Οι 20 καλύτερες ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα - Free Sunday
Οι 20 καλύτερες ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα

Οι 20 καλύτερες ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα

Οι ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα με το που κάνουν την εμφάνισή τους στο Box Office. Αν είναι καλογυρισμένες και έχουν αξιόμαχο καστ, τότε κατακτούν σχεδόν πάντα και μία θέση στις υποψηφιότητες των Όσκαρ, συνήθως και το ίδιο το Όσκαρ.

20.Μάρλεϊ ένας μεγάλος μπελάς (2008)

Μια ανάλαφρη κομεντί βασισμένη στα απομνημονεύματα του δημοσιογράφου Τζον Γκρόγκαν. Ο τελευταίος απογείωσε την καριέρα του γράφοντας τις εμπειρίες του ως οικογενειάρχη με σημείο αναφοράς το γλυκό Λαμπραντόρ του, τον Μάρλεϊ. Η ταινία είναι μια γλυκόπικρη απεικόνιση της ζωής μιας αληθινής αμερικανικής οικογένειας.

19. 127 Ώρες (2010)

Το δράμα επιβίωσης που περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις προσπάθειες του Άρον Ράλστον, ο οποίος κατά την πεζοπορία του στο Blue John Canyon της Γιούτα, εγκλωβίζεται μεταξύ δύο βράχων και δεν μπορεί να κουνήσει το ένα του χέρι. Το ένστικτο της επιβίωσης μεταφέρεται ρεαλιστικά στον θεατή από την ταινία που ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

18. Πιάσε με αν μπορείς (2002)

Τομ Χανκς και Λεονάρντο Ντι Κάπριο αναβιώνουν εξαιρετικά την αληθινή ιστορία του Φρανκ Άμπιγκνεϊλ και του Καρλ Χάνρατι. Ο πρώτος είναι άσος στις απάτες. Μέχρι τα 19 του χρόνια έχει υποδυθεί τον πιλότο, τον γιατρό και τον εισαγγελέα έχοντας βγάλει εκατομμύρια δολάρια. Ο δεύτερος είναι ο πράκτορας που τον κυνηγά, ώσπου μετά από χρόνια ο σκύλος με τη γάτα γίνονται οι καλύτεροι φίλοι.

17. Γεννημένος την 4η Ιουλίου (1989)

Βασισμένη στη βιογραφία του βετεράνου του Βιετνάμ Ρον Κόβιτς, η ταινία θέτει στο επίκεντρο τη ζωή μετά τον πόλεμο. Ο Τομ Κρουζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο που του χάρισε την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ και ο Όλιβερ Στόουν (και ο ίδιος βετεράνος του Βιετνάμ) στη σκηνοθεσία και την παραγωγή.

16. Apollo 13 (1995)

Η πασίγνωστη ταινία μεταφέρει τα γεγονότα της αποτυχημένης αποστολής Απόλλων 13, στο φεγγάρι που λίγο έλειψε να κοστίζει τη ζωή των τριών αστροναυτών. Ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ προσέλαβε κανονικούς τεχνικούς της ΝΑΣΑ για να μεταφέρει όσο πιο ρεαλιστικά μπορούσε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1970. Τα κατάφερε πολύ καλά.

15. Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου (1976)

Πρόκειται για την ιστορία του γνωστού σκανδάλου Γουότεργκεϊτ. Σκηνοθετημένο από τον Άλαν Πάκουλα με τους Ντάστιν Χόφμαν και Ρόμπερντ Ρέντφορντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το 2010 το φιλμ επελέγη από το επίσημο ιστορικό αρχείο των ΗΠΑ να διατηρηθεί σαν ντοκουμέντο στη βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου για την ιστορική, αισθητική και πολιτιστική του ακρίβεια. Όποιος θέλει να μάθει για το Γουότεργκεϊτ λοιπόν αρκεί να δει το φιλμ.

14. Amadeus (1984)

H βιογραφία του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρντ, σε απόδοση του Μίλος Φόρμαν. Η κινηματογραφική αφήγηση βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την απίστευτη κλασική μουσική. Το Αμερικανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο κατέταξε το Αμαντέους μεταξύ των 100 καλύτερων ταινιών όλων των εποχών.

13. The pursuit of happiness (2006)

H βιογραφία του επιχειρηματία Κρις Γκάρντνερ διαθέτει πολλά εμπόδια και μεγάλη θλίψη μέχρι να έρθει η δικαίωση των ηρώων. Μένει άνεργος, τον εγκαταλείπει η γυναίκα του, έχει ένα μικρό αγοράκι για το οποίο δεν έχει ούτε φαγητό και μένει και άστεγος σε κάποια φάση. Η δυναμική της ταινίας είναι η προσπάθεια ενός πατέρα που αν και θέλει, δεν μπορεί να το βάλει κάτω γιατί λατρεύει το γιο του. Πολύ κλάμα, πολλά παρόμοια περιστατικά εν μέσω κρίσης.

12. Dallas Buyers Club (2013)

Ο Ζαν Μαρκ Βαλέ, μάστερ του δράματος, μεταφέρει την αληθινή ιστορία του Ρον Γούντροφ ο οποίος εν έτει 1985 μαθαίνει ότι πάσχει από AIDS και κάνει λαθρεμπόριο φαρμάκων στο Τέξας όταν ανακαλύπτει ότι αυτά βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων. Ο Μάθιου Μακ Κόναχι στα καλύτερά του.

