Με 40 νέους τίτλους το χειμερινό πρόγραμμα των εκδόσεων Καστανιώτη - Free Sunday
Με 40 νέους τίτλους το χειμερινό πρόγραμμα των εκδόσεων Καστανιώτη

Με 40 νέους τίτλους το χειμερινό πρόγραμμα των εκδόσεων Καστανιώτη

Kαθώς οι εκδόσεις Καστανιώτη πλησιάζουν στον εορτασμό της επετείου των 50 χρόνων τους, αλλά και της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, παρουσιάζουν ένα πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζει τη λογοτεχνική πολυφωνία με την ποιοτική γραφή, την υφολογική ποικιλία και τον συντονισμό με τους προβληματισμούς της εποχής.

Έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων από τους χώρους της πεζογραφίας και της ποίησης, αλλά και έργα νεότερων αξιόλογων δημιουργών, συμπεριλαβάνονται στο πρόγραμμα αυτό πλάι σε σημαντικά δοκίμια και μελέτες καταξιωμένων επιστημόνων, ερευνητών και στοχαστών.

 Στη σειρά της Ελληνικής Πεζογραφίας θα εκδοθεί το νέο βιβλίο της πολυβραβευμένης Ρέας Γαλανάκη με τον τίτλο Δυο γυναίκες, δυο θεές. Δύο και οι νουβέλες του τόμου, με την πρώτη (Αθηνά-βοσκοπούλα) να θίγει αινίγματα για τη γνωστή και άγνωστη ζωή του σπουδαίου παρία-γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, και με τη δεύτερη (Εγώ, η Αριάδνη) να ρίχνει το ανατρεπτικό της φως στη σχέση της βλαστικής θεάς της Κρήτης με τον μυθικό ήρωα Θησέα.

Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο: ένα βιβλίο-έκπληξη από τη Λένα Διβάνη, η οποία επιστρέφει στην πεζογραφία πέντε χρόνια μετά το συγκινητικό Εγώ, ο Ζάχος Ζάχαρης, για να μας ταξιδέψει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από την Κούβα έως τη Νέα Ζηλανδία και από τη Γη του Πυρός έως την αλπική στέγη της Ευρώπης. Ένα συναρπαστικό βιωματικό αφήγημα, που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα με ήρωες τους τόπους και τα στοιχεία της φύσης.

Έναν χρόνο μετά το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (για το Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια) και δύο χρόνια μετά την Αλεξάνδρα, οΑνδρέας Μήτσου επανέρχεται με τη νουβέλα Γκαλίνα – Η σκοτεινή οικιακή βοηθός για να μας συστήσει μια μυστηριώδη και μοχθηρή γυναίκα που εκδικείται με κάθε τρόπο όποιον μπαίνει ανάμεσα σ’ αυτή και τη νεαρή κυρία της.

Νέο βιβλίο και για την Ελένη Πριοβόλου, η Καραμέλα, μια τολμηρή νουβέλα που αναφέρεται στις οικογενειακές, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις, στην υποκρισία, τη φθορά και τη διαφθορά. Η Καραμέλα είναι μια ηρωίδα με βαθιά τραύματα, μια «γλυκιά» ωστόσο γυναίκα η οποία αποφασίζει να σπάσει τον εξωτερικό φλοιό του κόσμου και να δώσει στον εαυτό της τον ρόλο της τιμωρού.

