Η δολοφονία του Τζιάνι Βερσάτσε γίνεται τηλεοπτική σειρά - Free Sunday
Η δολοφονία του Τζιάνι Βερσάτσε γίνεται τηλεοπτική σειρά

Η δολοφονία του Τζιάνι Βερσάτσε γίνεται τηλεοπτική σειρά

  • TV

Με τη δολοφονία του διάσημου σχεδιαστή μόδας Τζιάνι Βερσάτσε θα ασχοληθεί ο τρίτος κύκλος της αμερικανικής σειράς American Crime Story. Έχουν προηγηθεί ο δεύτερος κύκλος της σειράς που ασχολήθηκε με την υπόθεση του Ο.Τζ. Σίμπσον, ενώ ο πρώτος με τον τυφώνα Κατρίνα.

Η σειρά, των δέκα επεισοδίων, θα έχει τίτλο Versace/Cunanan (Βερσάτσε/Κανανάν) και θα επιχειρήσει να δει σε βάθος τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου του 1997, όταν ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας πυροβολήθηκε στα σκαλιά του σπιτιού του από τον κατά συρροή δολοφόνο Άντριου Κανανάν, ο οποίος μετά από οκτώ μέρες αυτοκτόνησε.

Το σενάριο της σειράς θα βασίζεται στο βιβλίο της Μουρίν Ορθ, Vulgar Favors, που κυκλοφόρησε το 2000. Τον σχεδιαστή θα υποδυθεί ο ο βενεζουελανός ηθοποιός Έντγαρ Ραμίρες, τον σύντροφο του ο Ρίκι Μάρτιν, την αδερφή του Ντονατέλα, η Πενέλοπε Κρουζ και τον δολοφόνο του ο Ντάρεν Κρις.

1 min

Στο μεταξύ τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε ότι ο Μπίλι Όγκουστ θα σκηνοθετήσει μία ταινία για τη ζωή και τον θάνατο του σχεδιαστή, με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας. Να σημειωθεί ότι ούτε αυτή η σειρά, αλλά ούτε και η ταινία έχει πάρει την έγκριση του πολυτελούς οίκου μόδας, όπως εξάλλου δεν είχε πάρει έγκριση και η ταινία The House of Versace, του 2013, που αναφέρονταν στη ζωή της Ντονατέλα. Μάλιστα εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο WWD ότι «η ταινία θα πρέπει να θεωρηθεί μόνο ως ένα έργο μυθοπλασίας».

Η δολοφονία

Κάθε πρωί, ο βοηθός του Τζιάνι Βερσάτσε περπατούσε μέχρι την καφετέρια News, που βρισκόταν στον παραλιακό δρόμο του Μαϊάμι, για να φέρει στο αφεντικό του τον αγαπημένο του καφέ. Όμως στις 15 Ιουλίου του 1997, ο Βερσάτσε αποφάσισε να πάει ο ίδιος να πάρει τον καφέ του, μιας και ξημέρωνε ένα υπέροχο πρωινό....

Ο 50χρονος σχεδιαστής βγήκε απ’ το σπίτι του, περπάτησε μέχρι την παραλία και αφού αγόρασε τον καφέ πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Δεν έδωσε καμία σημασία στον νεαρό άντρα που τον ακολουθούσε και αμέριμνος, έβαλε το κλειδί στην εξώπορτα, για να ανοίξει. Τότε ο άγνωστος άντρας στάθηκε ακριβώς από πίσω του, σήκωσε ένα πιστόλι και πυροβόλησε δύο φορές. Οι σφαίρες καρφώθηκαν στο κρανίο του Βερσάτσε.

Ο ιδρυτής του ομώνυμου οίκου μόδας ήταν νεκρός και ο δολοφόνος του, Άντριου Κουνάναν, κατάφερε να διαφύγει.

Όπως αποκαλύφθηκε μετά τη δολοφονία δεν υπήρξε κίνητρο. Ο 27χρονος Cunanan αυτοπυροβολήθηκε σε ένα κοντινό πλωτό σπίτι οκτώ ημέρες αφού είχε ρίξει νεκρό τον σχεδιαστή. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι ο Cunanan είχε γνωρίσει τον Βερσάτσε, θα πουν οι αστυνομικοί μετά τις έρευνες. 

Η μαφία

Kαι παρά το γεγονός ότι η υπόθεση είχε μπει στο συρτάρι, σύμφωνα με το βιβλίο του Giuseppe Di Bella, καθηγητή και πρώην μέλους της μαφίας της Καλαβρίας γνωστή και ως N'drangheta, ο Βερσάτσε φέρεται να σκοτώθηκε για τα χρέη που είχε στους Νονούς. Στο βιβλίο Μetastasi, o Di Bella ισχυρίζεται ότι ο Βερσάτσε είχε χρησιμοποιηθεί από το Νονό Paolo De Stefano για ξέπλυμα χρημάτων. Ο Di Bella μάλιστα, μίλησε ανοιχτά στον ερευνητή δημοσιογράφο Gianluigi Nuzzi:

"Υπήρχαν ποταμοί χρημάτων από ναρκωτικά, εκβιασμούς, προστασία, δάνεια και έπρεπε να ξεπλυθούν. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν μπαρ, εστιατόρια, πολυτελή ακίνητα αλλά και καθαρές επιχειρήσεις όπως αυτή του Βερσάτσε". Ο συγγραφέας μάλιστα στο βιβλίο του περιγράφει πώς τα μέλη της N'drangheta σχεδίαζαν να κλέψουν τις στάχτες του Βερσάτσε από το κοιμητήριο κοντά στο σπίτι του στη λίμνη Κόμο, κάτι όμως που δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν.

