20 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το κόσμο του Blade Runner - Free Sunday
20 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το κόσμο του Blade Runner

20 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το κόσμο του Blade Runner

To 1982 o Ρίντλεϊ Σκοτ θα σκηνοθετήσει το Blade Runner, βασισμένο σε βιβλίο επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του ’60 του Φίλιπ Κ. Ντικ. Η ιστορία διαπραγματεύεται την υπαρξιακή και φιλοσοφική διάσταση της τεχνητής ζωής. Η ταινία δεν έτυχε θερμής υποδοχής αρχικά, όμως καθώς τα χρόνια πέρασαν κέρδισε την θέση που άξιζε στην κινηματογραφική ιστορία και θεωρείται πια μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Το 2017 το sequel "Blade Runner 2049" έρχεται να ενισχύσει τον μύθο και να πάει την ιστορία ένα βήμα πιο κάτω. Ακολουθούν 20 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον κόσμο του Blade Runner.

rsz blade runner poster blade runner 8229832 998 1500

1.Το Blade Runner του 1982 έχει ουσιαστικά 3 διαφορετικές εκδοχές, την αρχική του 1982, το director’s cut του 1992 και το final cut του 2007. Ποιες οι διαφορές τους;

1982-Είναι η εκδοχή που επιβλήθηκε από το στούντιο, έχει happy end και δείχνει τον Ντέκαρντ και την Ρέιτσελ να το σκάνε σε ένα όμορφο τοπίο, και ένα voiceover που θεωρείται από πολλούς μη απαραίτητο. Αυτή η εκδοχή έχει απορριφθεί και από τον Ρίντλευ Σκοτ αλλά και από τον Χάρισον Φορντ καθώς δεν κάλυπτε το καλλιτεχνικό όραμα τους.

1992-Το τέλος διορθώνεται και εξαφανίζονται τόσο η σκηνή της φυγής όσο και το voiceover. Προστίθενται οι σκηνές κλειδιά με τον μονόκερο. Εξαιτίας όμως της απουσίας του Σκοτ από το μοντάζ, το οποίο έγινε με βάση σημειώσεις του, το αποτέλεσμα είναι λίγο δυσνόητο.

2007-Οι σκηνές που προστέθηκαν το 1992 διορθώνονται στο μονταζ και η ταινία απόκτά επιτέλους την ολοκληρωμένη μορφή της και αυτή που είναι καλλιτεχνικά αποδεκτή απο τον σκηνοθέτη Σκοτ και τον πρωταγωνιστή Φορντ.

2.Το άλογο αποτελεί το σύμβολο εξέλιξης της ιστορίας και στις δύο ταινίες. To 1982 με τον μονοκέρο ταυτίζεται με την Ρέιτσελ και συμβολίζει την ιδιαιτερότητα της ρέπλικας. Το 2017 είναι ένα μικρό ξύλινο άλογο που αποτελεί το κινητήριο μοχλό της ιστορίας.

Blade Runner unicorn

3.Ο Ρίντλευ Σκοτ είχε απορρίψει αρχικά την πρόταση να σκηνοθετήσει το Blade Runner. Μετά το Alien είχε ξεκινήσει να ασχολείται με την κινηματογραφική απόδοση του Dune, όταν το σχέδιο ναυάγησε αποφάσισε να σκηνοθετήσει την ταινία που έγινε θρυλική.

4.O Φίλιπ Κ. Ντικ αναφέρεται με τους όρους Androids ή Andies σα τεχνητά πλάσματα στο βιβλίο του. Όταν γραφόταν το σενάριο της πρώτης ταινίας θεωρήθηκε κωμικοί όροι και αντικαταστάθηκαν με τον όρο της Ρέπλικας.

