55 ταινίες που κάθε άντρας πρέπει να δει (μέρος Α΄) - Free Sunday
55 ταινίες που κάθε άντρας πρέπει να δει (μέρος Α΄)

55 ταινίες που κάθε άντρας πρέπει να δει (μέρος Α΄)

Ιστορία ενός Εγκλήματος, 1967, In the Heat of the Night

O μισαλλόδοξος αστυνομικός μιας μικρής κωμόπολης του Mισισιπή αναγκάζεται να συνεργαστεί μ' έναν Mαύρο αστυνομικό ντετέκτιβ από τη Φιλαδέλφεια, προκειμένου να διαλευκάνει τον φόνο ενός ντόπιου βιομηχάνου. Αντιρατσιστικό κοινωνικό θρίλερ με άλλοθι το αστυνομικό μυστήριο, σκηνοθετημένο με νεύρο από τον Kαναδό Nόρμαν Tζούισον. Συγκλονιστικές ερμηνείες και τζαζ μουσική υπόκρουση από τον Kουίνσι Tζόουνς σ' ένα φιλμ που τιμήθηκε με πέντε Oσκαρ, μεταξύ των οποίων και καλύτερης ταινίας και α' ανδρικού ρόλου για τον Pοντ Στάιγκερ.

 

Τα σαγόνια του καρχαρία, 1975, Jaws

Μετά «Τα σαγόνια του καρχαρία» κανείς δεν κολύμπησε ποτέ ξανά αμέριμνος. Ωστόσο, πέρα από μια περιπέτεια τρόμου η ταινία εξακολουθεί να είναι μια παραβολή της αμερικανικής κοινωνίας του ’70. Ο Σπίλμπεργκ παρουσιάζει μια κοινωνία σε κατάσταση πανικού, με τη διεφθαρμένη πoλιτική εξουσία ανίκανη να αντιμετωπίσει την εξωτερική εισβολή. Η ταινία τιμήθηκε με 3 Όσκαρ, ενώ η μουσική επένδυση του Τζον Ουίλιαμς έχει μείνει κλασική.

Σώστε τον Τίγρη, 1973, Save the Tiger

Ο Χάρι Στόουνερ (Τζακ Λέμον), είναι ένας μεσήλικας διευθυντής μιας εταιρίας ρούχων, που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Αδυνατώντας να βρει νόμιμους τρόπους για να βοηθήσει την εταιρία να ορθοποδήσει, ο Χάρι προτείνει στο συνέταιρό του Φιλ (Τζακ Γκίλφορντ), ως λύση, τον εμπρησμό με σκοπό την είσπραξη της αποζημίωσης από την ασφάλεια. Η ταινία χάρισε στον Τζακ Λέμον το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου το 1973 (είχε ήδη βραβευτεί με Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου το 1955 για την ταινία του Τζον Φορντ Μίστερ Ρόμπερτς (Mr. Roberts)) και με τη νίκη του έγινε ο πρώτος από μια σειρά ηθοποιών που έχουν βραβευτεί τόσο με Όσκαρ Α' όσο και Β' Ανδρικού Ρόλου. Μία από τις πιο δύσκολες νίκες του θεσμού να δει κανείς του συνυποψήφιους του Λέμον: Μάρλον Μπράντο, Τζακ Νίκολσον,Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Αλ Πατσίνο.

 

Chinatown, 1974

Το αριστούργημα του Ρομάν Πολάνσκι μοιάζει με μια τυπική αστυνομική ιστορία για να μας αποκαλυφθεί μια πολιτικο-οικονομικής σκευωρίας, με φόντο μια τραγική ιστορία αιμομιξίας. Ο κλασικός ντετέκτιβ καταλήγει ένας τραγικός ήρωας αδύναμος να αντιμετωπίσει τον μηχανισμό διαφθοράς. Όσκαρ σεναρίου και άλλες δέκα υποψηφιότητες, και τέσσερις Χρυσές Σφαίρες (καλύτερης δραματικής ταινίας, σκηνοθεσίας, α΄ αντρικής ερμηνείας και σεναρίου).

