4 συγγραφείς προτείνουν βιβλία για τις διακοπές - Free Sunday
4 συγγραφείς προτείνουν βιβλία για τις διακοπές

4 συγγραφείς προτείνουν βιβλία για τις διακοπές

Οι καλοκαιρινές αποσκευές πρέπει να είναι ελαφριές από ρούχα και βαριές από βιβλία – αν και όχι απαραιτήτως από… βαριά βιβλία. Οι συγγραφείς των εκδόσεων Κέδρος μας προτείνουν τα δικά τους αγαπημένα γι’ αυτό το καλοκαίρι.

 

Έρικα Αθανασίου*

 Μάρτυς μου ο Θεός, Μάκης Τσίτας, εκδ. Κίχλη

1 min

Μπορεί ένας ήρωας με το όνομα Χρυσοβαλάντης να γίνει κλασικός; Ο Μάκης Τσίτας, ο βραβευμένος με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας συγγραφέας του βιβλίου «Μάρτυς μου ο Θεός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη, απέδειξε ότι μπορεί. Ο Χρυσοβαλάντης έχει κερδίσει εδώ και τρία χρόνια τις καρδιές και του θεατρόφιλου κοινού της Αθήνας, αποδεικνύοντας ότι ένας αντιήρωας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με έναν ήρωα. Γραμμή τη γραμμή, ξετυλίγεται η ζωή του σε μια Αθήνα που μπορεί να του κάνει τη ζωή δύσκολη, όπως κι ο Εξαποδώ, το πρώην αφεντικό του, οι πρώην φιλενάδες του, οι παπάδες, οι πρώτοι του εργοδότες, η οικογένειά του.

Στην πιο σκοτεινή γωνία, Elizabeth Haynes, εκδ. Gema

2 min

Είναι χαζές οι γυναίκες όταν μετατρέπονται σε θύματα; Γιατί δεν ανοίγουν απλώς την πόρτα να φύγουν; Αυτό αναρωτιόταν η ηρωίδα του βιβλίου της Elizabeth Haynes, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gema, «Στην πιο σκοτεινή γωνία», πριν γίνει και η ίδια θύμα. Η συγγραφέας σκιαγραφεί τους χαρακτήρες με μαεστρία και μας κάνει να δούμε πώς είναι δυνατόν ακόμα και μια έξυπνη, όμορφη, κοινωνική κοπέλα να πέσει θύμα κακοποίησης. Πώς γίνεται να αλλάξει σταδιακά ένας χαρακτήρας, όταν δεν έχει πουθενά να στηριχτεί. Πότε άραγε σταματάει το σεξ να είναι παθιασμένο, έντονο, διαφορετικό, και μετατρέπεται σε βιασμό; Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πότε ξεπερνιέται η διαχωριστική γραμμή;

Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών, Δημήτρης Μαμαλούκας, εκδ. Κέδρος

3 min

Ένα βραβείο δεν είναι απαραίτητο εφόδιο για ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Όταν όμως πρόκειται για το Βραβείο Αναγνώστη 2017 και για το τελευταίο αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Μαμαλούκα «Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, είναι. Ένα βιβλίο που σε «υποχρεώνει» να το διαβάσεις, σχεδόν χωρίς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Ο Δημήτρης Μαμαλούκας δεν διστάζει να ταλαιπωρήσει τους ήρωές του, να τους βασανίσει, ακόμα και να τους δολοφονήσει. Η ανατροπή καραδοκεί σχεδόν πίσω από κάθε σελίδα, με το τέλος να έρχεται να ανατρέψει όχι μόνο τις προβλέψεις του αναγνώστη για το τέλος του μυστηρίου αλλά και κάθε σύμβαση για το αστυνομικό μυθιστόρημα.

*Το τελευταίο βιβλίο της Έρικας Αθανασίου «Πλέκοντας Ίχνη» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αλλαγές είναι τόσο πολλές όσο και οι ύποπτοι για έναν απρόσμενο φόνο.

writer min

Βασιλική Κνήτου*

Το blues της ανεργίας, Παναγιώτης Βλάχος, εκδ. Κέδρος

1 min

Το βιβλίο που κάλλιστα αντικαθιστά το θερινό σινεμά, ίσως ακόμα και το υπαίθριο μπαράκι. Ο Παναγιώτης Βλάχος συνθέτει το blues της ανεργίας και συγχρόνως το blues της Ελλάδας των τελευταίων ετών, καταφέρνοντας με έναν τρόπο μαγικό να μιλήσει για την κρίση λυτρώνοντάς μας από την κατάθλιψη. Το βιβλίο του ταξιδεύει στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, καταλήγοντας στο σήμερα, και οι ήρωές του είναι οι… δικοί μας άνθρωποι. Αν η χώρα μας κρατούσε ημερολόγιο, κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι: γεμάτο αλήθειες, ανθρωπισμό, μουσικές, τοπία και ανθρώπινους τύπους πέρα για πέρα αληθινούς και προσγειωμένους.

