Ο Jo Nesbo στην Αθήνα - Free Sunday
Ο Jo Nesbo στην Αθήνα

Ο Jo Nesbo στην Αθήνα

Ποδοσφαιριστής, οικονομικός αναλυτής, ροκ σταρ. Ο Jo Nesbo παράτησε πολλές καριέρες προτού βρει την πραγματική του κλίση: να γράφει για τα μοναδικά πράγματα που, όπως λέει, αξίζει να γράφει κανείς: το έγκλημα και την αγάπη. Ο μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, που ταξιδεύει κάθε χρόνο στην Κάλυμνο για το αγαπημένο του χόμπι, την αναρρίχηση, και που σε κάθε βιβλίο του ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά, έρχεται στις 17 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, για να γιορτάσει μαζί με τους έλληνες Nesbomaniacs μια πετυχημένη διαδρομή που μαρτυρά το ανήσυχο πνεύμα του. Ο Jo Nesbo μιλά για όλα: για την αστυνομική λογοτεχνία, τον Χάρι Χόλε και την τύχη του, το τελευταίο του μυθιστόρημα, τη Δίψα, τη διασκευή του Μάκμπεθ, την έμπνευση, το σινεμά και την κινηματογραφική μεταφορά του ΧιονάνθρωπουΤη συζήτηση συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Αστραπέλλου και Γιώργος Νάστος. Στις 7 το βράδυ δίνουμε ραντεβού στη Στέγη.

Μπορεί στα 17 του χρόνια να έπαιζε στην πρώτη εθνική του νορβηγικού πρωταθλήματος με τη Μόλντε και να ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιρικό αστέρι της Τότεναμ, μπορεί να έγραφε τραγούδια και να ήταν μέλος σε νορβηγικό συγκρότημα με sold out συναυλίες ανά τη χώρα και δίσκους που γίνονταν ανάρπαστοι, ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Νορβηγίας, αλλά η συγγραφή ήταν τελικά αυτή που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο. Στη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης από το Όσλο στο Σίδνεϊ, ο Nesbo έγραψε την πλοκή του πρώτου του μυθιστορήματος, της Νυχτερίδας, που το 1997 του χάρισε το βραβείο Riverton για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα στη Νορβηγία. Έτσι γεννήθηκε ο θρυλικός πλέον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, αυτός ο καλτ, αυτοκαταστροφικός, αθεράπευτα ερωτευμένος με την ίδια γυναίκα, αντιδραστικός σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, αλκοολικός επιθεωρητής της νορβηγικής αστυνομίας που ακούει Sex Pistols και Neil Young και έχει για καλύτερο φίλο το Jim Beam. O Χάρι Χόλε είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο εθιστικούς και δημοφιλείς λογοτεχνικούς ήρωες των καιρών μας. 
Μέσα στις δύο αυτές δεκαετίες, τα σκοτεινά, συναρπαστικά μυθιστορήματα του Nesbo καθώς και τα σενάριά του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Το 2017 είναι αδιαμφισβήτητα η χρονιά του! Οι λόγοι είναι πολλοί. Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια από την κυκλοφορία της Νυχτερίδας, του πρώτου βιβλίου της σειράς Χάρι Χόλε, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται η διεθνής πρεμιέρα της κινηματογραφικής διασκευής του παγκόσμιου μπεστ σέλερ του, Ο χιονάνθρωπος, σε σκηνοθεσία του σουηδού Tomas Alfredson (Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι, Άσε το κακό να μπει) και με τον Martin Scorcese να συμμετέχει στην παραγωγή. Στον ρόλο του Χόλε ο διάσημος ηθοποιός Michael Fassbender και στο πλευρό του η πανέμορφη και ταλαντούχα Rebecca Ferguson. Από τις 12 Οκτωβρίου και στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή της UIP.

Δείτε εδώ το trailer: