17 βιβλία για το καλοκαίρι - Free Sunday
17 βιβλία για το καλοκαίρι

17 βιβλία για το καλοκαίρι

#my_greece: Η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα 270 insta-φωτογράφων, Εκδόσεις BELL

1 min

Η Ελλάδα αποτυπώνεται για πρώτη φορά μέσα από το βλέμμα 270 φωτογράφων, φίλων του Instagram, σε ένα υπέροχο φωτογραφικό λεύκωμα που είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στην πιο δραστήρια κοινότητα Ελλήνων Instagramers, την ομάδα Greek Instagramers Events, και τις Εκδόσεις BELL.

Το φωτογραφικό λεύκωμα #my_greece είναι μια περιήγηση στα τοπία, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό, την ιστορία, τις παραδόσεις, τα χρώματα και τις στιγμές που συνθέτουν τις απρόσμενες λεπτομέρειες αυτού του τόπου. Οι 270 φωτογραφίες των Instagramers που συμμετέχουν σ’ αυτή την πρωτότυπη συλλογική προσπάθεια προβάλλουν τις ομορφιές της Ελλάδας σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ενώ μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου διατίθεται για τη στήριξη του έργου του Εθελοντικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, Η Κιβωτός του Κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκδοση αυτού του λευκώματος συνοδεύει και η ομώνυμη έκθεση φωτογραφίας #my_greece η οποία θα φιλοξενείται τους επόμενους μήνες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ το ίδιο το λεύκωμα θα διατίθεται στους χώρους που θα φιλοξενήσουν την έκθεση ανά την Ελλάδα, σε βιβλιοπωλεία, τουριστικές περιοχές, αλλά και μέσω internet.

Σε συνεργασία με την ομάδα: Greek Instagramers Events [@gr_events]

Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου διατίθεται για τη στήριξη του έργου του Εθελοντικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού Η Κιβωτός του Κόσμου.

Μοριάρτι, Anthony Horowitz, Εκδόσεις Anubis

2 min

Πιστεύει στ’ αλήθεια κανείς αυτό που συνέβη στους Καταρράκτες του Ράιχενμπαχ; Εγώ πάντως διατηρώ αμφιβολίες – και θα σας πω γιατί. Πρώτα, όμως, θα σας συστηθώ: Φρέντερικ Τσέις, επικεφαλής ερευνητής του γραφείου Πίνκερτον της Νέας Υόρκης. Η αποστολή μου; Να σταματήσω τη δράση ενός μυστηριώδη εγκληματία, ο οποίος βιάστηκε να καλύψει το κενό που άφησε ο Μοριάρτι, ο ορκισμένος εχθρός του Σέρλοκ Χολμς.

Στο κυνήγι αυτού του τρομερού κακοποιού, τον οποίο όλοι φοβούνται αλλά δεν έχει δει κανείς, θα συνοδεύσω τον Άθελνι Τζόουνς, επιθεωρητή της Σκότλαντ Γιαρντ και ενθουσιώδη «μαθητή» του Σέρλοκ Χολμς, σε ένα μονοπάτι αίματος που οδηγεί στις πιο ζοφερές γειτονιές του Λονδίνου.

Μετά το best seller Ο Οίκος του Μεταξιού, ο Horowitz παρουσιάζει το δεύτερο μυθιστόρημά του στον κόσμο του Σέρλοκ Χολμς, ακολουθώντας πιστά την παράδοση του Arthur Conan Doyle. Το παιχνίδι ξεκινάει για άλλη μια φορά!

«Ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα εποχής»- Washington Post      

Ευτυχία Γιαννάκη, Αλκυονίδες μέρες, εκδόσεις Ίκαρος

3 min

Μετά τη θερμή υποδοχή, τις εξαιρετικές κριτικές και το Βραβείο Public 2017 για το καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα που απέσπασε το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη «Στο πίσω κάθισμα», η συγγραφέας επανέρχεται με το δεύτερο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας, με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο.