Ο σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί, Sun-Mi Hwang, εκδ. Διόπτρα

2 min

Δεν είναι παιδικό βιβλίο, αλλά θα μπορούσε να είναι. Ή και όχι. Γιατί η Μαλλιαρούλα, η σκυλίτσα που τολμάει να ονειρευτεί, περιγράφει τη ζωή και τον θάνατο μες στη μικρή αυλή της με έναν τρόπο που αγγίζει την ψυχή του αναγνώστη. Είναι μια ανάλαφρη ιστορία. Ή και όχι. Γιατί η ζωή ιδωμένη μέσα από τα μάτια ενός σκύλου φαντάζει απλή. Τρομακτικά απλή. Η Μαλλιαρούλα κάνει όνειρα, βιώνει το πέρασμα του καιρού, τις αλλαγές των εποχών, βλέπει μάνα και αδέρφια να χάνονται, μεγαλώνει και σε κάθε ευκαιρία βγαίνει να περιπλανηθεί έξω από την αυλή. Η ζωή από μόνη της είναι μια περιπέτεια, σύνθετη μες στην απλότητά της.

Το πέρασμα στη Ναβίντια – Ιστορίες του Έγκενθαρ, Μαριανίνα Ζώτου, εκδ. Καστανιώτη

3 min

Ναι, έχουν περάσει δύο χρόνια από την πρώτη έκδοσή του, αλλά αν δεν το έχετε διαβάσει, και εφόσον αγαπάτε τη λογοτεχνία του φανταστικού, φροντίστε να το πάρετε στις καλοκαιρινές σας αποσκευές. Είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά καλογραμμένο, που έχει απ’ όλα: πρίγκιπες και πριγκίπισσες, ταξίδια, περιπέτειες, καταδιώξεις, μαγικά πλάσματα και μυστηριώδεις τόπους. Κι ενώ νομίζεις πως έχεις χορτάσει πια απ’ όλα αυτά, η Μαριανίνα Ζώτου καταφέρνει να φτιάξει έναν τόσο καινούργιο, τόσο ολοκληρωμένο κόσμο, που θέλεις να πολιτογραφηθείς στη Ναβίντια –ή στην Ουθέρια, γιατί γούστα είναι αυτά– και να γνωρίσεις τα μαγικά τους πλάσματα και τις ιστορίες τους.

*Το τελευταίο βιβλίο της Βασιλικής Κνήτου είναι η «Πρόβα», ένα μυθιστόρημα για τη φιλία και τον έρωτα, όπου αναδεικνύονται οι αντιφάσεις μιας κοινωνίας που ακόμη δεν έχει απαλλαχθεί από τα ταμπού.

 writer min

Πάνος Τσερόλας*

Κανείς δε μιλάει για τα πεύκα, Καλλιρρόη Παρούση, εκδ. Κέδρος

1 min

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στη Λογοτεχνία από τον Αναγνώστη για το 2016 δείχνει πως, αν μη τι άλλο, όλο και περισσότεροι μιλούν για τα «Πεύκα» της Καλλιρρόης Παρούση. Πράγμα λογικό, καθώς στα «Πεύκα» της συναντάμε διηγήματα με λόγο χειμαρρώδη και ταυτόχρονα «μετρημένο» με σχεδόν μουσικό τρόπο, ιστορίες για ανθρώπους που ψάχνουν την προσωπική τους ουτοπία η οποία αναβάλλεται ή ακόμα αργεί, απηχώντας προβληματισμούς αλλά και διαψεύσεις μιας ολόκληρης γενιάς. Άλλοτε επιμένοντας σε όψεις της τετριμμένης καθημερινότητας και άλλοτε προσπαθώντας να ανιχνεύσει τη μεγάλη εικόνα, η Καλλιρρόη Παρούση μοιάζει να υφαίνει ένα χαλί κάτω από τους ήρωές της μονάχα για να το τραβήξει και να τους «επαναφέρει» στην πραγματικότητα.

Η σκούπα και το σύστημα, David Foster Wallace, μτφρ.: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Κριτική

2 min

Το πρώτο βιβλίο του μεγάλου και αδικοχαμένου συγγραφέα μοιάζει με ένα πείραμα: ανάμεσα σε φόρμες, αφηγηματικούς τρόπους, διαφορές τεχνικές ύφανσης της πλοκής, αλλά και ανάμεσα σε βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα που ξεκινούν από τη γλώσσα για να φτάσουν σε υπαρξιακές αναζητήσεις. Όλα αυτά δοσμένα με μοναδικό χιούμορ και σπαρταριστά επεισόδια ανάμεσα σε ανταγωνισμούς εταιρειών παιδικών τροφών, φλύαρους παπαγάλους, ερωτοχτυπημένους μεσήλικες, υπερήλικες γιαγιάδες με λατρεία για τον Βίτγκενσταϊν και έναν ολόκληρο στρατό εκκεντρικότητας.

