Τα σκάνδαλα στο Χόλυγουντ πριν τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν - Free Sunday
Τα σκάνδαλα στο Χόλυγουντ πριν τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν

Τα σκάνδαλα στο Χόλυγουντ πριν τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν

Από την αρχή της δημιουργίας της κινηματογραφικής βιομηχανίας είναι συνδεδεμένο με υποθέσεις που σόκαραν άλλοτε πολύ και άλλοτε λιγότερο. Τα σκάνδαλα του Χόλλυγουντ έπαιρναν πάντα τεράστιες διαστάσεις, καθώς λειτουργούσαν ως κλειδαρότρυπα στη μυστική ζωή των σταρς.

ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ

O Ρομάν Πολάνσκι, εκτός από τη σκηνοθετικές του ικανότητες, έμεινε στην ιστορία για δύο μεγάλες υποθέσεις. Αρχικά για την σφαγή της συζύγου του από τον Μάνσον το 1969 και λίγα χρόνια μετά το 1977 για μία υπόθεση βιασμού. Τον Μάρτιο του 1977 ο Πολάνσκι συνελήφθη από τις αρχές του Λος Άντζελες με την κατηγορία του βιασμού υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών της 13χρονης Σαμανθα Γκέιλι. Αρχικά ο Πολάνσκι δήλωσε αθώος, για να προχωρήσει αργότερα σε συμβιβασμό. Το δικαστήριο ζήτησε να εξεταστεί από ψυχίατρο και τον έθεσε υπό περιορισμό. Προς το τέλος των δικαστικών διαδικασιών, και φοβούμενος ότι θα καταδικαστεί σε φυλάκιση και θα εκδιωχθεί από τις Η.Π.Α., ο Πολάνσκι το έσκασε στην Γαλλία, από τότε δεν έχει επιστέψει ποτέ στην Αμερική και αποφεύγει να επισκεφτεί χώρες που μπορεί να τον εκδώσουν στις αμερικάνικες αρχές.

i6yGmzOhfOftTIxDLu2kozg0qcN

ΤΙΠΙ ΧΕΝΤΡΕΝ- ΑΛΦΡΕΝΤ ΧΙΤΣΚΟΚ

Η γνωριμία της Τίπι Χέντρεν με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1961 ήταν μοιραία. Ο Χίτσκοκ γοητευμένος από την νεαρή ξανθιά, θα κρατήσει επαφή μαζί της, θα την γνωρίσει και στο τέλος θα της προτείνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην μυθική ταινία Τα πουλιά το 1963. Είναι βέβαιο ότι η Χέντρεν θεώρησε ότι ήταν η ευκαιρία της ζωής της αλλά η συνέχεια ήταν διαφορετική…Ο Χίτσκοκ είναι γνωστό ότι ήταν τελειομανής, δύσκολος σκηνοθέτης και μισογύνης και αυτό φάνηκε και σε αυτή την συνεργασία. Στα Πουλιά ο Χιτσκοκ επέμενε να χρησιμοποιήσουν πραγματικά πουλιά και όχι μηχανικά, στην σκηνή που επιτίθενται στην ηρωίδα, κάτι που έγινε ερήμην της Χεντρεν, η οποία έφυγε σχεδόν τραυματισμένη. Το περιστατικό δεν αναφέρθηκε ποτέ αλλά η συνέχεια ήταν χειρότερη. Ο Χίτσκοκ είχε πάθει εμμονή με την νέα ξανθιά πρωταγωνίστρια του, την οποία θα πάρει και στην επόμενη ταινία του το Μάρνι. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων η Χέντρεν θα ζητήσει να διακοπεί το συμβόλαιο, κάτι που θα εξοργίσει τον Χίτσκοκ που θα αρνηθεί και θα την απειλήσει ότι θα καταστρέψει την καριέρα της. Οι απαιτήσεις του σκηνοθέτη θα αυξηθούν και θα υποστεί μέχρι και σεξουαλική παρενόχληση, η κόντρα θα μεγαλώσει, η Χεντρεν θα υποστεί μείωση μισθού και δεν θα της επιτρέπεται να κάνει άλλες ταινίες για δύο χρόνια. Όταν θα αποδεσμευτεί από το συμβόλαιο, η Χέντρεν θα συνεχίσει με άλλους ρυθμούς την καριέρα της και το όνομα της δεν θα ακουστεί ξανά δίπλα σε αυτό του Χίτσκοκ, καλλιτεχνικά τουλάχιστον.