5.Τόσο στο βιβλίο όσο και στην ταινία του 1982, τα ζώα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από το κόσμο και είναι ελάχιστα. Στην ταινία αυτό φαίνεται σε δύο σκηνές: όταν η ηρωίδα Ζόρα ρωτά αν το φίδι της είναι αληθινό απαντά ότι δεν θα μπορούσε να έχει τα χρήματα για ένα αληθινό. Και όταν η Ρέιτσελ αναφέρει ότι η κουκουβάγια είναι στο μέγαρο Tyrell (στο βιβλίο ο Ντικ αναφέρει ότι η κουκουβάγια ήταν από τα πρώτα είδη που εξαφανίστηκαν).

6.H πρώτη ταινία τελειώνει δημιουργώντας το ερώτημα εάν ο ήρωας ο Ντέκαρντ είναι ρέπλικα ή οχι. Ο Ρίντλευ Σκοτ υποστηρίζει ότι είναι δικαιολογώντας το με βάση τη σκηνή του ονείρου με τον μονόκερο που θεωρεί ότι είναι έαν πλαστό όνειρο.Αντιίθετα ο Φορντ υποστηρίζει ότι ο ήρωας είναι άνθρωπος και ότι τον προσέγγισε με αυτόν τον τρόπο.

7.Οι αρχικές επιλογές για τον ρόλο του Ντέκαρντ ήταν ο Κρίστοφερ Γουόκεν, ο Σων Κόνερυ, ο Κλιντ Ίστγουντ, ο Τζην Χάκμαν,ο Πωλ Νιούμαν, ο Τζακ Νίκολσον,ο Αλ Πατσίνο,ο Μπαρτ Ρέυνολντς, ο Τόμμυ Λι Τζόουνς και ο Άρνολντ Σβατζενέγκερ, ενώ ο Ρίντλευ Σκοτ ήθελε τον Ντάστιν Χόφμαν για τον ρόλο.

8.Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Dangerous Days»/«Επικύνδινες ημέρες». Στον Ρίντλευ Σκοτ δεν άρεσε ο τίτλος και αποφάσισε να το μετονομάσει σε Blade Runner, τίτλος που δανείστηκε από το βιβλίο του Μπόροους The Bladerunner, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της ταινίας. Ο Σκοτ θεώρησε ότι ο όρος αυτός ταίριαζε καλύτερα στο κυνήγι της ρέπλικας του Ντέκαρντ.

9.Υπάρχει η φήμη στο Χόλυγουντ ότι η ταινία είναι καταραμένη. Καθώς τα logos των εταιριειών που εμφανίστηκαν στην πρώτη ταινία υπέστησαν μεγάλη οικονομικό πλήγμα στα επόμενα χρόνια (Atari,Pan Am, RCA, Cuisinart, Bell Phones).

10.O Ρίντλευ Σκοτ δεν σκηνοθέτησε το Blade Runner 2049, ήταν όμως παραγωγός. Ο Σκοτ δούλευε χρόνια πάνω στο σίκουελ της πρώτης ταινίας, το οποίο είχε αρχικό τίτλο «Metropolis», και σχετιζόταν με την ζωή στις αποκίες του έξω κόσμου και το μέλλον της αυτοκρατορίας Tyrell. Όταν το σχέδιο εγκαταλήφθηκε, στοιχεία της αρχικής ιδέας οδήγησαν στο σημερινό σίκουελ.

11.Το Blade Runner 2049, από το στάδιο της παραγωγής, είχε σκοπό και στόχο να χαρακτηριστεί Rated R, δηλαδή ακατάλληλη λόγω βίας, γυμνού και λεξιλογίου. Ακολουθώντας τα βήματα των ταινιών «Logan» και «Το Αυτό», που υπήρξαν δύο Rated R Blockbusters, με εισπράξεις πάνω απο 200 εκατομμύρια δολάρια στο Αμερικάνικο Box Office.

12.To Blade Runner 2049 είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια blockbuster των τελευταίων χρόνων μετά το Interstellar, με διάρκεια 163 λεπτά, ενώ ο μέσος όρος είναι 120 λέπτά.

