Επαναστατικές ζωές - Free Sunday
Επαναστατικές ζωές

Επαναστατικές ζωές

Οι εκδόσεις ΟΞΥ παρουσιάζουν τη σειρά Επαναστατικές Ζωές

Για πρώτη φορά στα ελληνικά παρουσιάζεται μία σημαντική εκδοτική καταγραφή της ζωής κάποιων από τις πιο ενδιαφέρουσες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες από την παγκόσμια πολιτική, που έχουν επηρεάσει τη σύγχρονη ιστορία.

Η σειρά Επαναστατικές Ζωές επιδιώκει να μας συστήσει τις μεγάλες αυτές προσωπικότητες, να αμφισβητήσει τις πολιτικές τους επιλογές, να τονίσει τα επιτεύγματά τους αλλά και να εξετάσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι προσωπικότητες αυτές σε ένα σκοπό.

Η «επαναστατική ιστορία» συνδέεται με τους απλούς ανθρώπους, τα κινήματα και τις μαζικές κινητοποιήσεις. Αλλά κάποιες φορές και με τα άτομα που εμπνέουν και των οποίων οι σκέψεις και οι πράξεις βοηθούν να μάθουμε γι’ αυτές τις ιδιαίτερες περιόδους της ιστορίας και της αλλαγής.

Η σειρά ξεκινά δυναμικά με το βιβλίο του Peter Ηudis και το οποίο πραγματεύεται τη ζωή, τις πολιτικές σκέψεις και τη φιλοσοφική θεώρηση του Φραντς Φανόν.

Untitled design 2 min

Ο Φραντς Ομάρ Φανόν (20 Ιουλίου 1925 – 6 Δεκεμβρίου, 1961) υπήρξε ψυχίατρος, φιλόσοφος, επαναστάτης και συγγραφέας, γεννημένος στη Μαρτινίκα.

Το έργο του έχει ιδιαίτερη επιρροή στους τομείς των μετααποικιακών μελετών και της κριτικής θεωρίας. Ο Φανόν είναι ίσως ο κατ’ εξοχήν φιλόσοφος του 20ου αιώνα σε θέματα από-αποικιοποίησης και ψυχοπαθολογίας της αποικιοκρατίας. Τα έργα του εμψύχωσαν και ενέπνευσαν κινήματα στην Παλαιστίνη, τη Σρι Λάνκα, τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.

Ειδικότερα, το έργο του «Της Γης οι κολασμένοι» επηρέασε σημαντικά το έργο επαναστατών ηγετών όπως τον Αλί Σαριατί στο Ιράν, τον Στηβ Μπίκο στη Νότια Αφρική, τον Μάλκολμ Χστις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τον μεγάλο επαναστάτη Τσε Γκεβάρα.


Ο Peter Hudis παρουσιάζει μια διεισδυτική κριτική βιογραφία της ζωής και του έργου του ακτιβιστή Φανόν. Ο συγγραφέας βασίζεται στην έκταση της ζωής και της δουλειάς του - από την ανατροφή του στη Μαρτινίκα και τις πρώιμες πνευματικές επιρροές στις ώριμες προσπάθειές του να συγχωνεύσει την ψυχανάλυση και τη φιλοσοφία στον αντιποικιακό αγώνα στην Αλγερία.

Αυτή η σύντομη, πειστική εισαγωγή στον Φανόν θα δώσει μια νέα οπτική για τις ιδέες του, στη ζωή του και την επιρροή του σε όλους εκείνος που αναλαμβάνουν δράση εναντίον της καταπίεσης σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Ο Peter Hudis είναι συγγραφέας της έννοιας του Μαρξ για την εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό (Brill, 2012). Επεξεργάστηκε το The Rosa Luxemburg Reader (MRP, 2004) και τις επιστολές της Rosa Luxemburg (Verso, 2013) Είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Oakton Community College και ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της γενιάς μας.

«Χάρη σ’ αυτή τη διεισδυτική και προσιτή ανάγνωση, μπορούμε να κατανοήσουμε τη διαχρονική σημασία της σκέψης του Φανόν...».
Times Literary Supplement

Ο Πίτερ Χιούντις είναι καθηγητής φιλοσοφίας και ανθρωπιστικών σπουδών στο Oakton Community Colege στο Σικάγο. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Marx’s concept of the alternative to capitalism.

Στοιχεία έκδοσης

ISBN: 978-960-436-321-6
Συγγραφέας: Πίτερ Χούντις
Τιμή: 12,99€
Χρονολογία Έκδοσης: Ιούλιος 2017

Αριθμός σελίδων: 208
Έκδοση: Brainfood Εκδοτική ΜΕΠΕ