Ο Νονός, 1972 , The Godfather

Η ταινία παραμένει σημείο αναφοράς για κάθε κινηματογραφικό δραματικό έπος δημιουργώντας νέο σεναριακό, σκηνοθετικό και ερμηνευτικό status quo. Χωρίς αμφιβολία είναι η ταινία που άλλαξε το χολιγουντιανό σινεμά οδηγώντας το στη μοντέρνα, ευέλικτη και φιλελεύθερη εποχή του. Με την κυκλοφορία του δεύτερου μέρους του δημιούργησε ένα «πονοκέφαλο» σε κριτικούς και κοινό, που ακόμα δεν έχει περάσει. Ποια είναι η καλύτερη από τις δύο;

Wall Street, 1987

Ο Όλιβερ Στόουν μας οδηγεί στα άδυτα της απληστίας, στον ναό της Wall Street σκιαγραφώντας το λόμπι των Λύκων του χρηματιστηρίου χωρίς να χαριστεί σε κανένα, για να δημιουργήσει κινηματογραφική σχολή στο είδος του… οικονομικού θρίλερ.

Το μωρό της Ρόζμαρι, 1968, Rosemary's Baby

Χωρίς αμφιβολία ένα από τα υποβλητικότερα θρίλερ της κινηματογραφικής ιστορίας. Μαέστρος στην αφηγηματική οικονομία ο Ρομάν Πολάνσκι παίζει διαρκώς με μυαλό μας: είναι όλα όσα βλέπουμε πραγματικά ή αποκύημα της φαντασίας μιας ψυχικά διαταραγμένης ηρωίδας; Με αξεπέραστη δεξιοτεχνία, καταφέρνει να αποδώσει όλο το κλίμα έντασης και φόβου που κυριαρχεί στο μυθιστόρημα του Άιρα Λεβάιν.

Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων, 1959, North by Northwest

Πριν τον Τζέιμς Μποντ υπήρχε ο Κάρι Γκραντ και ο Άλφερντ Χίτσκοκ. Ένας διαφημιστής εκλαμβάνεται κατά λάθος ως διπλός κατάσκοπος, κατηγορείται για τη δολοφονία ενός διπλωμάτη και μπλέκει σε μια απίστευτη περιπέτεια με μια μοιραία γυναίκα. Η πιο διασκεδαστική ταινία τουΧίτσκοκ.

 

Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος, 1966, The Good, the Bad and the Ugly

Στη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, τρεις αταίριαστοι παράνομοι που λατρεύουν τον κίνδυνο κι απεχθάνονται τον νόμο, καταφέρνουν να γλιτώσουν το κρέμασμα κι αναζητούν έναν πολύτιμο θησαυρό, για να βρεθούν τελικά αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλο και την ανθρώπινη απληστία. Ο Σέρτζιο Λεόνε έμεινε στην ιστορία του σινεμά με τα γουέστερν-σπαγγέτι του που απεχθάνονται την υποκριτική ηθικολογία. Ρεαλισμός, ωμότητα, ειρωνεία και οι πιο αγαπημένοι κακοί του σινεμά μια δεκαετία που οι κακοί ήταν αχώνευτοι. Γυρισμένο στην Ιταλία με ντόπιους χωρικούς-κομπάρσους, αληθινά ψημένους στον ήλιο κι όχι μακιγιαρισμένους αλά Χόλιγουντ.

Η συνομιλία, 1974, The Conversation

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα έχει ήδη παρουσιάσει τον Νονό μια χρονιά νωρίτερα. «Η Συνομιλία» είναι ένα απαισιόδοξο θρίλερ, που γυρίστηκε μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και δείχνει την αδυναμία του μοναχικού ατόμου να αντισταθεί στις σκοτεινές δυνάμεις που το ξεπερνούν. Εξαιρετική ερμηνεία του Τζιν .Χάκμαν

Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία, 1971, The French Connection

Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σεναρίου, σκηνοθεσίας, πρώτου ρόλου και μοντάζ, το φιλμ του Γουίλιαμ Φρίντκιν («Ο Εξορκιστής») αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο στη νεώτερη σχολή του αστυνομικού θρίλερ. Εδώ που κυριαρχεί ο αμοραλισμός, εδώ που ο ήρωας μας δεν είναι ακριβώς καλός, αλλά ένας μονήρης μπάτσος εθισμένος στη δίωξη αυτή καθεαυτή. Εμβληματικός Τζιν Χάκμαν δαιμονικός σε μια χειμωνιάτικη μουντή Νέα Υόρκη. Το κυνηγητό με το αυτοκίνητο που τρέχει να προλάβει ένα τρένο,έμεινε στην ιστορία ως κομμάτι ανθολογίας.