              

Σμαρώ: Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα, Δέσποινα Χατζή, εκδόσεις Μίνωας

4 ok min

Κωνσταντινούπολη 1953. Η νεαρή Ζαππίδα, Σμαρώ Παπάζογλου γοητεύεται απ’ το αιρετικό πνεύμα του τριαντάχρονου καθηγητή και λογοτέχνη Κωνσταντίνου Βαΐτση κι εκείνος από το απαιτητικό μυαλό της. Αναπόφευκτα ένας δυνατός έρωτας γεννιέται. Η ζωή του καθηγητή όμως μοιάζει να έχει οφθαλμοφανή κενά. Η έντεχνη σιωπή του καθώς και τα αλλεπάλληλα ταξίδια του στο Παρίσι κινούν υποψίες στην οικογένεια Παπάζογλου. Τα φρικαλέα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου του ’55 αλλάζουν ριζικά τη ζωή της οικογένειας στην Πόλη. Οι ξέγνοιαστες διακοπές στα Πριγκιποννήσια, οι βεγγέρες, οι χοροί και ο υδάτινος κόσμος των χαμάμ μοιάζουν παρελθόν. Η μνήμη πονά σαν ανοιχτό τραύμα. Έρωτες ανατρέπονται, αποφάσεις αλλάζουν, πεποιθήσεις κλονίζονται, ενώ ένας βίαιος και ατυχής γάμος οδηγεί τη Σμαρώ στην εξαφάνιση. Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά ο γιος της, Μηνάς Βογιατζόγλου, αναζητά τα ίχνη της. Την προσωπική του έρευνα ενισχύει η στενή του φίλη, η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός, Αρλέτ Μαρσέν. Ανακαλύπτοντας ένα κομμάτι του παζλ θα οδηγηθούν στο Παρίσι μισό αιώνα πίσω. Τι απέγινε η Σμαρώ και ο νεανικός της έρωτας και ποια η σχέση της με το Παρίσι; «Ένα κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα με αναφορές στη ζωή των Ελλήνων της Πόλης και στο Παρίσι της τέχνης και της διανόησης, αναδεικνύοντας καρέ καρέ την αξία των γραμμάτων και του πολιτισμού».

Ντέιβ Έγκερς, Ο Κύκλος, μετάφραση Ιλάειρα Διονυσοπούλου, εκδόσεις Κέδρος

5 min

Υπάρχει ιδιωτική ζωή στην εποχή των social media; Η Μέι Χόλαντ προσλαμβάνεται στον Κύκλο, την ισχυρότερη διαδικτυακή εταιρία παγκοσμίως. Φιλόδοξη μα και ιδεαλίστρια, νιώθει έτοιμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, με τις απέραντες εγκαταστάσεις του στην Καλιφόρνια, έχει κατορθώσει να ενοποιήσει τα προσωπικά μέιλ των χρηστών του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές σε ένα δικό του παγκόσμιο σύστημα που παρέχει μόνο μία διαδικτυακή ταυτότητα. Η Μέι κατενθουσιάζεται με την υπερσύγχρονη εικόνα και τη ζωντάνια της εταιρίας και βουτά στον κόσμο της: ατελείωτα πάρτι, νυχτερινά κέντρα, συναυλίες με διάσημους μουσικούς, αθλητικά δρώμενα, ενυδρεία με σπάνια πλάσματα...Η ζωή της πριν από τον Κύκλο αρχίζει να μοιάζει με μια μακρινή ανάμνηση. Όμως η γνωριμία της με έναν παράξενο συνάδελφο την αναστατώνει. Σύντομα αρχίζει να αναρωτιέται αν είναι μέρος μιας εικονικής πραγματικότητας.

Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ του Ντέιβ Έγκερς, που θα εκδοθεί σε 22 γλώσσες. Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα αγωνίας που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μνήμη, την ιδιωτικότητα, τις αλλαγές που επιφέρει η βιοτεχνολογική επανάσταση, την ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης.

Ο Ντέιβ Έγκερς μεγάλωσε στα προάστια του Σικάγο και αποφοίτησε από το University of Illinois at Urbana-Champaign. Είναι ιδρυτής του ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου McSweeney’s στο Σαν Φρανσίσκο, που εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό McSweeney’s Quarterly Concern, το μηνιαίο περιοδικό The Believer καθώς και βιβλία, μεταξύ των οποίων και τη σειρά Voice of Witness, που εκδίδεται για μη-κερδοσκοπικούς σκοπούς και αξιοποιεί την προφορική ιστορία για να ρίξει φως στην κρίση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Έργα του έχουν προταθεί για το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ, το βραβείο Πούλιτζερ και το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών. Έχει βραβευτεί στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Τότε που σκοτείνιασε ο ουρανός και Τα αγρίμια.

Άλεκ Ρος, Οι βιομηχανίες του μέλλοντος, εκδόσεις Ίκαρος

6 min

«Ένα συναρπαστικό βιβλίο, που περιγράφει με σαφήνεια τα οφέλη και τις προκλήσεις του νέου κύματος παγκόσμιας καινοτομίας.»