Ο δολοφόνος του Άντριου Κουνάναν

 Ο Άντριου Κουνάναν ήθελε να είναι πάντα το κέντρο της προσοχής. Ντυνόταν προκλητικά, μιλούσε δυνατά, γελούσε συχνά και είχε αμέτρητους φίλους. Ήταν ομοφυλόφιλος και φρόντιζε να επιδεικνύει τη σεξουαλικότητά του με κάθε τρόπο. Οι φίλοι του τον περιέγραφαν ως ένα εξαιρετικά κοινωνικό άτομο, αγαπητό από όλους. Στόχος του, έλεγε συχνά, ήταν να γίνει διάσημος. Με οποιονδήποτε τρόπο. Είχε όμως μία αδυναμία κι αυτή ήταν τα χρήματα.

Μεγάλωσε σε μία φτωχή οικογένεια και σε όλη του τη ζωή, παρίστανε ότι ήταν γόνος της «υψηλής» τάξης. Ήθελε να ζει με πολυτέλεια και για να το πετύχει αυτό, δούλευε ως ζιγκολό. Οι πελάτες του ήταν πλούσιοι άντρες, που έκρυβαν τη σεξουαλικότητά τους και πλήρωναν τεράστια ποσά για τη συντροφιά και τη διακριτικότητα του Κουνάναν. Για να συμπληρώσει το κομπόδεμά του, συνήθιζε να πουλάει ναρκωτικά και να συμμετέχει σε μικροκλοπές.

Ο Κουνάναν διατηρούσε και μια κανονική σχέση με τον αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Μάντσον, τον οποίο μάλιστα αποκαλούσε, «έρωτα της ζωής του». Ο χωρισμός τους όμως ήταν αναπόφευκτος, καθώς ο Κουνάναν κρατούσε κρυφές τις παράνομες ενέργειές του. Τελικά ο Μάντσον τον εγκατέλειψε και επέστρεψε στη Μινεσότα, απ’ όπου καταγόταν. Λίγους μήνες μετά, μετακόμισε στη Μινεσότα και ο πιο στενός φίλος του Κουνάναν, Τζέφρι Τρέιλ, για να βρει δουλειά. Ο Κουνάναν έμεινε μόνος και απένταρος, καθώς οι «προστάτες» του άρχισαν να διακόπτουν τη συνεργασία τους. Τότε αποφάσισε να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο, αφού όμως έκανε μια στάση στη Μινεσότα για δουλειές. Το βράδυ πριν από την αποχώρησή του, οι φίλοι του οργάνωσαν ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο, στο οποίο ο Κουνάναν δήλωσε ότι κανείς από όσους παρευρίσκονταν στο δείπνο δεν τον γνώριζε πραγματικά. Ο πραγματικός Κουνάναν κρυβόταν πίσω από τα χαμόγελα και την επιδεικτική συμπεριφορά και σύντομα θα ερχόταν στην επιφάνεια. 

2 min

Ο Κουνάναν έφτασε στη Μινεσότα τον Απρίλιο του 1997 και φιλοξενήθηκε από τον πρώην σύντροφό του, Ντέιβιντ Μάντσον. Στις 25 Απριλίου, τους επισκέφτηκε και ο στενός τους φίλος, Τζέφρι Τρέιλ. Ο Κουνάναν έμαθε ότι οι δυο τους διατηρούσαν κρυφό δεσμό και ακολούθησε ένας πολύ έντονος καβγάς. Το επόμενο πρωί βρέθηκε το πτώμα του Τρέιλ μέσα στο διαμέρισμα, τυλιγμένο με ένα χαλί. Οι βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία, ο Κουνάναν και ο Μάντσον, είχαν εξαφανιστεί, αλλά μόλις τρεις μέρες αργότερα, ο Μάντσον βρέθηκε νεκρός μερικά χιλιόμετρα έξω απ’ τη Μινεσότα. Είχε δεχτεί δύο πυροβολισμούς, έναν στο στήθος και έναν στο κεφάλι. Στις 4 Μαΐου, δολοφονήθηκε ο μεσίτης Λι Μίγκλιν, στο σπίτι του στο Σικάγο. Δεν είχε καμία σχέση με τον Κουνάναν και πιστεύεται ότι έγινε στόχος εξαιτίας του πολυτελούς σπιτιού του. Είχαν κλαπεί αρκετές χιλιάδες δολάρια, ενώ έξω απ’ το σπίτι ήταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο του νεκρού Μάντσον, που οδηγούσε μέχρι τότε ο Κουνάναν. Στη θέση του, ο δολοφόνος πήρε την πανάκριβη Lexus του Μίγκλιν και συνέχισε το θανατηφόρο ταξίδι του. 

