Οι 10 καλύτερες ταινίες για τη δημοσιογραφία - Free Sunday
Οι 10 καλύτερες ταινίες για τη δημοσιογραφία

Οι 10 καλύτερες ταινίες για τη δημοσιογραφία

Με αφορμή της προβολής του «The Post: Απαγορευμένα μυστικά» στους κινηματογράφους, της ταινίας που εξιστορεί τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν το καλοκαίρι του 1971 έπειτα από δημοσιεύματα της Washington Post και των New York Times σχετικά με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, το freesunday.gr παρουσιάζει τις δικές του αγαπημένες ταινίες που αφορούν δημοσιογράφους και σπουδαία γεγονότα που αποκαλύφθηκαν από ρεπόρτερ οι οποίοι ρίσκαραν ακόμα και τη ζωή τους για την αλήθεια.

Ιδού λοιπόν η λίστα:

Spotlight: Όλα στο φως

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα η ταινία που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, εστιάζει στην ερευνητική συντακτική ομάδα της εφημερίδας The Boston Globe η οποία αποκάλυψε τη συστηματική σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς. Το 2003 η εφημερίδα κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ εξαιτίας των αποκαλύψεων της ομάδας Spotlight.

 

True story

Βασισμένη στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μάικλ Φίνκελ, η ταινία παρουσιάζει την ιστορία ενός καταζητούμενου από το FBI για φόνο ο οποίος έμενε κρυμμένος στο Μεξικό για χρόνια, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα του ίδιου του δημοσιογράφου.

 

Capote

Η ταινία αφηγείται την περίοδο από τη ζωή του δημοσιογράφου και συγγραφέα Τρούμαν Καπότε όπου κατέγραψε το στυγερό έγκλημα της οικογένειας Κλάτερ στο Κάνσας. Οι καταγραφές του Καπότε τον οδήγησαν στη συγγραφή του κλασικού πλέον βιβλίου «Εν Ψυχρώ», μοναδικού στο είδος του.

 

Η κατάσταση των πραγμάτων

Ο Καλ ΜακΚάφρι, ρεπόρτερ μεγάλης εφημερίδας ερευνά το θάνατο μιας κοπέλας η οποία εργαζόταν στο πλευρό του ανερχόμενου πολιτικού και φίλου του Στίβεν Κόλινς. Ο Καλ συνεργάζεται με τη νεαρή δημοσιογράφο Ντέλα Φράι και μαζί οδηγούνται στην αποκάλυψη ενός τεράστιου σκανδάλου.

 

Φροστ/ Νίξον: Η αναμέτρηση

Η ταινία παρουσιάζει τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον το 1977 στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Φροστ. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή όπου ο δημοσιογράφος έκανε τον Νίξον να μιλήσει πρώτη φορά για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

 

Ματωμένο διαμάντι

Μια ιδεαλίστρια δημοσιογράφος, καταγράφει τις προσπάθειες ενός φτωχού ψαρά στη Σιέρα Λεόνε του ’90, να βρει την αιχμάλωτη οικογένειά του. Ο τελευταίος βρίσκει ένα σπάνιο ροζ διαμάντι και χρησιμοποιεί το εύρημα για να φτάσει στους δικούς του. Η δημοσιογράφος αποκαλύπτει τη «βρώμικη» πορεία των ματωμένων διαμαντιών μέσα από μία τραγική ιστορία.

 

Καληνύχτα και καλή τύχη

Τη δεκαετία του ’50, η αντιπαράθεση μεταξύ του δημοσιογράφου του CBS Έντουαρντ Μόροου και του γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθυ, φτάνει στο αποκορύφωμα. Ο μεν πρώτος προσπαθεί να αποκαλύψει τις τακτικές του Μακάρθυ με το «κυνήγι μαγισσών» και τις αντικομμουνιστικές πράξεις του που οδήγησαν σε αντιδημοκρατικές μεθόδους πολιτικής και ο δεύτερος προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του με όποιο κόστος.

 

Βερόνικα Γκέριν: Θανάσιμη αποκάλυψη

Η Ιρλανδή δημοσιογράφος Βερόνικα Γκέριν ήταν ταγμένη στο επάγγελμά της. Κατόρθωσε να ξεσκεπάσει μέσα από την προσωπική της έρευνα, το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στη χώρα της και το πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή. Την Γκέριν, ενσαρκώνει με μαεστρία η Κέιτ Μπλάνσετ στο βιογραφικό δράμα παραγωγής 2003.

 

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

Το δημοσιογραφικό δράμα του Άλαν Πάκουλα είναι βασισμένο στο βιβλίο των δημοσιογράφων Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγορντ που πραγματεύεται τις έρευνες πάνω στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Οι δύο ρεπόρτερ της εφημερίδας Washington Post ανακαλύπτουν την αλήθεια και δεν διστάζουν να τη μοιραστούν με το κοινό παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

 

Πολίτης Κέιν

Η καλύτερη ταινία όλων των εποχών όπως ψηφίζεται επί σειρά ετών από τους κριτικούς, αφηγείται τη ζωή του πολίτη Κέιν, μιας προσωπικότητας βασισμένης στη ζωή του μεγαλοεκδότη Γούιλιαμ Ράντολφ Χήρστ. Δια χειρός Όρσον Γουέλς.