— Arianna Huffington, Ιδρύτρια και πρώην Πρόεδρος του The Huffington Post

Λάμπρου Άννα, Η επιστροφή, εκδόσεις Λιβάνη

7 min

Δύο αδερφές, η Μαρία και η Ελπίδα, και ένα ανίερο έγκλημα σε βάρος τους. Διαφορετική η αντίδραση της καθεμιάς σ’ αυτό. Η Μαρία, φαινομενικά κεφάτη, ήρεμη, ευχαριστημένη με τη ζωή της. Η Ελπίδα, πνιγμένη στη δυστυχία της για το έγκλημα που διαπράχτηκε εναντίον της και χαμένη μέσα στο μαρτύριο της συνείδησής της για το έγκλημα που διέπραξε εκείνη, ασφυκτιά γεμάτη ερωτήματα. Κι η ψυχή, αιμορραγώντας από φόβο και αγωνία, έμεινε με το μεγάλο ερωτηματικό να την πιέζει και να προσπαθεί να τη συνθλίψει εντελώς. Ήμουν ένοχη από τότε ή όχι; Ποιος θα μπορούσε ποτέ να μου απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα; Κανείς. Η μόνη που έπρεπε να γνωρίζει την απάντηση ήμουν εγώ. Δεν τη γνώριζα. Δε θα μπορούσε κανείς άλλος να με απαλλάξει από τις ενοχές μου. Πίστευα και είχα δίκιο. Μόνο εγώ! Και, δυστυχώς, δε συγχώρεσα ποτέ τον εαυτό μου. Αντίθετα, εγώ η ίδια, με τις πράξεις μου, πολλαπλασίασα τις ενοχές μου, οι οποίες με ακολουθούσαν παντού. Δεν είχα κανέναν να ακουμπήσω επάνω του, κανέναν για να μοιραστώ την πίκρα μου ή να πω το παράπονό μου. Σκουληκάκι που σερνόμουν κάτω από λασπωμένη γλάστρα ήμουν. Ας μην την ανασήκωνε κανείς, ευχόμουν.

H Άννα Λάμπρου (Oκτωνιάδη) γεννήθηκε στον Πειραιά το 1941. Aποφοίτησε από τη Mέση Eμπορική Σχολή Πειραιώς το 1959 και από το Institute of English Language and Literature of Piraeus επίσης το 1959. Eργάστηκε από το 1960 στην Eλλάδα και στην Aυστραλία σε ναυτιλιακές εταιρείες ως ναυλομεσίτρια, διαχειρίστρια πλοίων, συμπλοιοκτήτρια, οικονομική διευθύντρια. Aποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1992.Έχει γράψει τα θεατρικά έργα Απολύεσαι!!! (κωμωδία) και Η Λογική του Παραλογισμού (ψυχολογικό θρίλερ). Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Δικαίωμα στην Ευτυχία και Όσα Μπορεί να Φέρει η Αγάπη.

Αγγελική Νικολούκη, Έρωτας Φονιάς, εκδόσεις Καστανιώτη

8 min

Ο κοσμοπολίτης, γοητευτικός άντρας που ακροβατεί ανάμεσα στο σκοτάδι και στο φως. Τα πρόσωπα και οι ρόλοι που αλλάζει με μοναδική μαεστρία. Η γλυκιά κι ευαίσθητη αεροσυνοδός στο μοιραίο ταξίδι στη Σαντορίνη. Η ξεχασμένη αποθήκη και η βαλίτσα με τα θαμμένα μυστικά. Η μονοκατοικία του τρόμου. Η ταλαντούχα μουσικός και ο παραμυθένιος γάμος στη στολισμένη με εντελβάις εκκλησία του Γολγοθά. Η ανυποψίαστη νεαρή, τα φρικτά βασανιστήρια και το μωρό που δεν γεννήθηκε ποτέ. Η συνοδός πολυτελείας στη σουίτα γνωστού ξενοδοχείου, όπου τα κρίνα βάφτηκαν με αίμα. Το μικρό αγόρι που έγινε μάρτυρας εγκλήματος.  Μια περιπλάνηση στον κόσμο του μυστηρίου από την Αθήνα, την Ιθάκη και τη Σαντορίνη ως τη Βιέννη και τη λίμνη του ονειρικού Χάλστατ. Ένα μυθιστόρημα που ξετυλίγει το νήμα μιας σκοτεινής ιστορίας και ακολουθεί την αιματοβαμμένη διαδρομή της. Θύματα γυναίκες, σε μια σειρά άγριων εγκλημάτων, που έρχονται στο φως με διαδοχικές αποκαλύψεις και αλλεπάλληλες ανατροπές. Ένα βιβλίο όπου η δημοσιογράφος-ερευνήτρια μπαίνει στο στόχαστρο του δολοφόνου, μετατρέπεται σε τιμωρό και δικαιώνει τα θύματα.