3 min

Επόμενη στάση του Κουνάναν ήταν ένα νεκροταφείο στο Νιου Τζέρσι, όπου σκότωσε τον επιστάτη, παράτησε τη Lexus και πήρε το φορτηγάκι του νέου θύματος. Για τους επόμενους δύο μήνες, ο καταζητούμενος Κουνάναν έμενε στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Είχαν τελειώσει τα χρήματά του και στις 9 Ιουλίου, αναγκάστηκε να πάει σε ένα ενεχυροδανειστήριο, όπου αντάλλαξε ένα χρυσό νόμισμα που είχε κλέψει απ’ τον Μίγκλιν. Ο Κουνάναν έκανε το λάθος να υπογράψει με το πραγματικό του όνομα και να αφήσει δαχτυλικό αποτύπωμα στο έγγραφο του ενεχυροδανειστηρίου, το οποίο σύμφωνα με το νόμο, κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα. Όμως, λόγω του υπερβολικού όγκου εργασίας, η αστυνομία δεν επεξεργάστηκε ποτέ το έγγραφο που έφερε το όνομα και το δαχτυλικό αποτύπωμα του δολοφόνου.

Στις 11 Ιουλίου, τον αναγνώρισε ο ταμίας ενός καταστήματος και κάλεσε την αστυνομία. Ο Κουνάναν όμως πρόλαβε να φύγει, πριν φτάσουν οι αρχές στο σημείο. Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 15 Ιουλίου, ο Κουνάναν σκότωσε για πέμπτη και τελευταία φορά και το άτυχο θύμα ήταν ο σχεδιαστής μόδας, Τζιάνι Βερσάτσε. Ο λόγος που επιλέχθηκε ως θύμα παραμένει άγνωστος, αν και οι εγκληματολόγοι που ασχολήθηκαν με την υπόθεση υποστηρίζουν ότι ο Κουνάναν σκότωνε πλούσιους και επιτυχημένους ανθρώπους, γιατί τους ζήλευε.

Μετά τη δολοφονία ο Κουνάναν τράπηκε σε φυγή και απέφυγε για μία ακόμη φορά τη σύλληψη. Οχτώ μέρες αργότερα, στις 23 Ιουλίου, ο φύλακας ενός παραθαλάσσιου σπιτιού στο Μαϊάμι άκουσε έναν πυροβολισμό απ’ το εσωτερικό της οικείας. Οι ιδιοκτήτες έλειπαν και ο φύλακας κάλεσε την αστυνομία. Μετά από τέσσερις ώρες παρακολούθησης, οι αστυνομικοί εισήλθαν στο σπίτι. Ο Άντριου Κουνάναν βρισκόταν νεκρός στο κρεβάτι. Είχε αυτοκτονήσει με το ίδιο όπλο που πυροβόλησε τον «έρωτα τη ζωής του», Ντέιβιντ Μάντσον και τον Τζιάνι Βερσάτσε.... 

4 min

Ο σύντροφος της ζωής του

Ο τελευταίος σύντροφος του δολοφονημένου Τζιάνι Βερσάτσε για πρώτη φορά μίλησε δημοσίως με αφορμή το σίριαλ, για να ασκήσει κριτική στη σκηνή της δολοφονίας του σχεδιαστή. 

5 min

«Η εικόνα του Ρίκι Μάρτιν να κρατά τη σορό στα χέρια του είναι γελοία» δηλώνει ο Αντόνιο Ντ' Άμικο στην εφημερίδα Guardian.  «Μπορεί να είναι ποιητική αδεία του σκηνοθέτη, ωστόσο, εγώ δεν αντέδρασα έτσι» υποστηρίζει ο 58χρονος. Ο επί 15 χρόνια σύντροφος του Βερσάτσε, περιγράφει ακόμα στην εφημερίδα πώς έζησε εκείνος τις τραγικές στιγμές που ακολούθησαν τη δολοφονία. Λέει ότι έπινε καφέ στη βεράντα της έπαυλης Βερσάτσε στο Μαϊάμι, όταν ο διάσημος σχεδιαστής βγήκε για να αγοράσει εφημερίδα.  Λίγες στιγμές αργότερα άκουσε πυροβολισμούς. Ο ίδιος και ο μπάτλερ βγήκαν αμέσως έξω και είδαν τον Βερσάτσε να κείτεται στα σκαλιά μέσα σε μία λίμνη αίματος.  Στη συνέχεια όμως, τον απομάκρυναν κι έτσι δεν κατάφερε ποτέ να κρατήσει στα χέρια του τον σύντροφο του, όπως δείχνει η σειρά.