11. Ο πιανίστας (2002)

To βιογραφικό δράμα του Ρομάν Πολάνσκι αναφέρεται στην ιστορία του Πολωνού συνθέτη Βλάντισλο Σπίλμαν το έτος 1939, όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Πολωνία. Ο ίδιος, παίζει ζωντανά πιάνο στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πολωνίας όταν βομβαρδίζεται από τους Γερμανούς. Ο Έιντριεν Μρόντι κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

10. Έριν Μπρόκοβιτς (2000)

Η ταινία σκηνοθετημένη από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της Έριν Μπρόκοβιτς η οποία πολέμησε με νύχια και με δόντια κατά της εταιρείας Pacific Gas and Electric Company, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια της τη ζωή. Η ίδια η Μπρόκοβιτς είχε δηλώσει πως η απεικόνιση των αληθινών γεγονότων είναι ακριβής. Η μοναδική Τζούλια Ρόμπερτς κέρδισε και το Όσκαρ.

9. Zodiac (2007)

Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία του κατά συρροήν δολοφόνου Zodiac ο οποίος έδρασε στα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70 και πώς επηρεάστηκαν οι ζωές των δημοσιογράφων και των αστυνομικών που τον κυνήγησαν. Η σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ μεταφέρει άριστα το κλίμα μυστηρίου.

8. Οι ζωές των άλλων (2006)

Η εν λόγω ταινία παρουσιάζει ακριβή ιστορικά γεγονότα, η ιστορία της ωστόσο ελέγχεται να είναι αληθινή. Παρόλα αυτά μας μεταφέρει με ακρίβεια στο Ανατολική Γερμανία του 1984 όπου οι πολίτες ελέγχονται από πράκτορες της Στάζι και χιλιάδες πολιτοφύλακες. Γερμανοί κριτικοί και δημοσιογράφοι έχουν επισημάνει πως οι «Ζωές των άλλων» σκιαγραφούν με απόλυτη ακρίβεια, περισσότερο από κάθε άλλη κινηματογραφική μεταφορά, την εποχή λίγο πριν από την πτώση του τείχους.

7. Η λίστα του Σίντλερ (1993)

To ιστορικό δράμα του Στίβεν Σπίλμπεργκ θέτει στο επίκεντρο τον Όσκαρ Σίντλερ, έναν Γερμανό επιχειρηματία που έσωσε χιλιάδες Πολωνοεβραίους κυρίως κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, προσφέροντάς τους εργασία στα εργοστάσιά του.

6. Το παιχνίδι της μίμησης (2014)

H ιστορία του ευφυούς μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ ο οποίος βοήθησε τους συμμάχους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να αποκρυπτογραφήσουν μυστικούς κώδικες των Γερμανών. Ο Μπένεντικτ Κούμπερμπατς σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του.

5. Ένας υπέροχος άνθρωπος (2001)

Η βιογραφία του μαθηματικού Τζον Νας είχε συγκινήσει πολλούς όταν πρωτοβγήκε. Οι παραισθήσεις, η προσπάθεια της γυναίκας του να μείνει μαζί του και η καταξίωση στο τέλος. Ο Ρον Χάουαρντ κάνει για ακόμα μια φορά το θαύμα του.

4. 12 χρόνια σκλάβος (2013)

Το βιογραφικό δράμα του Σόλομον Νόρθαπ είναι εξοργιστικό. Το 1853 ο Νεοϋορκέζος Σόλομον, γεννημένος «ελεύθερος» και όχι σκλάβος, απάγεται από κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων και πωλείται σαν σκλάβος στον σκληροπυρηνικό αμερικανικό Νότο. Περνούν 12 ολόκληρα χρόνια για να αποδείξει το αυτονόητο. Σκηνοθεσία του Στιβ ΜακΚούιν.

3. JFK (1991)

Το πολιτικό θρίλερ του Όλιβερ Στόουν αποτελεί την καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά για τη δολοφονία του Τζον Κένετι. Η ταινία ήταν υποψήφια για 8 όσκαρ και κέρδισε 2. Θα μπορούσε και περισσότερα καθότι είναι ταινία – σταθμός για την αμερικανική κινηματογραφική ιστορία.

2. Ο μπάτλερ (2013)

Ο σκηνοθέτης Λι Ντάνιελς, μετέφερε στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του Γιουτζίν Άλεν, του μαύρου μπάτλερ του Λευκού Οίκου που εργάστηκε 34 χρόνια εκεί, γνωρίζοντας από κοντά πολλούς Αμερικανούς προέδρους και όντας μάρτυρας πολλών κοσμοϊστορικών γεγονότων, ακόμα και της κατάργησης της δουλείας. Ο Φόρεστ Γουίτακερ ενσαρκώνει άψογα τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

1. Spotlight (2015)

H καλύτερη ταινία του 2015 – 2016, αφηγείται την ιστορία της ερευνητικής ομάδας «Spotlight» που εργάζεται για λογαριασμό της εφημερίδας Boston Globe. Γενικά η ταινία είναι σημείο αναφοράς για το τι πρέπει να είναι σωστή δημοσιογραφία. Η ομάδα ερευνά και αποκαλύπτει το τεράστιο σκάνδαλο που κλόνισε την καθολική εκκλησία και είχε να κάνει με βιασμούς παιδιών στη Βοστόνη από καθολικούς ιερείς. Το φιλμ κέρδισε το όσκαρ καλύτερης ταινίας και απέφερε πάνω από 90 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.