Οι καλύτερες ταινίες του Τομ Χανκς - Free Sunday
Οι καλύτερες ταινίες του Τομ Χανκς

Οι καλύτερες ταινίες του Τομ Χανκς

Έχει υποδυθεί τον αστροναύτη, τον πράκτορα του FBI, τον ναυαγό. Ποιες είναι, όμως, οι καλύτερες ερμηνείες του;

Φυσικά από την λίστα δεν λείπουν οι ταινίες Φιλαδέλφεια (Philadelphia, 1993) και Φόρεστ Γκαμπ (Forrest Gump, 1994) για τις οποίες κέρδισε συνεχόμενα το βραβείο Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου τις χρονιές 1993 και 1994.

Σε ποια σειρά όμως βρίσκονται;

The Terminal (2004)

 

Ο Βίκτορ Ναβόρσκι, φτάνοντας στο αεροδρόμιο JFK, πληροφορείται ότι η χώρα του βρίσκεται σε εμφύλιο και το διαβατήριό του δεν ισχύει πια. Παγιδευμένος στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου προσπαθεί να επιβιώσει με διάφορες δουλειές, φλερτάρει μάλιστα μια αεροσυνοδό, αποτελώντας τον καθημερινό εφιάλτη του υπευθύνου ασφαλείας του αεροδρομίου. Εμπνευσμένη από αληθινό περιστατικό (συνέβη σε αεροδρόμιο του Παρισιού), η ταινία του Σπίλμπεργκ επιχειρεί μια πολιτική αλληγορία για τη μετά την 11η Σεπτεμβρίου ξενοφοβική Αμερική. Κι ενώ έχει καλές προθέσεις αποτυγχάνει στα σημεία. Ο Τομ, όμως, είναι απολαυστικός. Συγκινητικός αλλά όχι μελοδραματικός, αστείος αλλά όχι καρικατούρα.

Πιάσε Με Αν Μπορείς, 2002, (Catch Me if You Can)

Ένας πράκτορας του FBI βάζει σκοπό της ζωής του να συλλάβει τον Φρανκ Αμπαγκνάλ, σπεσιαλίστα στις πλαστογραφήσεις επιταγών, ο οποίος σε ηλικία μόλις 21 ετών άσκησε τα επαγγέλματα του πιλότου, του γιατρού και του δικηγόρου! Άλλη μια συνεργασία με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι ήδη σούπερ σταρ, ο Τομ Χανκς, όμως, είναι η σταθερή αξία. Σαν άλλος επιθεωρητής Κλουζό διαρκώς χάνει τον καταζητούμενο μέσα από τα χέρια του, όχι, όμως, και τους θεατές.

Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν 1998 (Saving Private Ryan)

Ξανά Σπίλμπεργκ και Χανκς μαζί. Αυτή τη φορά ο τρομερός σκηνοθέτης παίρνει και το βραβείο Όσκαρ σκηνοθεσίας. Όχι όμως και ο Χανς αν και είναι υποψήφιος. Θα ήταν δύσκολο άλλωστε αφού είναι τα ειδικά εφέ που έχουν τον βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία. Ο Χανκς, όμως, καταφέρνει να μη χαθεί, αλλά αντίθετα να συγκινήσει και να μεταδώσει ισχυρότερα από τις βόμβες το αντιπολεμικό μήνυμα της ταινίας.

Big, 1988

Ενα δωδεκάχρονο παιδί εύχεται να μεγαλώσει και την άλλη μέρα ξυπνά στο κορμί ενός τριαντάχρονου άνδρα, που δεν το αναγνωρίζει ούτε η ίδια η μάνα του. Βρίσκει δουλειά σε μια εταιρεία παιχνιδιών και τα πάει θαυμάσια, ώσπου τον ερωτεύεται μια συνάδελφός του. Τεράστια εισπρακτική επιτυχία της ταινίας στην Αμερική και η πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ του Τομ Χανκς. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν άθλο καθώς οι κωμικοί ρόλοι σπάνια σε βάζουν στη χρυσή πεντάδα. Εκτός κι αν ονομάζεσαι Τομ Χανκς.

Το Πράσινο Μίλι 1999 (The Green Mile)

Ένας δεσμοφύλακας σε αμερικανική φυλακή του 1935 εντυπωσιάζεται από την παράξενη παρουσία ενός γιγαντόσωμου μαύρου θανατοποινίτη, ο οποίος φαίνεται να διαθέτει μαγικές θεραπευτικές δυνάμεις. Μετά το «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», ο Φρανκ Ντάραμποντ διασκευάζει άλλο ένα μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ που διαδραματίζεται μέσα σε φυλακή. Το «Πράσινο Μίλι» αναπτύσσει μια θρησκευτική προβληματική γύρω από τη φύση του καλού και του κακού και δεν έμεινε μάτι στεγνό στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ένας από τους λόγους ήταν, φυσικά, η ερμηνεία του Τομ.