Άκρως ατμοσφαιρικό το νέο μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη με τον τίτλο Μοτέλ Μορένα: ένα παράξενο νησί με ψηλούς βράχους και οργιώδη βλάστηση, όπου ένας πενταμελής θίασος δίνει την τελευταία παράσταση της περιοδείας του. Αλλόκοτα γεγονότα, υπόγειες δυνάμεις, ιδιόρρυθμοι ήρωες συνθέτουν ένα έργο όπου αμφισβητείται κάθε ορθολογισμός, καθώς η τέχνη συγκρούεται με το μυστήριο που τη γέννησε.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το κοινωνικό μυθιστόρημα του Κώστα Λογαρά Τα πουλιά με το μαύρο κολάροπαρακολουθεί τη δραματική ιστορία ενός αποφυλακισμένου δολοφόνου παράλληλα με την πτωτική πορεία μιας χώρας. Η Ελλάδα σήμερα αλλά και τριάντα χρόνια πριν, η Πάτρα τώρα και τότε, και προ πάντων οι άνθρωποι, θύτες αλλά και θύματα μιας κοινωνίας που καταρρέει.

Κοινωνικοπολιτικό και το νέο μυθιστόρημα του Ντίνου Οικονόμου Έργα και ημέρες του φοιτητή Αλέξη Τραυλού, διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 1963-1964, στον απόηχο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, σε μια περίοδο ραγδαίων ανατροπών. Ήρωας του βιβλίου, ο εμβληματικός Αλέξης Τραυλός, που τον θυμόμαστε από τα αστυνομικά μυθιστορήματα Το μνημόσυνο της χελώνας και Θα πεθάνεις, αν χρειαστεί.

Επίσης θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Πέτρου Κυρίμη Διά πυρός και αγάπης (νέα νουβέλα που βασίζεται στην παλαιότερη με τίτλο Η καρδιά του κότσυφα). 

Στο πρόγραμμά των εκδόσεων δεν θα μπορούσε βέβαια να απουσιάζει το διήγημα. Στη συλλογή Το κουμπί και άλλες ιστορίες τηςΤασούλας Τσιλιμένη η απώλεια διατρέχει διηγήματα χαμηλόφωνα αλλά και υπαινικτικά, που μαρτυρούν την ομορφιά, την παρουσία των αψύχων αλλά και των ζωντανών, τα όνειρα και την παιδικότητα ως μεδούλι της ζωής.

Τέλος, τη μοναδικότητα του τόπου που ονομάζεται Άγιον Όρος αναδεικνύει ο Θανάσης Θ. Νιάρχος στον ομώνυμο τόμο Άγιον Όρος (με υπότιτλο Η άσβεστη φλόγα), όπου ανθολογεί κείμενα για τον Άθω, γραμμένα από σπουδαίους λογοτέχνες, όπως οι Θεοτοκάς, Καζαντζάκης, Κόντογλου, Ουράνης, Παπαδιαμάντης και πολλοί άλλοι.

Στην Ξένη Λογοτεχνία, στη σειρά «Εικοστός Αιώνας», θα κυκλοφορήσει Ο πρώτος άνθρωπος του Αλμπέρ Καμύ σε νέα μετάφραση – το κατεξοχήν αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα, που ανασύρθηκε ημιτελές από τα συντρίμμια ενός αυτοκινήτου, όταν ο ίδιος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα. Είναι ο τελευταίος Καμύ, πάντα συγκινητικός, πάντα συναρπαστικός.

Το αδιαφιλονίκητο αριστούργημα του Μπέρναρντ Μάλαμουντ Ο μάστορας εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Στο πολυβραβευμένο μυθιστόρημά του ο Αμερικανοεβραίος συγγραφέας αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος αρνείται να ομολογήσει ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει.

Στην ίδια σειρά θα κυκλοφορήσει και το πρώτο μυθιστόρημα του Στιγκ Ντάγκερμαν Το φίδι, που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εκτυλίσσεται σε μια σπασμωδικά ουδέτερη Σουηδία, με το στράτευμά της σε επιφυλακή. Είναι μια σπουδή πάνω στον φόβο και στην υπαρξιακή αγωνία.