6 min

Η δολοφονία άφησε συντετριμμένο τον D'Amico. Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις με την οικογένεια Versace, ιδιαίτερα την αδερφή του Donatella, για όσα προέβλεπε η κληρονομιά μεγάλωναν. Στη διαθήκη του ο σχεδιαστής όριζε για τον σύντροφό του μια μηνιαία σύνταξη ζωής περίπου 26.000 ευρώ και το δικαίωμα να ζει στα σπίτια του Versace.  Καθώς τα ακίνητα ανήκαν στον οίκο μόδας ο οποίος πέρασε στα χέρια της Donatella και στα άλλα μέλη της οικογενείας, ο D'Amico έλαβε μόνο ένα μικρό ποσοστό της σύνταξης και αναγκάστηκε να αποποιηθεί των δικαιωμάτων του για όλα τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια έπεσε σε μια κατάθλιψη που κράτησε αρκετά χρόνια. 

7 min

Ο D'Amico δεν σκοπεύει να παρακολουθήσει τo σίριαλ αλλά είπε ότι θα ήταν χαρούμενος αν ο Martin είχε έρθει σε επαφή μαζί του για να πάρει κάποιες πληροφορίες  για τη σχέση του με τον Versace. «Να μάθει τις λεπτομέρειες για μια σχέση για μια σχέση ... Για παράδειγμα, ο Gianni ήταν τόσο πειθαρχημένος και επικεντρωμένος στη δουλειά του αλλά στην ιδιωτική ζωή του όλα ήταν αποδιοργανωμένα. Άφηνε ένα χάος στο μπάνιο και δεν ήξερε καν πώς να βράσει ένα αυγό», αναφέρει ο D'Amico.

Ο σύντροφος του Versace έκανε καινούργια σχέση το 2005 και τώρα ζει μια απλή ζωή με τον σύντροφό του στη βόρεια ιταλική ύπαιθρο.  «Ειλικρινά, μετά από δύο δεκαετίες, θα είμαι πάντα συνδεδεμένος με τον Gianni ως ένα πρόσωπο που αγαπούσα για περισσότερα από 15 χρόνια. Αλλά σήμερα, είμαι διαφορετικός άνθρωπος ... η ζωή συνεχίζεται και μπορείς να κοιτάς πίσω στο παρελθόν μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Μετά θα πρέπει να ατενίζει το μέλλον», καταλήγει. 

8 min

Την κηδεία του Βερσάτσε θα παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των Έλτον Τζον, Ναόμι Κάμπελ και της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία θα βρει τραγικό τέλος μετά από λίγους μήνες.

Ο Τζιάνι κατέχει μία πολύ σημαντική θέση στη σύγχρονη ιστορία της μόδας, χάρη στην αίσθηση της πολυτέλειας, την αίγλη και την αδιαφορία για το τι θεωρείται καλόγουστο και τι όχι, ενώ ήταν αυτός που επί της ουσίας εφηύρε τον όρο σούπερ μόντελ.

Η ζωή του

Παιδί ενός πωλητή κάρβουνου και μιας μοδίστρας. Μια χαρισματική προσωπικότητα που ξεχώρισε πολύ γρήγορα από τα δύο του αδέλφια και ταυτίστηκε ιδιαίτερα με τον ενθουσιασμό της μητέρας του όταν αυτή έκοβε πατρόν και γάζωνε τα φορέματα των (λίγων) πλούσιων κυριών του υπανάπτυκτου ιταλικού νότου. 

9 min

Άρχισε να δουλεύει με τη μητέρα του όταν τελείωσε το λύκειο και το 1972, έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Μιλάνο, όπου σχεδίαζε ρούχα, για διάφορες βιομηχανίες ενδυμάτων.

Ο Ετσιο Νικόζια, ιδιοκτήτης της φίρμας έτοιμων ρούχων Florentine Flowers του είχε ζητήσει να σχεδιάσει την επόμενη συλλογή. Νωρίτερα είχε σχεδιάσει μια σειρά καλοκαιρινών ρούχων για μιαν άγνωστη εταιρεία, τα οποία γνώρισαν εκπληκτική επιτυχία. Πέρα από τη συμφωνημένη αμοιβή των τεσσάρων εκατομμυρίων λιρετών (περίπου 600.000 δρχ. σήμερα), η εταιρεία τού δώρισε ένα Φολκσβάγκεν! Έπειτα από τη σύντομη συνεργασία με τη Florentine Flowers, ακολούθησε συνεργασία με τη φίρμα «De Parisini». Ο Τζιάνι εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας σχεδιάζοντας κατά παραγγελία. Το 1973 εργάζεται για τον οίκο Genny και τον οίκο Callaghan, αυτή τη φορά στην Ανκόνα. Το 1974 δημιουργείται ο γνωστός σήμερα οίκος Complice και η πρώτη του κολεξιόν είναι εξ ολοκλήρου σχεδιασμένη από τον 28χρονο, τότε, Βερσάτσε.

Η επιτυχία

Το 1976 ο αδελφός του, Σάντο, εγκαταλείπει και αυτός την Καλαβρία όπου έκανε πρακτική ως σύμβουλος επιχειρήσεων και πήγε στο Μιλάνο, ετοιμάζοντας τη δημιουργία ενός οίκου ρούχων με το όνομα Gianni Versace. Η πρώτη συλλογή, που υπέγραψε ο ίδιος ο Βερσάτσε και σηματοδότησε την γέννηση του οίκου του, παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Τέχνης του Μιλάνου στις 28 Μαρτίου 1978.