 

Το πέρασμα του Μίλερ, 1990, Miller's Crossing

Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης ένας χρεωμένος τζογαδόρος, ο οποίος δουλεύει για έναν μεγαλο-μαφιόζο, εκμεταλλεύεται τη σύγκρουσή του με μια αντίπαλη συμμορία για να υπονομεύσει τους πάντες με ένα μακιαβελικό σχέδιο. Οι αδερφοί Κοέν υπογράφουν ένα νουάρ της παλιάς σχολής με στυλ και ευφυΐα.

Η μεγάλη απόδραση, 1963, The Great Escape

Το 1943, οι Γερμανοί δημιούργησαν το στρατόπεδο Luft North, το οποίο λειτουργούσε σαν φυλακή υψίστης ασφαλείας για αιχμαλώτους πολέμου. Προορισμένο να κρατήσει φυλακισμένους ακόμα κι όσους είχαν μεγάλη πείρα σε αποδράσεις, το στρατόπεδο συγκέντρωσε μερικούς από τους πιο λαμπρούς φυγάδες των γερμανικών στρατοπέδων. Συγκεντρωμένοι όλοι στον ίδιο χώρο, ήταν φυσικό να οργανώσουν το πιο εντυπωσιακό σχέδιο απόδρασης που έγινε ποτέ. Ο Τζον Στέργζες κάνει μια ταινία για τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο ο Πόλεμος περνάει σε δεύτερη μοίρα. Όλα αφορούν τον άντρα και την ιδανικότερη ενσάρκωσή του-- τον Στιβ ΜακΚουίν.

Το Μίσος, 1995, La Haine- Hate

Τρεις νεαροί μετανάστες θα προσπαθήσουν να πάρουν εκδίκηση για το φίλο τους που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας. Περιφερόμενοι στις φτωχογειτονιές του Παρισιού με ένα περίστροφο προσπαθούν να πείσουν όσους δεν τους σέβονται ότι θα πρέπει να τους φοβούνται… O Ματιέ Κασοβίτς παίρνει την κάμερα στο χέρι και κατεβαίνει στα γκετοποιημένα προάστια για να καταγράψει σε ασπρόμαυρο φιλμ το αδιέξοδο μιας γενιάς. 22 χρόνια μετά η ταινία είναι ακόμα μοντέρνα κινηματογραφικά και ανατριχιαστικά επίκαιρη.

Ράμπο: Το Πρώτο Αίμα, 1982, First Blood

Όταν ένας βετεράνος του Βιετνάμ κακοποιείται από τους αστυνομικούς μίας μικρής πόλης, αποφασίζει να ξεκινήσει έναν προσωπικό πόλεμο εναντίον τους. Το πυκνό δάσος της περιοχής θα γίνει το ορμητήριο του… Το First Blood είναι μία καταιγιστική περιπέτεια και μαζί ένα σχόλιο για την Αμερική μετά το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ. Το 1976 γίνεται η πρώτη συνεργασία μεταξύ του παραγωγού Τεντ Κότσεφ και των σεναριογράφων Μάικλ Κόζολ και Γουίλιαμ Σάκχαϊμ με σκοπό να κάνουν ταινία το μυθιστόρημα First Blood του Ντέιβιντ Μορέλ από το 1972. Τα σχέδια αυτά όμως δεν βρίσκουν υποστήριξη επειδή οι υπεύθυνοι της Warner Bros. πιστεύουν ότι το αμερικανικό κοινό δεν είναι έτοιμο ακόμη για ταινία μα θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ. Λίγα χρόνια αργότερα ο Κότσεφ προτείνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Σιλβέστερ Σταλόνε, ο οποίος δέχεται, με τον όρο να επεξεργαστεί το σενάριο μαζί με τον Κότσεφ.

