρωταγωνιστές τους Γουίλιαμ Χόλντεν, Άλεκ Γκίνες, Τζακ Χώκινς και Σεσούι Χαγιακάβα. Η ταινία έλαβε διθυραμβικές κριτικές και απέσπασε 7 βραβεία όσκαρ (μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το 1997 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου, την ίδια χρονιά έλαβε επίσης την 13η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

1. Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (Saving Private Ryan)

Ταινία του 1998 που αναφέρεται στην απόβαση στη Νορμανδία στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και πρωταγωνιστεί ο Τομ Χάνκς. Και οι δύο διεκδίκησαν το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Α' Αντρικής Ερμηνείας, αντίστοιχα, και ο πρώτος κατάφερε να το κερδίσει για δεύτερη φορά. Από το πρωί της 6ης Ιουνίου 1944 οι Αμερικανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να αποβιβαστούν στην Omaha Beach. Ο Λοχαγός John H. Miller, ο οποίος ήταν ο διοικητής του λόχου με κωδικό όνομα Τσάρλι, επιβιώνει από την αρχική απόβαση και συγκεντρώνει μια ομάδα στρατιωτών για να διεισδύσουν στις γερμανικές άμυνες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Τμήμα Πολέμου στην Ουάσιγκτον D.C., ο Στρατηγός George Marshall ενημερώνεται ότι τρία από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας Ράιαν πέθαναν μέσα σε λίγες μέρες και ότι η μητέρα τους θα λάβει και τα τρία τηλεγραφήματα την ίδια ημέρα. Μαθαίνει επίσης ότι ο τέταρτος γιος, James Francis Ryan του λόχου Baker, 506ου συντάγματος πεζικού αλεξιπτωτιστών, 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας λείπει σε δράση κάπου στη Νορμανδία. Ο Μάρσαλ διατάζει να βρεθεί ο Ryan και να σταλεί στο σπίτι αμέσως, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής (Survivor Policy). Στη Γαλλία, τρεις ημέρες μετά την D-Day, ο Miller δέχεται διαταγές να βρει τον στρατιώτη Ryan. Η ταινία είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα πρώτα 24 λεπτά της, όπου απεικονίζεται η απόβαση στην Παραλία Ομάχα. Η συγκεκριμένη σκηνή έγινε γνωστή για τη γραφικότητα αλλά και τη βιαιότητά της και έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες απεικονίσεις σκηνών μάχης όλων των εποχών. Μόνο για το γύρισμα της συγκεκριμένης σκηνής δαπανήθηκαν 11.000.000 δολάρια. Η ταινία στοίχισε συνολικά 70.000.000 δολάρια. 

 .