Η σειρά «Συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο» εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες φωνές από όλες τις χώρες της υφηλίου:

Στην Ιταλία του 1978 οι Ερυθρές Ταξιαρχίες κρατούν όμηρο τον πρώην πρωθυπουργό Άλντο Μόρο. Χιλιόμετρα μακριά από τη Ρώμη, στο Παλέρμο, μια παρέα νεαρών αγοριών σχηματίζουν τον δικό τους ανατρεπτικό πυρήνα. Ο Ιταλός Τζόρτζιο Βάστα με το πρώτο του μυθιστόρημα Ο χρόνος που δεν είχα καταφέρνει να αποτυπώσει μια ολόκληρη χώρα τη στιγμή που αυτή χάνει οριστικά την αθωότητά της.

Λέενα Κρουν είναι η επιφανέστερη πεζογράφος της Φινλανδίας. Θα τη γνωρίσουμε μέσα από δύο σύντομα έργα της, δύο νουβέλες που θα κυκλοφορήσουν σ’ έναν τόμο: το εμβληματικό και αλληγορικό Ταίναρο, που την έκανε ευρύτερα γνωστή, και τοHotel Sapiens, έναν περίκλειστο χώρο που κατοικείται από ιδιότυπους κατοίκους.

Μια παράτολμη δολοφονική απόπειρα βρίσκεται στο επίκεντρο του μυθιστορήματος Κατάδυση του Άγγλου Τζόναθαν Λη: βρισκόμαστε στο Μπράιτον το 1984 και μια ωρολογιακή βόμβα είναι προγραμματισμένη να εκραγεί στο ξενοδοχείο όπου θα βρίσκεται η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και ολόκληρο το υπουργικό της συμβούλιο.

Ο Ισπανός Χουάν Γκόμεθ Μπάρθενα, βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα, μας ταξιδεύει με τη Γυναίκα από μελάνι στο Περού του 1904, όπου μια καλοστημένη λογοτεχνική φάρσα γίνεται η αφορμή για τη διατήρηση μιας μακροχρόνιας αλληλογραφίας που θα οδηγήσει τελικά τον Ισπανό νομπελίστα ποιητή Χουάν Ραμόν Χιμένεθ να ερωτευτεί μια γυναίκα-φάντασμα.

Ο ποιητής Σίλαρντ Μπόρμπεγι, αντλώντας από τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας, έγραψε ένα απίστευτα ρεαλιστικό μυθιστόρημα, σκληρό και ενίοτε βάναυσο. Ο αναγνώστης δεν παρακολουθεί μόνο το χρονικό μιας οικογένειας, αλλά και την ιστορία της ίδιας της Ουγγαρίας, τα ποικίλα τραύματα που άφησαν πάνω στη χώρα δύο παγκόσμιοι πόλεμοι – το κείμενο όμως διαπνέεται από μια ακατάβλητη, απαστράπτουσα ελπίδα. Οι άποροι είναι το δημιουργικό αποκορύφωμα ενός ασυμβίβαστου αλλά μελαγχολικού καλλιτέχνη που αυτοκτόνησε το 2014.

To μυθιστόρημα Πεθαίνοντας την άνοιξη του Γερμανού Ραλφ Ρότμαν προκάλεσε πλατύ ενθουσιασμό και χαρακτηρίστηκε «βιβλίο ορόσημο για τη μετά-(Γκύντερ)Γκρας εποχή». Είναι το μυθιστόρημα που διαβάζεται τούτη την εποχή στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ένα λογοτεχνικό κείμενο απέριττης έκφρασης, εξπρεσιονιστικής τεχνοτροπίας και καθηλωτικής δύναμης, που εντοπίζει τα θραύσματα της ομορφιάς ακόμα και μέσα στην απόγνωση.

Ο Κροάτης Ίβαν Σέρσεν στο μυθιστόρημά του Φαύλος κύκλος αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής μετανάστριας από τη Νιγηρία και αποτυπώνει με συγκλονιστικό τρόπο την απόγνωση των αβοήθητων «παρανόμων», των προσφύγων και των φυγάδων κάθε είδους. Ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, πολύπλοκο και επίπονο, που αντιμετωπίζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης με επιπολαιότητα ή και υποκρισία.