10 min

Ένα από τα μυστικά της εκρηκτικής επιτυχίας των ρούχων Βερσάτσε είναι το ότι η εταιρεία διατηρούσε τον πλήρη έλεγχο του προϊόντος, από τη σύλληψη ως τη διάθεση στην αγορά. Η εταιρεία του Βερσάτσε είχε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας Alias, η οποία κατασκεύαζε το 80% των ρούχων που εμφανίζονταν στην πασαρέλα και στις μπουτίκ. Η ποιότητα και η προσοχή στη λεπτομέρεια ήταν εγγυημένη. Έχοντας από νωρίς κατανοήσει τη μεγάλη σημασία της εικόνας στη βιομηχανία της μόδας, ξεκίνησε ήδη από το 1979 μια μόνιμη συνεργασία με τον κορυφαίο φωτογράφο μόδας στον κόσμο, Ρίτσαρντ Αβεντον. Ακόμη, ήταν εκείνος που νωρίτερα από τον καθένα χρησιμοποίησε εκθαμβωτικά κορίτσια στα σόου μόδας του, κάτι που τον έκανε εν πολλοίς υπεύθυνο για το φαινόμενο των σουπερμόντελ, που πρόσφερε στη δεκαετία του '80 τις ιδανικές αντικαταστάτριες των μεγάλων παλιών σταρ του Χόλυγουντ.

11 min

Ο Τζιάνι Βερσάτσε έχτισε μια αυτοκρατορία με σήμα του τη μέδουσα. Το χρώμα κυριάρχησε στις κολεξιόν του κι έγινε σήμα κατατεθέν στα ρούχα που δημιουργούσε. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Όταν ήταν μικρός η μητέρα του, του έκλεινε τα μάτια κάθε φορά που περπατούσαν στο δρόμο, καθώς εκείνη την εποχή και στη συγκεκριμένη περιοχή της Ιταλίας άνθιζε η πορνεία. Οι πολύχρωμες πόρνες εντυπωσίαζαν τον μικρό Τζιάνι, που έβρισκε τρόπο να τις χαζεύει κοιτώντας ανάμεσα από τα δάχτυλα της μητέρας του. 

12 min

''Όταν γεννιέσαι σε ένα μέρος όπως η Καλαβρία και υπάρχει παντού γύρω σου ομορφιά, από ένα ρωμαϊκό λουτρό, μέχρι τα ελληνικά ερείπια, δεν μπορείς παρά να επηρεαστείς από το κλασικό παρελθόν'' είπε κάποτε. Θέματα όπως η ιταλική μπαρόκ, τα ελληνικά μοτίβα και τα σύμβολα των Ετρούσκων, μπήκαν γρήγορα στις συλλογές του, συνδυασμένα με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής. Ήταν αναμφισβήτητα ο άνθρωπος του οποίου το ενδυματολογικό όραμα βοήθησε στη διαμόρφωση της σκηνής στη μόδα τον 90s. ''

13 min

Ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε την αξία του να φορούν τα ρούχα του διάσημοι αλλά και supermodels. Αυτός έκανε τη μόδα κουλτούρα και την εκτόξευσε με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης'' είπε για τον Τζιάνι Βερσάτσε η διευθύντρια της Vogue, Anna Wintour. 

14 min

Ο Αρμάνι

Κατά κάποιον τρόπο ο Βερσάτσε ήταν το αντίθετο του Τζιόρτζιο Αρμάνι. Το φιλήδονο, έντονο, μεγαλοπρεπώς παρακμιακό στυλ του ερχόταν σε άμεση αντίθεση με την καλαίσθητη, εξαντλητική εκλέπτυνση που χαρακτηρίζει τα ρούχα του Αρμάνι. Και οι δύο μαζί αποτέλεσαν το ιερό δίδυμο που μέσα σε 10 χρόνια μετέτρεψε την ιταλική μόδα σε μια υπερκερδοφόρα διεθνή βιομηχανία παραγωγής έτοιμων εντυπώσεων, αστραφτερών ταυτοτήτων, έξυπνων συνταγών αυτοεκτίμησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Τζιάνι Βερσάτσε τοποθετήθηκε με σπάνια διορατικότητα απέναντι στην εποχή του, κάτι που σύμφωνα με την υπεύθυνη μόδας της βρετανικής «Vogue», κυρίας Λίζα Αρμστρονγκ, τον κατατάσσει «ανάμεσα στους πέντε μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας στον κόσμο». Η ιδέα που είχε ο Βερσάτσε για τη μόδα αυτήν τη στιγμή πωλείται σε 270 καταστήματα σε όλον τον κόσμο επιτυγχάνοντας μέσα στο 1996 ένα ρεκόρ πωλήσεων που άγγιξε τα 487,1 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 130 δισ. δραχμές) ­ ποσό αυξημένο κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

