Πάμε σινεμά; - Free Sunday
Πάμε σινεμά;

Πάμε σινεμά;

Η άλλη όψη της ελπίδας (Toivon tuolla puolen)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άκι Καουρισμάκι

ΣΕΝΑΡΙΟ: Άκι Καουρισμάκι

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Σερβάν Χαγί, Σακάρι Κουοσμάνεν, Γιάνε Χιτιαΐνεν, Ίλκα Κοϊβούλα, Νούπου Κοΐβου, Σίμον Χουσεΐν Αλ-Μπαζούν

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98΄

ΔΙΑΝΟΜΗ:AMA FILMS

the other side of hope 2017 0027

Ο Κάλεντ, Σύριος μετανάστης, καταφθάνει κρυμμένος σε ένα πλοίο στη Φινλανδία. Έχει χάσει την οικογένεια του στον πόλεμο και ψάχνει την αδερφή του σε όλη την Ευρώπη. Ζητάει άσυλο στη χώρα αλλά απορρίπτεται η αίτησή του. Δραπετεύει από το κέντρο «φιλοξενίας» όπου κρατείται, αντιμετωπίζει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, και ζει δεξιά κι αριστερά.

Ο Βίκστρομ, Φινλανδός πωλητής ανδρικών πουκάμισων, εγκαταλείπει τη γυναίκα, το σπίτι και την εταιρεία του. Κερδίζει ένα σεβαστό ποσό σε μια παρτίδα πόκερ και αγοράζει ένα εστιατόριο. Πραγματοποιεί το όνειρό του κι είναι ευτυχισμένος.

Ο Βίκστρομ δίνει δουλειά στον Κάλεντ κι έτσι, δύο άντρες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για διαφορετικούς λόγους, αλλάζουν μαζί τις ζωές τους. Για μια στιγμή, η ζωή μάς δείχνει την πιο φωτεινή πλευρά της, αλλά η μοίρα σύντομα παρεμβαίνει και η ταινία ολοκληρώνεται με ένα ανοιχτό τέλος που οδηγεί είτε σε μια αξιοσέβαστη ζωή είτε στο θάνατο.

Ο μεγάλος Φινλανδός σκηνοθέτης επιστρέφει με μία ταινία-αριστούργημα, με το δικό του μοναδικό τρόπο αφηγείται μία ανθρώπινη ιστορία, η οποία είναι ποτισμένη με μαύρο χιούμορ και καταφέρνει να αναδείξει το προσφυγικό θέμα μέσα από μία άλλη διαφορετική ματιά. Ο Καουρισμάκι αφηγείται μία αστεία, συγκινητική και αισιόδοξη ταινία, η οποία έχει όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά του κινηματογραφικού του στυλ. Άξια η βράβευση της ταινίας με την Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο περασμένο Φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, είναι αναμφισβήτητα η ταινία της εβδομάδας.

Η μάχη των φύλων (Battle of the sexes)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βάλερι Φάρις, Τζόναθαν Ντέιτον

ΣΕΝΑΡΙΟ: Σάιμον Μποφόι

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Εμα Στόουν, Στιβ Καρέλ, Αντρεα Ράιζμπορο, Σάρα Σίλβερμαν, Μπιλ Πούλμαν, Αλαν Κάμινγκ, Ελίζαμπεθ Σου, Οστον Στάουελ, Νάταλι Μοράλες

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 121΄

ΔΙΑΝΟΜΗ: Odeon

MV5BMjM3NjcxNDM1OF5BMl5BanBnXkFtZTgwMTU4MjE4MjI. V1 SY1000 CR006751000 AL

Ο συγκλονιστικός αγώνας τένις το 1973 ανάμεσα στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Μπίλι Τζιν Κινγκ και τον πρώην Πρωταθλητή γυναικά και μισογύνη Μπόμπι Ριγκς έμεινε στην ιστορία ως η Μάχη των Φύλων. Ο αγώνας πρόκληση συνέβη την δεκαετία του ΄70 μία δεκαετία πολύ σημαντική για τον φεμινισμό και το γυναικείο κίνημα, και γι’ αυτό είναι δυνατό να γίνει κατανοητό η σημασία του. Δεν ήταν απλά ένας αγώνας ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα, ήταν μία αλληγορία μεταξύ του γενικότερου αγώνα της γυναίκας να αποκτήσει ίσα δικαιώματα και ίδια θέση και των ανδρών εκείνων που υποτιμούσαν την προσπάθεια αυτή και προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα κεκτημένα της πατριαρχίας. Η σκηνοθεσία των Φάρις και Ντέιτον κρατά ρυθμό στην αφήγηση, σε καμία περίπτωση δεν είναι όμως little Miss Sunshine. Ο Καρέλ κλέβει την παράσταση και η Στόουν είναι πολύ καλή, ικανοποιητικές ερμηνείες, αλλά σε καμία περίπτωση Οσκαρικές. Το μεγάλο ατού της ταινίας είναι το ίδιο το θέμα, το οποίο δεν θίγεται συχνά και η δυνατότητα σύγκρισης της τότε εποχής με το σήμερα.

O χιονάνθρωπος (The Snowman)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τόμας Άλφρεντσον

ΣΕΝΑΡΙΟ: Χοσείν Αμίνι, Πήτερ Στρόγκαν

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μάικλ Φασμπέντερ, Τζέι Κ. Σίμονς, Ρεμπέκα Φέργκιουσον,

Σαρλότ Γκενσμπούρ, Κλόι Σεβινί, Βαλ Κίλμερ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 114’

ΔΙΑΝΟΜΗ: UIP

2472 TPI 00046RJPG

Ένα κορίτσι ξυπνά κι αναζητά τη μητέρα του. Το σπίτι άδειο. Στον κήπο ένας χιονάνθρωπος με το φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στο λαιμό του. Ο συναισθηματικά ασταθής αστυνόμος Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνα για μια απλή, φαινομενικά, δολοφονία κι ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Ένας serial killer παίζει διεστραμμένα παιχνίδια στρατηγικής στην έδρα του και ο Χάρι Χόλε καλείται να μπει στο μυαλό του, αλλιώς ένας ακόμα χιονάνθρωπος θα εμφανιστεί κι άλλη μια γυναίκα θα δολοφονηθεί. «Ο Χιονάνθρωπος» είναι το 7ο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων του Τζο Νέσμπο με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε και ενθουσίασε το κοινό ήδη από την αρχή της κυκλοφορίας του, το 2007. Το βιβλίο έφτασε στην κορυφή της λίστας των New York Times. Ο Νέσμπο, έκτοτε, θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, παγκοσμίως.

«Ο Χιονάνθρωπος» είναι μία ταινία θρίλερ-μυστηρίου με γρήγορο ρυθμό που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή καθ’όλη την διάρκεια της. Το πρόβλημα είναι ότι δίνει πολλά στοιχεία που δε τα εξηγεί, μπορεί να παίζει με το θεατή με σκοπό να τον μπερδέψει για την λύση του μυστηρίου όμως μένουν κάποιες απορίες που μπορεί να μην εχουν σημασία βέβαια. Το χιονισμένο νορβηγικό τοπίο βοηθά στην δημιουργία έντασης και ατμόσφαιρας μυστηρίου αλλά η ταινία σε γενικές γραμμές δεν μπορεί να αναμετρηθεί με ταινίες του είδους που άφησαν εποχή όπως το Zodiac του Φιντσερ.