Ο κήπος του Θεού του Ολλανδού Γιαν Σίμπελινκ είναι μια ιστορία θρησκευτικής μανίας στη δεκαετία του ’30 και συγχρόνως μια φοβερή σχέση πατέρα και γιου, όπου ο γονιός μετατρέπεται σταδιακά σ’ έναν σκληροπυρηνικό, ακραίο, φανατικό καλβινιστή. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες των τελευταίων ετών στις Κάτω Χώρες – έχει ξεπεράσει τα 600.000 αντίτυπα και αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων και συγκρούσεων.

Τέλος, ένα μυθιστόρημα για την παγκοσμιότητα και την ταυτότητα στον σημερινό κόσμο, μια σύγχρονη περιπέτεια που συνυφαίνεται με την αρχέγονη παράδοση του σαμανισμού: ο Χουάνγκ Σοκ Γιονγκ είναι ο κορυφαίος μεταπολεμικός πεζογράφος της κορεατικής χερσονήσου και Η εγκαταλειμμένη πριγκίπισσα ένα μυθιστόρημα για τη «μετανάστευση και την αρμονία», όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Στη σειρά «Καστανιώτης noir», οι Νεκρές ώρες του Βασίλη Δανέλλη είναι το νέο του μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα-αφηγητή έναν εκτελεστή που αναμετριέται με τον χρόνο. Υπαρξιακό νουάρ, σκοτεινός εσωτερικός μονόλογος, ένα οδοιπορικό στις νεκρές ώρες της νύχτας, με κοφτό λόγο και συνεχείς ανατροπές.

Στην ίδια σειρά και το μυθιστόρημά της Σκωτσέζας Βαλ ΜακΝτέρμιντ Το τραγούδι της Σειρήνας, μια περιπλάνηση στο μυαλό ενός κατά συρροή δολοφόνου. Ψυχολογικό θρίλερ που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.

Στη σειρά «Ποίηση» αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα συλλογή του Ντίνου Σιώτη Ωροσκόπια νεκρών, ένας διάλογος μεταξύ ζώντων και τεθνεώτων, όπου οι ζωντανοί λένε τα πάθη τους στους νεκρούς και οι νεκροί τα λάθη τους στους ζωντανούς.