15 min

Οι έλληνες φίλοι του

Στην Ελλάδα ήταν φίλος με την κ. Αννα Βέλτσου και τον διάσημο συλλέκτη και γκαλερίστα Αλέξανδρο Ιόλα. Οταν ο Ιόλας και ο Αντι Γουόρχολ επέμεναν πως τα έργα των σχεδιαστών μόδας πρέπει να παρουσιάζονται στις γκαλερί, εννοούσαν τις δημιουργίες του Τζιάνι Βερσάτσε. Τον Ιούλιο του 1985 βρισκόταν μαζί τους σε μια κρουαζιέρα στο Αιγαίο. Ο κ. Νίκος Σταθούλης, βιογράφος του Ιόλα, που βρισκόταν στην ίδια παρέα, θυμάται τον Βερσάτσε ως έναν «εξαιρετικά απλό άνθρωπο, που τίποτα πάνω του δεν έδειχνε τη φήμη την οποία είχε αρχίσει να απολαμβάνει. Εκανε αστεία, απολάμβανε τον ήλιο, την παρέα κι έπινε μόνο χυμό τομάτας». Αν η δεκαετία του '80 ήταν μια ροκ όπερα «χαρούμενης ματαιοδοξίας», ο Τζιάνι Βερσάτσε ήταν ο κατ' εξοχήν ενδυματολόγος της

Η παρακαταθήκη του

Πρόσφερε στη μόδα ένα κύμα έντασης, χαράς, προκλητικής ελκυστικότητας. Ηταν μετρ στο να υποδαυλίζει το αίσθημα υπεροχής (ή αν θέλετε, το «ψώνιο») που διακατέχει τα «θύματα της μόδας» από το Τόκιο ως το Χόλιγουντ. Ο Βερσάτσε έκανε τους ανθρώπους να φαίνονται περισσότερο ζωντανοί, νεανικοί, σεξουαλικά ελκυστικοί, ανοιχτοί, εντυπωσιακοί. Γι' αυτόν η μόδα ήταν ένα σενάριο άκρατης χαράς, που «γράφεται» επάνω σε γυναικεία και ανδρικά σώματα με σκοπό να κάνει τη ζωή περισσότερο ενδιαφέρουσα.

«Δεν πιστεύω στο καλό γούστο» είπε σε μια συνέντευξη. «Όπως επίσης δεν πιστεύω στο κακό γούστο. Πιστεύω στην ποιότητα και στο κέφι, στη διασκέδαση, στην ελαφρότητα. Πιστεύω σε πράγματα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και ευτυχέστερη. Μια γυναίκα που είναι εξαιρετικά σέξι και κεφάτη είναι για μένα απίστευτα πιο ελκυστική από κάποια που είναι επίσημα κομψή και σικ».

16 min

Οι κληρονόμοι

Τα ηνία της επιχείρησης, μιας πραγματικής αυτοκρατορίας με καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο ανέλαβαν τα αδέρφια του Ντονατέλα και Σάντρο. Η μεγάλη όμως κληρονόμος του Τζιάνι ήταν η πολυαγαπημένη του ανιψιά Αλέγκρα.

Το 50% που ανήκε στον σχεδιαστή πέρασε στην ανήλικη τότε ανιψιά του Αλέγκρα Βερσάτσε-Μπεκ. Έτσι, αν και η Ντονατέλα είχε στην κατοχή της μόνο το 20%, ασκούσε μεγάλη επιρροή εξαιτίας του ποσοστού της κόρης της. Ταυτόχρονα ο τρίτος αδελφός Σάντο, κάτοχος του υπόλοιπου 30%, είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και ασχολήθηκε με τα οικονομικά της εταιρείας.

Η χρυσή κληρονόμος Αλέγκρα Βεσάτσε-Μπεκ

Η Αλέγκρα υπήρξε η πολυαγαπημένη του δολοφονηθέντος σχεδιαστή ο οποίος την αποκαλούσε «μικρή πριγκίπισσα».

Η Αλέγκρα Βερσάτσε μεγάλωσε σε έναν χρυσό κόσμο, με αμύθητα πλούτη και ανέσεις. Όταν ήταν μικρή την έπαιζαν στα γόνατά τους ο Ελτον Τζον, η Μαντόνα και η Ναόμι Κάμπελ. Πατέρας της είναι το πρώην μοντέλο Paul Beck, ο οποίος σύμφωνα με τις φήμες υπήρξε εραστής του Τζιάνι Βερσάτσε πριν παντρευτεί την Ντονατέλα και κάνει μαζί της δύο παιδιά.

«Η μαμά μου με έντυνε με μεταξωτά για να πάω στον παιδικό σταθμό. Στο προνήπιο με στείλανε σπίτι γιατί δεν μπορούσα να ζωγραφίσω με μπογιές με αυτά που φορούσα» λέει η Αλέγκρα, η οποία σπούδασε ηθοποιός και ιστορία τέχνης στην Αμερική, όπου και μένει.

Θα φανταζόταν κανείς πως είναι ένα κανονικό κορίτσι – αν δεν γέμιζαν ξαφνικά το 2007 τα πρωτοσέλιδα με αποσκελετωμένες φωτογραφίες της, καθώς έπασχε από νευρική ανορεξία. Η Αλέγκρα Βερσάτσε  έφτασε το 2008 να ζυγίζει 29 κιλά και τρεφόταν από την μύτη.