Τα κατά Αιγαίον πάθη, Κώστας Αρκουδέας, εκδόσεις Καστανιώτη

9 min

Ο Γιώργος Ρώμας φτάνει στη Θήρα λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Σκοπεύει να κάνει ένα μικρό πέρασμα από το νησί και να συνεχίσει την περιήγησή του, αλλά τελικά θα μείνει πολύ περισσότερο. Κοιτάζει τώρα τη χαρακιά που του έχει αφήσει: ένα βαθύ αυλάκωμα που γίνεται πιο έντονο όταν χαμογελάει. Όσο βαθύ και αν είναι, όμως, δεν συγκρίνεται με τα σημάδια μέσα του, που δεν διαφέρουν από αυτά της Σαντορίνης. Τα κατά Αιγαίον πάθη ξεκινούν σαν μια ανέμελη περιπλάνηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και καταλήγουν να εξερευνούν τις πιο σκοτεινές πτυχές των ερωτικών σχέσεων. Ένα μυθιστόρημα βιωματικό, σχεδόν αυτοβιογραφικό, με ήρωες που ο συγγραφέας γνώρισε κατά τη διάρκεια της μακράς παραμονής του στη Θήρα. Πολυπρόσωπη εξιστόρηση με βασικό πρωταγωνιστή τον Μπαλή, που γοητεύει τον αφηγητή με το πάθος του για ζωή. Οι αληθινοί πρωταγωνιστές, ωστόσο, είναι τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Η θάλασσα του Αιγαίου, άγρια και απρόβλεπτη, ο άνεμος που συνομιλεί με τις καρδιές των ανθρώπων, τα ηφαίστεια που κοχλάζουν, έτοιμα ανά πάσα στιγμή να εκραγούν, και τέλος, το αλάτι της γης που πέφτει στις πληγές των ηρώων και τις καίει.

Ο Κώστας Αρκουδέας γεννήθηκε στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα του 1958. Έπειτα από πολλές περιπλανήσεις, επέστρεψε στην πρωτεύουσα και εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο παραμένει μέχρι σήμερα. Δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1986 τη συλλογή ιστοριών Άσ’ τον Μπομπ Μάρλεϊ να περιμένει. Στη συνέχεια εξέδωσε την τριλογία Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα (1987) και το μυθιστόρημα με εγκιβωτισμένα διηγήματα Το τραγούδι των τροπικών (1988). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Τα κατά Αιγαίον πάθη (1994), Ποτέ τον ίδιο δρόμο (1999), Ο πειρατής (2003), Ο Μεγαλέξανδρος και η σκιά του (2004), Ο αριθμός του Θεού (2008) και Παράφορο πάθος (2013). Εξέδωσε ακόμα τις νουβέλες Και πρόσεχε να μην πετρώσεις (1996), Και τώρα δεν είναι αργά (2014), τη συλλογή διηγημάτων Όλες οι μέρες Κυριακή (2000), το απάνθισμα μικρών κειμένων Τα σιγκλάκια (2010), το παραμύθι Η πολύχρωμη σβούρα (2013) και το χρονικό Το χαμένο Νόμπελ – Μια αληθινή ιστορία (2015). Τα κατά Αιγαίον πάθη κυκλοφορούν τώρα σε αναθεωρημένη επανέκδοση από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (2017). Έχουν στο μεταξύ κυκλοφορήσει στα ισπανικά από το Centro de Estudios Bizantinos, Neogriegos y Chipriotas με έδρα τη Γρανάδα, σε μετάφραση Panagiota Papadopoulos, Juan Rojas Garcia και Dolores Karmen Casas Herrada.