Tootsie, 1982, Τούτσι

Πριν την "Κυρία Νταμπφάιρ" του Ρόμπιν Γουίλιαμς υπήρχε η Ντόροθι του Ντάστιν Χόφμαν. Ενας άνεργος ηθοποιός για να βρει δουλειά σ' ένα σίριαλ αναγκάζεται να μεταμφιεστεί σε γυναίκα, ερωτεύεται όμως την πρωταγωνίστρια του σίριαλ και αναγκάζεται να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, δίχως όμως τελικά να χάσει την αγαπημένη του. Ευφυής κωμωδία του Σίντνεϊ Πόλακ πάνω στους ρόλους των φύλων. Η Τζέσικα Λανγκ τιμήθηκε με Όσκαρ β΄ ρόλου, ενώ παραδόξως ο Ντάστιν Χόφμαν δεν κέρδισε το Όσκαρ που του άξιζε.

Το κύκλωμα, 1987, Broadcast News

Πριν τον Άαρον Σόρκιν και τους χωρίς ανάσα διαλόγους του στο τηλεοπτικό The Newsroom υπήρχε "Το κύκλωμα" του Τζέιμς Μπρουκς με τους Ουίλιαμ Χαρτ, Χόλι Χάντερ, Άλμπερτ Μπρουκς. Μια κριτική ματιά στα παρασκήνια ενός τηλεοπτικού σταθμού της Ουάσιγκτον και ένα μιντιακό τεστ δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ο Εξολοθρευτής, 1984, ‧The Terminator

Μια ταινία-σταθμός για τα ειδικά εφέ από τον μάστορα του είδους, Τζέιμς Κάμερον, δημιουργού των ταινιών Ο Τιτανικός και Avatar. Το 2008, η ταινία εντάχθηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στο National Film Registry για διατήρηση, επειδή είναι «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική».

Ο επιθεωρητής Κάλαχαν, 1971, Dirty Harry Το 1971, ένα από τα σημαντικά φιλμ του αιώνα, έκανε τον Κλιντ Ίστγουντ μέγκα-σταρ(το ρόλο είχαν απορρίψει διαδοχικά οι Φρανκ Σινάτρα, Τζον Γουέιν και Πολ Νιούμαν)και αποτύπωσε την εικόνα μιας Αμερικής που άλλαζε γρήγορα. Ο “Dirty” Harry Callahan, επιθεωρητής της Αστυνομίας με ανορθόδοξες μεθόδους, αψηφά το γράμμα του Νόμου προκειμένου να συλλάβει έναν παρανοϊκό που πυροβολεί από ταράτσες και σκοτώνει ανυποψίαστους πολίτες.η ταινία συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τους κριτικούς της εποχής για την αμφιλεγόμενη ηθική της αφού ισχυρίζονταν πως προωθούσε την αποδοχή της αυτοδικίας ως μορφή απονομής δικαιοσύνης. Το αποτέλεσμα ήταν σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής να κατηγορηθούν για ακροδεξιές πεποιθήσεις, που αρνήθηκαν με δημόσιες δηλώσεις τους. Παρόλα αυτά, η πεσιμιστική ταινία του Σίγκελ βρήκε ανταπόκριση από το κοινό και σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία με αποτέλεσμα να γυριστούν τέσσερα ακόμη σίκουελ με τον Κλιντ Ίστγουντ να κρατά σταθερά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αδέσποτα σκυλιά 1971, Straw Dogs

Σκοτεινό, ψυχολογικό δράμα καθημερινότητας βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γκόρντον Γουίλιαμς με τίτλο “Η πολιορκία της φάρμας του Τρέντσερ” . Είναι ταινία αμφισβητούμενη μέχρι σήμερα, λόγω των σκηνών βιασμού τις οποίες οι κριτικοί δείχνουν ως παράδειγμα για την υποτίμηση των γυναικών από τον Πέκινπα και το Χόλυγουντ. Πρωτοπαίχτηκε το ίδιο έτος μαζί με “Το κουρδιστό πορτοκάλι”, τον “Γαλλικό σύνδεσμο” και τον “Επιθεωρητή Κάλαχαν”, και προκάλεσε θερμές διαμάχες περί της κλιμάκωσης της βίας στον κινηματογράφο. Θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του Πέκινπα.