17 min

Η μητέρα της την εξαφάνισε από τον κόσμο και η νεαρή ζούσε μεταξύ του Σόχο, στο διαμέρισμα του εξαδέλφου της, στην μητρική έπαυλη στη Ρώμη ή στο μητρικό σπίτι στο Λος Αντζελες. Μίλησε για την ανορεξία της μόνο το 2014, σε μια συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Ήμουν χαμένη σε άλλες σκέψεις και δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω την πραγματικότητα. Εκτός όλων των άλλων, το μοναδικό πράγμα που ήθελα ήταν να είμαι άγνωστη, να μη με ξέρει κανείς και να μη με παρακολουθούν».

Στην ίδια συνέντευξη η Αλέγκρα μίλησε και για την δολοφονία του αγαπημένου της θείου, το 1997:

«Επί χρόνια έζησα στο σκοτάδι. Θυμάμαι πολύ λίγο τη ζωή μου πριν από αυτή τη φρικτή ημέρα. Ξέχασα ακόμη και το πρόσωπό του, ξέχασα τι ένοιωθα για εκείνον. Στη συνέχεια, λίγο λίγο οι αναμνήσεις επανήλθαν…Οι συγκινήσεις, οι στιγμές ευτυχίας και ένοιωθα ελεύθερη από όλο αυτό το κενό που με είχε τόσο τρομάξει…Ο θείος μου δεν είχε δουλειά, η δουλειά ήταν η ζωή του. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σήμερα άλλος σαν εκείνον, ήταν μοναδικός».

18 min

Η Αλέγκρα σήμερα ανεβαίνει τον ανήφορο, ασχολείται με κάποια εμπορικά τμήματα του Οίκου Βερσάτσε στις ΗΠΑ, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσει ποτέ να αναλάβει τα ηνία αυτού του κολοσσού, ο οποίος στα χέρια της Ντονατέλα επεκτάθηκε σε αρώματα, ξενοδοχεία, είδη διακόσμησης, διακόσμηση πολυτελών αυτοκινήτων και σκαφών, ακόμη και ιδιωτικών λήαρ τζετ.

Η Ντονατέλα

Ωστόσο η Αλέγκρα δεν είναι η μόνη που υποφέρει, αφού μαζί με τη μητέρα της Ντονατέλα εκπροσωπούν τα άκρα στα οποία μπορεί να οδηγήσει ο σκληρός κόσμος της μόδας.

Όταν δολοφονήθηκε ο Τζιάνι Βερσάτσε πολλοί φοβήθηκαν ότι η «φανταχτερή» και ταυτισμένη με την ιδιοσυγκρασία του αυτοκρατορία που δημιούργησε θα χανόταν μαζί του. Ωστόσο, η Ντονατάλα κατόρθωσε να στήσει στα πόδια της την τεράστια επιχείρηση και σήμερα η φίρμα Versace είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά. Η Ντονατέλα Βερσάτσε είναι μια από τις πιο διάσημες σχεδιάστριες στον κόσμο, σήμερα. Ωστόσο, είναι αδύνατο να μιλήσει κανείς για το έργο της χωρίς να σχολιάσει την εξωτερική εμφάνισή της.

19 min

Πολύ ξανθιά, πολύ αδύνατη, με πολλές και αποτυχημένες πλαστικές επεμβάσεις η Ντονατέλα Βερσάτσε δεν έχει πάνω τη τίποτα το φυσικό. Σε κάθε φωτογράφισή της, η εμφάνισή της γίνεται παγκόσμιο θέμα και θέαμα και τα σχόλια που εισπράττει είναι μόνο αρνητικά.

Η Ντονατέλα Βερσάτσε είναι σήμερα 62 ετών και κατόρθωσε αυτό που κανείς δεν περίμενε από εκείνη. «Εζησα το πένθος κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά δεν μπορούσα να δείξω τον πόνο μου σε κανέναν» δήλωσε η Ντονατέλα σε συνέντευξή της στους New York Times. «Δεν έχασα τον βασιλιά της μόδας, έχασα τον αδελφό μου».

20 min

Η Ντονατέλα αντιμετώπισε πολλές κρίσεις και πολλά στάδια κατάθλιψης. Επί χρόνια η ζωή της ήταν αφιερωμένη στα ναρκωτικά και όχι στη δημιουργία. Τα πρώτα χρόνια, ο κόσμος της μόδας αποκάλεσε τα ρούχα της «ακουπίδια» και ο Οίκος άρχισε να πνίγεται στα χρέη.