Οικονομική ψυχολογία, Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη, εκδόσεις Παπαδόπουλος

10 min

Η συνεργασία των Οικονομικών και της Ψυχολογίας αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεδία μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τις καθημερινές επιλογές µας σε σχέση µε την εργασία µας, τα χρήματά µας, την προσωπική και οικογενειακή ζωή µας, ακόμη και την εκλογική συμπεριφορά µας. Μας διευκολύνει επίσης να διερευνήσουμε τα εξής ερωτήματα:

- Πότε και γιατί κάνουμε συστηματικά λάθη και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε;

- Τι ρόλο παίζουν τα συναισθήµατα στον τρόπο που επιλέγουμε;

- Πώς διαμορφώνονται οι επιλογές µας σε σχέση µε τις πεποιθήσεις, τις προτιμήσεις και την αλληλεπίδρασή µας µε τους άλλους;

Η παρούσα εισαγωγή έχει τον φιλόδοξο στόχο να παρουσιάσει πολύ συνοπτικά τον διεπιστημονικό και ευρύ χώρο της σύζευξης της ψυχολογίας και των σύγχρονων συμπεριφορικών επιστημών με τα οικονομικά, με σκοπό τη μελέτη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην καθημερινή ζωή.

Η Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διδάκτωρ Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την ορθολογικότητα και τη βιοοικονοµία. Έχει τιμηθεί µε υποτροφίες, έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η όχι και τόσο τέλεια ζωή μου, Σόφι Κινσέλα, Εκδόσεις Ψυχογιός

11 min

Όπου κι αν κοιτάξει η Κέιτι Μπρένερ, κάποιος άλλος ζει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Ειδικά το αφεντικό της, η Ντιμίτερ Φάρλοου. Η Ντιμίτερ είναι ιδιοφυής, δημιουργική, ζει με την οικογένειά της σε ένα υπέροχο αριστοκρατικό σπίτι και ντύνεται με τα πιο ακριβά ρούχα. Από την άλλη, η ζωή της Κέιτι μόνο τέλεια δεν είναι˙ από το καταθλιπτικό διαμέρισμα που νοικιάζει και τους ιδιόρρυθμους συγκατοίκους της έως το τεταμένο κλίμα και τις ίντριγκες του γραφείου που προσπαθεί να διαχειριστεί, τα πάντα είναι ένας καθημερινός αγώνας. Πώς να μην αλλοιώνει λίγο την αλήθεια στο online προφίλ της, ελπίζοντας ότι οι προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες που ανεβάζει στο Instagram θα πείσουν τη φίλη της που ζει στη Νέα Υόρκη ότι τα έχει καταφέρει; Και πάνω που αρχίζει να βρίσκει τις δυνάμεις της –και καινούργιο ερωτικό ενδιαφέρον– συμβαίνει το χειρότερο: η Ντιμίτερ την απολύει. Διαλυμένη αλλά αποφασισμένη να παραμείνει αισιόδοξη, αποσύρεται στη φάρμα της οικογένειάς της στο Σόμερσετ, για να τους βοηθήσει να στήσουν ένα εναλλακτικό θέρετρο. Το Λονδίνο δε φάνταζε ποτέ πιο μακρινό. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά της η Ντιμίτερ ως πελάτισσα! Και καθώς το διακύβευμα για το μέλλον της θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, η Κέιτι θα κληθεί να αποφασίσει τι έχει για εκείνη πραγματικό νόημα στη ζωή.

Η Σόφι Κινσέλα γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και οικονομικά στο Νιου Κόλετζ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί ως δασκάλα και δημοσιογράφος με ειδίκευση σε οικονομικά θέματα. Το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο έγραψε στην ηλικία των 24 ετών και εκδόθηκε με το πραγματικό της όνομα, Μάντλεν Ουίκαμ, αγκαλιάστηκε από αναγνώστες και κριτικούς και μπήκε στη λίστα των μπεστ σέλερ. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Ανάμεσά τους και η πασίγνωστη σειρά Ψωνίζω, άρα υπάρχω, η οποία έχει γυριστεί κινηματογραφική ταινία.

Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα, Μελέτης Μελετόπουλος, εκδόσεις Κάπον