Οργισμένο είδωλο, 1980, Raging Bull

Βασισμένη στη βιογραφία του πυγμάχου της δεκαετίας του '40. Τζέικ Λα Μότα, που κατάφερε να βρει αδιέξοδο από τη βίαιη ζωή του. Ο Μάρτιν Σκορσέζε επιλέγει ασπρόμαυρη φωτογραφία για να θυμίζει τις ταινίες με μποξέρ της δεκαετίας του '40. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι ο ΛαΜότα για τις ανάγκες του ρόλου έφτασε τα 120 κιλά και κέρδισε όπως ήταν απόλυτα δίκαιο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα (αν και η ταινία αγνοήθηκε στις άλλες οσκαρικές κατηγορίες).

Πολίτης Κέιν, 1941, Citizen Kein

Είναι αυτή η καλύτερη ταινία όλων των εποχών; Αν μιλάμε για αμερικανικό κινηματογράφο να το συζητήσουμε. Η πρώτη και καλύτερη ταινία του Όρσον Γουέλς αφορά ένα δημοσιογράφος που ερευνά τη ζωή ενός μεγιστάνα του Τύπου, για να ανακαλύψει το νόημα της λέξης "ρόουζμπαντ" που εκστόμισε πριν ξεψυχήσει. Αφηγηματικές καινοτομίες για την εποχή του, που εισάγουν τον κινηματογράφο στην περιπέτεια της γραφής.

Η Λάμψη, 1980, The Shining

Με τρεις λέξεις: Κιούμπρικ, Κινγκ, Νίκολσον. Ο Κιούμπρικ βρίσκει την ευκαιρία να ξεπεράσει το είδος της ταινίας τρόμου και να φτιάξει ένα έργο όπου η πραγματικότητα ανακατεύεται με τη φαντασία, το όνειρο με την αλήθεια, το παρελθόν με το παρόν. Ο φύλακας ενός κλειστού, λόγω του χειμώνα, ξενοδοχείου, διχασμένος μεταξύ της πραγματικότητας και των φαντασιώσεων του, οδηγείται στη σχιζοφρένεια και προσπαθεί να σκοτώσει την οικογένειά του. Ο Κιούμπρικ έκανε κάποιες αλλαγές στο σενάριο της ταινίας, με αποτέλεσμα ο Στίβεν Κίνγκ να απογοητευθεί και να γράψει το σενάριο της ομώνυμης τηλεταινίας (1997). Για πολλούς η «Λάμψη» είναι η δεύτερη καλύτερη ταινία τρόμου μετά το «Ψυχώ», του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ωστόσο, η ταινία έλαβε αρνητικές κριτικές, αφού μάλιστα προτάθηκε για τα βραβεία Χρυσά Βατόμουρα.

Ολέθρια σχέση, 1987, Fatal Attraction

Οι κριτικοί εξακολουθούν να κοιτούν υπεροπτικά την ταινία του Αντριάν Λιν. Όχι και οι άπιστοι σύζυγοι όμως. Η τεράστια επιτυχία της ταινίας στην Αμερική την έχει καταστήσει κοινωνικό φαινόμενο. Δημιούργησε ξεσηκώνοντας τις φεμινίστριες και τους φιλόζωους. Τίποτε δεν έγινε τυχαία σε αυτό το έργο και ο χρόνος δικαίωσε απόλυτα τον σκηνοθέτη τού «Flashdance».

Blade Runner, 1982

Σε ένα φανταστικό, δυστοπικό Λος Άντζελες κατασκευάζονται, από την πανίσχυρη εταιρεία Tyrell Corporation, γενετικά προηγμένες «ρέπλικες», οι οποίες είναι εξωτερικά όμοιες με τους ανθρώπους. Η χρήση τους στη Γη απαγορεύεται, και ρυθμίζονται αποκλειστικά για επικίνδυνες ή ιατρικές εργασίες, σε αποικίες του εξώκοσμου. Οι ρέπλικες που αψηφούν την απαγόρευση και επιστρέφουν στη Γη καταζητούνται και «αποσύρονται» από ειδικούς εργαζόμενους της αστυνομίας, γνωστούς ως «Blade Runners». Μεταφορά της νουβέλας επιστημονικής φαντασίας Το Ηλεκτρικό Πρόβατο του Φίλιπ Κ. Ντικ, που κυκλοφόρησε το 1968. Το Blade Runner δέχθηκε αρχικά αντικρουόμενες κριτικές για να περάσει κατόπιν στην κινηματογραφική μυθολογία. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ χαρακτηρίζει το Blade Runner ως το «πιθανώς» πιο ολοκληρωμένο και προσωπικό φιλμ του.

