Αργά ναι, show όχι - Free Sunday
Αργά ναι, show όχι

Αργά ναι, show όχι

  • TV
Ίσως φταίει ο ατελείωτος ακκισμός της ξανθιάς παρουσιάστριας. Μπορεί και τα «βρόμικα» αστεία του παρουσιαστή. Σίγουρα η προσποιητή χαλαρότητα των καλεσμένων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ψυχαγωγική τηλεόραση δεν είναι εύκολη δουλειά. Ανάλαφρη, αστεία, διασκεδαστική ναι, εύκολη όχι. Και οι θεμελιωτές της, οι Αμερικανοί παραγωγοί, το γνωρίζουν. Γι’ αυτό και εμπιστεύονται στους καλύτερους, ειδικά, τη βραδινή ζώνη, που αποτελεί θεσμό για τα αμερικανικά κανάλια. Τα λεγόμενα late night shows (ξεκινούν στις 23.00 και τελειώνουν στις 2 τα ξημερώματα) έχουν παρουσιαστές σταρ και μια ομάδα σεναριογράφων που σβήνει και γράφει αστεία, πρόζες και ατάκες, φτιάχνοντας μια καλοραμμένη σκαλέτα που προβλέπει ακόμη και τις… απαντήσεις των καλεσμένων. Ναι, των καλεσμένων. Στα αμερικανικά shows τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, ούτε καν ο αυθορμητισμός.

Στα πληγωμένα 40s η τηλεόραση ανέλαβε τα επουλώσει τις πληγές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Ed Sullivan Show» ξεκίνησε το 1948 και ήταν ο προπομπός των talk shows, όπως διαμορφώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’50 με το «The Tonight Show» με τον Στιβ Άλεν και λίγο αργότερα, το 1962, με τον θρυλικό Τζόνι Κάρσον. Έκτοτε ελάχιστα έχουν αλλάξει. Ο παρουσιαστής –συνήθως με θητεία στην κωμωδία και το stand-up comedy– σηκώνει το βάρος ενός επιθεωρησιακού μονολόγου με πολιτική και κοινωνική κριτική που τσακίζει. Ο καλεσμένος, φυσικά διάσημος και υπέρλαμπρος –η δεξαμενή, άλλωστε, στην Αμερική είναι τεράστια–, υποβάλλεται στο μαρτύριο των δύσκολων ερωτήσεων, οι οποίες, συχνά, ισορροπούν μεταξύ αδιακρισίας και προσβολής, που, όμως, προηγουμένως οι μάνατζέρ του έχουν εξετάσει. Σκοπός του Τζίμι Φάλον ή του Κόνορ Ο’ Μπράιαν, βλέπετε, δεν είναι η αποκάλυψη, το γαργαλιστικό αποκλειστικό, αλλά η διασκέδαση του κοινού. Και για να έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας πρέπει να είναι προβαρισμένη. Όπως και τα ευφάνταστα κωμικά σκετς που ακολουθούν, τα παιδαριώδη παιχνίδια, που μοιάζουν με αγγαρείες, τα κατόπιν προτροπής χειροκροτήματα. Το late night show είναι μια υπόθεση πολλών εκατομμυρίων, τηλεθεατών και εσόδων. Είναι ένα show όπως ορίζεται η έννοια στις ΗΠΑ.

Η συνταγή απέκτησε μιμητές από τα πρώτα χρόνια και στην Ελλάδα – θρυλικό το «Αλάτι και Πιπέρι» του Φρέντι Γερμανού. Η ιδιωτική τηλεόραση έδωσε χώρο και χρόνο για πειραματισμούς στη Μαλβίνα Κάραλη, τον Νίκο Μαστοράκη, τη Βάνα Μπάρμπα, τη Ναταλία Γερμανού, τον Θοδωρή Αθερίδη, τον Νίκο Μουτσινά, τον Θέμο Αναστασιάδη (προ ΟΛΑ). «Επιζήσαντες» της διαδικασίας ο Πέτρος Κωστόπουλος, που στο κανάλι του Alpha παρουσιάζει το «Βράδυ», και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, που στο κανάλι του ΑΝΤ1 παρουσιάζει το «2night Show».

Με ευθύ και ομολογούμενο προσανατολισμό στα αμερικανικά δίκτυα, οι δύο παρουσιαστές από εκεί φαίνεται να κράτησαν μόνο το σκηνικό και το ζωντανό κοινό. Αντίθετα, επιμένουν να ανακυκλώνουν τα ίδια πρόσωπα που έχουν αναδειχθεί από το ίδιο το μέσο που καλούνται να υπηρετήσουν, δηλαδή τους ίδιους και τους ίδιους. Παρουσιαστές, μοντέλα, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και τραγουδιστές, οι ζωές των οποίων, στο πέρασμα των ετών, μέσα από άλλες εκπομπές, με ή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, και εβδομαδιαία περιοδικά, έχουν καταντήσει λαϊκά αναγνώσματα μαζικής κατανάλωσης. Αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάτι στο οποίο δεν έχει απαντήσει η Δούκισσα Νομικού. Και επειδή μάλλον το ίδιο αναρωτιούνται και οι ίδιοι οι παρουσιαστές, επιχειρούν να ρίξουν τα δίχτυα τους σε διαφορετικές δεξαμενές, εκεί όπου φύεται ο όρος «cult». Ο Νίκος Αλέφαντος, ο Τάκης Τσουκαλάς, η Τζούλια Αλεξανδράτου, ο Κώστας Πρέκας, ακόμα και ο Βαγγέλης Ρωχάμης, επιστρατεύονται για να προκαλέσουν με την ένδεια των ελληνικών τους ή την ομοφοβική τους σκέψη εύκολο γέλιο, λες και δεν υπάρχει πλέον το YouTube, για να τους «απολαύσουμε» στις γνήσιες στιγμές «μεγαλείου» τους. Οι δήθεν προκλητικές ερωτήσεις των παρουσιαστών φαίνεται να περιορίζονται στη σεξουαλική ζωή του καλεσμένου –τα προσωπικά, είπαμε, είναι γνωστά–, τον πρώην σύντροφο, τον πρώην συνεργάτη, το προ botox πρόσωπο ή τις πρώην αντιπαραθέσεις μεταξύ παρουσιαστή και καλεσμένου. Η συνταγή είναι απλή. Κουτσομπολιό με την άδεια του guest. Μια ευκαιρία δηλαδή και για τους δυο να αναπαραχθούν την επομένη από τις πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές, τους επόμενους δηλαδή καλεσμένους, σε ένα παιχνίδι τόσο βαρετό και πρόχειρα στημένο, που αν δεν προκαλούσε χασμουρητά θα επέσυρε μήνυση για κακό γούστο.