12 min

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές, που εκτυλίσσεται στην διάρκεια τριών αιώνων, από το 1685 έως το 1920, και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η ιστορία μιας οικογένειας και ενός έθνους, όπου κυριαρχούν ο έρωτας και ο πόλεμος, τα πάθη και η εκδίκηση. Είναι η ιστορία μιας πολεμικής οικογένειας, που ήρθε από την Ήπειρο με την στρατιά του Μοροζίνι το 1685, εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες, πολέμησε σε όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας αδιάλλακτα τους κατακτητές και συμμετείχε πρωταγωνιστικά στο έπος του Εικοσιένα, στην στεριά και στην θάλασσα. Όταν η οικογένεια αυτή ενεπλάκη στην δολοφονία της Μπουμπουλίνας, οι γόνοι της μετανάστευσαν λόγω της βεντέττας στην Λακωνία, όπου εξελίχθηκαν σε ισχυρούς γαιοκτήμονες με περιπετειώδη ζωή και μεγάλα πάθη. Παράλληλα, το βιβλίο παρακολουθεί τα μεγάλα γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας, συχνά με αντισυμβατικό τρόπο. Ο αναγνώστης θα ταξιδέψει με τον Φραντσέσκο Μοροζίνι στην θρυλική εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων στην Ελλάδα το 1685 και θα διαπιστώσει ότι δεν ήταν μόνον ο υπαίτιος της καταστροφής του Παρθενώνα, αλλά και ο ηγέτης που θέλησε να καταλύσει την Οθωμανική αυτοκρατορία και να αναβιώσει την Ρωμαϊκή. Θα ακολουθήσει τον μεγάλο βεζύρη Αλή Κιουμουρτζή στην κατάκτηση μιας αγνώριστης σε μας Πελοποννήσου του 1715, θα μάθει τις φρικιαστικές λεπτομέρειες των Ορλωφικών του 1770 και θα ταξιδέψει με τους Έλληνες πειρατές στην Μεσόγειο του 18ου αιώνα. Θα αποκτήσει μια εικόνα της Άλωσης της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821 και θα πληροφορηθεί το άγνωστο περιστατικό με την ταπείνωση του Δράμαλη στο Αγιονόρι. Διαβάζοντας τον συγκλονιστικό διάλογο του κατασκόπου Κράντοκ με τον νεαρό διερμηνέα του Κόδριγκτον, θα συνειδητοποιήσει πόσο αγνοούμε τι πραγματικά διακυβεύθηκε στην ναυμαχία του Ναυαρίνου. Θα μάθει επίσης ότι ο Κριμαϊκός Πόλεμος ήταν μια δεύτερη Ελληνική Επανάσταση που απέτυχε, γιατί οι Προστάτιδες Δυνάμεις δεν ήθελαν την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο συγγραφέας ερεύνησε οικογενειακά και κρατικά αρχεία, ξένες και ελληνικές πηγές, ανέκδοτα έγγραφα και απομνημονεύματα, συνομίλησε με δεκάδες πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα, εξέτασε τεκμήρια και κειμήλια. Από όλα αυτά γεννήθηκε ένα αληθινό και για αυτόν τον λόγο συναρπαστικό μυθιστόρημα. 

Ντέιβιντ Γιάνγκ, Το παιδί της Στάζι, μετάφραση: Σοφία Ανδρεοπούλου, εκδόσεις Κέδρος

13 min

Ανατολικό Βερολίνο, 1975:  Όταν η υπολοχαγός Κάριν Μίλερ καλείται να διαλευκάνει τον φόνο μιας έφηβης που το πτώμα της ανακαλύφθηκε στη νεκρή ζώνη περιμετρικά του Τείχους του Βερολίνου, σκέφτεται ότι έχει δει πολλές φορές το ίδιο έργο. Μόλις φτάνει στον τόπο του εγκλήματος, συνειδητοποιεί ότι η υπόθεση αυτή δεν θυμίζει καμία άλλη αντίστοιχη. Απ’ ό,τι φαίνεται, το κορίτσι προσπαθούσε να δραπετεύσει – όχι όμως από την Ανατολική προς τη Δυτική Γερμανία, αλλά το αντίστροφο – και, όπως θα αποδειχθεί, το σκηνικό του φόνου ήταν σκηνοθετημένο. Η Μίλερ είναι μέλος της Αστυνομίας του Λαού, ωστόσο σε ένα καθεστώς όπως αυτό της Ανατολικής Γερμανίας η δύναμή της είναι περιορισμένη. Οι αξιωματικοί της Στάζι της ζητούν να ανακαλύψει την ταυτότητα του δολοφονημένου κοριτσιού, αλλά στην πορεία τη βγάζουν από την υπόθεση με την αιτιολογία ότι έχει υπερβεί τα όρια της δικαιοδοσίας της. Εκείνη όμως δεν πτοείται. Συνεχίζει την έρευνα και οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια και επώδυνες αλήθειες.Βραβείο Dagger της Βρετανικής Ένωσης ΣυγγραφέωνΑστυνομικής Λογοτεχνίας για το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα

Ο David Young κατάγεται από μια περιοχή κοντά στο Χαλ. Σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στο Πολυτεχνείο του Μπρίστολ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε τοπικές εφημερίδες, σε ένα πρακτορείο ειδήσεων του Λονδίνου και σε διάφορα άλλα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα. Το Παιδί της Στάζι είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, και περιλαμβανόταν για πολλές εβδομάδες στις λίστες με τα ευπώλητα βιβλία στην Αγγλία.