Ο Γίγαντας, 1954, Giant

Ροκ Χάτσον, Ελίζαμπεθ Τέιλορ ,Τζέιμς Ντιν. Η ταινία είναι η τελευταία που γύρισε ο Τζέιμς Ντιν, καθώς σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα πριν η ταινία προβληθεί στους κινηματογράφους. Ο Μπικ Μπένεντικτ (Ροκ Χάτσον), ιδιοκτήτης ράντσου από το Τέξας επισκέπτεται την οικογένεια Λίντον του Μέριλαντ, απ' όπου πρόκειται να αγοράσει ένα άλογο. Κατά τη διαμονή του στην οικία των Λάιντον, ο Μπικ γνωρίζεται με τη μεγάλη κόρη του κυρίου Λάιντον, Λέσλι (Ελίζαμπεθ Τέιλορ) και την ερωτεύεται. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία και οι δυο τους παντρεύονται σύντομα κι επιστρέφουν στο ράντσο του στο Τέξας. Η Λέσλι σύντομα πρόκειται να διαπιστώσει τη διαφορά νοοτροπίας που έχει με τους κατοίκους της περιοχής και εξαγριώνεται με τον τρόπο που ο Μπικ κι η αδελφή του Λαζ (Μερσέντες ΜακΚέμπριτζ) συμπεριφέρεται στους ισπανόφωνους της περιοχής καθώς και στους υπηρέτες τους. Ο Μπικ βρίσκεται επίσης σε χρόνια διαμάχη με έναν από τους άνδρες που προσέχουν τις γελάδες στο ράντσο του, τον Τζετ Ρινκ (Τζέιμς Ντιν). Ο Τζετ ερωτεύεται τη Λέσλι και αισθάνεται ζήλια για το γεγονός ότι ο Μπικ είναι παντρεμένος με μια τόσο όμορφη γυναίκα. Κάποια στιγμή η αδελφή του Μπικ σκοτώνεται και αφήνει κληρονομιά στον Τζετ ένα μικρό κομμάτι γης. Μια μέρα ο Τζετ, σκάβοντας τη γη του ανακαλύπτει τυχαία πετρέλαιο και σύντομα γίνεται πλούσιος πετρελαιοπαραγωγός. Τα χρόνια περνούν κι ο Τζετ εμφανίζεται ξανά στη ζωή του Μπικ, ζητώντας εκδίκηση για τις άσχημες αναμνήσεις του παρελθόντος.

Σέρπικο, 1973

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το φιλμ ντοκουμέντο του Σίντνεϊ Λούμετ χτυπάει στο επίκεντρο ένα αστυνομικό σύστημα που δεν αποτελείται από φύλακες αγγέλους. Δραματικό στο πλείστο του, αλλά και δυναμικό στις λίγες σκηνές δράσης, το φιλμ απογειώνει η ερμηνεία του Αλ Πατσίνο, σε έναν από τους χαρακτηριστικότερους ρόλους της καριέρας του. Πανέμορφη και ιδιαίτερη για τα δεδομένα η αίσθηση που αφήνει η μουσική επιμέλεια του Μίκη Θεοδωράκη, αν και τη μουσική την είχε έτοιμη από παλιότερες του δουλειές.

Στην παγίδα του νόμου, 1986, Down by Law

Ο Τζακ και ο Ζακ είναι δυο ταλαίπωροι που την "έχουν πατήσει" για τα καλά. Του Τζακ, μαστρωπού το επάγγελμα, του πλάσαραν μια ανήλικη και τον "κάρφωσαν" για να τον πιάσει η αστυνομία επ' αυτοφόρω. Του Ζακ, άνεργου πρώην ντισκ τζόκεϊ σε ραδιοφωνικό σταθμό, του πλασάρουν ένα αυτοκίνητο με ένα πτώμα στο πορτμπαγκάζ, όταν ήταν τελείως μεθυσμένος. Οι δυο τους καταλήγουν στο ίδιο βρώμικο κελί σε μια φυλακή στη Νέα Ορλεάνη. Αμέσως συμφωνούν ότι δεν χωνεύουν ο ένας τον άλλο και αποφασίζουν να μην μιλούν μεταξύ τους. Εκεί παρουσιάζεται ο Ρομπέρτο, ένας Ιταλός μετανάστης που δεν μιλάει καλά αγγλικά, και επαναλαμβάνει όποια έκφραση πιάσει το αυτί του. Σε αντίθεση με τους δυο, ο Ρομπέρτο είναι αληθινός κακοποιός, αφού σκότωσε κάποιον με μια μπάλα του μπιλιάρδου. Οι τρεις τους δραπετεύουν και καταλήγουν μετά από πολλές περιπέτειες σε μια απομονωμένη ιταλική ταβέρνα μέσα στα έλη της Λουιζιάνα. Μαύρη-κωμωδία, του Αμερικανού Τζιμ Τζάρμους. Πρωταγωνιστούν οι Τζον Λιούρι, Τομ Γουέιτς και Ρομπέρτο Μπενίνι.