tippi hedren and alfred hitchcock

ΜΙΑ ΦΑΡΟΟΥ- ΓΟΥΝΤΥ ΑΛΛΕΝ

Την δεκαετία του 1980, η Μία Φάρροου ήταν η μούσα του Γούντυ Άλλεν, συμμετέχοντας σχεδόν σε όλες τις ταινίες του. Κανένας δεν φαντάζονταν τότε πως αυτή η σχέση θα μπορούσε να αραχθεί. Το 1992 το ζευγάρι χωρίζει και ξεκινά μία τεράστια δικαστική διαμάχη, που στο επίκεντρο της έχει τις κατηγορίες της Φάροου ότι ο Άλλεν είχε κακοποιήσει σεξουαλικά την θετή κόρη τους Ντύλαν. Ο Άλλεν έχασε την δίκη με ένα πόρισμα 33 σελίδων. Ωστόσο, η Φάροου συνεχίζει να τον κατηγορεί δημόσια εδώ και 25 χρόνια. Την όλη κατάσταση πυρροδότησε η δημόσια  σχέση του Άλλεν με την Σουν Γι, την άλλη θετή κόρη της Φάροου, με την οποία παντρεύτηκε το 1997.

th

Ο.ΤΖ.ΣΙΜΠΣΟΝ

Ο Ο.Τζ. Σίμπσον ήταν ένας παίχτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου που έκανε το πέρασμα στον κινηματογράφο ως ηθοποιός και παραγωγός. Το 1985 παντρεύτηκε με την δεύτερη σύζυγο του, την Νικόλ Μπράουν, με την οποία απέκτησε και δύο παιδιά. Τον Ιούνιο του, η Μπράουν και ο φίλος της Ρον Γκόλντμαν βρέθηκαν άγρια δολοφονημένοι. Αμέσως εκδόθηκε ένταλμα ενάντια στον Σιμπσον, που είχε ως αποτέλεσμα την περιβόητη καταδίωξη του με από την αστυνομία του Λος Άντζελες, η οποία προβλήθηκε τηλεοπτικά. Το 1995 θα ξεκινήσει "η δίκη του αιώνα" όπως την αποκάλεσαν, η οποία θα έχει μεγάλη τηλεοπτική κάλυψη. Ο Σιμπσον θα αθωωθεί, οι οικογένειες των θυμάτων όμως θα προχωρήσουν σε μήνυση αστικού περιεχομένου, στην οποία θα βρεθεί υπαίτιος και για τους δύο θανάτους. Από ΄κει και έπειτα ξεκίνησε ο κατήφορος για τον Σίμπσον που θα βρεθεί ένοχος για εμπόριο ναρκωτικών και για μία ληστεία στο Λας Βέγκας, και θα καταδικαστεί σε 39 χρόνια φυλάκιση.

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΤΕΥΛΟΡ- ΕΝΤΙ ΦΙΣΕΡ- ΝΤΕΜΠΥ ΡΕΥΝΟΛΝΤΣ

Κάποτε η Ελίζαμπεθ Τέυλορ και η Ντέμπυ Ρέινολντς ήταν καλές φίλες. Αυτό τέλειωσε απότομα το 1958, όταν η Τέυλορ ξεκίνησε να έχει σχέση με τον σύζυγο της Ρέυνολντς, τον Έντι Φίσερ. Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν ή Ρέυνολντς είχε μόλις γεννήσει το γιο τους. Οι εφημερίδες της εποχής σταύρωσαν κυριολεκτικά την Τέυλορ και την κατηγορήσαν για την συμπεριφορά της απέναντι στην παλιά της φίλη και τον τρόπο ζωής της. Η Τέιλορ, δύο χρόνια μετά, και αφότου είχε παντρευτεί τον Φίσερ, θα ξεκινούσε την διάσημη της σχέση με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, στα γυρίσματα της Κλεοπάτρας.