Στη σειρά «Δοκίμια» θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Παντελή Βουτουρή Ιδέες της σκληρότητας και της καλοσύνης (Εθνικισμός, σοσιαλισμός, ρατσισμός, 1897-1922), το οποίο διατρέχει μια περίοδο μεγάλων ιδεολογικών αναμετρήσεων και εξετάζει την πρόσληψη των ιδεών τη συγκεκριμένη εποχή από την ελληνική διανόηση. Ο Σπύρος Τζουβέλης με το βιβλίο του Ο Καβάφης της Ιστορίας και των αισθήσεων (σειρά «Νεοελληνική Γραμματολογία») επιχειρεί μια συνολική επισκόπηση και αποτίμηση του έργου του Κ.Π. Καβάφη. Στη σειρά «Φιλοσοφία» θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Ευστάθιου Βέλτσου Georges Canguilhem (1904-1995) – Ιδέες, έννοιες και μέθοδοι της ζωήςμια εισαγωγή στο σπουδαίο έργο του Γάλλου φιλοσόφου και διανοητή, που αναδεικνύει την ιδιαίτερη φιλοσοφική μέθοδό του, τον συνδυασμό της φιλοσοφίας με την ιστορία των επιστημών και των ιδεών. Στη σειρά «Πολιτική-Ιστορία» θα κυκλοφορήσει ο συλλογικός τόμος Λωζάννη 1923 (Διαχρονικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις) σε επιμέλεια των Γιώργου Γεωργή, Χρίστου Κ. Κυριακίδη και Χαράλαμπου Γ. Χαραλάμπους: έντεκα ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες διερευνούν την ιστορία του συνεδρίου της Λωζάννης, ανατέμνουν το περιεχόμενο της συνθήκης και εξετάζουν την ισχύ, την πορεία και τις επιπτώσεις της στον χρόνο. Ο Δημήτρης Κουτσούκης με το βιβλίο του Ο ματωμένος θρόνος του Θεού (και οι αρχέγονες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή) επιχειρεί να ερμηνεύσει τις δυσοίωνες καταστάσεις που επικρατούν στη Μέση Ανατολή, απαλλαγμένος από στενόμυαλους δογματισμούς, στείρες προκαταλήψεις, διαστρεβλωμένες πολιτικές προπαγάνδες και θρησκευτικούς φανατισμούς. Στο ερώτημα πώς και γιατί εκτροχιάστηκε η Μεταπολίτευση επιχειρεί να απαντήσει ο Γιάννης Λούλης με το νέο πολιτικό βιβλίο του που φέρει τον τίτλο Στις ρίζες του κακού. Ο Νίκος Παπαδημητρίουμε τον Άρη Αναγνωστόπουλο επιμελήθηκαν τον συλλογικό τόμο Το παρελθόν στο παρόν (Μνήμη, ιστορία και αρχαιότητα στη σύγχρονη Ελλάδα), όπου κορυφαίοι ειδικοί από διάφορα επιστημονικά πεδία επιχειρούν να προσεγγίσουν την πολυδιάστατη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με το ιστορικό παρελθόν. Στη σειρά «Μαρτυρίες-Βιογραφίες» θα εκδοθεί ο Γ΄ τόμος του έργου του Γιώργη Μωραΐτη Αναμνήσεις ενός αντάρτη, όπου παρουσιάζονται όλα τα δραματικά γεγονότα από τη Βάρκιζα έως και τον Εμφύλιο, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας τα έζησε.

Στη σειρά «Αναχρονισμοί» θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα, ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ και ποιητικό δοκίμιο του Ζήση Κοτιώνη.

Μια ενδιαφέρουσα έκδοση για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Αθήνας υπογράφουν οι Λυδία Σαπουνάκη-Δρακάκη και Μαρία Λουίζα Τζόγια-Μοάτσου με το βιβλίο Από τα «Εδώδιμα-Αποικιακά» στα σούπερ μάρκετ (Η πορεία 140 ετών μιας ελληνικής εταιρείας τροφίμων).

Στα «Βιβλία για παιδιά και νέους» οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Βασίλης Παπαθεοδώρου εγκαινιάζουν τη σειρά «Απρόσμενοι Φίλοι», που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Κάθε βιβλίο της σειράς περιέχει μυθοπλασία βασισμένη σε πραγματική ιστορία ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων. Τα δύο πρώτα που θα εκδοθούν είναι τα Τόγκο, το σκυλί των πάγων και Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης.

Με ένα ακόμα βιβλίο για παιδιά προσχολικής ηλικίας συμπληρώνεται το εκδοτικό μας πρόγραμμα: Η Μάγια στη ζούγκλα τηςΓιολάντας Τσιαμπόκαλου είναι ένα βιβλίο για την ανάγκη που έχουμε όλοι μας για μια ζεστή αγκαλιά πριν από κάθε «καληνύχτα».

Η χρονιά θα κλείσει με τα καθιερωμένα ημερολόγια 365 ημέρες γονιός (με κείμενα της Δάφνης Φιλίππου)Κάθε μέρα μια θετική σκέψη (με κείμενα του Γουίντυ Ντράιντεν) και το συλλογικό Ο τοίχος είχε τη δική του υστερία, το οποίο φέτος έχει τον τίτλο Πρώτη φορά 2018: μια απολαυστική ανθολογία με τα πιο δημοφιλή «τιτιβίσματα» που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα hysteria.gr.