13.Στο αρχικό Blade Runner πρωταγωνιστεί η Ντάρυλ Χάνα στο ρόλο της ρέπλικας βασικής απόλαυσης Πρι. Η αρχική επιλογή όμως δεν ήταν η Χάνα, αλλά η σταρ της εποχής και τραγουδίστρια του γκρουπ Blondie, Ντέμπι Χάρυ, την οποία δεν την άφησε η δισκογραφική εταιρεία της να συμμετάσχει και η ίδια θεωρεί ότι είναι ένα από τα λάθη της καριέρας της.

14.O Φίλιπ Κ. Ντικ πέθανε τον Μάρτιο του 1982, 3 μήνες πριν βγει στις αίθουσες το Blade Runner. Είχε προλάβει να δει 20 λεπτά και επαινούσε τα εφέ,τα σκηνικά της ταινίας και κυρίως την ερμηνεία του Ρούτγκερ Χάουερ, λέγοντας ότι αυτό είχε ακριβώς στο μυαλό του για το συγκεκριμένο χαρακτήρα.

15.To black out που αναφέρεται ως κοσμικό γεγονός στο Blade Runner 2049 και συνέβη 4 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, έχει γυριστεί σε ταινία μικρού μήκους από τον Ιάπωνα Σινιτσίτο Γουοταναμπι με τίτλο «Black out 2022». Ενώ ακολουθούν άλλες δύο που καλύπτουν το χρονικό κενό μεταξύ των δύο ταινιών οι : «2036:Nexus Dawn» και «2048:Nowhere to run».

16.Το τεστ Voight-Kampff που πραγματοποιείται στην πρώτη ταινία για την διαπίστωση αν κάποιος είναι ρέπλικα ή όχι, βασίζεται στο τεστ του Τούριγκ που συνέβη την δεκαετία του ’50 και προσπαθούσε να ελέχξει αν ένας υπολογιστής μπορεί να αναπτυξεί νοημοσύνη ανάλογη της ανθρώπινης.

17.Τα τεράστια διαφημιστικά με τα ολογράμματα ανθρώπων είναι στοιχείο και των δύο ταινιών. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι στην πρώτη ταινία υπάρχει μία γκέισα που οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι καταπίνει καραμέλες, ενώ στην πραγματικότητα καταπίνει αντισυλληπτικά χάπια. Ο Σκοτ είχε την ιδέα να βάλει μία σειρά απο ασιατικά διαφημιστικά που γκέισες θα έκαναν ανθυγιεινά πράγματα για να τονίσει την καταπίεση του τόπου που διαδραματίζεται η ταινία.

download

18.Το Blade Runner 2049 ικανοποιεί την εμμονή του Σκοτ για τα μεγάλα κεφάλια. Στις τελευταίες ταινίες του Σκοτ είναι εύκολο να δει κάποιος αγάλματα με μεγάλα κεφάλια ή ερείπια αυτών, όπως στο Προμηθέα ή στο τελευταίο Άλιεν. Στο Blade Runner 2049, η εμμονή ικανοποιείται από τα τεράστια ερείπια κεφαλών στην πόλη όπου καταφθάνει ο Γκόσλιγκ στο τέλος της ταινίας.

bladerunner 2049

19.Υπάρχουν υπόνοιες ότι το Blade Runner ανήκει στο ίδιο σύμπαν με την άλλη ταινία του Σκοτ «Ο Προμηθέας», που αυτό σημαίνει ότι ανήκει στο ίδιο σύμπαν με τις ταινίες των Άλιεν και κατ’έπεκταση και τις ταινίες του Κυνηγού!!!

20.Στην σκηνή που ο Γκόσλιγκ συναντά τον Φορντ και ξεκινάνε να μαλώνουν, ο Φορντ μάλλον πήρε λίγο πιο σοβαρά τον ρόλο του και η μπουνιά που έδωσε στον Γκόσλιγκ ήταν πραγματική.

rsz mv5bmjm3njcxndm4ml5bml5banbnxkftztgwmji4ndizmzi v1 sy1000 cr006481000 al