«Αν δεν έπαιρνα ναρκωτικά δεν θα μπορούσα να κάνω παρέα με τους τότε φίλους μου, γιατί χωρίς την ψεύτικη ευτυχία μισούσα τον εαυτό μου» θα πει πολύ αργότερα. Μόνο που οι φίλοι και γνωστοί απομακρύνθηκαν από κοντά της –μαζί και ο «αδερφός» της Έλτον Τζον. Εκείνη βούλιαζε στα ναρκωτικά και η επιχείρηση στα χρέη, με αποκορύφωμα το 2003, όταν ο οίκος αναγκάστηκε να αναστείλει την παρουσίαση της κολεξιόν υψηλής ραπτικής. Λίγο αργότερα, το 2004 η Ντονατέλα εισήχθη σε κλινική αποτοξίνωσης στην Αριζόνα, για να δηλώσει κατά την έξοδό της: «Ξεκινάει σαν γιορτή. Δεν κάνεις ναρκωτικά επειδή δεν έχουν πλάκα, αλλά γιατί έχουν πολλή πλάκα. Αλλά, ξέρεις, η γιορτή συχνά παραγιορτάζεται!».

Ο Οίκος Βερσάτσε άρχισε να συνέρχεται σταδιακά, χάρη στον διευθυντή Gian Giacomo Ferraris, και τα κέρδη άρχισαν πάλι να μπαίνουν στο ταμείο. Η Ντονατέλα αποφάσισε να αλλάξει το στιλ των ρούχων και να προσανατολιστεί σε κάτι πιο ήρεμο και λιγότερο trash. Η Μαντόνα, η Αντζελίνα Ζολί, η Lady Gaga βοήθησαν πολύ την Ντονατέλα Βερσάτσε για να δώσει την απαραίτητη αίγλη στα μοντέλα που σχεδίαζε.

21 min

Με τις ταμειακές ροές να αυξάνονται η επιχείρηση κατάφερε να επανέλθει στην αγαπημένη της «απεικόνιση του πλούτου» σε όλες τις όψεις του. Εξάλλου ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής φίρμας άλλαξε τον προσανατολισμό της από τα ρούχα προς τα αξεσουάρ, την εσωτερική διακόσμηση, τα έπιπλα και άλλα προϊόντα που απεικονίζουν «τη ζωή μέσα από τα μάτια του Versace», ικανά να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων και να αντισταθμίσουν την αστάθεια της εποχικότητας στην ένδυση.

Ωστόσο, η διάσημη σχεδιάστρια παραμένει προβληματική. «Κανείς δεν θέλει να το πιστέψει, αλλά δεν έχω καθόλου αυτοπεποίθηση. Ο,τι είμαι το θέτω εν αμφιβόλω» δήλωσε στους New York Times».

Σήμερα το επενδυτικό fund Blackstone έχει το 20 % της εταιρείας και αυτό επέτρεψε στον Οίκο να πετάξει και σε άλλους τομείς.

Οι υπόλοιποι Βερσάτσε

Ο Σάντο Βερσάτσε είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του Τζιάνι και θεωρείται ο πιο αθόρυβος από τα τρία αδέλφια. Εκείνος ήταν πάντα επιφορτισμένος με το οικονομικό σκέλος της επιχείρησης. Μετά την δολοφονία του Τζιάνι ο Σάντο ανέλαβε να εξισορροπήσει τα οικονομικά.

22 min

Η έπαυλη στο Μαϊάμι πουλήθηκε αντί 20 εκατ. δολαρίων το 2001, όπως και το σπίτι στο Μανχάταν αντί 30 εκατ. δολαρίων. Την ίδια τύχη είχαν εκατοντάδες έργα τέχνης στα οποία περιλαμβάνονταν περισσότερα από 24 έργα του Πικάσο.

Το μέλλον του οίκου Versace δείχνει αισιόδοξο, ο οποίος θα κλείσει 40 χρόνια ζωής το 2018, αλλά χωρίς διάδοχο, αφού η Αλέγκρα δεν έχει αποφασίσει αν και πόσο θα ασχοληθεί με αυτή την τεράστια αυτοκρατορία. Ενώ μακριά από την διαχείριση του Οίκου βρίσκεται και ο αδελφός της Αλέγκρα, Daniel Versace. Ζει μόνιμα στο Λονδίνο και είναι μουσικός ροκ. Έχει κληρονομήσει από τον θείο του την συλλογή πινάκων αξίας εκατομμυρίων που κατείχε.

23 min

Όλα τα μάτια στρέφονται τώρα στη ανιψιά της Ντονατέλα Βερσάτσε, Φρανσέσκα. Ο Σάντο, ο «ήσυχος Βερσάτσε με το επιχειρηματικό μυαλό» δεν πίεσε ποτέ την κόρη του να διαλέξει αυτόν τον δρόμο, αν και ομολογεί ότι το ευχόταν. Φαίνεται όμως ότι η νεαρή ακολουθεί γενικότερα τα ίχνη της θείας της. Η ζωή της στο Λονδίνο απασχόλησε αρκετά συχνά τις κοσμικές στήλες για τις γνωριμίες της με τους νεαρούς διαδόχους της βασιλικής οικογενείας αλλά και διάσημους ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Διαθέτει ήδη τη δική της συλλογή τσαντών, με έδρα την Τοσκάνη, είναι παντρεμένη και μητέρα, και περιμένει τις αποφάσεις.

24 min

Το μέλλον του οίκου Versace δείχνει αισιόδοξο, ο οποίος θα κλείσει 40 χρόνια ζωής το 2018. 

25 min