Η συλλογή των 49 στο σφυρί, Thomas Pynchon, μτφρ.: Δημήτρης Δημηρούλης, εκδ. Gutenberg

3 min

Με τα προλογικά σημειώματα του Δημήτρη Δημηρούλη να κατατοπίζουν πλήρως για τον λογοτεχνικό λαβύρινθο του μυστηριώδους συγγραφέα, οι περίπλοκες αναζητήσεις της Οιδίπας, που αναζητά μια Αμερική στα έγκατα της «επίσημης», είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία εισαγωγής στο έργο του Thomas Pynchon. Άπαξ και κάνεις δυο βήματα στον λαβύρινθό του, δύσκολα ξαναβγαίνεις. Δεν θες κιόλας. Η «Συλλογή των 49» είναι ένας λογοτεχνικός γρίφος που αποθεώνει τη διαδρομή έναντι του προορισμού, τον οποίο μάλιστα χλευάζει στις τελευταίες του σελίδες.

Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν, Tom Robbins, μτφρ.: Γιάννης Κωστόπουλος & Γιώργος Μπαρούξης, εκδ. Αίολος

4 min

Γιατί κάθε λογοτεχνικό καλοκαίρι δεν νοείται χωρίς μια τζούρα Tom Robbins. Γιατί, όντως, ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν. Γιατί οι μεγάλοι αντίχειρες της ηρωίδας είναι εργαλείο για τα καλύτερα οτοστόπ για ταξίδια χωρίς σαφή προορισμό. Γιατί τα σοβαρότερα πράγματα στη ζωή μπορούν μερικές φορές να έχουν τη μορφή ενός αφελούς καλαμπουριού. Γιατί ο Tom Robbins μπορεί να ανατινάζει κάθε αφηγηματικό στεγανό όποτε του κάνει κέφι.

*Το τελευταίο βιβλίο του Πάνου Τσερόλα «Η συνωμοσία της βανίλιας» είναι μια ιστορία έρωτα και καταδίωξης από το Βερολίνο μέχρι την Παταγονία, μέσα στη δίνη των συνταρακτικών γεγονότων που σημαδεύουν τις αρχές του 21ου αιώνα.

writer min

Για παιδιά και εφήβους

Δέσποινα Μάντζαρη*

20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Ιούλιος Βερν, εκδ. Παπαδόπουλος

1 min

Ο πλοίαρχος Νέμο έχει κατασκευάσει ένα παράξενο σκάφος που πλέει και κάτω από τη θάλασσα. Το υποβρύχιο Ναυτίλος γίνεται ο τρόμος των θαλασσινών, που πιστεύουν ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη φάλαινα. Ο καθηγητής Αρονάξ θα συμμετάσχει σε μια επιχείρηση αναζήτησης του τέρατος, αλλά θα βρεθεί τελικά μέσα στην ατσάλινη κοιλιά του. Με τον Νέμο οργώνουν θάλασσες και ωκεανούς, βρίσκουν θησαυρούς από παλιά ναυάγια, αντιμετωπίζουν γιγαντιαία καλαμάρια και ζουν πολλές ακόμη υποβρύχιες περιπέτειες.

Χόμπιτ, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, εκδ. Κέδρος

2 min

Όπως όλοι οι φιλήσυχοι χόμπιτ, ο Μπίλμπο Μπάγκινς προτιμά να κάθεται στην άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού του. Ο μάγος Γκάνταλφ και δεκατρείς νάνοι έχουν άλλα σχέδια. Σκοπεύουν να τον πάρουν μαζί τους στο βουνό Έρεμπορ, για να αρπάξουν τον θησαυρό που τους έκλεψε κάποτε ο δράκος Νοσφιστής. Στο ταξίδι τους θα τους κυνηγήσουν τεράστιες αράχνες, θα τους φυλακίσουν ξωτικά, θα γλιτώσουν από γκόμπλινς και θα συναντήσουν πολλές ακόμη εκπλήξεις.

Το χρώμα της μαγείας, Τέρι Πράτσετ, εκδ. Παρά Πέντε

3 min

Στον Δισκόκοσμο, έναν επίπεδο κόσμο που στηρίζεται σε τέσσερις τεράστιους ελέφαντες οι οποίοι στέκονται σε μια ακόμα πιο τεράστια χελώνα, εμφανίζεται ο πρώτος τουρίστας, ο αγαθός και αφελής Δίανθος. Με ένα μαγεμένο μπαούλο που έχει άγρια ένστικτα και τον απρόθυμο ξεναγό του Ανεμοβρόχη –έναν φοβητσιάρη φοιτητή μαγείας του Αθέατου Πανεπιστημίου που δεν ξέρει μαγικά– θα φτάσουν μέχρι την άκρη του Δισκόκοσμου, όπου τα νερά των θαλασσών πέφτουν στο αχανές Διάστημα.

*Το τελευταίο βιβλίο της Δέσποινας Μάντζαρη «Η Μι, ο Μο και το Ούφο» είναι ένα μυθιστόρημα για παιδιά από 10 ετών.

writer min