elizabeth taylor debbie reynolds eddie fisher

ΟΙ ΠΑΡΟΝΟΜΕΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ

Ένα από τα πιο αποτρόπαια σκάνδαλα του παλαιού Χόλλυγουντ ήταν οι εκτρώσεις στις οποίες υποχρέωναν  τα στούντιο τις σταρ με τις οποίες ειχαν συμβόλαια. Οι Σταρ του ’30 για να συνεχίσουν να είναι στο προσκήνιο αλλά και να εργάζονται, δεν έπρεπε να κάνουν παιδιά. Στο παλαιό Χόλυγουντ τα στούντιο αποφάσιζαν πότε ήταν η κατάλληλη στιγμή για μία ηθοποιό να κάνει παιδιά.  Οι Μπέτυ Ντέιβις, Τζόαν Κρόφορντ, Ταλούλα Μπανκχεντ ήταν μερικές που προχώρησαν στην παράνομη επέμβαση για να σώσουν την καριέρα τους. Μάλιστα στην Τζην Χάρλοου απαγορεύτηκε να παντρευτεί τον πατέρα του παιδιού, Γουίλιαμ Πάουελ, επειδή μία ξανθιά σέξι σταρ δεν θα μπορούσε να είναι σύζυγος, ενώ η Τζούντι Γκάρλαντ έκανε δύο εκτρώσεις σε ηλικία 19 και 21 ετών αντίστοιχα.

23b1e73fbac5609b4b808ad35e47a237

ΜΑΙΡΗ ΑΣΤΟΡ

Ένα από τα πιο ζουμερά σκάνδαλα του παλαιού Χόλυγουντ ήταν το σκάνδαλο με το ημερολόγιο της Μαίρη Άστορ το 1936. Η Άστορ τότε έπαιζε μεν δεύτερους ρόλους στις ταινίες, αλλά ήταν τόσο γνωστή, ώστε να μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού. Το ημερολόγιο το είχε βρει ο πρώην σύζυγος της Φράνκλιν Θορπ, ο οποίος το είχε χρησιμοποιήσει για να μην διεκδικήσει η Άστορ την κηδεμονία της κόρης τους. Το περιεχόμενο του ημερολογίου ήταν γεμάτο με τις εξωσυζυγικές σχέσεις της ΄Αστορ, ο τύπος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός και έβγαλε τα άπλυτα της ηθοποιού στη φόρα, ενώ το ημερολόγιο κρίθηκε ως πορνογραφικό από τον εισαγγελέα.

MaryAstor4

ΙΝΓΡΚΡΙΝΤ ΜΠΕΡΓΚΑΝ

Από αγία σε πόρνη και πάλι αγία. Η ζωή της Ινγκριντ Μπέργκμαν ήταν μία απλή  συζυγική ζωή μέχρι τη στιγμή που γνώρισε τον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσσελλίνι.Οι δύο καλλιτέχνες έγιναν γρήγορα εραστές, και η Μπέργκμαν έφυγε μαζί του στην Ιταλία, αφήνοντας πίσω άνδρα και παιδί, πράγμα που σχολιάστηκε μόνο αρνητικά από το συντηρητικό Χόλυγουντ. Το 1950 γυρίζοντας στην Αμερική, η Μπέργκαν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει στην δημοσιογράφο Χέντα Χόπερ ότι είναι έγγυος, ενώ κάποιες βδομάδες αργότερα, η αντίπαλος της Χόπερ, Λουέλα Πάρσονς βγάζει το θέμα στην δική της στήλη. Από εκείνη την στιγμή η Χόπερ έγινε εχθρός της και την πολέμησε μέσω της στήλης της, σχολιάζοντας κυρίως τον τρόπο ζωής της. Η κοινή γνώμη είχε στραφεί πια εναντίον της Ίνγκριντ, μάλιστα ο γερουσιαστής Έντουιν Σ.Τζόνσον την καταδίκασε δημόσια για τον έκκλητο τρόπο ζωής της. Παρόλο που η Μπέργκμαν συνέχισε να υπάρχει κινηματογραφικά κυρίως μέσω του Ροσελίνι, το κοινό δεν την είχε συγχωρήσει ακόμα. Αυτό συνέβη το 1956 με την επιστροφή της στο Χόλυγουντ και την ταινία Αναστασία. Η φήμη της Μπέργκμαν αποκαταστάθηκε σταδιακά και έγινε ξανά η Σταρ που ήταν. Το 1972 μάλιστα δέχθηκε δημόσια συγγνώμη από το Κογκρέσο για τις δηλώσεις εναντίον της.

66c418019336544be0fbd3e3ee4663f7