Ντανιέλα Βέγκα, η αποκάλυψη του 2017 - Free Sunday
Ντανιέλα Βέγκα, η αποκάλυψη του 2017

Ντανιέλα Βέγκα, η αποκάλυψη του 2017

Από τις 5 Οκτώβρη βρίσκεται στις αίθουσες η ταινία του Σεμπαστιάν Λέλιο "Μία φανταστική γυναίκα". Η ταινία αφορά την Μαρίνα και τον αγώνα της για το δικαίωμα να είναι ο εαυτός της καθώς η Μαρίνα είναι τρανς.

Βραβευμένη στο Βερολίνο, η "Φανταστική γυναίκα" είναι ένα από τα έργα της χρονιάς, αριστοτεχνικό σενάρια, σκηνοθετικά ευρηματικό με ένα από τους πιο ενδιαφέροντες-αν όχι τον πιο ενδιαφέρον-χαρακτήρα της φετινής σεζόν.

Στο πρωταγωνιστικό ρόλοο η Ντανιέλα Βέγκα που είναι και η ίδια τρανς. Η ερμηνεία της έχει προκαλέσει θόρυβο και συζητιέται ακόμα και για υποψηφιότητα στα ερχόμενα βραβεία Όσκαρ. Η Ντανίελα Βέγκα είναι 28 ετών από την Χιλή και είναι ηθοποιός και τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1989 στο Σαν Μιγκέλ του Σαντιάγο της Χιλής ως αγόρι. Ως παιδί ασχολούταν με τις τέχνες και εκπαιδεύτηκε ως τραγουδιστής της όπερας, από τότε που ήταν 8 ετών. Η αγάπη του για την μουσική προέκυψε από την τυφλή γιαγιά του, η οποία το μάθαινε να ακούει την μουσική, τους ήχους της φύσης ακόμα και τον ήχο από την τηλεόραση με διαφορετικό τρόπο. Η ίδια η Βέγκα έχει αναφέρει το πόσο σημαντικό ήταν αυτό, καθώς μπορούσε να αντιληφθεί τον ήχο με έναν εναλλακτικό τρόπο, ενώ διατηρούσε ακόμα την δυνατότητα της όρασης. Την διαδικασία αυτή την συγκρίνει με την ποίηση, και αναφέρει ότι έμαθε να ακούει διαφορετικά τον ήχο και την μουσική και ότι βρίσκει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον «ήχο» της σιωπής.

Στην εφηβεία της η Ντανιέλα δέχθηκε βία και bullying στο σχολεία εξαιτίας της διαφορετικότητας της, η ενηλικίωση έφερε και την πλήρη συνειδητοποίηση του σώματος της όπου θα οδηγούσε στην διόρθωση φύλου - το αγόρι θα ξαναγεννιόταν ως Ντανιέλα Βέγκα πια και μία νέα ζωή θα άρχιζε. Σ’ αυτό το σημείο θα γεννηθεί όμως και η καλλιτέχνης Βέγκα. Η Ντανιέλα πάντα ήθελε να είναι καλλιτέχνης και πάντα ήθελε να τα κάνει όλα να παίζει, να τραγουδά, να γράφει, να χορεύει, να ζωγραφίζει... στα δύο τελευταία η ίδια δηλώνει ότι δεν μπορεί να τα κάνει. Έχει καταφέρει όμως να παίζει, να τραγουδά και να γράφει τις δικές της ιστορία. Όταν τέλειωσε το σχολείο η Βέγκα αρχικά δούλεψε ως κομμώτρια,στον ελεύθερο χρόνο της όμως ασχολιόταν με το θέατρο, και χωρίς να έχει κάποια εκπαίδευση ξεκίνησε να αναμειγνύεται με την καλλιτεχνική και θεατρική σκηνή του Σαντιάγο. Το πρώτο της έργο ήταν το «La mujer mariposa»/ «Η γυναίκα πεταλούδα», στο οποίο πρωταγωνιστούσε.

Το 2014 η Βέγκα τράβηξε τα βλέμματα της προσοχης όταν έπαιξε στο βίντεοκλίπ «Maria» του γνωστού συνθέτη Μάνουελ Γκαρθία. Την ίδια χρονιά θα παίξει για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία «The Guest» του Μαουρίσιο Λόπεθ Φερνάντεθ,μία ταινία που διαπραγματευόταν την διόρθωση φύλου επίσης.