Κάνε το σωστό, 1989, Do the Right Thing

Ο Σπάικ Λι μας αναγκάζει να στοχαστούμε πάνω στο ρατσισμό σε όλες τις μορφές, κάνοντας μια από τις πιο πολιτικοποιημένες αμερικανικές ταινίες. Γυρισμένη μ’ ένα μικρό προϋπολογισμό 6.500.000 δολαρίων, η ταινία ξεχωρίζει για τη σκηνοθεσία, τις θαυμάσιες ερμηνείες και τη μαύρη μουσική της, ενώ παρακολουθούμε ένα εικοσιτετράωρο σε μια νέγρικη συνοικία του Μπρούκλιν, όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί μια πιτσαρία λευκών χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Ομως εκείνη τη μέρα τα πράγματα θα πάρουν μια διαφορετική τροπή.

Χωρίς ίχνη, 2007, Gone Baby Gone

Σε μια φτωχική συνοικία της Βοστόνης ένα τετράχρονο κοριτσάκι εξαφανίζεται, αλλά οι έρευνες της αστυνομίας δεν οδηγούν πουθενά. Οι συγγενείς προσλαμβάνουν δύο νεαρούς ντετέκτιβ, οι οποίοι θ' ανακαλύψουν ότι η υπόθεση είναι πολύ πιο σκοτεινή απ' όσο αρχικά φανταζόντουσαν. Ποιός να το περίμενε πως ο Μπέν Άφλεκ θα γινόταν ένας καλός σκηνοθέτης.

M*A*S*H

Σατιρική μαύρη κωμωδία παραγωγής 1970 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Όλτμαν και με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Σάδερλαντ, Έλλιοτ Γκουλντ και Τομ Σκέριτ. Το μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Χούκερ στο οποίο βασίζεται η ταινία αναφέρεται σε μια κινητή μονάδα γιατρών στον πόλεμο της Κορέας. Ο σκηνοθέτης όμως είχε ως σκοπό να ασκήσει κριτική στον πόλεμο του Βιετνάμ που διαδραματιζόταν εκείνη την περίοδο και γι' αυτό το λόγο αφαίρεσε κάθε αναφορά του σεναρίου πάνω στον πόλεμο της Κορέας. Η επιτυχία της ταινίας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τηλεοπτικής σειράς με το όνομα M*A*S*H που έκανε επίσης επιτυχία. Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε αρχικά με τον τίτλο Κ.Ι.Μ.Α.Σ. (Κινητή Ιατρική Μονάδα Αμερικανικού Στρατού).

Η ετυμηγορία, 1982, The Verdict

Η ταινία ρίχνει μια σκληρή ματιά στην ανθρώπινη καταστροφή που προκαλεί η ανικανότητα και διαφθορά. Το σενάριο του Ντέιβιντ Μάμετ είναι ένα θεατρικό κομμάτι ενός δικαστικού δράματος, αλλά η έξοχη απόδοση του Newman, και η σκηνοθεσία του Λιούμετ που χρησιμοποιεί τη σιωπή, τις παύσεις, αλλά και τον εύγλωττο διάλογο - είναι που κάνουν τη διαφορά σαυτή τη ταινία. Ο Πολ Νιούμαν εμφανίζεται στην αρχή της ιστορίας σας μεθυσμένος αλήτης, εξέρχεται όμως καλύτερος άνθρωπος σε αυτό το υπέροχο νομικό δράμα.