Sully, 2016

Στις 15 Ιανουαρίου 2009 ο έμπειρος πιλότος Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ έκανε αναγκαστική προσγείωση στον ποταμό Χάντσον της Ν. Υορκης, σώζοντας και τους 155 επιβάτες της πτήσης. Η είδηση ταξίδεψε άμεσα στα μίντια ολόκληρου του πλανήτη και ο κυβερνήτης μετατράπηκε σε ήρωα της διπλανής πόρτας, όχι όμως για όλους... Το Συμβουλίου Ασφαλείας Εθνικών Μεταφορών έκανε εξονυχιστικό έλεγχο στην υπόθεση, για να διαπιστώσει αν ο πιλότος θα μπορούσε να έχει επιστρέψει έγκαιρα στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών. Ο Κλιντ Ίστγουντ μεταφέρει την ιστορία στην οθόνη, εμπλουτίζοντάς τη με ερωτήματα γύρω από τον πατριωτισμό, το συλλογικό τραύμα της 9/11, τον ήρωα της διπλανής πόρτας, την οικονομική κρίση και τη σχέση μεταξύ μηχανών και ανθρώπων. Ο Τομ Χανκς αγνώριστος δεν λείπει από κανένα πλάνο και σκηνή κουβαλώντας στην πλάτη του όλη την ταινία.

Toy Story, 1995

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Pixar (του Στιβ Τζομπς) καθώς και η πρώτη που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τη χρηματοδότηση και τη διανομή της ανέλαβε η Disney. Ο Τομ Χανκς δανείζει τη φωνή του στον Σερίφη Γούντι σε μια από τις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών. Ο ίδιος μιλώντας σε μια συνέντευξη του για την ταινία διηγήθηκε το παρακάτω περιστατικό. «Βρισκόμουν σε ένα ασανσέρ με μια μητέρα και το μικρό της γιο. Με χαρά η μητέρα είπε στον πιτσιρικά «Κοίτα αγάπη μου ο Γούντι». Ο πιτσιρικάς με κοίταξε και κατσούφιασε. Του ζήτησα απλά να κλείσει τα αυτιά του ενώ είπα κάποιες ατάκες από την ταινία. Όταν άνοιξε και πάλι τα μάτια του κοιτούσα το πιο ευτυχισμένο 8χρονο του κόσμου».

Ναυαγός, 2000 (Cast Away)

Ο Τσακ Νόλαντ έχει ρυθμίσει την καθημερινότητά του με την ακρίβεια ωρολογιακού μηχανισμού. Ως τη στιγμή που βρίσκεται ναυαγός σ' ένα έρημο νησί, όπου πρέπει να αποκτήσει τις ικανότητες ενός σύγχρονου Ροβινσώνα για να επιβιώσει. Αργή σε ρυθμούς ταινία, σιωπηλή στο μεγαλύτερο μέρος της, χωρίς κατάχρηση δραματικών εφέ (ακόμη και η μουσική είναι χαμηλόφωνη) μας παραδίδει στην ερμηνευτική μαεστρία του Τομ Χανκς, που κερδίζει μια Χρυσή Σφαίρα και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Φιλαδέλφεια, 1993, (Philadelphia) 

Ένας ομοφυλόφιλος δικηγόρος διώχνεται από τη δουλειά του επειδή είναι φορέας του έιτζ. Μηνύει τους πρώην εργοδότες του, αλλά ο μοναδικός συνάδελφος που αναλαμβάνει την υπόθεσή του είναι ένας μαύρος δικηγόρος με προκαταλήψεις κατά των γκέι. Ο Τζόναθαν Ντέμι («Η Σιωπή των Αμνών») ξεφεύγει από το σκόπελο της δημαγωγίας, έστω και αν θίγει το πρόβλημα του AIDS σε καθαρά συγκινησιακό επίπεδο. Ο Τομ Χανκς στην πεντάδα των Όσκαρ έχει να συναγωνιστεί τους Ντάνιελ Ντέι Λιούις (Εις το όνομα του πατρός), τον Άντονι Χόπκινς (Τα απομεινάρια μια μέρας), τον Λίαμ Νίσον (Η λίστα του Σίντλερ). Το κερδίζει επάξια και στον ευχαριστήριο λόγο του αναφέρει πως ο Αντόνιο Μπαντέρας του χάρισε το καλύτερο κινηματογραφικό του φιλί.

Forrest Gump, 1994

Τριάντα χρόνια αμερικανικής ιστορίας μέσα από την οπτική του Φόρεστ Γκαμπ, ενός ατόμου με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, που όμως καταφέρνει να γίνει ήρωας στο Βιετνάμ, πρωταθλητής του μπέιζμπολ και του πιγκ πογκ και εκατομμυριούχος. Ο Ρόμπερτ Ζεμέκις παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας και ο Τομ Χανκς δημιουργεί έναν από τους πιο αγαπητούς κινηματογραφικούς ήρωες όλων των εποχών, για να κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Όσκαρ Ά Αντρικού Ρόλου. Όσα χρόνια και αν περάσουν αυτή είναι η ερμηνεία του που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. “Run Forest, Run!”.