Το 2017 αποτελεί την χρονιά-καμπή στην καριέρα της,αρχικά το θεατρικό έργο της «Migrantes»/«Μετανάστες», ήταν επιτυχία αλλά και επιλέχθηκε ως ένα από τα καλύτερα έργα στο Festival Teatro a Mil. Είναι και η χρονιά όμως που θα πρωταγωνιστήσει στην χιλιανό-γερμανική παραγωγή «Μία φανταστική γυναίκα»/ «Una mujer fantastica» του Σεμπαστιάν Λέλιο. Η τυχαία γνωριμία με τον σκηνοθέτη αποδείχθηκε μοιραία και συνέβη όταν ο Λέλιο γνώριζε διάφορες transsexuals, ώστε να βρει την κατάλληλη που θα ενσαρκώσει την Μαρίνα. Με την Βέγκα όμως δεν ήταν μία απλή γνωριμία,ξεκίνησε μία συχνή επικοινωνία,η οποία αναπτύχθηκε σε φιλία και εν τέλει ο Λέλιο βρήκε την Μαρίνα του στο πρόσωπο της Ντανιέλα Βέγκα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου,απέσπασε θριαμβευτικά σχόλια και εξαιρετικές κριτικές,κέρδισε την αργυρή Άρκτο για το καλύτερο σενάριο, είναι η επίσημη συμμετοχή της Χιλής για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας,έφερε στο επίκεντρο την Βέγκα και απογείωσε την καριέρα της. Εκτός των κινηματογραφικών,η Βέγκα ήταν παρουσιάστρια των κινηματογραφικών βραβείων «Pedro Sienna» τον Αύγουστο του 2017 και είναι το επίσημο πρόσωπο στην Χιλή της καμπάνιας για την ανεξάρτητη μόδα που λανσάρεται από την Apumanque.

Η Βέγκα πιστεύει ότι η ταινία δείχνει τα προβλήματα που έχουν τα transgender άτομα στο κόσμο, παρόλο αυτά υποστηρίζει ότι στον κόσμο γενικότερα υπάρχει πρόβλημα αποδοχής των ατόμων αυτής της κατηγορίας ακόμα και αν η δυτική κουλτούρα επιδεικνύει συχνά τον τρόπο ζωής τους. H βαθιά πίστη της Βέγκα είναι ότι η τέχνη ασκεί ένας είδος πολιτικής, πράγμα που υποστηρίζεται πλήρως απο την συνεργασία της με τον Λέιλο. Αυτή την στιγμή η Βέγκα είναι η μόνη transgender ηθοποίος στην Χιλή,δεν θέλει να χαρακτηρίζεται από αυτό αλλά αντίθετα έχει πει ότι είναι απλά μία ηθοποίος που εργάζεται. Επεξηγώντας την φράση της καταλαβαίνει κανείς την δύναμη που κρύβει, λέγοντας ότι τα transgender άτομα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς περαιτέρω χαρακτηρισμούς και να υπάρχουν στην κοινωνία και σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς.

 

DanielaVegaFantasticWomanPressConferencebsJYiVe8V 4l

 

 

Όταν το 2017 τελειώσει είναι σίγουρο ότι η Βέγκα θα αποτελεί την κινηματογραφική αποκάλυψη της χρονιάς, η καλλιτεχνική της αλλά και κοινωνική της επίδραση αποτελεί κάτι αρκετα σημαντικό, δεν είναι τυχαίο ότι η ερμηνεία της στην "Φανταστική γυναίκα" έχει αποκτήσει αυτό που λέγεται Oscar Buzz και μπορεί να είναι η πρώτη transsexual γυναίκα που μπορεί να είναι υποψήφια για το πολυπόθητο βραβείο. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το indiewire έχει συμπεριλάβει την ερμηνεια της Βέγκα στις 25 καλύτερες του 21ου αιώνα.

Εάν η Βέγκα καταφέρει να είναι υποψήφια για Όσκαρ,το γεγονός καθ’αυτό θα είναι διττής πολιτικής σημασίας,πρώτον θα τελειώσει το εμπάργκο των transgender ερμηνευτών στα βραβεία και δεύτερον και πιο σημαντικό θα είναι ένα ακόμα μήνυμα του Χόλυγουντ στον Πρόεδρο Τραμπ που πρόσφατα απαγόρευσε την συμμετοχή ατόμων από την trans κοινότητα στο στρατό. Για να γίνει κατανοητή η σημασία της ύπαρξης του φαινομένου Βέγκα στον κινηματογραφικό κόσμο,φτάνει να θυμηθούμε την σημασία της ταινίας «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα το 2009 με πρωταγωνίστρια την Μίνα Ορφανού και την επίδραση που είχε στον εγχώριο κινηματογράφο, το φαινόμενο Βέγκα λοιπόν είναι μεγαλύτερης εμβέλειας και ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο στον παγκόσμιο κινηματογραφικό κόσμο.