Ακαταμάχητος, Γεωργία Δεμίρη, εκδόσεις Ψυχογιός

14 min

Tο πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν το ύψος του. Η ηλιοκαμένη πλάτη του ήταν γεμάτη μυς, το ίδιο και τα γραμμωμένα πόδια του, που ήταν μέσα στο νερό μέχρι τους αστραγάλους. Τα μαλλιά του ήταν κατάμαυρα και τα μπράτσα του μυώδη, όπως και το υπόλοιπο σώμα. Το πανέμορφο πλάσμα περπάτησε για λίγο στην όχθη, κι έπειτα, με μια δεξιοτεχνική κίνηση, βούτηξε στη λίμνη. Έδειχνε τόσο όμορφος, που για ένα λεπτό αναρωτήθηκα μήπως ήταν αποκύημα της φαντασίας μου…Η Αφροδίτη Μπεμπέκου είναι υπεύθυνη ελληνικού ρεπερτορίου σε μεγάλη δισκογραφική εταιρεία και ψάχνει απεγνωσμένα ένα καινούργιο ποπ είδωλο που θα ταράξει τα νερά. Εντελώς τυχαία πέφτει πάνω σε έναν σέξι Κρητικό αγρότη και… χάνει το μυαλό της. Ο Άκης είναι το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου, ένας απίστευτα γοητευτικός νέος άνδρας και, το κυριότερο, τραγουδάει κιόλας. Αμέσως αποφασίζει να γίνει η μέντοράς του, να τον διδάξει τα πάντα και να τον κάνει μεγάλο σταρ. Επίσης, παρότι τον έχει ερωτευτεί παράφορα, αποφασίζει να μείνει μακριά του και να μην μπλέξει τη δουλειά με τα προσωπικά. Άραγε θα τα καταφέρει να αντισταθεί; Ή μήπως αυτός ο έρωτας έχει έρθει για να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της κι είναι πραγματικά… ακαταμάχητος;

Η Γεωργία Δεμίρη γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε αγγλική φιλολογία κι εργάστηκε για πολλά χρόνια στον τομέα της επικοινωνίας σε ΜΜΕ όπως το STAR CHANNEL, o ANT1, o ALPHA κ.ά. Παράλληλα με τη συγγραφή ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν οκτώ μυθιστορήματά της.

Μαίρη Κόντζογλου, Οι Μαγεμένες, εκδόσεις, εκδόσεις Μεταίχμιο

15 min

Θεσσαλονίκη, στα βάθη των αιώνων: Μια βασίλισσα ερωτευµένη παράφορα µε τον Μεγαλέξανδρο τρέχει µες στη νύχτα να συναντήσει τον εραστή της. Τα µάγια του απατηµένου συζύγου της όµως θα µαρµαρώσουν αυτή και τη συνοδεία της. Οι µορφές τους θα µείνουν για πάντα στη Στοά των Ειδώλων. Περίπου χίλια οχτακόσια χρόνια αργότερα, στην ίδια πόλη, που οι κάτοικοί της λατρεύουν τρεις θεούς και µιλάνε αµέτρητες γλώσσες, ο παλαιογράφος Εµµανουέλ Μιλλέρ επιχειρεί, µε τη συγκατάθεση του Σουλτάνου, να ξεριζώσει το αρχαίο µνηµείο των «Μαγεµένων» και να τις πάει στη Γαλλία, να κοσµήσουν τα ανάκτορα και τα σπίτια των ευγενών. Στην προσπάθειά του όµως αυτή, θα βρεθεί αντιµέτωπος µε µια χούφτα ξεχωριστούς ανθρώπους: Τη Χάννα και τον Νικόλα, δυο ερωτευµένα παιδιά, που αγωνίζονται για τη µαταίωση της αρπαγής του µνηµείου, ενώ παλεύουν για το δικαίωµά τους στην αγάπη. Τον γλύπτη Αλέξανδρο ∆ηµητριάδη, που εµπνέεται από τους νεαρούς του φίλους, και ρίχνεται στη µάχη µε αυτοθυσία. Και τον Νταβίντ εφέντη, τον αρχαιολάτρη Εβραίο, που δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην εποχή, τη φυλή του και την κοινωνία, προσπαθώντας να κρατήσει κοντά τους τις «Μαγεµένες» και να αποτρέψει την επανάληψη µελλοντικών διωγµών. Μια σαγηνευτική ιστορία, βασισµένη σε αληθινά γεγονότα, που σκαλίζεται µε έρωτα και αίµα στα βυζαντινά τείχη, στα υγρά λιθόστρωτα, στις συναγωγές, στα παζάρια και στα γεµάτα θρύλους και ατµούς χαµάµ της Σαλονίκης. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου υπάρχει τυπωμένο QR code που, με μοναδικό εργαλείο ένα tablet ή ένα smartphone, δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρει πλούσιο υλικό για τις Μαγεμένες και τη Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής.

