Τρία βιβλία για τον Ιούλιο - Free Sunday
Τρία βιβλία για τον Ιούλιο

Τρία βιβλία για τον Ιούλιο

Ακαταμάχητος, Γεωργία Δεμίρη, εκδ. Ψυχογιός

ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟΣ Φ min

Tο πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν το ύψος του. Η ηλιοκαμένη πλάτη του ήταν γεμάτη μυς, το ίδιο και τα γραμμωμένα πόδια του, που ήταν μέσα στο νερό μέχρι τους αστραγάλους. Τα μαλλιά του ήταν κατάμαυρα και τα μπράτσα του μυώδη, όπως και το υπόλοιπο σώμα. Το πανέμορφο πλάσμα περπάτησε για λίγο στην όχθη, κι έπειτα, με μια δεξιοτεχνική κίνηση, βούτηξε στη λίμνη. Έδειχνε τόσο όμορφος, που για ένα λεπτό αναρωτήθηκα μήπως ήταν αποκύημα της φαντασίας μου…

Η Αφροδίτη Μπεμπέκου είναι υπεύθυνη ελληνικού ρεπερτορίου σε μεγάλη δισκογραφική εταιρεία και ψάχνει απεγνωσμένα ένα καινούργιο ποπ είδωλο που θα ταράξει τα νερά. Εντελώς τυχαία πέφτει πάνω σε έναν σέξι Κρητικό αγρότη και… χάνει το μυαλό της. Ο Άκης είναι το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου, ένας απίστευτα γοητευτικός νέος άνδρας και, το κυριότερο, τραγουδάει κιόλας. Αμέσως αποφασίζει να γίνει η μέντοράς του, να τον διδάξει τα πάντα και να τον κάνει μεγάλο σταρ. Επίσης, παρότι τον έχει ερωτευτεί παράφορα, αποφασίζει να μείνει μακριά του και να μην μπλέξει τη δουλειά με τα προσωπικά.

Άραγε θα τα καταφέρει να αντισταθεί; Ή μήπως αυτός ο έρωτας έχει έρθει για να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της κι είναι πραγματικά… ακαταμάχητος;

 

Γυναίκες στην Οικονομία, Αντιγόνη Λυμπεράκη, εκδ. Παπαδόπουλος

GYNAIKES STHN OIKONOMIA


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες βρίσκονται μεταξύ δύο κόσμων: ισορροπούν -με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας- ανάμεσα στον κόσμο της αγοράς εργασίας και στον κόσμο της οικογένειας. Η εικόνα περιπλέκεται περισσότερο, καθώς οι δύο κόσμοι αναφοράς δεν είναι ούτε σταθεροί ούτε αναλλοίωτοι, αλλά αντίθετα αλλάζουν γοργά.

Τι θα πει όμως ισότητα στην εργασία και γιατί έχει σημασία να εργάζονται οι γυναίκες; Η εργασία επηρεάζει µόνο τη δική τους ελευθερία και ανεξαρτησία ή ενδιαφέρει το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας; Είναι αυτό το θέμα τελειωμένο και εμείς στην Ελλάδα απλώς έχουμε καθυστερήσει; Ή μήπως απαιτείται ένα τρίτο μεγάλο κύµα αλλαγών για να σπάσει επιτέλους η γυάλινη οροφή;

Όλα τα μεγάλα αυτά ερωτήματα απαντώνται, εναλλάσσοντας διεθνές και εθνικό σημείο θέασης, στην παρούσα εισαγωγή στο ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία. Η έκδοση περιλαμβάνει αναλυτική διεθνή βιβλιογραφία για το φύλο στην οικονομία.

Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας, Emma Reyes, εκδ. Ίκαρος

ικαρος

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο της Emma Reyes Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας, το κείμενο που ενθουσίασε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στην πρωτόλειά του μορφή, σε μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου.

Οι Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας πρωτοεκδόθηκαν στην Κολομβία, έγιναν εκεί ένα από τα βιβλία της χρονιάς κι από τότε εξακολουθούν να συγκινούν με τη δύναμη αφήγησης και την ποιητικότητά τους όποιον τις διαβάζει.

Η έκδοση πέρα από τις επιστολές της Έμμα Ρέγιες, περιλαμβάνει πρόλογο της δημοσιογράφου Λέιλα Γκεριέρο, και παράρτημα με άρθρα του ιστορικού Χερμάν Αρσινιέγας και του δημοσιογράφου Ντιέγκο Γκαρσόν. Τα κείμενα αυτά ολοκληρώνουν την αναγνωστική εμπειρία και διαμορφώνουν το πλαίσιο για να κατανοήσουμε καλύτερα τη ζωή της συγγραφέως, που έμαθε γραφή και ανάγνωση ως ενήλικη.

To 1969 η ζωγράφος Έμμα Ρέγιες έστειλε στον φίλο της ιστορικό Χερμάν Αρσινιέγας την πρώτη από τις είκοσι τρεις επιστολές που περιγράφουν τις σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες κύλησε η παιδική της ηλικία. Ο φίλος της συγκλονίστηκε από τις επώδυνες αυτές αναμνήσεις κι αποφάσισε να δείξει τα κείμενα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος ενθάρρυνε τη Ρέγιες να συνεχίσει το γράψιμο. Η αλληλογραφία κράτησε ως το 1997· σ’ αυτό το διάστημα, ο Αρσινιέγας κατάφερε να πάρει την έγκριση της Έμμα Ρέγιες για να εκδώσει τις επιστολές μετά τον θάνατό της.

Με μια γραφή που ξεχωρίζει για την εντιμότητα και την απουσία κάθε επιτήδευσης, η Ρέγιες αφηγείται τις αντιξοότητες των παιδικών της χρόνων στην Κολομβία στις αρχές του 20oύ αιώνα, όταν την εγκατέλειψαν μαζί με την αδερφή της σ’ ένα μοναστήρι. Χωρίς αυτολύπηση, με ευφυΐα ενηλίκου και ματιά κοριτσιού, καταφέρνει να μεταδώσει με ακρίβεια στον αναγνώστη τα συναισθήματά της.