Μπελίντα Μπάουερ, Άκου τους νεκρούς, Μετάφραση: Βασιλειάνα Ζηκίδη, εκδόσεις BELL

16 min

Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό γνώρισε την Μπελίντα Μπάουερ μέσα από το πρώτο της βιβλίο Μαύρο Χώμα –ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που το 2010 βραβεύτηκε από την Ένωση Συγγραφέων Μυστηρίου με το Gold Dagger Αστυνομικού Μυθιστορήματος της Χρονιάς. Με τα βιβλία της συγγραφέως να έχουν μεταφραστεί σε 21 γλώσσες, η Μπάουερ επιστρέφει στις Εκδόσεις BELL με το επίσης βραβευμένο Άκου τους Νεκρούς: «Ένα ευφυές, σκληρό ανάγνωσμα» (The Guardian), ένα μυθιστόρημα με συναρπαστική πλοκή, «από τις πιο εντυπωσιακές στη σύγχρονη αστυνομική μυθιστοριογραφία» (Sunday Times). Αν αναζητάτε ένα γρήγορο και πρωτότυπο αστυνομικό θρίλερ, που θα το διαβάσετε με κομμένη την ανάσα, μόλις το βρήκατε. Εσείς, τι πιστεύετε; Μπορούν οι νεκροί να μας μιλήσουν;  

Ανθρώπινα λείψανα, Elizabeth Haynes, μετάφραση: Έφη Φρυδά, εκδόσεις GEMA

17 min

Εξαιρετικά ευφυής αλλά κοινωνικά αδέξιος, ο Κόλιν περνάει τον ελεύθερο χρόνο του κάνοντας δύο πράγματα: συγκεντρώνει ακαδημαϊκά προσόντα που τα θεωρεί επαγγελματικά απαραίτητα και ψάχνει τρόπους να γνωρίσει γυναίκες – μέχρι που ανακαλύπτει μια τεχνική η οποία αποδεικνύεται όχι μόνο αποτελεσματική, αλλά και θανατηφόρα. Η ντεντέκτιβ Άναμπελ σοκάρεται όταν ανακαλύπτει ένα πτώμα σε αποσύνθεση στο διπλανό της σπίτι και συνειδητοποιεί ότι κανείς, ούτε και η ίδια, δεν είχε προσέξει την απουσία της γειτόνισσάς τους. Στη δουλειά της βρίσκει στοιχεία που καταδεικνύουν ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν με τρομακτική συχνότητα στην ίδια της την πόλη, και τότε αρχίζει την έρευνα πεπεισμένη ότι βρίσκεται στα ίχνη ενός δολοφόνου. Ένα ανατριχιαστικό θρίλερ, ύμνος σε όλους τους μοναχικούς ανθρώπους, το νέο μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Χέινς αγγίζει τους πιο σκοτεινούς μας φόβους, δείχνοντάς μας πόσο ευάλωτοι είμαστε όταν ζούμε μόνοι – και πόσο εύκολα η ζωή των καθημερινών ανθρώπων μπορεί να διαλυθεί χωρίς κανείς να πάρει είδηση. Από τη συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Στην πιο σκοτεινή γωνιά».

Η Ελίζαμπεθ Χέινς είναι συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Μεγάλωσε στο Ανατολικό Σάσεξ της Αγγλίας και σπούδασε αγγλική και γερμανική φιλολογία, όπως και ιστορία της τέχνης, στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Τα μυθιστορήματά της εμπνέονται σε μεγάλο βαθμό από την περίοδο που εργάστηκε στην αστυνομία ως αναλύτρια δεδομένων. Το μυθιστόρημά της «Στην πιο σκοτεινή γωνιά» ήταν για αρκετούς μήνες στη λίστα με τα ευπώλητα των New York Times, ενώ το 2011 κέρδισε το βραβείο για το βιβλίο της χρονιάς, καθώς και το βραβείο που απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς (Rising Star Award) από το Amazon UK.